Zbog nestručnog vođenja RiTE Ugljevik ugasio dio svojih pogona

– Nepuna dva mjeseca nakon što je svečano pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje (ODG) dimnih gasova na termoelektrani u Ugljeviku, njegov rad je obustavljen jer se ispostavilo da nema upotrebnu dozvolu, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 22.12.2020 | 16:13
Zbog nestručnog vođenja RiTE Ugljevik ugasio dio svojih pogona

Investiciju od 85 miliona evra koja je treba smanjiti zagađenja, od samog početka prate brojni problemi koji se očito nastavljaju.

Iz RiTE Ugljevika su nam rekli  da je 28. oktobra postrojenje predato na upravljanje od strane japanskog konzorcija “Mitsubishi Power”, ali potvrđuju da ono nema neophodnu dozvolu za rad.

“Za kontinuirani rad ODG, neophodno je posjedovanje uspotrebne dozvole za koji je procedura ishodovanja kod resornog ministarstva u toku. Po dobijanju dozvole ODG postrojenje će raditi u kontinuitetu, svo vrijeme zajedno sa radom termoelektrane. Procjenjuje se da će se ova procedura završiti u prvom kvartalu 2021. godine i postrojenje će od momenta dobijanja upotrebne dozvole raditi u kontunitetu”, poručuju iz RiTE Ugljevik.

Inače, tog 28. oktobra, na svečanoj primopredaji koja je izvršena dvije sedmice pred lokalne izbore u BiH niko iz uprave nije spominjao kako ovo izuzetno skupo postrojenje nema upotrebnu dozvolu.

Direktor Čedomir Stojanović je pričao o najvećoj investiciji od osnivanja preduzeća dok se izvršni direktor preduzeća za proizvodnju električne energije Milutin Tasovac hvalio kako je riječ o najčistijoj termoelektrani na prostoru bivše Jugoslavije.

Međutim, to je možda i tačno ali samo pod uslovom da postrojenje radi, što ovih dana nije slučaj.

Podsjećamo, zbog ovog postrojenja RiTE Ugljeviku je odobrena veća cijena električne energije za 15 odsto s obzirom da su godišnji troškovi njegovog održavanja oko 15 miliona maraka.

Nakon što je početkom ove godine ODG pušten u probni rad na površinu su izašli brojni problemi i propusti zbog kojih je normalan rad postrojenja za odsumporavanje bio ugrožen.

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio, na elektrani su se pokvarili elektrofilteri, a bez kojih ODG postrojenje nije moglo da pravilno radi i opravda ulaganje od skoro 160 miliona maraka. Riječ je o filterima u čiji je remont prije nekoliko godina uloženo 20 miliona maraka.

(Capital Foto: Panradio)

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Никола

22.12.2020 15:32

Истјерајте електроинжењере из државе па нека се машине саме поправљају и управљају. Не може глупсон са купљеном дипломом да управља процесом високе сложености уз употребу прецизних технологија. Комедија.

ODGOVORITE
Name

re

22.12.2020 19:12

Kako bi ti kreteni inženjeri sa kupljenim diplomama izgradili ovakvu jednu termolektranu kada ne znaju ni da upravljaju procesom proizvodnje. Eto na šta smo spali. Inženjeri 1970ih su to znali izgraditi, ovi današnji fićfirići će sve uništiti, samo misle na platu i šta mogu ukrasti, ništa ne znaju, nemaju nikakve odgovornosti ni za šta. Znam jednu čistatčiceu što sam je tamo viđamo pre 10-12 godina da radi, pre 5-6 godine je vidim sa kupljenom dilomom sedi u upravi. Ima stotine takvih primera, partijskog zapošljavanja i kupovanja diploma.

