Rješenje za krizu: Rezerve Centralne banke BiH?!

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da da BiH, prema svim kriterijumima kojima se mjeri zaduženost, spada u red srednje zaduženih zemalja i čak je na donjoj granici srednje zaduženosti iako se u posljednjoj godini povećao spoljni dug zbog pandemije kovida 19.

Bosna i Hercegovina 20.12.2020 | 12:55
Rješenje za krizu: Rezerve Centralne banke BiH?!

“Teško je nekada pratiti ukupnu zaduženost Republike Srpske i FBiH, iako vidim da to neki uporno pokušavaju da iskažu, imajući u vidu ustavno uređenje FBiH koja ima mnogo veći stepen decentralizacije i u tom cijelom procesu nije obuhvaćena kompletna konsolidacija, ali kada govorimo o BiH ona nije zadužena i realno ne postoji opasnost da u ovom trenutku dobije status prezadužene zemlje”, istakao je Tegeltija u intervjuu Srni.

On je dodao da BiH, oba entiteta i Brčko distrikt servisiraju sve svoje obaveze i ne vidi mogućnost da BiH u narednom periodu može da ugrozi svoj ukupni javni dug, bez obzira što neki stručnjaci, kako se predstavljaju, pokušavaju da ga iskažu prema svakom građaninu koliko je ko dužan.

Na pitanje koliko bi BiH mogle pomoći rezerve Centralne banke, koja i u ovim izaovnim vremenima ne mijenja svoju politiku za razliku od drugih centralnih banaka, Tegeltija je rekao da je sasvim sigurno da bi Centralna banka BiH mogla da odigra bolju ulogu, posebno u ovom vremenu borbe sa kovidom, ali da, nažalost, ne postoji spremnost da se pozicija Centralne banke mijenja.

“Ovdje govorim o potencijalu Centralne banke ne sa stanovišta da su to sredstva koja bi bilo ko mogao da dobije kao grant, transfer i slično, već o potencijalu sredstava koja stoje u Centralnoj banci. Teško je to sada definisati jer postoje čvrsti stavovi međunarodnih finansijskih institucija koje insistiraju na sistemu karensi borda u kome se mi danas nalazimo i bila bi ozbiljna rasprava kada bi htjeli da pokrenemo pitanje da li je to dobro rješenje za BiH ili da napustimo sistem karensi borda. U ovom trenutku ne bih da licitiram o tome“, rekao je Tegeltija.

On je naglasio da se ozbiljno govorilo o pitanju rezervi u Centralnoj banci, ali o tome nema saglasnost.

“Žao mi je što ne postoji spremnost da se u BiH ozbiljnije otvori rasrava o mjestu i ulozi Centralne banke u ukupnom životu BiH uključujući prije svega finansijski sektor, dok se sa druge strane insistira na tome da imate nekakav registar fizičkih lica u Centralnoj banci koji već imate na nekom drugom mjestu“, dodao je Tegeltija.

Kada je riječ o budžetu zajedničkih institucija, Tegeltija očekuje da će BiH
imati budžet do kraja prvog kvartala 2021, ako ne dođe do nekih blokada što, kako kaže, ne bi bila neka novost u BiH.

“Proces izrade budžeta traje, Ministarstvo finansija radi na tome i vrlo brzo će završiti, a mi smo zbog svoje sigurnosti na posljednjoj sjednici usvojili Odluku o privremenom finansiranju za prvo tromjesečje 2021. da ne bi doveli u pitanje bilo kakvo finasiranje, svoje obaveze, plata zaposlenih...”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da sama struktura budžeta u 2021. godini nema prostora za bilo kakve promjene u odnosu na ovu godinu, jer se zajedničke institucije ne zadužuju tako da se ne može intervenisati u nekoj oblasti na osnovu kreditnih sredstava.

“Nama je najvažnije da se obezbijede sredstava za servisiranje spoljnog duga i funkcionisanje institucija jer sve to garantuje stabilnost finansijskog sistema BiH“, pojasnio je Tegeltija.

