Рјешење за кризу: Резерве Централне банке БиХ?!

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је да да БиХ, према свим критеријумима којима се мјери задуженост, спада у ред средње задужених земаља и чак је на доњој граници средње задужености иако се у посљедњој години повећао спољни дуг због пандемије ковида 19.

Босна и Херцеговина 20.12.2020 | 12:55
Рјешење за кризу: Резерве Централне банке БиХ?!

“Тешко је некада пратити укупну задуженост Републике Српске и ФБиХ, иако видим да то неки упорно покушавају да искажу, имајући у виду уставно уређење ФБиХ која има много већи степен децентрализације и у том цијелом процесу није обухваћена комплетна консолидација, али када говоримо о БиХ она није задужена и реално не постоји опасност да у овом тренутку добије статус презадужене земље”, истакао је Тегелтија у интервјуу Срни.

Он је додао да БиХ, оба ентитета и Брчко дистрикт сервисирају све своје обавезе и не види могућност да БиХ у наредном периоду може да угрози свој укупни јавни дуг, без обзира што неки стручњаци, како се представљају, покушавају да га искажу према сваком грађанину колико је ко дужан.

На питање колико би БиХ могле помоћи резерве Централне банке, која и у овим изаовним временима не мијења своју политику за разлику од других централних банака, Тегелтија је рекао да је сасвим сигурно да би Централна банка БиХ могла да одигра бољу улогу, посебно у овом времену борбе са ковидом, али да, нажалост, не постоји спремност да се позиција Централне банке мијења.

“Овдје говорим о потенцијалу Централне банке не са становишта да су то средства која би било ко могао да добије као грант, трансфер и слично, већ о потенцијалу средстава која стоје у Централној банци. Тешко је то сада дефинисати јер постоје чврсти ставови међународних финансијских институција које инсистирају на систему каренси борда у коме се ми данас налазимо и била би озбиљна расправа када би хтјели да покренемо питање да ли је то добро рјешење за БиХ или да напустимо систем каренси борда. У овом тренутку не бих да лицитирам о томе“, рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да се озбиљно говорило о питању резерви у Централној банци, али о томе нема сагласност.

“Жао ми је што не постоји спремност да се у БиХ озбиљније отвори расрава о мјесту и улози Централне банке у укупном животу БиХ укључујући прије свега финансијски сектор, док се са друге стране инсистира на томе да имате некакав регистар физичких лица у Централној банци који већ имате на неком другом мјесту“, додао је Тегелтија.

Када је ријеч о буџету заједничких институција, Тегелтија очекује да ће БиХ
имати буџет до краја првог квартала 2021, ако не дође до неких блокада што, како каже, не би била нека новост у БиХ.

“Процес израде буџета траје, Министарство финансија ради на томе и врло брзо ће завршити, а ми смо због своје сигурности на посљедњој сједници усвојили Одлуку о привременом финансирању за прво тромјесечје 2021. да не би довели у питање било какво финасирање, своје обавезе, плата запослених...”, рекао је Тегелтија.

Он је навео да сама структура буџета у 2021. години нема простора за било какве промјене у односу на ову годину, јер се заједничке институције не задужују тако да се не може интервенисати у некој области на основу кредитних средстава.

“Нама је најважније да се обезбиједе средстава за сервисирање спољног дуга и функционисање институција јер све то гарантује стабилност финансијског система БиХ“, појаснио је Тегелтија.

Он је најавио да ће и у наредном периоду бити настављено пружање помоћи здравственом сектору и подсјетио да је до сада из буџета заједничких институција за те намјене издвојено 15 милиона КМ, те да ће још толико бити обезијеђено до краја ове године.

Говорећи о Закону о јавним набавкама, предсједавајући Савјета министара је истакао да је циљ овог закона да се унаприједи процес јавних набавки, да буде транспаретнији него што је сада, те да се избјегну проблеми који постоје на релацији оних који расписују јавне позиве и оних који се на њих пријављују.

“Прихватили смо идеју привредних комора Републике Српске и ФБиХ да припреме верзију закона која ће имати подршку пословне заједнице у цијелој БиХ и да та верзија садржи све што је предвиђено европским законодавством. Прихватио сам радну верзију, јер су дошли до рјешења којим ће бити отклоњене све потешкоће а сам процес јавних набавки биће транспарентан. При томе, одговара и пословној заједници и надам се да ћемо ускоро имати нови закон који ће бити у њиховом интересу”, рекао је Тегелтија.

