Због нестручног вођења РиТЕ Угљевик угасио дио својих погона

– Непуна два мјесеца након што је свечано пуштено у рад постројење за одсумпоравање (ОДГ) димних гасова на термоелектрани у Угљевику, његов рад је обустављен јер се испоставило да нема употребну дозволу, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 22.12.2020 | 16:13
Због нестручног вођења РиТЕ Угљевик угасио дио својих погона

Инвестицију од 85 милиона евра која је треба смањити загађења, од самог почетка прате бројни проблеми који се очито настављају.

Из РиТЕ Угљевика су нам рекли  да је 28. октобра постројење предато на управљање од стране јапанског конзорција “Митсубисхи Поwер”, али потврђују да оно нема неопходну дозволу за рад.

“За континуирани рад ОДГ, неопходно је посједовање успотребне дозволе за који је процедура исходовања код ресорног министарства у току. По добијању дозволе ОДГ постројење ће радити у континуитету, сво вријеме заједно са радом термоелектране. Процјењује се да ће се ова процедура завршити у првом кварталу 2021. године и постројење ће од момента добијања употребне дозволе радити у контунитету”, поручују из РиТЕ Угљевик.

Иначе, тог 28. октобра, на свечаној примопредаји која је извршена двије седмице пред локалне изборе у БиХ нико из управе није спомињао како ово изузетно скупо постројење нема употребну дозволу.

Директор Чедомир Стојановић је причао о највећој инвестицији од оснивања предузећа док се извршни директор предузећа за производњу електричне енергије Милутин Тасовац хвалио како је ријеч о најчистијој термоелектрани на простору бивше Југославије.

Међутим, то је можда и тачно али само под условом да постројење ради, што ових дана није случај.

Подсјећамо, због овог постројења РиТЕ Угљевику је одобрена већа цијена електричне енергије за 15 одсто с обзиром да су годишњи трошкови његовог одржавања око 15 милиона марака.

Након што је почетком ове године ОДГ пуштен у пробни рад на површину су изашли бројни проблеми и пропусти због којих је нормалан рад постројења за одсумпоравање био угрожен.

Наиме, како је портал ЦАПИТАЛ открио, на електрани су се покварили електрофилтери, а без којих ОДГ постројење није могло да правилно ради и оправда улагање од скоро 160 милиона марака. Ријеч је о филтерима у чији је ремонт прије неколико година уложено 20 милиона марака.

(Цапитал Фото: Панрадио)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Никола

22.12.2020 15:32

Истјерајте електроинжењере из државе па нека се машине саме поправљају и управљају. Не може глупсон са купљеном дипломом да управља процесом високе сложености уз употребу прецизних технологија. Комедија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.12.2020 19:12

Како би ти кретени инжењери са купљеним дипломама изградили овакву једну термолектрану када не знају ни да управљају процесом производње. Ето на шта смо спали. Инжењери 1970их су то знали изградити, ови данашњи фићфирићи ће све уништити, само мисле на плату и шта могу украсти, ништа не знају, немају никакве одговорности ни за шта. Знам једну чистатчицеу што сам је тамо виђамо пре 10-12 година да ради, пре 5-6 године је видим са купљеном диломом седи у управи. Има стотине таквих примера, партијског запошљавања и куповања диплома.

Name

рг

22.12.2020 19:17

РиТЕ Угљевик је тужена од стране електрпривреде Словеније која је подигнута против РиТЕ Угљевик, због потраживања поврата једне трећине уложеног оснивачког капитала у изграђени блок 1 и неизграђени блок 2. Кад се има у виду да је елактропривреда дала страном инвеститору рудник на концесију од 40 година да га експлоатише са својим термоелектраном од 600МW, за само 10% добијене произвенене струје. Кад се има у виду да страни инвеститор нема никакву обавезу да испоручује струју РС, него за тржиште ЕУ. Кад се има у виду да у сасвим извјесно изгубљеном судском спору колико год буде било досуђено РиТЕ нема одакле платити, јер би то било реда величине целокупне вредности полудотрајале термоелкране чији је радни вијек 45 година. Никаквог разлога са хвалисање нема јер постојећа РиТЕ за 25 година рада није никаве озбиљне инвестиције имала, а морала је да би термоелктрана само својим радом себе отплатила од произведене струје већ до сада сама изградити један блок термеолектране и тако мислити на своју будућност. Али ми имамо електропривреду које је добила од државе комлетно изграђене термо и хидроелектране, која је добила природне ресурсе руднике угља и ријеке, например РиТЕ Углејвик општини плаћа годишњи ренту за рудник 5 милиона КМ. Цијена електричне енергије се у 2011г на европској берзи кретала 50-60 евра/МWх. Помножимо ли то са наведеним бројем МWх добијемо 89310320 евра.