On je najavio da će i u narednom periodu biti nastavljeno pružanje pomoći zdravstvenom sektoru i podsjetio da je do sada iz budžeta zajedničkih institucija za te namjene izdvojeno 15 miliona KM, te da će još toliko biti obezijeđeno do kraja ove godine.

Govoreći o Zakonu o javnim nabavkama, predsjedavajući Savjeta ministara je istakao da je cilj ovog zakona da se unaprijedi proces javnih nabavki, da bude transparetniji nego što je sada, te da se izbjegnu problemi koji postoje na relaciji onih koji raspisuju javne pozive i onih koji se na njih prijavljuju.

“Prihvatili smo ideju privrednih komora Republike Srpske i FBiH da pripreme verziju zakona koja će imati podršku poslovne zajednice u cijeloj BiH i da ta verzija sadrži sve što je predviđeno evropskim zakonodavstvom. Prihvatio sam radnu verziju, jer su došli do rješenja kojim će biti otklonjene sve poteškoće a sam proces javnih nabavki biće transparentan. Pri tome, odgovara i poslovnoj zajednici i nadam se da ćemo uskoro imati novi zakon koji će biti u njihovom interesu”, rekao je Tegeltija.

(Srna)

Komentari / 117

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

20.12.2020 12:05

Rešenje za krizu je da Vi koji ste je proizveli idete u zatvor, vole pijani.

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2020 13:40

Jos samo da Centralnu banku opeljugate. E nece da moze

Name

?????

20.12.2020 13:44

Odlična dijagnoza.

Name

Re

20.12.2020 13:49

Nameračio se već dugo. Ni slučajno!

Name

Re

20.12.2020 13:57

E. Moj ministre jado jadni ti nekom solis pamet kao mi nismo prezaduzeni pa i jesmo i bicemo .druze sjutre da sve ovo stane kao da nista nije bilo mi ni za godinu nemozemo da krenemo kako treba a za to vrijeme treba jos kredita koliko hoces..stacemo onda.misno u propasti odaklen izlazimo kao jos veca bijeda.ati lazi narodu i radujse kreditu dacsto vise hapnete a narod nek vraca..sramota.bolje suti i ne lazi..

Name

Jaffa

20.12.2020 14:07

Laktaški i mrkonjićki lobi će izvući svu lovu i sa BiH nivoa.

Name

RE

20.12.2020 14:15

Koliko razumijem Tegeltija bi da se malo doštampa KM-ova ili da se devizne rezerve koje pokrivaju KM upumpaju u opticaj, DOBIT ĆEŠ, ALI MALO SUTRA. Tvoj šef ponižava BiH godinama a to košta.

Name

only solution

20.12.2020 14:52

Jedino rjesenje je vas vladajuce iz sve tri naroda na dozivotnu robiju i svu imovinu oduzeti do desetog koljena...slilo bi se u budzet BiH bar jedno 20 milijardi...

Name

razumio

20.12.2020 14:53

Kome i cemu si ti dao rjesenje to je vec odavno propalo!

Name

kiki

20.12.2020 14:54

Stavit ce maske kad udju u centralnu banku...bit ce sve po propisima.

Name

Re Jaffa

20.12.2020 15:07

Mrkonjički klan ima vise para nego centralna banka. A prije rata ni cestit kaput nisu imali.

Name

Sead

20.12.2020 15:19

Nedamo novac Centralne banke. Kada dođu Drasko i Vukanovic onda ćemo dati novac da raspolažu s njim!

Name

Moram reci

20.12.2020 16:16

Sve ste pokrali. Ostala je još samo Centralna Banka BiH koja je centralni stub postojanja BiH koju vi ne volite i ne poštujete. Prste dalje od CB BIH. To su nase ušteđevine i narodne pare. Otvorite vaše pljackaske račune. Zato i odbijate centralni registar kako narod ne bi vidio koliko ste ga opljačkali. Treba vam sve oduzeti. Vi lično ste podijelili ENERGOINVESTOVU imovinu vašim zetovima koji su potom mašine na kilo prodali zenickoj željezari. Pa divljač i ne zna ništa drugo nego pokrasti, oteti, uništiti, opljačkati, tuđe prodati. Doći će i vama ubrzo kraj. Vas će vaš narod suditi jer njih ste najviše u crno zavili.