(Срна)

Коментари / 117

Оставите коментар
Name

Дијагноза

20.12.2020 12:05

Решење за кризу је да Ви који сте је произвели идете у затвор, воле пијани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 13:40

Јос само да Централну банку опељугате. Е неце да мозе

Name

?????

20.12.2020 13:44

Одлична дијагноза.

Name

Ре

20.12.2020 13:49

Намерачио се већ дуго. Ни случајно!

Name

Ре

20.12.2020 13:57

Е. Мој министре јадо јадни ти неком солис памет као ми нисмо презадузени па и јесмо и бицемо .друзе сјутре да све ово стане као да ниста није било ми ни за годину немоземо да кренемо како треба а за то вријеме треба јос кредита колико хоцес..стацемо онда.мисно у пропасти одаклен излазимо као јос веца биједа.ати лази народу и радујсе кредиту дацсто висе хапнете а народ нек враца..срамота.боље сути и не лази..

Name

Јаффа

20.12.2020 14:07

Лакташки и мркоњићки лоби ће извући сву лову и са БиХ нивоа.

Name

РЕ

20.12.2020 14:15

Колико разумијем Тегелтија би да се мало доштампа КМ-ова или да се девизне резерве које покривају КМ упумпају у оптицај, ДОБИТ ЋЕШ, АЛИ МАЛО СУТРА. Твој шеф понижава БиХ годинама а то кошта.

Name

онлy солутион

20.12.2020 14:52

Једино рјесење је вас владајуце из све три народа на дозивотну робију и сву имовину одузети до десетог кољена...слило би се у будзет БиХ бар једно 20 милијарди...

Name

разумио

20.12.2020 14:53

Коме и цему си ти дао рјесење то је вец одавно пропало!

Name

кики

20.12.2020 14:54

Ставит це маске кад удју у централну банку...бит це све по прописима.

Name

Ре Јаффа

20.12.2020 15:07

Мркоњички клан има висе пара него централна банка. А прије рата ни цестит капут нису имали.

Name

Сеад

20.12.2020 15:19

Недамо новац Централне банке. Када дођу Драско и Вукановиц онда ћемо дати новац да располажу с њим!

Name

Морам реци

20.12.2020 16:16

Све сте покрали. Остала је још само Централна Банка БиХ која је централни стуб постојања БиХ коју ви не волите и не поштујете. Прсте даље од ЦБ БИХ. То су насе уштеђевине и народне паре. Отворите ваше пљацкаске рачуне. Зато и одбијате централни регистар како народ не би видио колико сте га опљачкали. Треба вам све одузети. Ви лично сте подијелили ЕНЕРГОИНВЕСТОВУ имовину вашим зетовима који су потом машине на кило продали зеницкој жељезари. Па дивљач и не зна ништа друго него покрасти, отети, уништити, опљачкати, туђе продати. Доћи ће и вама убрзо крај. Вас ће ваш народ судити јер њих сте највише у црно завили.

Name

Борац

20.12.2020 16:54

Јадо,јадни унистио и опљацкао си банке. Јадан министар само размисља,где мозе клипити који милион.

Name

Посавка

20.12.2020 20:00

Ови су унистили све сто су могли и све бонусе испуцали јос да раскуце ту централну банку и то је то..ондаце красти иконе по манастирима и продавати јер сад је и то уносан посао ..који лудаци..

Name

Добој

20.12.2020 20:18

Рјесење је да вратите покрадене паре, да вам се одузме покретна и непокретна имовина и да идете на дозивотну. Врло просто!

Name

Мики

20.12.2020 20:20

Данас је најлаксе бити политицар само сједис и бјелодани и размисљас кога мозес пресвуц за какав кредит да то покрадес и тако за дрзаву се не сикирас јер има народ који је заслијепљен поитиком нека враца кредитеи нек се пати.

Name

БиХ

20.12.2020 12:10

Дугови, БиХ и Југославија. Новац је и информација о односима. Ако неко неко неком дугује, и не враца зна бити сваста, а данас и на нивоу рецимо политике ове заједнице БиХ и сире је флуидан, и односи се на баратање условима, цесто се зна и отписати, али и неотписати. БиХ је глупост, тако да нема смисла бас превисе бранити, а има месетарити. Ипак ентититети су несто друго као и републике у Југславији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц Центар

20.12.2020 13:11

Тегy, теби треба само сирова вуна да фрцес у сукно фукаро једна криминална!