Name

ре

22.12.2020 19:33

Добили смо елекртопривреду која није у стању да изградни ни једну термоелектрану ни једни хидроелектрану. Електропривреда које је добила сва фабричка постројења изграђена ће на крају све прокоцкати, економски уништавајући термоелектрану. Електропривреда најпрофитабилнија привредна грана која нон стоп производи огромен количчине робе коју истовремени продаје. Електропривреда без страног инвеститора и концесионог губитка природних ресурса не може да изгради термоелектрану. Упоредан рад термоелектрана у различитим својинским облицима није могућ. Нема таквог примјера ни у колонијалним ни у слободним земљама. Одлука да се у Угљевику гради приватна на супрот постојеће државне термоелектране је са тог искуственог становишта неоснована. Упорност нашег највишег политичког, државног и руководства предузећа РиТЕ Угљевик на остварењу овог немогућег рјешења нужно добива карактер организоване преваре. Привидно, снаге се усмјеравају у правцу остварења немогућег као основе постизања сасвим другог циља. Преко немогућег до пожељног. Није циљ изградња приватног рудника и приватне термоелектране који би радили упоредо са државном термоелектраном и државним рудником. Циљ је на сасвим другој страни. Економски уништити постојећу термоелектрану и на тој основи да нова приватна термоелектрана преузме рудник и сво рудно богатство Угљевика. Због тога толики отпори изградњи термоелектране два као замјене постојећој. Да би се убрзало економско пропадање постојеће термоелектране присутна је политика подстицања раста трошкова (судски спорови и слично).

Name

тесла

22.12.2020 19:38

Тренутне цене електричне енергије у Њемачкој су сада 0,35 евра/КWх са све већим растом због све веећ потражње. Циљ ЕУ и Запада је стабилизације цијена електричне енергије, отимањем природних ресурса од држава одкојих се моће отети. А то значи страним инвестицијама у државама где успеју уз помоћ корумпиране власти добрити руднике и реке. Влас запиње из све снаге да до краја мандата распрода све природне ресурсе и државна предузећа страном инвеститору, окупатору и колонизатору. А онда ће ти странци у знак захвалности преама таквој власти бвити спремни да издовје дио добити за одржавање такве власти над колонизаовним, одиромашеним изумирућим народом. И на тај начин корумпирана власт ће постати несмњењива. То је коначан циљ. Зар неко мисли да ће продавањем електропривреде и либерализацијом тржишта електричне енергије имати јефтину струју као сада. Стравично је замислити како ће то изгледати када се на овај осиромашени народ натоваре и њемачке цијене струје, како ће пензионер и незапослени да плаћа 70 фенинга за КWх. А да не говоримо о ради индустрије са таквим ценама електричне енергије. Угљевик је прекретница: или ћемо поптуно пасти у колонијлано ропство губитком наших приридних ресурса или ће се отимање и распородаја наших природних ресурса зауставити. У Угљевику се сада бране сви наши рудници, ријеке, шуме, обрадиво замљиште….

Name

Шћепан

22.12.2020 15:36

Црвена секта це угасити и Републику Српску ако остане на власти после следецих избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анализа

22.12.2020 19:43

Не само што се залажем за крах валуте и аргентински сценарио, на провом месту потребно еј укидање валутног одбора као колонијални институвије, оснивање властите централне банке са валститом државном валутом. Ово што ми имамо КМ као стопостотну замену за евро, а првобитно за ДМ, то је БиХ неметнуто. Ми немамо валути ни централну банку, те нам је као државу одузета фининсијска компонента и могућност да централна државна банка са сопственом валутом емисијом и повлачењем новца управља привредним токовима. Даље за разлико од вас идеолога неолиберализма залажем се за корпративни народни акционарски каптализам. А за шта се ви залажете. За посотјеће стање, за економску окупацију земље, за вештачко одрћавање стабилног курса валуте, без обзира на све дефиците и дугове. Залажем се за очување природних ресурса. Да се донесе закон по коме се не моеж рудник дати под концесију 40 година док се потпуно не исцрпу сва руда. А колика је годишња концесиона надокнада. Ти питајете на термолектрани или у електропроврди колико плаћају годишње. Залаежм се за промену својинског облика у предузећима која су по новом закону о тендерској приватизацији бандитски и систаматски опљчкана, продата а радници остали на улици. Суштина нашег пеобвлема је ситоносопственичка својна, што су се појединци докопали предузећа, а радници истерани на улицу, не место ситносопственичке својине потребно је увести акционарску својину. На првом месту се мора променити својинком трансформацијом облик својине, реприватизација, оснивање централне банке, валиуте, најуривање ММФ-а, враћање дугова. Држава мора да се врати привреди, држава мора да задржи природне ресусе. Управљење државним предуезећима се мора препусти акционарима. Зар давање рудника Углејвик под концесију да се експлоатише термоелектраном 600МW није даванеј рудника под концесију до потпуног исцрпљивања залиха угља.