Name

Borac

20.12.2020 16:54

Jado,jadni unistio i opljackao si banke. Jadan ministar samo razmislja,gde moze klipiti koji milion.

Name

Posavka

20.12.2020 20:00

Ovi su unistili sve sto su mogli i sve bonuse ispucali jos da raskuce tu centralnu banku i to je to..ondace krasti ikone po manastirima i prodavati jer sad je i to unosan posao ..koji ludaci..

Name

Doboj

20.12.2020 20:18

Rjesenje je da vratite pokradene pare, da vam se oduzme pokretna i nepokretna imovina i da idete na dozivotnu. Vrlo prosto!

Name

Miki

20.12.2020 20:20

Danas je najlakse biti politicar samo sjedis i bjelodani i razmisljas koga mozes presvuc za kakav kredit da to pokrades i tako za drzavu se ne sikiras jer ima narod koji je zaslijepljen poitikom neka vraca kreditei nek se pati.

Name

BiH

20.12.2020 12:10

Dugovi, BiH i Jugoslavija. Novac je i informacija o odnosima. Ako neko neko nekom duguje, i ne vraca zna biti svasta, a danas i na nivou recimo politike ove zajednice BiH i sire je fluidan, i odnosi se na baratanje uslovima, cesto se zna i otpisati, ali i neotpisati. BiH je glupost, tako da nema smisla bas previse braniti, a ima mesetariti. Ipak entititeti su nesto drugo kao i republike u Jugslaviji.

ODGOVORITE
Name

Teslic Centar

20.12.2020 13:11

Tegy, tebi treba samo sirova vuna da frces u sukno fukaro jedna kriminalna!

Name

Ko je tero

20.12.2020 12:11

Ko Vas tero u BiH, oni koji nisu to htijeli njima je i lakse, za one koji su htijeli nakarade, to su zasluzili, ostali imaju uglavnom nacina.

ODGOVORITE
Name

Andric

20.12.2020 12:11

Dabogda vam niko ni marke ne dao...

ODGOVORITE
Name

Vuk1

20.12.2020 12:12

Šta je bilo? Frka, trka, panika a para nema. ..u zatvor lopovi. .

ODGOVORITE
Name

Mitar 2

20.12.2020 14:05

Ovaj idiot radujese zaduzenjima da on i baja i ovi sto vise ojade drzavu briga nji za narod i za sramotu koju nanose ovoj drzavi..svi viste kriminalci ne opisani..

Name

prijedor

20.12.2020 12:13

hahahaha oaj ko sivonja samo zapeo kredit kredit kredit....Ima li u toj glavi pomisli da sw smanjw plate političarima i parlamentacima na nivo EU Paralamentarci u EU imaju dvije prosječne plate a ovdje 4 Ministri imaju tri prosječne plate a ovdje 5 -6 Imamo vozni park jači neg Njemačka vlada......On bi CB ogolio a godinu ..onda bi svi pasli travu a oni zbrisali napolje..

ODGOVORITE
Name

Bosanac

20.12.2020 13:44

Šta je bilo "gospodo", nema para jel? Treba vas prvo smjestit iza rešetaka, bagro lopovska.. Steže se lagano omča?

Name

glupost

20.12.2020 12:13

opet Bajo hoce pare tamo gdje ih ima a to je u Centralnoj banci. Niko vise ne da kredite lopovima a oni bi sada pokrali i ovo zadnje sta ima. Nadam se da se to nece desiti jer ako do toga dodje onda je stvarno kraj...

ODGOVORITE
Name

Zoki

20.12.2020 12:13

Vidi ovo, sad upro oči na narodnu banku....e neće moći

ODGOVORITE
Name

Doboj za Zoki

21.12.2020 01:11

Umislio da je sposoban k'o Glavonja i Kalauz ???

Name

R

20.12.2020 12:14

Jadni smo mi svi dok si ti tu.

