БиХ без кредита ММФ-а – трају преговори о реформама које треба провести

Договор с властима у Босни и Херцеговини о новом трогодишњем проширеном аранжману с Међународним монетарним фондом још није постигнут због недостатка консензуса о реформама које би требало да буду дио програма, саопштили су из ММФ-а. Да ли су у питању политички наступи или потребне реформе?

Босна и Херцеговина 23.12.2020 | 08:43
БиХ без кредита ММФ-а – трају преговори о реформама које треба провести

Преговори о кредитном аранжману од милијарду и по марака, намијењеном за ублажавање посљедица пандемије коронавируса и за прорачуне, вођени су од 19. октобра до 18. новембра. Договор није постигнут због недостатка консензуса у свези с реформама које би требале бити дио програма.

“Разговори о новом програму, којим ће бити пружена пдршка босанскохерцеговачкој економији, су напредовали. Међутим, потребни су даљи разговори о одређеним реформама које би ојачале потенцијал Босне и Херцеговине за развој унапређења њезиног економског управљања, интегрирања економије и побољшања финанцијске стабилности", саопштили су из мисије ММФ-а у БиХ

Сваки аранжаман с ММФ-ом подразумијева и одређени сет реформи, од којих неке представљају и обвезе за институције на разини БиХ, али је сада одлука била на ентитетима.

„Током преговора изразио сам спремност да БиХ прихвати аранжман с ММФ-ом, али представници ентитета су ти који, сукладно својим уставним надлежностима, одлучују што је за њих прихватљиво, а што не, и зато не коментаришем ничије одлуке ни поступке у Фискалном вијећу БиХ.

Што се тиче Министарства финанција и трезора БиХ и мене лично, увијек сам спреман на компромис који почива на Уставу и законима, али треба знати како сам само један од шест чланова Фискалног вијећа и како имам јасан дјелокруг свога рада у складу са законским надлежностима", казао је Вјекослав Беванда, министар финанција БиХ

Професор на Економском факултету у Сарајеву Азиз Шуње сматра како су захтјеви ММФ-а оправдани те да се ради о политичким наступима.

“По мом мишљењу, основни разлог зашто није дошло до договора је неспремност Републике Српске да прихвати захтјев који је поставио ММФ. То нису ни реформски захтјеви, то су више захтјеви техничке природе, како ја видим. Успостава јединственог регистра рачуна, нема ништа спорно у томе. Очито то Република Српска види као одузимање ингеренција”, сматра Шуње рофесор на Економском факултету УНСА

Бивши министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сматра како је неусвајање аранжмана с ММФ-ом потврда нефункционирања Савјета министара те да ће се ускоро стећи услова за опозив овога сазива.

“Мислим да би за грађане било најбоље да виде што је то у Писму намјере с ММФ-ом. То зна очито само неколико људи. Ако се крије, значи има разлог зашто се крије. Ако је све у реду с ММФ-ом и даје нам тек тако тај новац по ниској каматној стопи, онда би требало да тај документ имамо на увид. Међутим, немамо”, сматра Шаровић.

Ако домаће власти постигну договор, из ММФ-а кажу како ће обезбједити новац за подршку здравственом систему, за субвенционирање плата и помоћ незапосленима, те проширење кредитирања банака према фирмама којима је то потребно.

(Агенције)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Хана

23.12.2020 07:52

БиХ је једина земља Еуропе која зиви од кредита. Срамота за ЕУ, зар не? Било како било за паметног и превисе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

23.12.2020 09:45

Наси се увелико хвале како обезбедјују кредите они то сматрју својим великим успјехом.

Name

зуx

23.12.2020 07:55

Какви преговори?! Има да испуне све наредбе и још да скину гаће. Али све је то за очекивати, јер нам је економија заснована на кредитирањима. Сада нека се сагињу, увлаче, клече, јер једино то знају добро радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

23.12.2020 09:12

Ма какви преговори, са овом багром и олошем? Гори су ови који хоће с њима да преговарају, за нас балканце ништа без диктатуре. ?

Name

Мирослав

23.12.2020 07:55

Вјечити Вјекослав само прича и ужива у свим привилегијама ове државе а народу како буде а Ауди лагано језди према Сплиту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

23.12.2020 07:56

Узимајте те паре и не правите се будале. Као ви се нешто борите против преноса надлезности и сличних глупости. Ту сте због пара и за паре ће те продати и рођену дјецу а да нећете нешто што сте давно давно договорили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

23.12.2020 08:02

Па шта сте се ускукали, не ваља кад узму кредит, не ваља кад не узму?? Какав је сад проблем, не знате хоћете ли пишат или какит, све како Баке диктира, тако играте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

23.12.2020 08:51

Оцигледно је то да су услови за овај кредит несто другацији него сто су били прије? Сигурно има везе са преносом надлезности цим наси одуговлаце, а без кредита нецемо моци. На то су ови(ММФ) и рацунали. За коју годину це бити мозе лова ал брисе се ентитетска линија!

Name

Ре Гојко

23.12.2020 08:56

Гојко паметница.

Name

Мирослав

23.12.2020 08:21

Паре не треба давати овим политичарима без тога да се зна зашто иду, пример у БЛ је стара Градишка врста гдје је направљен мост само за кућу сестре Милорада Додика а само пар метара на путу према Залужанима мостић а о тротоару да и непричамо а колико дјеце то користи и људи који иду према тржном центру а овај према дели чак користи и полиција даби заустављала возаче а ту је и острво даби дојам још био бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

23.12.2020 08:30

Тразе им да расвијетле убитстваДавидw Дзенана и да успоставе владавину права кад то испуне ето кредита у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.12.2020 08:31

Шупља прича за масе. Договорили су се они давно, да не кажем ушемили. Кредит иде, они су га већ потрошили, а на народу да је пуни буџет и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за пензионера

23.12.2020 14:51

Цовјеце није то тема.....иди куци И налози ватру.

Name

Даниел

23.12.2020 08:38

Нема Додика, а нико други у РС не смије ниста да одлуци без њега. Зато це се јос цекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као и у Грцкој

23.12.2020 08:46

Кредити се на крају врацају зивотима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокана

23.12.2020 09:00

Под хитно сазвати сједницу савјета министара ради застите националних интереса (националних у мнозини).

ОДГОВОРИТЕ
Name

23.12.2020 09:41

ВРАТИТЕ ПОКРАДЕН ПА НАМ НЕЋЕ ТРЕБАТИ КРЕДИТИ, МИ СМО БОГАТА ЗЕМЉА АЛИ СОТОНЕ УНИШТИЛЕ СВЕ НИ ММФ ИМ НЕ МОЖЕ НА ДАВАТИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аца

23.12.2020 09:48

Ако не добије кредит, РС је у белају, јер је нестало новца. Ако добије кредит, РС је опет у белају, јер нема довољно прилива да плаца ануитете. Како год окренеш, дотјерали смо до зида. Куд нам се и велики возд разболио бас сада кад нам гори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ за Хану

23.12.2020 14:47

А засто срамота за ЕУ?Да ли ви сматрате да неко треба да даје паре онако на "лијепе оци"Треба пустити народ да цркава по улицама, јер тај исти је дозволио да буде овакава ситуација.Битно је ко је веци патриота,Србин,Босњак,Хрват....ма ста сретан сто недају паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

23.12.2020 15:28

Не одговара нашим лоповима контрола и транспарентно трошење. Они су научили да буду дивљи и без контроле, а успут да причају о поштењу, дају паушалне изјаве о борби против корупције која никада није ни почела, и наравно да се бахате

ОДГОВОРИТЕ