Deset hiljada vozača čeka da uđe u Francusku

Potpuni haos nastao je na granici Velike Britanije i Francuske koja je ponovo otvorena za pojedince, a na kojoj su vozači kamiona danima bili zarobljeni zbog zatvaranja usljed pojave novog soja virusa korona.

Svijet 23.12.2020 | 12:25
Deset hiljada vozača čeka da uđe u Francusku

Francuzi i građani Evropske unije od srijede ponovo mogu da uđu u Francusku iz Velike Britanije uz negativan test na virus korona, saopštila je kancelarija francuskog premijera. Iako se očekivalo da će to smiriti dramatičnu situaciju na jugu Engleske, promrzli i izgladnjeli vozači nisu zadovoljni ovim rješenjem.

Propuštanje ide presporo, vozači su podvrgnuti brzim testovima, u roku od pola sata saznaju da li su pozitivni ili negativni, ali jasno je da će tim tempom mnogi ostati zarobljeni danima na granici. Na ulazak u Francusku čeka 10.000 vozača, a neki od njih već četiri dana sjede u svojim kamionima čekajući odluku evropskih moćnika.

U srijedu ujutro došlo je do eskalacije nezadovoljstva kada su se vozači grupisali i počeli da napadaju policiju.

Reporter Skaj njuza javlja da sirene odjekuju Doverom već 20 minuta.

- U svakom slučaju, u boljoj smo situaciji nego juče, barem je granica otvorena. Međutim, problem je testiranje. Englezi kažu da mogu testirati 6.000 ljudi dnevno, ali i to je diskutabilno. Na putevima i na pistama aerodroma Manston trenutno je 10.000 kamiona, a očekuje se još 7.000. Dakle, neki bi mogli da budu zaglavljeni danima - rekla je Raluka Marian iz Međunarodne prevozničke unije.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps na Tviteru je zamolio vozače kamiona da ne idu u Kent gdje su najgušći redovi kamiona. Šaps je naveo da će za dva do tri dana sve će biti riješeno.Vlada u Parizu odredila je nekoliko kategorija onih na koje će se mjera prelaska granice odnositi, uključujući one u tranzitu kraćem od 24 sata, diplomate i njihove porodice, zdravstvene radnike, zaposlene i aviokompanijama i željeznici.

Nova pravila biće na snazi do 6. januara, osim ako se donese drugačija odluka u razgovorima Londona i Pariza.

Evropska komisija u utorak je pozvala zemlje članice da u međusobnoj koordinaciji donose mjere za suzbijanje širenja novog soja  virusa korona iz Velike Britanije obeshrabrivanjem putovanja koja nisu nužna i olakšavanjem onih koja su neophodna, prenosi Јutarnji list.

(Sputnjik)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kamiondžija

23.12.2020 11:51

Disciplinovanje i sprdnja sa narodom se nastavlja, što da ne kada je upalilo. Vidjeli od Kima, kako je on doveo narod u red, bez po muke.

ODGOVORITE
Name

Neko

23.12.2020 14:37

ostaje bez hrane, puca lanac ?

ODGOVORITE
Name

Sramota

23.12.2020 18:58

Sta se od naroda radi

ODGOVORITE