ODGOVORITE
Name

Driugauvugla

20.12.2020 12:14

Kretencino jedna kriminalna ,dokle ces nam vise prodavati maglu?MG Mind,Kort,raznorazni deals ,nekretnine,jesi to stekao od plate ljigavce prokleti ?Zivim za dan kad ti se bude sudilo ,zajedno sa tvojim šefom i ostalim mafijasima iz sekte.

ODGOVORITE
Name

Sa85

20.12.2020 12:17

Znate li nesto proizvest pa da zaradite, je li realno da se samo znate zadužiti ili uzimati gotove pare iz rezerve?

ODGOVORITE
Name

Stranix

20.12.2020 12:17

Koliko si opljackao mogao bi ti lično odobriti kredit da se ne gubi vrijeme sa MMF.

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2020 15:40

Upravo tako,samo on i diktator teski su stotine miliona a mozda i vise od milijarde opljackanih narodnih para.

Name

DODIK CIRKUS

20.12.2020 12:19

CIRKUSANT LUDAKA DODIKA. STA ON PRICA. GDJE TI JE KRATKOROCNI I DUGOROCNI PROGRAM OTKLANJANJA POSLEDICA KORONA EPIDEMIJE. CUJ GLAVNO MU JE FUNKCIONISANJE ADMINISTRACIJE. LUD COVJEK.

ODGOVORITE
Name

PRAVO RJESENJE

20.12.2020 12:22

JE DA SE VI KOJI 20 GODINA RADITE STA HOCETE I NIKOME NE PODNOSITE RACUNE I NE ODGOVARATE NIZASTA ODETE U VRAZIJU MATER.

ODGOVORITE
Name

Laz

20.12.2020 12:23

Iz drzavnih se prelilo u vaše džepove.

ODGOVORITE
Name

Marka

20.12.2020 12:25

Super ideja! Kako nikom nije palo na pamet da riješi dugove tako što će euro biti 3 marke umjesto 2 marke?

ODGOVORITE
Name

MMF

20.12.2020 12:26

Nije problem samo ovo što nam Tegeltija iznosi nego je problem zaduživanje RS. Sada odjednom više se pominje države BIH i centralna banka. Oni znaju da ne mogu ništa da uslovljavaju i da uslove postavlja MMF a ne Tegeltija, Dodik, Izetbegović, Čović i još neke političke jedinice. Na žalost ovih nabrojanih MMF je skontao sa kim ima posla.

ODGOVORITE
Name

2w2

20.12.2020 12:53

Nek vrate samo pola sto sto su malverzacijama stekli. Bit cemo mirni 20 god...

Name

POZDRAV

20.12.2020 13:21

KAKVA NAM JE PROIZVODNJA I RAST PRIHODA EUR BI STIGAO DO 20 KM,SLICNO KAO DEVEDESETIH.OVAKO CENTRALNA BANKA VEZE MARKU U ODNOSU NA EUR 1,95 I TIME VLADA PRIKAZUJE DA NEMA INFLACIJE,A KAD JE FIRMIRANA KONVERTIBILNA MARKA KITAR BENZIN BIO 80 FENINGA,HLJEB 40 FENINGA,KUTIJA PROSJECNIH CIGARETA 50 FENINGA.DALJE DA NE GOVORIM.KOLIKO SU OD TAD PORASLE CIJENE VIDI SE PO TOME I KOLIKO SE TAD MIGLO KYPITI ROBE ZA TADASNJI MINIMALAC KOJI JE IZNOSIO180 KM,A KOLIKO DANAS KAD JE OKO 500 KM.SVAKI DAN SE PRIMJETI RAST PONEKOG ARTIKLA DA NE GOVIRIM O LIJEKOVIMA KOJI SU NAJVISE PODIGLI CIJENE.OBICAN SNALGIN TAD JE BIO 60 FENINGA SAD 2 KM.I UZADJU POLITACARI I KAZU KOLIKO SU POVECALI PLATE I OENZIJE I DA NEMA INFLACIJE.KO NE VJERUJE U OVE PODATKE NEKA PROVJERI ISTINITI SU.