Name

rg

22.12.2020 19:17

RiTE Ugljevik je tužena od strane elektrprivrede Slovenije koja je podignuta protiv RiTE Ugljevik, zbog potraživanja povrata jedne trećine uloženog osnivačkog kapitala u izgrađeni blok 1 i neizgrađeni blok 2. Kad se ima u vidu da je elaktroprivreda dala stranom investitoru rudnik na koncesiju od 40 godina da ga eksploatiše sa svojim termoelektranom od 600MW, za samo 10% dobijene proizvenene struje. Kad se ima u vidu da strani investitor nema nikakvu obavezu da isporučuje struju RS, nego za tržište EU. Kad se ima u vidu da u sasvim izvjesno izgubljenom sudskom sporu koliko god bude bilo dosuđeno RiTE nema odakle platiti, jer bi to bilo reda veličine celokupne vrednosti poludotrajale termoelkrane čiji je radni vijek 45 godina. Nikakvog razloga sa hvalisanje nema jer postojeća RiTE za 25 godina rada nije nikave ozbiljne investicije imala, a morala je da bi termoelktrana samo svojim radom sebe otplatila od proizvedene struje već do sada sama izgraditi jedan blok termeolektrane i tako misliti na svoju budućnost. Ali mi imamo elektroprivredu koje je dobila od države komletno izgrađene termo i hidroelektrane, koja je dobila prirodne resurse rudnike uglja i rijeke, naprimer RiTE Uglejvik opštini plaća godišnji rentu za rudnik 5 miliona KM. Cijena električne energije se u 2011g na evropskoj berzi kretala 50-60 evra/MWh. Pomnožimo li to sa navedenim brojem MWh dobijemo 89310320 evra.

Name

re

22.12.2020 19:33

Dobili smo elekrtoprivredu koja nije u stanju da izgradni ni jednu termoelektranu ni jedni hidroelektranu. Elektroprivreda koje je dobila sva fabrička postrojenja izgrađena će na kraju sve prokockati, ekonomski uništavajući termoelektranu. Elektroprivreda najprofitabilnija privredna grana koja non stop proizvodi ogromen količčine robe koju istovremeni prodaje. Elektroprivreda bez stranog investitora i koncesionog gubitka prirodnih resursa ne može da izgradi termoelektranu. Uporedan rad termoelektrana u različitim svojinskim oblicima nije moguć. Nema takvog primjera ni u kolonijalnim ni u slobodnim zemljama. Odluka da se u Ugljeviku gradi privatna na suprot postojeće državne termoelektrane je sa tog iskustvenog stanovišta neosnovana. Upornost našeg najvišeg političkog, državnog i rukovodstva preduzeća RiTE Ugljevik na ostvarenju ovog nemogućeg rješenja nužno dobiva karakter organizovane prevare. Prividno, snage se usmjeravaju u pravcu ostvarenja nemogućeg kao osnove postizanja sasvim drugog cilja. Preko nemogućeg do poželjnog. Nije cilj izgradnja privatnog rudnika i privatne termoelektrane koji bi radili uporedo sa državnom termoelektranom i državnim rudnikom. Cilj je na sasvim drugoj strani. Ekonomski uništiti postojeću termoelektranu i na toj osnovi da nova privatna termoelektrana preuzme rudnik i svo rudno bogatstvo Ugljevika. Zbog toga toliki otpori izgradnji termoelektrane dva kao zamjene postojećoj. Da bi se ubrzalo ekonomsko propadanje postojeće termoelektrane prisutna je politika podsticanja rasta troškova (sudski sporovi i slično).

Name

tesla

22.12.2020 19:38

Trenutne cene električne energije u Njemačkoj su sada 0,35 evra/KWh sa sve većim rastom zbog sve veeć potražnje. Cilj EU i Zapada je stabilizacije cijena električne energije, otimanjem prirodnih resursa od država odkojih se moće oteti. A to znači stranim investicijama u državama gde uspeju uz pomoć korumpirane vlasti dobriti rudnike i reke. Vlas zapinje iz sve snage da do kraja mandata rasproda sve prirodne resurse i državna preduzeća stranom investitoru, okupatoru i kolonizatoru. A onda će ti stranci u znak zahvalnosti preama takvoj vlasti bviti spremni da izdovje dio dobiti za održavanje takve vlasti nad kolonizaovnim, odiromašenim izumirućim narodom. I na taj način korumpirana vlast će postati nesmnjenjiva. To je konačan cilj. Zar neko misli da će prodavanjem elektroprivrede i liberalizacijom tržišta električne energije imati jeftinu struju kao sada. Stravično je zamisliti kako će to izgledati kada se na ovaj osiromašeni narod natovare i njemačke cijene struje, kako će penzioner i nezaposleni da plaća 70 feninga za KWh. A da ne govorimo o radi industrije sa takvim cenama električne energije. Ugljevik je prekretnica: ili ćemo poptuno pasti u kolonijlano ropstvo gubitkom naših priridnih resursa ili će se otimanje i rasporodaja naših prirodnih resursa zaustaviti. U Ugljeviku se sada brane svi naši rudnici, rijeke, šume, obradivo zamljište….