Name

Кад...

22.12.2020 15:36

Наручиш Диплому преко нета....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РиТе

22.12.2020 16:30

Неструцан кадар, купљене дипломе, паре краду за изборе, лазу народ лазу и себе, лаз је системска формула. Народ ништа незна, народ нико ништа не пита, народ је овца. Лопови грабе на све стране јер нема ни контроле ни Тузиластва( а и оно несколовано) ни пријава ничега. Систем Додиковог безвлашћа, партијског срања и писања уз вјетар.

Name

Странац

22.12.2020 15:58

Лажу, све паре преусмјерили у изборну кампању. Ако је искључено а мјесечно троши када ради нпр. 1 000 000 КМ, хоће ли добит бити већа? Колико камиона угља су уложили у папка Дику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

22.12.2020 16:03

Па како могу неспособни кркани, билмези и лопујдре попут Микана Дакића и Жике Крунића и Проке , да нешто ураде нормално? Највећи криминал у Електропривреди је управо у ТЕ Угљевик већ деценијама. Пљачкају, отимају, краду, уништавају горе него Турци за 400 година. Проклети били!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

22.12.2020 16:17

"Ко још нормалан ради са Јапанцима, још немају дозволу, мислим стварно"...., у мјесто да се посао додјели некој од толико наших угледних корпорација, конзорција, компанија, чега већ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хе хе

22.12.2020 18:37

Да, на примјер Проинтер би им наплатио бар три пута висе од јапанаца а постројење сигурно не би радило...

Name

Цоx

22.12.2020 16:22

Није ми јасно кад дир.не мозе да испуњава своје задатке засто не поднесе оставку. Овај Цедо не мозе да плати фактуре ни најмање, а дрзи фотељу као пијан плот. Пусти цовјеце видис да ова игранка није за тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

22.12.2020 16:24

Цедомир Стојановиц је класицни примјер незналице и полтрона, а који мисли да несто зна и да вриједи. Шупљак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Цоx

22.12.2020 18:33

Вама таквима нико неваља. Најбоље би било поставит тебе таког паметног.

Name

Ваздух у "рс"

22.12.2020 16:31

....је чист, шта вас брига али немојте долазити у друге дјелове БиХ и гдхе су "мрски" Бошњаци већина И тражити посао. Уживајте у вашем чистимо ваздуху и једењу коријења...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пародија

23.12.2020 09:35

О чему ти, што долазите код нас у маркете да купујете, доста јефтиније него код вас у "фбих", а тек гориво. А и сланину кришом купујете. Имамо ми свега, не бојте се.

Name

Зага

22.12.2020 16:47

СВЕ ДОК ОДГОВОРНИ,АКО ИХ УОПШТЕ ИМА,БУДУ ПРОЛАЗИЛИ НЕКАЗЊЕНО,НЕМА НАМА БОЉИТКА.ОВАКВИ ПРОПУСТИ СЕ НЕ ДЕСАВАЈУ ПРВИ ПУТ,ПА СЕ ТО ПРИХВАТА КАО СТАНДАРД.ЕЕЕЕЕЈ,НАРОДЕ ДОКЛЕ ЦЕС ДА ЦУТИС И ПОСМАТРАС ВЛАСТИТО ПОТОНУЦЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудари

22.12.2020 17:02

Лопови сви поцевси од синдиката па до управе.Тасовца,Зарку,Цеду и Прокиног напоље.Веце нам зло није могло доци у РиТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

22.12.2020 17:06

Па ко зна Цеду, није могао оцекивати ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викинг

22.12.2020 17:07

Са завршеним пољопривредним факултетом,Чедо,нити зна водити Термоелектрану, ни финансије. Апсурд за апсурдном у овој држави. Зато је све пред гашењем, само краљ то не види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т.Е УГЉЕВИК

22.12.2020 17:08

Па знао је кадар директора ста уградјују и који материјал постављају.Све се скривало у току ремонта.Исто ко и сад сто електрана мало ради па стане због попуцали цјеви које су купљене лосег квалитета а презентоване скупоцјене да су.Па сјеку од друге фазе цјеви.Ал ваљало је платити изборну кампању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дико

23.12.2020 08:28

Тако је кад купују циљеви лошијег квалитета од Дулета Унифлеx.