Name

RE

20.12.2020 16:50

POZDRAV, o čemu ti landaraš, prvo se malo opismeni, niko nikada nije rekao da inflacija ne postoji, postoji ali to je mali procenat koji je u okvirima evropskog. Ovaj gore sa slike i njegov šef mogu iz CB BiH dobiti papire iz toaleta centralne banke. Neka Baja štampa bonove, vaučere...neka na njih stavi svoju glavu i neka dijeli narodu a narod neka to smatra za pare, kada se entitet može smatrati državom ne vidim razlog da se i papirići (Šojić) ne bi mogli smatrati parama.

Name

Re

20.12.2020 20:08

Najbolje da izmisle neke bonove kojice ici njima u korist a pare ukinu svejedno nema ni kinte,sve je oglodano i unisteno tako da bude kao u ratu bonovi i to ti je to

Name

Мирослав

20.12.2020 12:27

Некад бјеше рат, па поплава а сад Совид 19, кривци за пропаст ,само немогу наши бајни политичари и шта је следеће.

ODGOVORITE
Name

bauhau

20.12.2020 12:28

Potrositi sveeeee, sveeee.

ODGOVORITE
Name

Milo

20.12.2020 12:28

Ova bitanga bi uzela i rezerve bih i potrošila,poslije pobjegli iz zemlje sa svom svitom...e neće moći mangupe..

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2020 15:45

Nece ih potrositi,prebacice ih na svoje privatne racune i racune svojih privatnih firmi kao sto su MG-mind i druge.

Name

Stole

20.12.2020 12:32

Jadan si i ti i oni koji te tu postaviše da radiš za njih. Uz onu našu Zoru Vidović ovaj gicko je oličenje ljigavog, korumpiranog i nesposobnog čovjeka

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

20.12.2020 12:33

Nista pare samo otkazi. Ako ne znate svoj posao a ne znate onda pustite strucnjake da rade. Centralnu banku na srecu kontrolisu stranci tako da Topcideri nemaju sansu.

ODGOVORITE
Name

RE

20.12.2020 18:33

Ne, moram te demantovati, Centralnu banku ne kontrolišu stranci, stranci su protiv zavlačenja ruku u CB ako je to kontrola onda DA. Tegeltija i kompanija iz CB_ke neće dobiti ni prebijeni cvonjak.

Name

modricanin

20.12.2020 12:33

Mars stoko, pokrali ste milijarde, sve firme unistili i sad sa tim novcem sto je u centralnoj banci treba kupovat mir u narodu da bi vi bili na slobodi i uzivali u ukradenom. Tebe i ostale funkcionere pripadnike sekte od 1998 treba uhapsit, procesuirat i osudit na dozivotnu robiju. Naravno i oduzet svu imovinu stecenu u ratu i posle rata.

ODGOVORITE
Name

Re Modricanin

20.12.2020 14:43

Svaka ti cast za komentar,moj si drug .Pozdrav iz Prijedora.

Name

Re

20.12.2020 16:15

Meni koliko je poznato u Modriči su mnogi privredni subjekti ugašena prije dolaska na vlast ovih,Remonttrans,MD prevoz,stolarija,Plašio itd.Istina nije se nešto trudila ni SNSD vlast da ovi kapaciteti rade.

Name

P

20.12.2020 12:34

Ovo su džabalebaroši, ovi ništa u životu nisu radili niti pošteno zaradili. samo muvali i krali. Kako bi oni rješavali krizu i krize: ili uzmi kredit ili uzmi pare od Centralne banke, pa u potrošnju i krpi rupe, po njima je to rješenje. Ništa posao, ništa raditi i zaraditi, ništa ulagati u razvoj privrede. Ne treba im dati ni kredit ni pare iz Centralne banke.

ODGOVORITE
Name

Тако је

20.12.2020 14:15

Неморална банда би да списка оно што су други зарадили и уштедили. Није лова у ЦБ с неба пала. Нама, народу, та лова и кредити не требају. Тешко је а тако би било много теже. Новац треба вама за плате ухљебима које сте накотили само ради гласова, да крадете и узимате на све могуће начине. Неће бити пара за лимузине, хеликоптере, виле и некретнине по белом свету. Дати вам приступ парама ЦБ значило би колективно самоубиство народа у БиХ. Јесте ли бирани да све уништите? Знате ли шта стварати, градити, производити, зарађивати? Багро покварена.

