Vojin Kusić iz Srpca uskoro u kući iz snova

Nije to obična kuća, radi se o gradjevini sa 120 metara kvadratnih korisne površine, koja se okreće oko svoje ose i predstavlja pravu atrakciju.  

Republika Srpska 22.12.2020 | 15:20
Vojin Kusić iz Srpca uskoro u kući iz snova

Sedamdesetogodišnji privatni preduzetnik u penziji Vojin Kusić iz Srpca  uskoro će useliti  u novu kuću, čiji je idejni tvorac, arhitekta i glavni izvodjač radova.

Nije to obična kuća, radi se o gradjevini sa 120 metara kvadratnih korisne površine, koja se okreće oko svoje ose i predstavlja pravu atrakciju.  

Želja da sagradi takvu kuću, kaže, rodila se prije pola vijeka, kada je na željezničkoj stanici vidio kako se parkiraju lokomotive i vozovi.

"Sve sam zamislio u svojoj glavi i prije nekoliko godina počeo sa izgradnjom. Svaki slobodan trenutak, čak i noću,  koristio sam da osmišljavam i realizujem ovaj projekat. Valjalo je nabaviti potreban materijal, uglavnom drvo, mjeriti, rezati, ugradjivati. Samo tamo gdje je bilo neizbježno upotrebljavao sam beton i željezo. I evo, hvala Bogu, preostali su još samo sitniji unutrašnji zanatski radovi i kuća će biti u funkciji“, s oduševljenjem kaže Vojin.

On ističe i punu podršku porodice, mada je bilo i različitih mišljenja o njegovoj ideji, ali je pomoć sina Vite i snahe Nataše bila presudna.

Poslovi su se odužili i zbog  njegovog narušenog zdravlja.

Objekat se nalazi na šestougaonom temelju sa dvanaest valjaka iz starog vojnog transportera. Tu su ležajevi i zupčanici, sa motorom velike snage sa reduktorom brzine.

Platforma može bez problema izdržati teret od 20 tona, ali za sada kuća je teška oko šest, a sa završetkom  iznosiće oko sedam tona.

Raspolaže sa sobama, kupatilom i dnevnim boravkom u prizemlju, a u potkrovlju još dvije prostorije. Dio hodnika je montažnog tipa, pa se može pretvoriti u terasu, sa koje  pucaju vidici, zahvaljujući  uzvišenju i rotaciji kuće, na sve četiri strane, kaže Vojin.

Žao mu je što neće uspjeti podići i vjetrenjaču, mada je nabavio glavni stub i dio materijala, jer bi ona upotpunila ambijent i uživanje.

Vojin Kusić je po mnogo čemu izuzetna ličnost. Bavio se različitim djelatnostima. Od djetinjstva se bavio raznim poslovima, ništa mu nije bilo teško raditi, pa ni oranje sa volovima. Počeo je od vozača, pa autoprevoznika, da bi još 1983. godine medju prvima u srbačkoj opštini, a možda i šire, osnovao vlastitu firmu „Plasteks“.

Valjalo je imati dosta hrabrosti  i snalažljivosti pa tada, u vrijeme socijalizma, kada se sa podozrenjem gledalo na privatnu inicijativu, početi sa privatlukom.

I uspio je.

Razvio je firmu sa četrdesetak zaposlenih, uspješno radio i za sebe i društvo.  Školovao djecu. Nažalost, u poslednje vrijeme privreda je u teškoj situaciji, pa su i poslovi smanjivani, jer nije bilo adekvatne podrške države.

Firma, koju je preuzeo da vodi njegov sin Vito, gotovo tavori, a najteće mu je bilo kada  je mimo svoje volje morao otpustiti radnike.  Troše se poslednje zalihe gotovih proizvoda, ali postoji bogatstvo u mašinama, opremi i objektima i uslovi da se reaktivira proizvodnja čim prođe krizni period.

Vojina je oduvijek krasilo dobročinstvo, razumijevanje i humanost, koju je naslijedio od roditelja. Postao je prepoznatljiv po tome što je  pomagao socijalno ugroženim gradjanima, učestvovao u brojnim seoskim akcijama, dijelio materijal za kuće, vodovode, puteve.

Donirao je brojne manifestacije, kulturu, sport…Aktivan je bio u udruženju privrednika, zanatlija, a njegovo iskustvo i znanje mnogima je koristilo. Jedino nije zadovoljan odnosom države. Uvijek zaobilažen prilikom dodjele podsticaja, donacija i povlastica u cilju podrške malim i srednjim preduzećima jer nije bio blizak vlastima, kao što su to koristili drugi.