Name

xxx

22.12.2020 17:11

које крив директора под истрагу оковат и послат у фоцу и видет коликоје стеко ко директор а стоје имо пре негоје досо на полозај тону оставит а остало вратит рту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пујдо

22.12.2020 19:20

Чедо и Прибишић направили фирму у Бијељини,а РиТЕ никоме не плаћа.

Name

Битно да стабилно

22.12.2020 17:19

Све це то главоња ријесити цим га продје прехлада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласаци

22.12.2020 17:25

Па пропасце све Тасовац дао Лазне уговоре гласацима без Цединог потписа и кад су просли избори 80 послао куци вели нисте овце потребни висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ритеиста

22.12.2020 17:31

Управа и синдикат це упропастити све.Иста говна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ритеиста

23.12.2020 10:57

А пуни ко бродови.. сви до једног.

Name

Бакалар

22.12.2020 17:42

Погледај какви су ту сомови, све сумњиве квалитете и дипломе, види директора види му главе, ту је и велики струцњак кокан циго лазаревица, то никад није било у термоелектрани док је био боске све инзењери су били стручњаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инг

22.12.2020 22:10

Па ко се томе супроставља?!

Name

Миле

22.12.2020 17:45

Курва краставац бајни инзењер и кандидат за градоначелника само се у лоповију разумије, курва краставац је са својим компањонима довео овај гигант на руб опстанка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деран

22.12.2020 18:14

Тако ти је то кад Термоелектро из Брцког гради постројење. То је фирма Петра Дјокица која нема ни једног струцњка, а у управи само го лопов и криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.12.2020 20:28

Термоелекто је клошарска фирма пљачкашница која паразитира на термоелткрани већ 23 године, ту су јој радна једница, има људе на текућем одржавању, има резервисане послове на ремонту котла, само за њих се расписују тендери и јавне набавнке, ту у кругу ТЕ имају и магацин, у спрези је са руководством ТЕ, ту багру треба истерати из термоелктране.

Name

Какав министар

22.12.2020 22:48

Такви и директори. Све лондонски полуписмени и неписмени дјаци. Дјокиц це унистити енергетику.

Name

дјф

23.12.2020 12:56

у тој фирми раде инжењери који знају са брусилицама и шаљу их по терену да раде као бравати, нема ту струке, а у управи раду гологузија улизичараска око крмковића.

Name

Обрваан

22.12.2020 18:26

.. Долази цорке, не брините, он је струцан! Има диплому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радници

22.12.2020 20:16

Среца па је у петак надзорни одбор постављају Свету Јовановица за директора РиТЕ Угљевик.Конацно неко са наси простора да истјера ове хулигане из фирме који су довели до колапса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСТА

22.12.2020 20:16

Да напоменем не упуцене а посебно припаднике и симпатизере ВЛАСТИ ! СВУ МОГУЦУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ ЗА ПОЦЕТАК РАДА И РАД ДОБИО ЈЕ РАСИД СЕРДАРОВ ! А НИЈЕ НИ ЗАКОПО КАСИКУ У РУДНИК А ДА ВАС НАПОМЕНЕМ ТО ЈЕ ПРИВАТНИК СА СУМЊИВИМ КАПИТАЛОМ ? А ДРЗАВНО ПРЕДУЗЕЦЕ ГДЈЕ СМО СВИ ЗАДУЗЕНИ И ДУЗНИ ДА У РОКУ ВРАТИМО ЈАПАНСКИ КРЕДИТ ЗА ОДСУМПОРОВАЊЕ ,ДРЗАВНИ ЦИНОВНИЦИ ,МИНИСТАРСТВО НИЈЕ ЗАВРСИЛО СВОЈ ДИО ПОСЛА ! ПА СРАМОТА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЈЕДОК

22.12.2020 21:53

СИПУ треба позвати и отворити електрофилтере а узети документацију и видјети ста писе на папирима. Који су филтери уградјени, а који су уписани на документацији. Па упоредити и све це бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

23.12.2020 06:34

Све то треба сипа да прецесља да се виде каква је уградјена опрема према оној која је пројектирана, даље да се види откуд толике паре крбању краставцу љиги кокану и другој братиији, прицају по бн крбањ има фирму одакле

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Тесла

23.12.2020 07:37

Код нас је цијена за домаћинство 9 до 12 фенинга по кWх, зависно од сезоне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гас

23.12.2020 10:19

Пујдо паре дијели с крбањом у истој су странци, ста ради љига, откуд толико проблеми, термоелктро и пера памук лондонски дјак, ако додје цоркан сви цете на улице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

23.12.2020 16:49

Садашње руководство те нема 3 разреда праве сколе за те послове које обављају, некомпетентни људи, ста вриједи сто се разумију у тракторе и ситне радионице ово је енергетика

ОДГОВОРИТЕ