Name

RE

20.12.2020 18:38

RE Tako je...naravno, to su zarađene narodne pare, to nije palo sa nebesa, sve su potrošili, prezadužili se, daj sad kradi i od naroda, nanu li vam naninu banditsku, još nam samo inflacija fali, da otimate zalogaj narodu iz usta, nikad, to kada bi neko pokušao nastao bi opšti haos, i neće se dogoditi, u centralnoj banci rade profesionalci i to je jedna od najboljih dejtonskih institucija.

Name

Robin Hood

20.12.2020 12:34

Zdravo se probudio "genije! Svi to jako dobro znate i ti i oni koji te poslaše tu znaju da drugačije teško da će ići..ili se razdružiti..pošto i ta priča ne prolazi ..moraćete slušati Logiku i zdrav razum...do tad ste se i ti i tebi slični od Špirića ,radmanovića i sličnih bilmeza nakrali i pokupovali sve što ste mogli...ali ne dragi "moji" ...zaboravili ste da niko nije vječan, pa ni vi ...ali vi će te završiti na lomači i vi i svi oni koji kao vi pljačkaju sve i u federaciji i šire ...samo polako, rupa na "brodu " se širi...

ODGOVORITE
Name

XXX

20.12.2020 12:36

Pa da. Prvo pare za spoljni dug. A toliko se zaduzeno da nece ostati nista. Ako sta i pretekne to ce te vi u svoje dzepove. I ti ces odgovarati gospodine vec se vodi istraga.

ODGOVORITE
Name

d

20.12.2020 12:36

Vama iz SNDS ni po koju cijenu ne treba pustiti da priđete centralnoj banci, vi samo znate trošiti narodne pare, ima i ostavke kao nemoć u krizi. Radite nešto.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.12.2020 12:37

Ovaj je unistio bankarski sistem u RS i ako mu daju sentralu banku onda je to potop. Nadam se da toliko razuma imaju jos ti koji otome odlucuju

ODGOVORITE
Name

Haha

20.12.2020 12:38

Stara ti je priča! Tvoj šef Dodo Ikona je već pokušavao ali bez uspjeha. A ti si puno manja riba. Poznat si kao nesposoban ministar, jer si kao ministar finansija RS a istu doveo do prosjačkog štapa.Da vam je da i to raskopate, instituciju koja je na nivou države i koja je veoma uspješna. Malo morgen!

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

20.12.2020 12:43

Ja kad nemam para, ne idem nigdje na kafu, sjedim u kući i pijem čaj, ušteđevinu ne pomišljam da načnem. Nekada pomislim da su ovi likovi izašli iz stripova.

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2020 13:09

Tako je ali Ti si svoju ušteđevinu zaradio a Oni svoju nisu.

Name

Evoooo

20.12.2020 12:44

Resenjaaaa!!!sve pokradenoo i oteto od naroda i drzave vratiti i u fondoveee za oporavak natoda i drzave od politickotajkunske hobotnicee umrezenee na svim nivoimaaa!!a rezerve niti nove kredite ni govora vama dati!!fujjjj bagraa lopovdka sto veci lopov veca funkcija drzavna !!paraziti za svoj nerad i neznanje oglodali budzet!!parazitiima ih oko 90 hiljada a po Evropskom proracunu do 20 hiljada i vise ni jedan uposlenik drzavni!!70 hiljada parazita je glasacka masinerija ubacena na budzet !strasnoo i ne odrice se privilegija niti plate za Ginisa!!zlo balkanskoo! Vratila narod u 16 vijek!urusila sistem!blokirala drzavne institucijee!pljacka stoljecaaa!!!

ODGOVORITE
Name

Ovaj

20.12.2020 12:45

je veci dzelat od dodika kupuje sanduk za RS!!!

ODGOVORITE
Name

Drugar

20.12.2020 12:46

Samo jos treba da kao Baja patak uskoci u Centralnu banku i pomete ono sto je jos ostalo!

