Десет хиљада возача чека да уђе у Француску

Потпуни хаос настао је на граници Велике Британије и Француске која је поново отворена за појединце, а на којој су возачи камиона данима били заробљени због затварања усљед појаве новог соја вируса корона.

Свијет 23.12.2020 | 12:25
Десет хиљада возача чека да уђе у Француску

Французи и грађани Европске уније од сриједе поново могу да уђу у Француску из Велике Британије уз негативан тест на вирус корона, саопштила је канцеларија француског премијера. Иако се очекивало да ће то смирити драматичну ситуацију на југу Енглеске, промрзли и изгладњели возачи нису задовољни овим рјешењем.

Пропуштање иде преспоро, возачи су подвргнути брзим тестовима, у року од пола сата сазнају да ли су позитивни или негативни, али јасно је да ће тим темпом многи остати заробљени данима на граници. На улазак у Француску чека 10.000 возача, а неки од њих већ четири дана сједе у својим камионима чекајући одлуку европских моћника.

У сриједу ујутро дошло је до ескалације незадовољства када су се возачи груписали и почели да нападају полицију.

Репортер Скај њуза јавља да сирене одјекују Довером већ 20 минута.

- У сваком случају, у бољој смо ситуацији него јуче, барем је граница отворена. Међутим, проблем је тестирање. Енглези кажу да могу тестирати 6.000 људи дневно, али и то је дискутабилно. На путевима и на пистама аеродрома Манстон тренутно је 10.000 камиона, а очекује се још 7.000. Дакле, неки би могли да буду заглављени данима - рекла је Ралука Мариан из Међународне превозничке уније.

Британски министар саобраћаја Грант Шапс на Твитеру је замолио возаче камиона да не иду у Кент гдје су најгушћи редови камиона. Шапс је навео да ће за два до три дана све ће бити ријешено.Влада у Паризу одредила је неколико категорија оних на које ће се мјера преласка границе односити, укључујући оне у транзиту краћем од 24 сата, дипломате и њихове породице, здравствене раднике, запослене и авиокомпанијама и жељезници.

Нова правила биће на снази до 6. јануара, осим ако се донесе другачија одлука у разговорима Лондона и Париза.

Европска комисија у уторак је позвала земље чланице да у међусобној координацији доносе мјере за сузбијање ширења новог соја  вируса корона из Велике Британије обесхрабривањем путовања која нису нужна и олакшавањем оних која су неопходна, преноси Јутарњи лист.

(Спутњик)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Камионџија

23.12.2020 11:51

Дисциплиновање и спрдња са народом се наставља, што да не када је упалило. Видјели од Кима, како је он довео народ у ред, без по муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

23.12.2020 14:37

остаје без хране, пуца ланац ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

23.12.2020 18:58

Ста се од народа ради

ОДГОВОРИТЕ