Случај „Икона“: Додик још дугује одговоре

Додиков кабинет коначно се огласио о спорном поклону који је уручен Сергеју Лаврову, а затим враћен. Да ли икона стварно потиче из Луганска, да ли је украдена – то и даље није јасно. Али политичка штета је озбиљна.

Република Српска 23.12.2020 | 10:56
Случај „Икона“: Додик још дугује одговоре

„Није проблем што је Додик поклонио Сергеју Лаврову икону већ што, на пример, није поклонио неку нашу, православну, из БиХ. Па и ако није имао никог паметног да му на то укаже, није требало да се медијски хвали шта поклања. Али то је изгледа Додику било најважније“, каже за ДW Слободан Шоја, бивши амбасадор БиХ у Француској и Египту.

„Наиме, приликом оваквих посета поклони се скоро увек размењују између два протокола и далеко од камера. Да се тако поступило, ништа се не би догодило“, каже Шоја.

Већ данима се не смирују контроверзе око иконе Светог Николе коју је члан Председништва БиХ Милорад Додик поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову током посете Сарајеву. Позлаћена икона за коју се тврди да је стара триста година наводно потиче из Луганска на истоку Украјине, из дела који контролишу проруски сепаратисти. Тужилаштво БиХ покушава да утврди чињенице.

Из кабинета Милорада Додика напокон су се огласили. Истичу да икона није украдена и да спада у ред породичних освештаних икона. „Измишљотине и неистине уследиле су након погрешне медијске презентације да је реч о икони која је део културне баштине и национално благо, што нигде није установљено“, наводи се у саопштењу.

Но, Министарство културе Украјине тврди да се ради о предмету у власништву те земље. На икони је препознат печат Одеске регионалне комисије за заштиту споменика, након чега је уследила оштра дипломатска нота са захтевом да се случај одмах испита, уз оцену да би се изостанак адекватне реакције власти у БиХ могао протумачити и као „подршка агресивној политици и војним акцијама Руске Федерације против Украјине“.

Претерана реакција Украјинаца?

Слободан Шоја каже да је у причи о икони све погрешно, од одабира поклона, преко Додиковог ћутања и реакције Амбасаде Украјине, до „претераног“ коментарисања од стране медија и политичара.

„Жао ми је што је саопштење из Додиковог кабинета, које се предуго чекало, прилично непотпуно и невешто. Уместо да отклони, оно само отвара нове сумње. Нисмо сазнали оно што је важније: чија је то икона, како је, кад и где набављена?“, набраја наш саговорник.

„Свака информација је драгоцена и све се мора разјаснити јер је афера добила велики међународни значај и не може се игнорисати.“

Он верује да је Украјина с „јаким разлогом“ послала ноту и тражила објашњење, али да су ноту, уместо уобичајеног умереног и информативног тона, обележиле „прејудициране тврдње и неспретна агресивност“.

„Укратко, због озбиљности случаја, мислим да не треба да се упуштамо у прерано и нестручно закључивање и да је боље да се што више уздржимо од коментара док се не добију јасни одговори на питања на које Додик још није одговорио, а мора одговорити. И треба наставити да се од њега тражи потпуно објашњење. То је, уосталом, у његовом интересу“, закључује Слободан Шоја.

Скривене дипломатске поруке

У потезу Сергеја Лаврова, који је вратио икону Додику, Шоја види „скривену дипломатску поруку“. „Вратио је поклон и то је једино исправно у целој афери. Лавров то није урадио одмах, али није ни дуго чекао. Вјероватно је лично тражио да се испита случај и чекао резултате. Он је сигурно од Додика добио одговор који ми нисмо добили.“

Тако је посета Лаврова прошла у знаку скандала, након што су друга двојица чланова Председништва БиХ одбила да се састану са њим. „Враћање поклона има и скривену дипломатску поруку Лаврова. Она се може ишчитавати на различитим нивоима, а све се своди на једно велико разочарење, не само због поклона него због свега што је доживео. Вероватно га више нећемо видети у БиХ, а то би била већа штета за нас него за Русију“, каже Шоја.

Да враћање иконе Милораду Додику има „скривену поруку“ мисли и бањалучки новинар и блогер Слободан Васковић. Он сматра да је Русија тим чином „почела уклањање Додика с политичке сцене“ и да лидер Савеза независних социјалдемократа није дорастао сложеном и опасном „руском рулету“.

„Русији Додик више не треба и одлучили су да га уклоне на врло елегантан начин“, пише Васковић у једном тексту.

„Нема дилеме да је Лавров знао да ће од Додика добити на поклон украдену икону из Луганска, као што нема дилеме и да је у БиХ дошао да би свесно радикализовао ситуацију. Нема дилеме ни да је Додику неко од 'руских веза' дискретно шапнуо шта би било добро да поклони Лаворву, што је овај и учинио, ни не помишљајући да је давање поклона уједно и политички 'пуцањ у главу'.“

Милорад Додик није се лично оглашавао у вези са случајем. У међувремену је тестиран позитивно на корона-вирус. Његово стање је стабилно, упркос обостраној упали плућа.

(ДW)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

ходидјед66

23.12.2020 09:59

Причекајте док нешто смисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страхиња

23.12.2020 12:18

Тацно вец полако разводњава. Сви сад у изолацији због короне а он од срамоте. Нису дзаба рекли да су се због зена ратови губили а и њему додјосе главе његове бајне савјетнице.