Name

Ко је теро

20.12.2020 12:11

Ко Вас теро у БиХ, они који нису то хтијели њима је и лаксе, за оне који су хтијели накараде, то су заслузили, остали имају углавном нацина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.12.2020 12:11

Дабогда вам нико ни марке не дао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук1

20.12.2020 12:12

Шта је било? Фрка, трка, паника а пара нема. ..у затвор лопови. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

20.12.2020 14:05

Овај идиот радујесе задузењима да он и баја и ови сто висе ојаде дрзаву брига њи за народ и за срамоту коју наносе овој дрзави..сви висте криминалци не описани..

Name

приједор

20.12.2020 12:13

хахахаха оај ко сивоња само запео кредит кредит кредит....Има ли у тој глави помисли да сw смањw плате политичарима и парламентацима на ниво ЕУ Параламентарци у ЕУ имају двије просјечне плате а овдје 4 Министри имају три просјечне плате а овдје 5 -6 Имамо возни парк јачи нег Њемачка влада......Он би ЦБ оголио а годину ..онда би сви пасли траву а они збрисали напоље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.12.2020 13:44

Шта је било "господо", нема пара јел? Треба вас прво смјестит иза решетака, багро лоповска.. Стеже се лагано омча?

Name

глупост

20.12.2020 12:13

опет Бајо хоце паре тамо гдје их има а то је у Централној банци. Нико висе не да кредите лоповима а они би сада покрали и ово задње ста има. Надам се да се то неце десити јер ако до тога додје онда је стварно крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

20.12.2020 12:13

Види ово, сад упро очи на народну банку....е неће моћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој за Зоки

21.12.2020 01:11

Умислио да је способан к'о Главоња и Калауз ???

Name

Р

20.12.2020 12:14

Јадни смо ми сви док си ти ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

20.12.2020 12:14

Кретенцино једна криминална ,докле цес нам висе продавати маглу?МГ Минд,Корт,разноразни деалс ,некретнине,јеси то стекао од плате љигавце проклети ?Зивим за дан кад ти се буде судило ,заједно са твојим шефом и осталим мафијасима из секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са85

20.12.2020 12:17

Знате ли несто произвест па да зарадите, је ли реално да се само знате задужити или узимати готове паре из резерве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

20.12.2020 12:17

Колико си опљацкао могао би ти лично одобрити кредит да се не губи вријеме са ММФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 15:40

Управо тако,само он и диктатор тески су стотине милиона а мозда и висе од милијарде опљацканих народних пара.

Name

ДОДИК ЦИРКУС

20.12.2020 12:19

ЦИРКУСАНТ ЛУДАКА ДОДИКА. СТА ОН ПРИЦА. ГДЈЕ ТИ ЈЕ КРАТКОРОЦНИ И ДУГОРОЦНИ ПРОГРАМ ОТКЛАЊАЊА ПОСЛЕДИЦА КОРОНА ЕПИДЕМИЈЕ. ЦУЈ ГЛАВНО МУ ЈЕ ФУНКЦИОНИСАЊЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ. ЛУД ЦОВЈЕК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВО РЈЕСЕЊЕ

20.12.2020 12:22

ЈЕ ДА СЕ ВИ КОЈИ 20 ГОДИНА РАДИТЕ СТА ХОЦЕТЕ И НИКОМЕ НЕ ПОДНОСИТЕ РАЦУНЕ И НЕ ОДГОВАРАТЕ НИЗАСТА ОДЕТЕ У ВРАЗИЈУ МАТЕР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

20.12.2020 12:23

Из дрзавних се прелило у ваше џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марка

20.12.2020 12:25

Супер идеја! Како ником није пало на памет да ријеши дугове тако што ће еуро бити 3 марке умјесто 2 марке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

20.12.2020 12:26

Није проблем само ово што нам Тегелтија износи него је проблем задуживање РС. Сада одједном више се помиње државе БИХ и централна банка. Они знају да не могу ништа да условљавају и да услове поставља ММФ а не Тегелтија, Додик, Изетбеговић, Човић и још неке политичке јединице. На жалост ових набројаних ММФ је сконтао са ким има посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2w2

20.12.2020 12:53

Нек врате само пола сто сто су малверзацијама стекли. Бит цемо мирни 20 год...

