BiH bez kredita MMF-a – traju pregovori o reformama koje treba provesti

Dogovor s vlastima u Bosni i Hercegovini o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom još nije postignut zbog nedostatka konsenzusa o reformama koje bi trebalo da budu dio programa, saopštili su iz MMF-a. Da li su u pitanju politički nastupi ili potrebne reforme?

Bosna i Hercegovina 23.12.2020 | 08:43
BiH bez kredita MMF-a – traju pregovori o reformama koje treba provesti

Pregovori o kreditnom aranžmanu od milijardu i po maraka, namijenjenom za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa i za proračune, vođeni su od 19. oktobra do 18. novembra. Dogovor nije postignut zbog nedostatka konsenzusa u svezi s reformama koje bi trebale biti dio programa.

“Razgovori o novom programu, kojim će biti pružena pdrška bosanskohercegovačkoj ekonomiji, su napredovali. Međutim, potrebni su dalji razgovori o određenim reformama koje bi ojačale potencijal Bosne i Hercegovine za razvoj unapređenja njezinog ekonomskog upravljanja, integriranja ekonomije i poboljšanja financijske stabilnosti", saopštili su iz misije MMF-a u BiH

Svaki aranžaman s MMF-om podrazumijeva i određeni set reformi, od kojih neke predstavljaju i obveze za institucije na razini BiH, ali je sada odluka bila na entitetima.

„Tokom pregovora izrazio sam spremnost da BiH prihvati aranžman s MMF-om, ali predstavnici entiteta su ti koji, sukladno svojim ustavnim nadležnostima, odlučuju što je za njih prihvatljivo, a što ne, i zato ne komentarišem ničije odluke ni postupke u Fiskalnom vijeću BiH.

Što se tiče Ministarstva financija i trezora BiH i mene lično, uvijek sam spreman na kompromis koji počiva na Ustavu i zakonima, ali treba znati kako sam samo jedan od šest članova Fiskalnog vijeća i kako imam jasan djelokrug svoga rada u skladu sa zakonskim nadležnostima", kazao je Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje smatra kako su zahtjevi MMF-a opravdani te da se radi o političkim nastupima.

“Po mom mišljenju, osnovni razlog zašto nije došlo do dogovora je nespremnost Republike Srpske da prihvati zahtjev koji je postavio MMF. To nisu ni reformski zahtjevi, to su više zahtjevi tehničke prirode, kako ja vidim. Uspostava jedinstvenog registra računa, nema ništa sporno u tome. Očito to Republika Srpska vidi kao oduzimanje ingerencija”, smatra Šunje rofesor na Ekonomskom fakultetu UNSA

Bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra kako je neusvajanje aranžmana s MMF-om potvrda nefunkcioniranja Savjeta ministara te da će se uskoro steći uslova za opoziv ovoga saziva.

“Mislim da bi za građane bilo najbolje da vide što je to u Pismu namjere s MMF-om. To zna očito samo nekoliko ljudi. Ako se krije, znači ima razlog zašto se krije. Ako je sve u redu s MMF-om i daje nam tek tako taj novac po niskoj kamatnoj stopi, onda bi trebalo da taj dokument imamo na uvid. Međutim, nemamo”, smatra Šarović.

Ako domaće vlasti postignu dogovor, iz MMF-a kažu kako će obezbjediti novac za podršku zdravstvenom sistemu, za subvencioniranje plata i pomoć nezaposlenima, te proširenje kreditiranja banaka prema firmama kojima je to potrebno.

(Agencije)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Hana

23.12.2020 07:52

BiH je jedina zemlja Europe koja zivi od kredita. Sramota za EU, zar ne? Bilo kako bilo za pametnog i previse..

ODGOVORITE
Name

mislim

23.12.2020 09:45

Nasi se uveliko hvale kako obezbedjuju kredite oni to smatrju svojim velikim uspjehom.

Name

zux

23.12.2020 07:55

Kakvi pregovori?! Ima da ispune sve naredbe i još da skinu gaće. Ali sve je to za očekivati, jer nam je ekonomija zasnovana na kreditiranjima. Sada neka se saginju, uvlače, kleče, jer jedino to znaju dobro raditi.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

23.12.2020 09:12

Ma kakvi pregovori, sa ovom bagrom i ološem? Gori su ovi koji hoće s njima da pregovaraju, za nas balkance ništa bez diktature. ?