Name

Борачка

23.12.2020 14:34

Не видим сврху оволиких тензија и да је украдена није је украо Додик, према томе не видим неку одговорност

Name

ЗеX

23.12.2020 10:08

Ово ће за нас бити најскупља икона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

23.12.2020 11:49

Битанга лазира болест, али сва недјела која је уцинио цекају одговор. Битанго гдје су паре сто си покрао??

Name

Св.

23.12.2020 10:10

Покрива га Ацо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

23.12.2020 10:19

Чим се врати Икона у БИХ тужилаштво је преузима и одна слиједе позиви и доказивање одакле Икона у приватном власништвуТреба предочити сву папирологоју јер се такве ствари не купују на пијаци.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

23.12.2020 16:36

Да је вриједност иконе у томе сто је ''освјестана'' како тврди ртрс, на њеној поледјини би био јос 1 ситан детаљ ''пецат цркве у којој се освестање догодило'' Примјера ради уради сликар техником уље на платну икону по зељи купца. Иста се по том уоквири и однесе у парохијску цркву гдје стоји мислим 40 и висе дана у олтару. после тога је свестеник покропи освестаном водом и на поледјини уписе датум кад се тај цин догодио, потписе се пуним именом и презименом и стави стамбиљ црквене опстине и таква се икона сматра освестаном. Тога у овом слуцају нема.

Name

Драганмодус

23.12.2020 10:24

Све ми висе дјелује као антиСрпска кампања од стране јавних сервиса. Објавите гдје је икона евидентирана као културно благо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;Драганмодус

23.12.2020 11:11

Дали ниси и ти посто преко ноћи “Иконас “па сад те занима папирологија прочитај текст РТРТС и упореди код давања поклона руском званицнику и јучерашње саопстење послије писама амбасаде Украјине мислим да и дјеца из забависта старија од 3-4 године су сватила о чему се ту ради. Ако се томе још додају дешавања са негативном позитивносцу на корону и симптомима председника председниства БиХ види се у какав циркус нас води РТРТС .Све јесте само истина НАЈ МАЊЕ !!

Name

приједор

23.12.2020 11:13

У Украјини и овјерена воштаним печатом државе....шта ти није јасно....

Name

борац

23.12.2020 11:33

Ста ти говори пецат на поледјини вама неписменима је теско појаснити.

Name

Ре

23.12.2020 11:35

У Украјини регистровано као покретно културно добро. Наси дилетанти немају основне културе нити се знају консултовати са струцњацима. Позурили да се похвале да са пецатом поклања икону стару 300 година. То је тако кад се окрузи са незналицама и полтронима.

Name

Камен

23.12.2020 10:32

Ово је итекако скандал. Треба све истражити и вратити Украини што је њено. Измјенити све политичаре који нису дорасли одговорности и озбиљности свог посла а, таквих има много у читавој држави нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиги

23.12.2020 11:45

Што се ти брате секираш за Украјину, гледај од чега се живи? Имаш ли за кифле или дангубиш на интернету?

Name

балкан

23.12.2020 10:35

занимљива је сва та афера као прво док је афера икона се појавила да је додо се разболио и да иако има корону није му језик не функционалан да се јави и да изјаву! али он се јадник силно препао својој гузици јер је умјесто да изаде као херој нације постао терет и на ногама носи сад од олова ципеле! а његов РТРС= Резимски Тупи Ретроградни Сервис разоткривен за кога ради !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса 54

23.12.2020 11:23

Јавио би се он ал је добио икона прољев

Name

модрицанин

23.12.2020 11:31

И Јосипа Броза Тита је лијецио конзилијум љекара у Љубљани, ...

Name

Бошман

23.12.2020 11:43

Лак је могуће да он не стигне одговорити?

Name

Влад Тепеш

23.12.2020 11:02

Ова фрка око ње јој је сада подигла и вриједност. У будућности ће колекционари жељети да је се докопају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

23.12.2020 11:04

А вјерујете ли да је болестан и да има корону? Јесу ли ишли његови сарадници на тестирање, а има их много, шта чекају? Прва Жељка је требала исти дан бити тестирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2020 12:25

Каква те Зељка снасла од ње корона бјези 300 на сат

Name

Дриугаувугла

23.12.2020 12:26

Тацно ,Бисерка ,тј.сефица протокола је талодје морала одмах у изолацију,ако цемо све по пропису .

Name

Лија

23.12.2020 11:37

Све то мозе бити обрнуто.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

23.12.2020 11:42

Јел вама дугује одговоре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.12.2020 11:43

Додик је веци и од Тита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

23.12.2020 12:26

ОМБ!

Name

Миле коњ

23.12.2020 12:20

Ма опет це се Додик извуци из свега...не казе дзабе Вулицка, цовјек је Бог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.12.2020 13:46

Синоћ сте добили одговор из Додиковог кабинета.

Name

Са сове преко шеве на кукавицу

23.12.2020 14:07

Здраво разумски, како је могуће да се са врха направи један такав пропуст. У питању је дефинитивно нека игра. Ко зна шта је обавјештајни сектор закувао. По свему судећи како год се размотрило иде на штету врховног вође. Какав год да је рудоња из Бакинаца вјерујем да он не би био у тој мјери несмотрен и учинио то што је учинио на сопствену штету, да је знао ишта о тој икони. Једноставно , прогутао је мамац. Значи засметао је некоме и он сада полако ал дефинитивно пада. Интересантан је циљан сплет околости : Лавров - Република Српска (Источно Сарајево) ; Додик- украјинска икона .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмановици

23.12.2020 17:55

Рекао сам вам тразите Радмановице.

ОДГОВОРИТЕ