Војин Кусић из Српца ускоро у кући из снова

Није то обична кућа, ради се о градјевини са 120 метара квадратних корисне површине, која се окреће око своје осе и представља праву атракцију.  

Република Српска 22.12.2020 | 15:20
Војин Кусић из Српца ускоро у кући из снова

Седамдесетогодишњи приватни предузетник у пензији Војин Кусић из Српца  ускоро ће уселити  у нову кућу, чији је идејни творац, архитекта и главни изводјач радова.

Није то обична кућа, ради се о градјевини са 120 метара квадратних корисне површине, која се окреће око своје осе и представља праву атракцију.  

Жеља да сагради такву кућу, каже, родила се прије пола вијека, када је на жељезничкој станици видио како се паркирају локомотиве и возови.

"Све сам замислио у својој глави и прије неколико година почео са изградњом. Сваки слободан тренутак, чак и ноћу,  користио сам да осмишљавам и реализујем овај пројекат. Ваљало је набавити потребан материјал, углавном дрво, мјерити, резати, уградјивати. Само тамо гдје је било неизбјежно употребљавао сам бетон и жељезо. И ево, хвала Богу, преостали су још само ситнији унутрашњи занатски радови и кућа ће бити у функцији“, с одушевљењем каже Војин.

Он истиче и пуну подршку породице, мада је било и различитих мишљења о његовој идеји, али је помоћ сина Вите и снахе Наташе била пресудна.

Послови су се одужили и због  његовог нарушеног здравља.

Објекат се налази на шестоугаоном темељу са дванаест ваљака из старог војног транспортера. Ту су лежајеви и зупчаници, са мотором велике снаге са редуктором брзине.

Платформа може без проблема издржати терет од 20 тона, али за сада кућа је тешка око шест, а са завршетком  износиће око седам тона.

Располаже са собама, купатилом и дневним боравком у приземљу, а у поткровљу још двије просторије. Дио ходника је монтажног типа, па се може претворити у терасу, са које  пуцају видици, захваљујући  узвишењу и ротацији куће, на све четири стране, каже Војин.

Жао му је што неће успјети подићи и вјетрењачу, мада је набавио главни стуб и дио материјала, јер би она употпунила амбијент и уживање.

Војин Кусић је по много чему изузетна личност. Бавио се различитим дјелатностима. Од дјетињства се бавио разним пословима, ништа му није било тешко радити, па ни орање са воловима. Почео је од возача, па аутопревозника, да би још 1983. године медју првима у србачкој општини, а можда и шире, основао властиту фирму „Пластекс“.

Ваљало је имати доста храбрости  и сналажљивости па тада, у вријеме социјализма, када се са подозрењем гледало на приватну иницијативу, почети са приватлуком.

И успио је.

Развио је фирму са четрдесетак запослених, успјешно радио и за себе и друштво.  Школовао дјецу. Нажалост, у последње вријеме привреда је у тешкој ситуацији, па су и послови смањивани, јер није било адекватне подршке државе.

Фирма, коју је преузео да води његов син Вито, готово тавори, а најтеће му је било када  је мимо своје воље морао отпустити раднике.  Троше се последње залихе готових производа, али постоји богатство у машинама, опреми и објектима и услови да се реактивира производња чим прође кризни период.

Војина је одувијек красило доброчинство, разумијевање и хуманост, коју је наслиједио од родитеља. Постао је препознатљив по томе што је  помагао социјално угроженим градјанима, учествовао у бројним сеоским акцијама, дијелио материјал за куће, водоводе, путеве.

Донирао је бројне манифестације, културу, спорт…Активан је био у удружењу привредника, занатлија, а његово искуство и знање многима је користило. Једино није задовољан односом државе. Увијек заобилажен приликом додјеле подстицаја, донација и повластица у циљу подршке малим и средњим предузећима јер није био близак властима, као што су то користили други.

 Ипак се не каје и задовољан је оствареним.  Још само  да и званично усели у нову кућу из својих снова.

(БН/С.К. Фото: С.К.)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Урош

22.12.2020 14:29

Само да не буде јаких вјетрова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

22.12.2020 15:18

рингишпил

Name

Дјуро

22.12.2020 15:22

Ма помагао му комсија Јовициц, он је мајстор за све и сваста.?

Name

Свака част

22.12.2020 16:31

Војине, слиједио си свој сан и успио! Нека ти је са срећом, и не обазири се на злобне коментаре!

Name

Драган

22.12.2020 17:16

Прво,свака част господину на идеји и вољи да то уради.А што се вјетра тиче,2019-те године у Српцу сам се задесио у невријеме какво нисам видио нити ћу.Вјетар је чупао стабла и кровове са кућа.Надам се и вјерујем да је господин то имао у виду.

Name

Куца

22.12.2020 15:07

Прототип и ево пословне идеје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

22.12.2020 15:45

на који начин се окрећу цијеви за одвод и довод воде као и жице за струју(предпостављам да су у средини осе негдје)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2020 17:16

За то постоји" скептичка" јама , када се кућа окреће, свакх 30 секунди наилази на рупу, на рупи се задржава 3 секуне и тада можете вршити нужду.

Name

Борац

22.12.2020 16:13

Окреће се чича како вјетар пири...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки Борац

22.12.2020 16:59

Ми Срби смо зло,ништа да похвалимо,спремни смо само на критике,исмијавање и тражење мана,зато овако и живимо и нико нас неволи.

Name

Нада

22.12.2020 16:19

Посебан неки човјек. Вриједан пажње и учења, но то се рађа и тешко да друге може инспирисати на такав рад. Таленат је пресудан овдје тј. мајка природа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некоме је

22.12.2020 16:35

...обична кућа сан... Овај "хришћанин" је могао сиротињи да оствари снове. 70 година и егоиста? Страшно! Џаба црква, славе, крштења, вјера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки Некоме је

22.12.2020 20:57

Мој звекота,тај човијек је нахранио више сиротиње и учинио добра људима који су сиромашни и болесни да ти то неможеш ни замислити,а камоли урадити.Тај човијек је већи Хришћан и добротвор него 90 посто вјерника и свештеника.Да је више оваквих људи овај свијет би био другачији,а све је сам створио поштеним радом од рада са воловима на њиви до поштеног и доброг подузетника,зато заби главу у пијесак и некоментариши јер неможеш да га коментаришеш,мораш да устанеш.

Name

Ре

22.12.2020 16:59

Супер идеја.Јос би љепсе то изгледало да је раван терен.Овако изгледа као је потонула на једној страни.Али свака цаст на идеји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

22.12.2020 17:15

Лијепо је то све, али колико коста то ротирање са мотором велике снаге? На саму помисао вец се све врти око мене....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво миладиновић

22.12.2020 18:13

Дали се та кућа налази у црвеном јарку код Лазе? Ја сам 72 становао у комшилуку док сам похађао школу али дотичног господина нисам познавао. Тада сам примећивао да су Кусићи јако интелигентни. Живели сви Кусићи! Првом приликом ћу да их посетим. САМО НАПРЕД!!!!!!! САВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

22.12.2020 19:10

Јос поставити соларне панеле и цијело дан добијати струју јер окретањем би панели били на сунцаној страни и имали велики процент искористености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирно

23.12.2020 06:19

Свака му част на идеји и реализацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Божица

23.12.2020 09:50

Војне нека теби и твојим драгим и вољеним то јест фамили бог свемоћни подари свој благослов и нека је увијек са вама да срећно живите у кући останите сви здрави и ја сам некада живела у тој улици