Name

ПОЗДРАВ

20.12.2020 13:21

КАКВА НАМ ЈЕ ПРОИЗВОДЊА И РАСТ ПРИХОДА ЕУР БИ СТИГАО ДО 20 КМ,СЛИЦНО КАО ДЕВЕДЕСЕТИХ.ОВАКО ЦЕНТРАЛНА БАНКА ВЕЗЕ МАРКУ У ОДНОСУ НА ЕУР 1,95 И ТИМЕ ВЛАДА ПРИКАЗУЈЕ ДА НЕМА ИНФЛАЦИЈЕ,А КАД ЈЕ ФИРМИРАНА КОНВЕРТИБИЛНА МАРКА КИТАР БЕНЗИН БИО 80 ФЕНИНГА,ХЉЕБ 40 ФЕНИНГА,КУТИЈА ПРОСЈЕЦНИХ ЦИГАРЕТА 50 ФЕНИНГА.ДАЉЕ ДА НЕ ГОВОРИМ.КОЛИКО СУ ОД ТАД ПОРАСЛЕ ЦИЈЕНЕ ВИДИ СЕ ПО ТОМЕ И КОЛИКО СЕ ТАД МИГЛО КYПИТИ РОБЕ ЗА ТАДАСЊИ МИНИМАЛАЦ КОЈИ ЈЕ ИЗНОСИО180 КМ,А КОЛИКО ДАНАС КАД ЈЕ ОКО 500 КМ.СВАКИ ДАН СЕ ПРИМЈЕТИ РАСТ ПОНЕКОГ АРТИКЛА ДА НЕ ГОВИРИМ О ЛИЈЕКОВИМА КОЈИ СУ НАЈВИСЕ ПОДИГЛИ ЦИЈЕНЕ.ОБИЦАН СНАЛГИН ТАД ЈЕ БИО 60 ФЕНИНГА САД 2 КМ.И УЗАДЈУ ПОЛИТАЦАРИ И КАЗУ КОЛИКО СУ ПОВЕЦАЛИ ПЛАТЕ И ОЕНЗИЈЕ И ДА НЕМА ИНФЛАЦИЈЕ.КО НЕ ВЈЕРУЈЕ У ОВЕ ПОДАТКЕ НЕКА ПРОВЈЕРИ ИСТИНИТИ СУ.

Name

РЕ

20.12.2020 16:50

ПОЗДРАВ, о чему ти ландараш, прво се мало описмени, нико никада није рекао да инфлација не постоји, постоји али то је мали проценат који је у оквирима европског. Овај горе са слике и његов шеф могу из ЦБ БиХ добити папире из тоалета централне банке. Нека Баја штампа бонове, ваучере...нека на њих стави своју главу и нека дијели народу а народ нека то сматра за паре, када се ентитет може сматрати државом не видим разлог да се и папирићи (Шојић) не би могли сматрати парама.

Name

Ре

20.12.2020 20:08

Најбоље да измисле неке бонове којице ици њима у корист а паре укину свеједно нема ни кинте,све је оглодано и унистено тако да буде као у рату бонови и то ти је то

Name

Мирослав

20.12.2020 12:27

Некад бјеше рат, па поплава а сад Совид 19, кривци за пропаст ,само немогу наши бајни политичари и шта је следеће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баухау

20.12.2020 12:28

Потросити свеееее, свееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

20.12.2020 12:28

Ова битанга би узела и резерве бих и потрошила,послије побјегли из земље са свом свитом...е неће моћи мангупе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 15:45

Неце их потросити,пребацице их на своје приватне рацуне и рацуне својих приватних фирми као сто су МГ-минд и друге.

Name

Столе

20.12.2020 12:32

Јадан си и ти и они који те ту поставише да радиш за њих. Уз ону нашу Зору Видовић овај гицко је оличење љигавог, корумпираног и неспособног човјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

20.12.2020 12:33

Ниста паре само откази. Ако не знате свој посао а не знате онда пустите струцњаке да раде. Централну банку на срецу контролису странци тако да Топцидери немају сансу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

20.12.2020 18:33

Не, морам те демантовати, Централну банку не контролишу странци, странци су против завлачења руку у ЦБ ако је то контрола онда ДА. Тегелтија и компанија из ЦБ_ке неће добити ни пребијени цвоњак.

Name

модрицанин

20.12.2020 12:33

Марс стоко, покрали сте милијарде, све фирме унистили и сад са тим новцем сто је у централној банци треба куповат мир у народу да би ви били на слободи и узивали у украденом. Тебе и остале функционере припаднике секте од 1998 треба ухапсит, процесуират и осудит на дозивотну робију. Наравно и одузет сву имовину стецену у рату и после рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Модрицанин

20.12.2020 14:43

Свака ти цаст за коментар,мој си друг .Поздрав из Приједора.

Name

Ре

20.12.2020 16:15

Мени колико је познато у Модричи су многи привредни субјекти угашена прије доласка на власт ових,Ремонттранс,МД превоз,столарија,Плашио итд.Истина није се нешто трудила ни СНСД власт да ови капацитети раде.