 Ipak se ne kaje i zadovoljan je ostvarenim.  Još samo  da i zvanično useli u novu kuću iz svojih snova.

(BN/S.K. Foto: S.K.)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Uroš

22.12.2020 14:29

Samo da ne bude jakih vjetrova.

ODGOVORITE
Name

?

22.12.2020 15:18

ringišpil

Name

Djuro

22.12.2020 15:22

Ma pomagao mu komsija Jovicic, on je majstor za sve i svasta.?

Name

Svaka čast

22.12.2020 16:31

Vojine, slijedio si svoj san i uspio! Neka ti je sa srećom, i ne obaziri se na zlobne komentare!

Name

Dragan

22.12.2020 17:16

Prvo,svaka čast gospodinu na ideji i volji da to uradi.A što se vjetra tiče,2019-te godine u Srpcu sam se zadesio u nevrijeme kakvo nisam vidio niti ću.Vjetar je čupao stabla i krovove sa kuća.Nadam se i vjerujem da je gospodin to imao u vidu.

Name

Kuca

22.12.2020 15:07

Prototip i evo poslovne ideje.

ODGOVORITE
Name

someone

22.12.2020 15:45

na koji način se okreću cijevi za odvod i dovod vode kao i žice za struju(predpostavljam da su u sredini ose negdje)

ODGOVORITE
Name

Re

22.12.2020 17:16

Za to postoji" skeptička" jama , kada se kuća okreće, svakh 30 sekundi nailazi na rupu, na rupi se zadržava 3 sekune i tada možete vršiti nuždu.

Name

Borac

22.12.2020 16:13

Okreće se čiča kako vjetar piri...

ODGOVORITE
Name

Zoki Borac

22.12.2020 16:59

Mi Srbi smo zlo,ništa da pohvalimo,spremni smo samo na kritike,ismijavanje i traženje mana,zato ovako i živimo i niko nas nevoli.

Name

Nada

22.12.2020 16:19

Poseban neki čovjek. Vrijedan pažnje i učenja, no to se rađa i teško da druge može inspirisati na takav rad. Talenat je presudan ovdje tj. majka priroda.

ODGOVORITE
Name

Nekome je

22.12.2020 16:35

...obična kuća san... Ovaj "hrišćanin" je mogao sirotinji da ostvari snove. 70 godina i egoista? Strašno! Džaba crkva, slave, krštenja, vjera...

ODGOVORITE
Name

Zoki Nekome je

22.12.2020 20:57

Moj zvekota,taj čovijek je nahranio više sirotinje i učinio dobra ljudima koji su siromašni i bolesni da ti to nemožeš ni zamisliti,a kamoli uraditi.Taj čovijek je veći Hrišćan i dobrotvor nego 90 posto vjernika i sveštenika.Da je više ovakvih ljudi ovaj svijet bi bio drugačiji,a sve je sam stvorio poštenim radom od rada sa volovima na njivi do poštenog i dobrog poduzetnika,zato zabi glavu u pijesak i nekomentariši jer nemožeš da ga komentarišeš,moraš da ustaneš.

Name

Re

22.12.2020 16:59

Super ideja.Jos bi ljepse to izgledalo da je ravan teren.Ovako izgleda kao je potonula na jednoj strani.Ali svaka cast na ideji.

ODGOVORITE
Name

Da da

22.12.2020 17:15

Lijepo je to sve, ali koliko kosta to rotiranje sa motorom velike snage? Na samu pomisao vec se sve vrti oko mene....

ODGOVORITE
Name

Savo miladinović

22.12.2020 18:13

Dali se ta kuća nalazi u crvenom jarku kod Laze? Ja sam 72 stanovao u komšiluku dok sam pohađao školu ali dotičnog gospodina nisam poznavao. Tada sam primećivao da su Kusići jako inteligentni. Živeli svi Kusići! Prvom prilikom ću da ih posetim. SAMO NAPRED!!!!!!! SAVO

ODGOVORITE
Name

Zizi

22.12.2020 19:10

Jos postaviti solarne panele i cijelo dan dobijati struju jer okretanjem bi paneli bili na suncanoj strani i imali veliki procent iskoristenosti.

ODGOVORITE
Name

Mirno

23.12.2020 06:19

Svaka mu čast na ideji i realizaciji

ODGOVORITE
Name

Božica

23.12.2020 09:50

Vojne neka tebi i tvojim dragim i voljenim to jest famili bog svemoćni podari svoj blagoslov i neka je uvijek sa vama da srećno živite u kući ostanite svi zdravi i ja sam nekada živela u toj ulici