Name

Šćepan

22.12.2020 15:36

Crvena sekta ce ugasiti i Republiku Srpsku ako ostane na vlasti posle sledecih izbora.

ODGOVORITE
Name

analiza

22.12.2020 19:43

Ne samo što se zalažem za krah valute i argentinski scenario, na provom mestu potrebno ej ukidanje valutnog odbora kao kolonijalni instituvije, osnivanje vlastite centralne banke sa valstitom državnom valutom. Ovo što mi imamo KM kao stopostotnu zamenu za evro, a prvobitno za DM, to je BiH nemetnuto. Mi nemamo valuti ni centralnu banku, te nam je kao državu oduzeta fininsijska komponenta i mogućnost da centralna državna banka sa sopstvenom valutom emisijom i povlačenjem novca upravlja privrednim tokovima. Dalje za razliko od vas ideologa neoliberalizma zalažem se za korprativni narodni akcionarski kaptalizam. A za šta se vi zalažete. Za posotjeće stanje, za ekonomsku okupaciju zemlje, za veštačko odrćavanje stabilnog kursa valute, bez obzira na sve deficite i dugove. Zalažem se za očuvanje prirodnih resursa. Da se donese zakon po kome se ne moež rudnik dati pod koncesiju 40 godina dok se potpuno ne iscrpu sva ruda. A kolika je godišnja koncesiona nadoknada. Ti pitajete na termolektrani ili u elektroprovrdi koliko plaćaju godišnje. Zalaežm se za promenu svojinskog oblika u preduzećima koja su po novom zakonu o tenderskoj privatizaciji banditski i sistamatski opljčkana, prodata a radnici ostali na ulici. Suština našeg peobvlema je sitonosopstvenička svojna, što su se pojedinci dokopali preduzeća, a radnici isterani na ulicu, ne mesto sitnosopstveničke svojine potrebno je uvesti akcionarsku svojinu. Na prvom mestu se mora promeniti svojinkom transformacijom oblik svojine, reprivatizacija, osnivanje centralne banke, valiute, najurivanje MMF-a, vraćanje dugova. Država mora da se vrati privredi, država mora da zadrži prirodne resuse. Upravljenje državnim preduezećima se mora prepusti akcionarima. Zar davanje rudnika Uglejvik pod koncesiju da se eksploatiše termoelektranom 600MW nije davanej rudnika pod koncesiju do potpunog iscrpljivanja zaliha uglja.

Name

Kad...

22.12.2020 15:36

Naručiš Diplomu preko neta....

ODGOVORITE
Name

RiTe

22.12.2020 16:30

Nestrucan kadar, kupljene diplome, pare kradu za izbore, lazu narod lazu i sebe, laz je sistemska formula. Narod ništa nezna, narod niko ništa ne pita, narod je ovca. Lopovi grabe na sve strane jer nema ni kontrole ni Tuzilastva( a i ono neskolovano) ni prijava ničega. Sistem Dodikovog bezvlašća, partijskog sranja i pisanja uz vjetar.

Name

Странац

22.12.2020 15:58

Лажу, све паре преусмјерили у изборну кампању. Ако је искључено а мјесечно троши када ради нпр. 1 000 000 КМ, хоће ли добит бити већа? Колико камиона угља су уложили у папка Дику?

ODGOVORITE
Name

Bilja

22.12.2020 16:03

Pa kako mogu nesposobni krkani, bilmezi i lopujdre poput Mikana Dakića i Žike Krunića i Proke , da nešto urade normalno? Najveći kriminal u Elektroprivredi je upravo u TE Ugljevik već decenijama. Pljačkaju, otimaju, kradu, uništavaju gore nego Turci za 400 godina. Prokleti bili!

ODGOVORITE
Name

He He

22.12.2020 16:17

"Ko još normalan radi sa Japancima, još nemaju dozvolu, mislim stvarno"...., u mjesto da se posao dodjeli nekoj od toliko naših uglednih korporacija, konzorcija, kompanija, čega već...

ODGOVORITE
Name

re he he

22.12.2020 18:37

Da, na primjer Prointer bi im naplatio bar tri puta vise od japanaca a postrojenje sigurno ne bi radilo...