Name

П

20.12.2020 12:34

Ово су џабалебароши, ови ништа у животу нису радили нити поштено зарадили. само мували и крали. Како би они рјешавали кризу и кризе: или узми кредит или узми паре од Централне банке, па у потрошњу и крпи рупе, по њима је то рјешење. Ништа посао, ништа радити и зарадити, ништа улагати у развој привреде. Не треба им дати ни кредит ни паре из Централне банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

20.12.2020 14:15

Неморална банда би да списка оно што су други зарадили и уштедили. Није лова у ЦБ с неба пала. Нама, народу, та лова и кредити не требају. Тешко је а тако би било много теже. Новац треба вама за плате ухљебима које сте накотили само ради гласова, да крадете и узимате на све могуће начине. Неће бити пара за лимузине, хеликоптере, виле и некретнине по белом свету. Дати вам приступ парама ЦБ значило би колективно самоубиство народа у БиХ. Јесте ли бирани да све уништите? Знате ли шта стварати, градити, производити, зарађивати? Багро покварена.

Name

РЕ

20.12.2020 18:38

РЕ Тако је...наравно, то су зарађене народне паре, то није пало са небеса, све су потрошили, презадужили се, дај сад кради и од народа, нану ли вам нанину бандитску, још нам само инфлација фали, да отимате залогај народу из уста, никад, то када би неко покушао настао би општи хаос, и неће се догодити, у централној банци раде професионалци и то је једна од најбољих дејтонских институција.

Name

Робин Хоод

20.12.2020 12:34

Здраво се пробудио "геније! Сви то јако добро знате и ти и они који те послаше ту знају да другачије тешко да ће ићи..или се раздружити..пошто и та прича не пролази ..мораћете слушати Логику и здрав разум...до тад сте се и ти и теби слични од Шпирића ,радмановића и сличних билмеза накрали и покуповали све што сте могли...али не драги "моји" ...заборавили сте да нико није вјечан, па ни ви ...али ви ће те завршити на ломачи и ви и сви они који као ви пљачкају све и у федерацији и шире ...само полако, рупа на "броду " се шири...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

20.12.2020 12:36

Па да. Прво паре за спољни дуг. А толико се задузено да неце остати ниста. Ако ста и претекне то це те ви у своје дзепове. И ти цес одговарати господине вец се води истрага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

20.12.2020 12:36

Вама из СНДС ни по коју цијену не треба пустити да приђете централној банци, ви само знате трошити народне паре, има и оставке као немоћ у кризи. Радите нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.12.2020 12:37

Овај је унистио банкарски систем у РС и ако му дају сентралу банку онда је то потоп. Надам се да толико разума имају јос ти који отоме одлуцују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

20.12.2020 12:38

Стара ти је прича! Твој шеф Додо Икона је већ покушавао али без успјеха. А ти си пуно мања риба. Познат си као неспособан министар, јер си као министар финансија РС а исту довео до просјачког штапа.Да вам је да и то раскопате, институцију која је на нивоу државе и која је веома успјешна. Мало морген!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

20.12.2020 12:43

Ја кад немам пара, не идем нигдје на кафу, сједим у кући и пијем чај, уштеђевину не помишљам да начнем. Некада помислим да су ови ликови изашли из стрипова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 13:09

Тако је али Ти си своју уштеђевину зарадио а Они своју нису.

Name

Евоооо

20.12.2020 12:44

Ресењаааа!!!све покраденоо и отето од народа и дрзаве вратити и у фондовеее за опоравак натода и дрзаве од политицкотајкунске хоботницее умрезенее на свим нивоимааа!!а резерве нити нове кредите ни говора вама дати!!фујјјј баграа лоповдка сто веци лопов веца функција дрзавна !!паразити за свој нерад и незнање оглодали будзет!!паразитиима их око 90 хиљада а по Европском прорацуну до 20 хиљада и висе ни један упосленик дрзавни!!70 хиљада паразита је гласацка масинерија убацена на будзет !страсноо и не одрице се привилегија нити плате за Гиниса!!зло балканскоо! Вратила народ у 16 вијек!урусила систем!блокирала дрзавне институцијее!пљацка стољецааа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

20.12.2020 12:45

је веци дзелат од додика купује сандук за РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Другар

20.12.2020 12:46

Само јос треба да као Баја патак ускоци у Централну банку и помете оно сто је јос остало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

20.12.2020 12:47

Да политичари престану красти било би довољно новца за све. Народ је скроман али политичари са својим ближњим су проблем. И да им је дати да уђу у Централну банку било би им мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