Name

Мирослав

23.12.2020 07:55

Вјечити Вјекослав само прича и ужива у свим привилегијама ове државе а народу како буде а Ауди лагано језди према Сплиту.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

23.12.2020 07:56

Uzimajte te pare i ne pravite se budale. Kao vi se nešto borite protiv prenosa nadleznosti i sličnih gluposti. Tu ste zbog para i za pare će te prodati i rođenu djecu a da nećete nešto što ste davno davno dogovorili.

ODGOVORITE
Name

Gojko

23.12.2020 08:02

Pa šta ste se uskukali, ne valja kad uzmu kredit, ne valja kad ne uzmu?? Kakav je sad problem, ne znate hoćete li pišat ili kakit, sve kako Bake diktira, tako igrate!

ODGOVORITE
Name

Ris

23.12.2020 08:51

Ocigledno je to da su uslovi za ovaj kredit nesto drugaciji nego sto su bili prije? Sigurno ima veze sa prenosom nadleznosti cim nasi odugovlace, a bez kredita necemo moci. Na to su ovi(MMF) i racunali. Za koju godinu ce biti moze lova al brise se entitetska linija!

Name

Ре Гојко

23.12.2020 08:56

Гојко паметница.

Name

Мирослав

23.12.2020 08:21

Паре не треба давати овим политичарима без тога да се зна зашто иду, пример у БЛ је стара Градишка врста гдје је направљен мост само за кућу сестре Милорада Додика а само пар метара на путу према Залужанима мостић а о тротоару да и непричамо а колико дјеце то користи и људи који иду према тржном центру а овај према дели чак користи и полиција даби заустављала возаче а ту је и острво даби дојам још био бољи.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

23.12.2020 08:30

Traze im da rasvijetle ubitstvaDavidw Dzenana i da uspostave vladavinu prava kad to ispune eto kredita u BiH

ODGOVORITE
Name

Jaffa

23.12.2020 08:31

Šuplja priča za mase. Dogovorili su se oni davno, da ne kažem ušemili. Kredit ide, oni su ga već potrošili, a na narodu da je puni budžet i dalje.

ODGOVORITE
Name

za penzionera

23.12.2020 14:51

Covjece nije to tema.....idi kuci I nalozi vatru.

Name

Daniel

23.12.2020 08:38

Nema Dodika, a niko drugi u RS ne smije nista da odluci bez njega. Zato ce se jos cekati.

ODGOVORITE
Name

Kao i u Grckoj

23.12.2020 08:46

Krediti se na kraju vracaju zivotima.

ODGOVORITE
Name

Kokana

23.12.2020 09:00

Pod hitno sazvati sjednicu savjeta ministara radi zastite nacionalnih interesa (nacionalnih u mnozini).

ODGOVORITE
Name

XL

23.12.2020 09:41

VRATITE POKRADEN PA NAM NEĆE TREBATI KREDITI, MI SMO BOGATA ZEMLJA ALI SOTONE UNIŠTILE SVE NI MMF IM NE MOŽE NA DAVATI!!!

ODGOVORITE
Name

Aca

23.12.2020 09:48

Ako ne dobije kredit, RS je u belaju, jer je nestalo novca. Ako dobije kredit, RS je opet u belaju, jer nema dovoljno priliva da placa anuitete. Kako god okreneš, dotjerali smo do zida. Kud nam se i veliki vozd razbolio bas sada kad nam gori...

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC za Hanu

23.12.2020 14:47

A zasto sramota za EU?Da li vi smatrate da neko treba da daje pare onako na "lijepe oci"Treba pustiti narod da crkava po ulicama, jer taj isti je dozvolio da bude ovakava situacija.Bitno je ko je veci patriota,Srbin,Bosnjak,Hrvat....ma sta sretan sto nedaju pare.

ODGOVORITE
Name

Boris

23.12.2020 15:28

Ne odgovara našim lopovima kontrola i transparentno trošenje. Oni su naučili da budu divlji i bez kontrole, a usput da pričaju o poštenju, daju paušalne izjave o borbi protiv korupcije koja nikada nije ni počela, i naravno da se bahate

ODGOVORITE