Name

Cox

22.12.2020 16:22

Nije mi jasno kad dir.ne moze da ispunjava svoje zadatke zasto ne podnese ostavku. Ovaj Cedo ne moze da plati fakture ni najmanje, a drzi fotelju kao pijan plot. Pusti covjece vidis da ova igranka nije za tebe.

ODGOVORITE
Name

4s

22.12.2020 16:24

Cedomir Stojanovic je klasicni primjer neznalice i poltrona, a koji misli da nesto zna i da vrijedi. Šupljak...

ODGOVORITE
Name

re Cox

22.12.2020 18:33

Vama takvima niko nevalja. Najbolje bi bilo postavit tebe takog pametnog.

Name

Vazduh u "rs"

22.12.2020 16:31

....je čist, šta vas briga ali nemojte dolaziti u druge djelove BiH i gdhe su "mrski" Bošnjaci većina I tražiti posao. Uživajte u vašem čistimo vazduhu i jedenju korijenja...

ODGOVORITE
Name

Пародија

23.12.2020 09:35

О чему ти, што долазите код нас у маркете да купујете, доста јефтиније него код вас у "фбих", а тек гориво. А и сланину кришом купујете. Имамо ми свега, не бојте се.

Name

Zaga

22.12.2020 16:47

SVE DOK ODGOVORNI,AKO IH UOPŠTE IMA,BUDU PROLAZILI NEKAZNJENO,NEMA NAMA BOLJITKA.OVAKVI PROPUSTI SE NE DESAVAJU PRVI PUT,PA SE TO PRIHVATA KAO STANDARD.EEEEEJ,NARODE DOKLE CES DA CUTIS I POSMATRAS VLASTITO POTONUCE!!!

ODGOVORITE
Name

Rudari

22.12.2020 17:02

Lopovi svi pocevsi od sindikata pa do uprave.Tasovca,Zarku,Cedu i Prokinog napolje.Vece nam zlo nije moglo doci u RiTE

ODGOVORITE
Name

Milos

22.12.2020 17:06

Pa ko zna Cedu, nije mogao ocekivati nista drugo.

ODGOVORITE
Name

Viking

22.12.2020 17:07

Sa završenim poljoprivrednim fakultetom,Čedo,niti zna voditi Termoelektranu, ni finansije. Apsurd za apsurdnom u ovoj državi. Zato je sve pred gašenjem, samo kralj to ne vidi.

ODGOVORITE
Name

T.E UGLJEVIK

22.12.2020 17:08

Pa znao je kadar direktora sta ugradjuju i koji materijal postavljaju.Sve se skrivalo u toku remonta.Isto ko i sad sto elektrana malo radi pa stane zbog popucali cjevi koje su kupljene loseg kvaliteta a prezentovane skupocjene da su.Pa sjeku od druge faze cjevi.Al valjalo je platiti izbornu kampanju.

ODGOVORITE
Name

Diko

23.12.2020 08:28

Tako je kad kupuju ciljevi lošijeg kvaliteta od Duleta Uniflex.

Name

xxx

22.12.2020 17:11

koje kriv direktora pod istragu okovat i poslat u focu i videt kolikoje steko ko direktor a stoje imo pre negoje doso na polozaj tonu ostavit a ostalo vratit rtu

ODGOVORITE
Name

Pujdo

22.12.2020 19:20

Čedo i Pribišić napravili firmu u Bijeljini,a RiTE nikome ne plaća.

Name

Bitno da stabilno

22.12.2020 17:19

Sve ce to glavonja rijesiti cim ga prodje prehlada

ODGOVORITE
Name

Glasaci

22.12.2020 17:25

Pa propasce sve Tasovac dao Lazne ugovore glasacima bez Cedinog potpisa i kad su prosli izbori 80 poslao kuci veli niste ovce potrebni vise

ODGOVORITE
Name

Riteista

22.12.2020 17:31

Uprava i sindikat ce upropastiti sve.Ista govna.

ODGOVORITE
Name

Re Riteista

23.12.2020 10:57

A puni ko brodovi.. svi do jednog.