20.12.2020 12:51

Не дајтее резервеее!!!лопови нека врацајууу покраденоооо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

20.12.2020 12:54

Идете додјав.ла сви редом. Битанге једне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

20.12.2020 12:55

Мајмунчино једна Ви сте довели РСу до дна,сад би хтијели и резерве централне банке која држи марку да непада страховитом брзином.Федерација БиХ нема ту потребу брзог задуживања јер је мање задужена од РСе и није пред банкротом.Вратите паре које сте покрали и буџет РСе ће бити ријешен.Ти си зло за читаву БиХ,а не само РСу то је сад доказано.Ви паметњаковићи сте блокирали рад институција БиХ и тиме највише нашкодили РСој,а сад би паре из централне банке,е неће моћи пошто странци држе шапу на централној банци и рекли су Вам прошли пут марш од банке имате ММФ,а тамо Вас чекају услови које морате успунити или банкрот,а то за Вас значи да Вас нема,хер најгора је глад кад додје у народ.Да сам на твом мјесту дао би оставку и побјегао главом без обзира јер те и тако чека многобтојне истраге из прошлисти.Нека Вам је Бог у помоци,али Вам ни он неће помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Образовање

20.12.2020 13:00

Овај је ментално ретардиран. На основу лега БиХ да врати дуг? Није проблем у самом дугу као дугу, дугују и економске силе као Њемачка и САД. Проблем је у томе кад дугујеш а немаш довољно велике или никакве приходе из којих би вратио тај дуг. Њемачка и САД јесу дужни сли зсто имају изградјену најсавременију инфраструктуру, јако предузетничко окружење гдје људе није страх отварати послове и стварати радна мјеста. Није исто кад дугујеш 50 хиљада еура а имаш плату 4000 мјесечно и кад дугујеш 25 хиљада еура а имаш плату 300 еура мјесечно. Од чега ће БиХ враћати дугове кад нема ни привреду ни индустрију, ни природне ресурсе који су давно распродати руским, индијским, кинеским и турским капиталистима, нема ни путну, мрежну и енергетску инфраструктуру ма ово је комедија хахахахха. Мени је лично драго што су скоро сви млади схватили да ће ово све пропасти за још 15так година и сви одоше вани. Из моје генерације од нас 30 вани је отишло 28 људи, имам пријатеље од Аустралије до Канаде. Баш сам љетос срео професора и причао са њим а он човјек само што не заплаче каже питао их шта планирају послије матуре ко ће студирати а ко радити и читав разред гласно рекао да иду у Њемачку онако "као" кроз шалу. Неће више ни факултете ту да уписују кад им је медјународно признавање никакво, иду млади фино у Словенију и Аустрију да студирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

20.12.2020 13:00

Види ти криминалца е неможе се дирати центракна банка ако сте испразнили буђет Српске извлчењwм за личне користи е сад вратите опљачкано и нетреба вам кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

20.12.2020 13:03

Ако им дозволе приступ резервама, а надам се да нече, тек смо готови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

20.12.2020 13:09

Ја обични лаик, занатлија, могу да поручим овоме "економисти", то кад се начне, аутоматски изазива инфлуацију, повећање цијена, значи пропаст. Можда и он то зна, већ га није брига од силне похлепе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.12.2020 13:09

Да и то покрадете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

20.12.2020 13:10

Како их ови из ММФ не уцијене, да прво себи смање примања, па онда кредит?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те Гламоц

20.12.2020 14:24

Зато сто је за градјане неке земље ММФ подједнако зло као и њихови корумпирани политицари. Не занима њих краде ли се и колико, они зеле да нам дају новац да бисмо радили тацно оно сто њима одговара. ММФ постоји да би форсирао своје политицке интересе а и да би помало зарадјивао новац, њих не интересује да помазу било коме. Ми се налазимо измедју два подједнака зла, политицара који би нас задузили и све покрали и медјународне организације која форсира неолибералну агенду која ни једном народу на свијету није донијела напредак и добробит. Ста год да се деси везано за ово кредитно задузење, једно је сигурно - нама обицним људима неце донијети ниста добро.

Name

Гламоч

20.12.2020 13:12

Може се он задуживати, ми враћамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

20.12.2020 15:40

Немогу се више ни задужити ,зато што су пред банкротом. Могу једино ако то буде како кажу ови из ММФ-а. Иначе оде све у вражију матер.

Name

056

20.12.2020 13:14

То јос скршите и ту нам је крај! Не треба вам дати марке из резерви. Страсни сте!!! Фуј! Најнеспособнији би, као ти могао водити дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.12.2020 13:15

Хехехе,најлакше је трошити готовину,има много начина за уштеде,колико вас има на дрзавним ,,јаслама,,одреците се свега осим плата,и ето пара,зивите на високој нози,трошите као да сутра не постоји,нит у ЦБ нит ММФ,дајте радите за народе а не за вас лопове и пљачкаше

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

20.12.2020 13:18

Откад је Баја у "самоизолацији" овај се нешто много распричао. Да није он нови играч?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.12.2020 13:21

Ријешење за гријање, паре у ватру. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјомла

20.12.2020 13:26

Само иди висе доста си узео и обезбедио

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.12.2020 13:26

Сахранио си банке у РС сад си бацио око на централну банку али надам се да це те сријецити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

20.12.2020 13:38

У резервну банку нецес увуци прсте,мозес само онлине колико си улозио,вама криминалцима као сто сте ви у рс мало би билл И светска банка.П љ. А. Ц. К. А Р. О С. И.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

20.12.2020 14:48

Ма ста ти срам те било бога и народа све си покрао из банки сто се мозе покрасти и зетовима отворио фирме и са своим јатацима гдје су се морали они пријавити да небуде нигдје твоје име дебилу неписмени.

Name

XXX

23.12.2020 15:04

Неце,нецес нек ти иконас помогне,све су паре код њега.

Name

Зага

20.12.2020 13:49

ОВАЈ ЛУДАК ЈЕ У СТАЊУ ОПТУЖИТИ КОРОНУ И АКО НАС ЗАДЕСИ КИШНО ВРИЈЕМЕ!!!ЈООООЈ,КАКО БИ БИЛО СУПЕР ДА КОРОНУ ОСУДЕ НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ,УМЈЕСТО КРИМИНАЛАЦА У ВЛАСТИ,ГДЈЕ И ОН ПРИПАДА.Е,ПА,НЕЋЕ ДА МОЖЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 20:17

---Нај боље би било да корона стално буде присутна јер њима никад боље није било ,народ затворе у куце узму кредит и док не раздијеле нема напоље а послије народ пусте напоље и оперу по казнама и тако се изивљавају над народом ..

Name

Реалиста

20.12.2020 13:49

Неспособнима је оправдање корона. Корона је у њиховим главама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

20.12.2020 14:07

Да би најбоље рјешење било , да има правне државе похапсити тебе и теби сличне , односно све оне који су учествовали у пљачци и отимању од народа , те одузети све отето и опљачкано , а то уопште не би било тешко , с обзиром да се зна колика је чија плата , а све преко тога , логично да је украдено и опљачкано . Милијарде су у питању , према томе никакви кредити не би били потребни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАНКО

20.12.2020 14:29

НАСРОМОТУ ,НАСРАМОТУ У НОРМАЛНОЈ ДРЗАВИ ЦИСТО СУМЊАМ ДА БИ БИО МАГАЦИНЕР...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

20.12.2020 15:04

Тако је господине Тегелтија.Дуго нисмо имали способнијег цовјека у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 20:19

Миско! Зар ниси у сколи?

Name

Страниx

20.12.2020 15:13

Одвратан је овај дрзник ,само испитати поријекло имовине ,све илегално стецено конфисковати и неце нам у наредних 10 година ни 1 км требати .Народееее алооооо,опамети сеее,па  сваки, квази политицар, це се повуци кад види да се обруц стезе и сви такви треба да нам се до краја зивота смјескају  уз коктелциц на некој плази? Без одговорности је само наставак агоније ове јадне земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вујо

20.12.2020 15:45

Госн. Тегелтија, ако ви не знате ни тако елементерне ствари као сто је висина задузености дрзаве, засто се онда не бавите неким послом у који се разумијете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

20.12.2020 15:51

Узмете ли и те паре, мислим да би у БиХ избио рат, Народи против политицара, мислим након тог рата, Народ не би имао ни Предсједника мјесне заједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

И...

20.12.2020 16:00

постојећи Закон о јавним набавкама је транспаретан, мислим транспарентно се краде, а ревизија не види јер вама служи. Да је тако доказ су КОРТ маркети и Проинтер. Није проблем у Закону проблем је у вама који га доносите да вам служи! Консултуј Мајкићку око израде новог она је била у еxпертаком тиму при изради и доношењу претходног закона. Значи она није добро урадила па ћеш ти поправити. Јадан је онај ко вам вјерује, а у ствари боли вас што вам се не вјерује, образа немате па радите по својој вољи, а народу просипате шупљу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

20.12.2020 16:04

Мало би вам биле федералне резерве,да би ви могли задовољити своје прохтјеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУСТИНА

20.12.2020 16:04

ТЕГЕЛТИЈА ЈЕ ПРЕКО МГ-МИНДА ИЗВУКАО ЗА ВРИЈЕМЕ ПОПЛАВА ПРЕКО 100 000 000 , ИЗ ПУТЕВА ГОДИСЊЕ УЗИМАЈУ ПРЕКО 100 000 000 милиона , ТЕСКО БИ БИЛО КО МОГАО ИЗРАЦУНАТИ КОЛИКО И ИЗ ЦЕГА ЈЕ СВЕ ОВАЈ КЛАН ПОКРАО . БАЊА ЛУКУ СУ ОКУПИРАЛИ ; ЦИСИОЦА , ТРЗНИЦА , ОПТИКА , БОСНА ТРГОВИНА , ГОСПОДСКА ЈЕ ЊИХОВА , САД УЗИМАЈУ ( ОТИМАЈУ) НОВУ БАНКУ , ТО ЈЕ САМО У БАЊА ЛУЦИ А НЕМОЗЕ СЕ НИ ПОБРОЈАТИ У ЦИЈЕЛОЈ РС , А СЛОВЕНИЈА , СРБИА , ЦРНА ГОРА итд.... Е ЗБОГ ТОГА НЕМА ПАРА У РС , СВЕ СУ ПОКУПИЛИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

20.12.2020 16:17

Е,неће моћи ове ноћи глупани,како не гледате да натрпате новца у централну банку већ би да и то опушете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанко

20.12.2020 16:33

Цуј да узмете резерве хахахах сипак мали дрзава је изнад ентитета и нема узимања ниста за оног ко не воли дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

20.12.2020 16:39

Ја сам из Мркоњица да видите ста овај све има Милокрад је нула за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

21.12.2020 08:39

И треба да има кад је способан политицар.

Name

Дразен

20.12.2020 17:02

Најтачнији смо ми са оваквим министром

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

20.12.2020 17:07

И не треба вам дати кредит..продавацете оввезнице и онда је готово, поциње смањивање плата у нереалном сектору па полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

20.12.2020 17:27

Можемо се на западу задуживати онолико колико имамо у Централној банци. То је један вид гаранције да ће паре бити враћене и ми са њима не располажемо без странаца. И боље да је тако,иначе зна се гдје би завршиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

20.12.2020 17:30

Само ако смијете дирните 1 марку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

20.12.2020 17:31

УНИШТИЛИ СТЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ САД ТРЕБАТЕ УНИШТИТИ И ЦИЈЕЛУ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ. ТРЕБА ВАС НА ГОЛИ ОТОК НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

20.12.2020 17:39

Све твоје предлоге зна и моја мсти са 90 година и 2 разреда основне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ

20.12.2020 17:54

Само даље од централне банке.Да ли ти мислис да је неко толико глуп као твоји крезави?Имате тај вас таригуз звани" вриједносни папири"само их стампајте и продајте.Исто тако засто не казес крезавим ко купује те папире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чедомир

20.12.2020 19:23

Централна Банка је под ЕУ контролом тако да нема ништа до тогаКредите више нико не даје на лијепе очи Прво реформе па паре, доста сте лагали свијет........Сваки кредит мора ићи преко државе тако да че те или пропасти или пристати на условеТрече нема....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

20.12.2020 21:06

Једино рјесење закон о поријеклу имовине И бицемо Свајцарска када се врати покрадено

ОДГОВОРИТЕ
Name

даре

21.12.2020 09:12

треба извуци новац из централне банке па онда кроз намјештене тендере и јавне набавке убацити у џеп Камарили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

21.12.2020 13:52

Овај благи телећи поглед је варљив УКРАО БИ МАЈЦИ ЛИЈЕК алавац! Врати волу главу Тегел! тија

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

23.12.2020 01:15

ОНАКО СЕЉАЦКИ : РС ЦЕ СЕ ЗАДУЗИВАТ ДО ГУСЕ , А ВРАЦАТ ЦЕ ФЕДЕРАЦИЈА ИЛИ ДРЗАВА БИХ Е ПА НЕМА ОД ТЕ ПРИЦЕ НИСТА . А МОЗДА И ИМА , ЈЕДИНО СТО ЦЕ РС МОРАТ ПЛАТИТ-СТА МИСЛИТЕ ЦИМЕ ? ЈЕСТ , ЈЕСТ -БАС ТИМЕ СТО МИСЛИТЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

23.12.2020 19:32

Позајмис лову од свог другара и земе Каје....

ОДГОВОРИТЕ