Name

Bakalar

22.12.2020 17:42

Pogledaj kakvi su tu somovi, sve sumnjive kvalitete i diplome, vidi direktora vidi mu glave, tu je i veliki strucnjak kokan cigo lazarevica, to nikad nije bilo u termoelektrani dok je bio boske sve inzenjeri su bili stručnjaci

ODGOVORITE
Name

Ing

22.12.2020 22:10

Pa ko se tome suprostavlja?!

Name

Mile

22.12.2020 17:45

Kurva krastavac bajni inzenjer i kandidat za gradonačelnika samo se u lopoviju razumije, kurva krastavac je sa svojim kompanjonima doveo ovaj gigant na rub opstanka

ODGOVORITE
Name

Deran

22.12.2020 18:14

Tako ti je to kad Termoelektro iz Brckog gradi postrojenje. To je firma Petra Djokica koja nema ni jednog strucnjka, a u upravi samo go lopov i kriminalac.

ODGOVORITE
Name

re

22.12.2020 20:28

Termoelekto je klošarska firma pljačkašnica koja parazitira na termoeltkrani već 23 godine, tu su joj radna jednica, ima ljude na tekućem održavanju, ima rezervisane poslove na remontu kotla, samo za njih se raspisuju tenderi i javne nabavnke, tu u krugu TE imaju i magacin, u sprezi je sa rukovodstvom TE, tu bagru treba isterati iz termoelktrane.

Name

Kakav ministar

22.12.2020 22:48

Takvi i direktori. Sve londonski polupismeni i nepismeni djaci. Djokic ce unistiti energetiku.

Name

djf

23.12.2020 12:56

u toj firmi rade inženjeri koji znaju sa brusilicama i šalju ih po terenu da rade kao bravati, nema tu struke, a u upravi radu gologuzija ulizičaraska oko krmkovića.

Name

Obrvaan

22.12.2020 18:26

.. Dolazi corke, ne brinite, on je strucan! Ima diplomu.

ODGOVORITE
Name

Radnici

22.12.2020 20:16

Sreca pa je u petak nadzorni odbor postavljaju Svetu Jovanovica za direktora RiTE Ugljevik.Konacno neko sa nasi prostora da istjera ove huligane iz firme koji su doveli do kolapsa.

ODGOVORITE
Name

KOSTA

22.12.2020 20:16

Da napomenem ne upucene a posebno pripadnike i simpatizere VLASTI ! SVU MOGUCU DOKUMENTACIJU ZA POCETAK RADA I RAD DOBIO JE RASID SERDAROV ! A NIJE NI ZAKOPO KASIKU U RUDNIK A DA VAS NAPOMENEM TO JE PRIVATNIK SA SUMNJIVIM KAPITALOM ? A DRZAVNO PREDUZECE GDJE SMO SVI ZADUZENI I DUZNI DA U ROKU VRATIMO JAPANSKI KREDIT ZA ODSUMPOROVANJE ,DRZAVNI CINOVNICI ,MINISTARSTVO NIJE ZAVRSILO SVOJ DIO POSLA ! PA SRAMOTA !

ODGOVORITE
Name

SVJEDOK

22.12.2020 21:53

SIPU treba pozvati i otvoriti elektrofiltere a uzeti dokumentaciju i vidjeti sta pise na papirima. Koji su filteri ugradjeni, a koji su upisani na dokumentaciji. Pa uporediti i sve ce biti jasno.

ODGOVORITE
Name

Laka

23.12.2020 06:34

Sve to treba sipa da preceslja da se vide kakva je ugradjena oprema prema onoj koja je projektirana, dalje da se vidi otkud tolike pare krbanju krastavcu ljigi kokanu i drugoj bratiiji, pricaju po bn krbanj ima firmu odakle

ODGOVORITE
Name

re Tesla

23.12.2020 07:37

Kod nas je cijena za domaćinstvo 9 do 12 feninga po kWh, zavisno od sezone

ODGOVORITE
Name

Gas

23.12.2020 10:19

Pujdo pare dijeli s krbanjom u istoj su stranci, sta radi ljiga, otkud toliko problemi, termoelktro i pera pamuk londonski djak, ako dodje corkan svi cete na ulice

ODGOVORITE
Name

Bravo

23.12.2020 16:49

Sadašnje rukovodstvo te nema 3 razreda prave skole za te poslove koje obavljaju, nekompetentni ljudi, sta vrijedi sto se razumiju u traktore i sitne radionice ovo je energetika

ODGOVORITE