ODGOVORITE
Name

Nada

20.12.2020 12:47

Da političari prestanu krasti bilo bi dovoljno novca za sve. Narod je skroman ali političari sa svojim bližnjim su problem. I da im je dati da uđu u Centralnu banku bilo bi im malo.

ODGOVORITE
Name

Ama

20.12.2020 12:51

Ne dajtee rezerveee!!!lopovi neka vracajuuu pokradenoooo!!!

ODGOVORITE
Name

kiza

20.12.2020 12:54

Idete dodjav.la svi redom. Bitange jedne

ODGOVORITE
Name

Zoki

20.12.2020 12:55

Majmunčino jedna Vi ste doveli RSu do dna,sad bi htijeli i rezerve centralne banke koja drži marku da nepada strahovitom brzinom.Federacija BiH nema tu potrebu brzog zaduživanja jer je manje zadužena od RSe i nije pred bankrotom.Vratite pare koje ste pokrali i budžet RSe će biti riješen.Ti si zlo za čitavu BiH,a ne samo RSu to je sad dokazano.Vi pametnjakovići ste blokirali rad institucija BiH i time najviše naškodili RSoj,a sad bi pare iz centralne banke,e neće moći pošto stranci drže šapu na centralnoj banci i rekli su Vam prošli put marš od banke imate MMF,a tamo Vas čekaju uslovi koje morate uspuniti ili bankrot,a to za Vas znači da Vas nema,her najgora je glad kad dodje u narod.Da sam na tvom mjestu dao bi ostavku i pobjegao glavom bez obzira jer te i tako čeka mnogobtojne istrage iz prošlisti.Neka Vam je Bog u pomoci,ali Vam ni on neće pomoći.

ODGOVORITE
Name

Obrazovanje

20.12.2020 13:00

Ovaj je mentalno retardiran. Na osnovu lega BiH da vrati dug? Nije problem u samom dugu kao dugu, duguju i ekonomske sile kao Njemačka i SAD. Problem je u tome kad duguješ a nemaš dovoljno velike ili nikakve prihode iz kojih bi vratio taj dug. Njemačka i SAD jesu dužni sli zsto imaju izgradjenu najsavremeniju infrastrukturu, jako preduzetničko okruženje gdje ljude nije strah otvarati poslove i stvarati radna mjesta. Nije isto kad duguješ 50 hiljada eura a imaš platu 4000 mjesečno i kad duguješ 25 hiljada eura a imaš platu 300 eura mjesečno. Od čega će BiH vraćati dugove kad nema ni privredu ni industriju, ni prirodne resurse koji su davno rasprodati ruskim, indijskim, kineskim i turskim kapitalistima, nema ni putnu, mrežnu i energetsku infrastrukturu ma ovo je komedija hahahahha. Meni je lično drago što su skoro svi mladi shvatili da će ovo sve propasti za još 15tak godina i svi odoše vani. Iz moje generacije od nas 30 vani je otišlo 28 ljudi, imam prijatelje od Australije do Kanade. Baš sam ljetos sreo profesora i pričao sa njim a on čovjek samo što ne zaplače kaže pitao ih šta planiraju poslije mature ko će studirati a ko raditi i čitav razred glasno rekao da idu u Njemačku onako "kao" kroz šalu. Neće više ni fakultete tu da upisuju kad im je medjunarodno priznavanje nikakvo, idu mladi fino u Sloveniju i Austriju da studiraju.

ODGOVORITE
Name

Miromo

20.12.2020 13:00

Vidi ti kriminalca e nemože se dirati centrakna banka ako ste ispraznili buđet Srpske izvlčenjwm za lične koristi e sad vratite opljačkano i netreba vam kredit

ODGOVORITE
Name

Q

20.12.2020 13:03

Ako im dozvole pristup rezervama, a nadam se da neče, tek smo gotovi.

ODGOVORITE
Name

He He

20.12.2020 13:09

Ja obični laik, zanatlija, mogu da poručim ovome "ekonomisti", to kad se načne, automatski izaziva influaciju, povećanje cijena, znači propast. Možda i on to zna, već ga nije briga od silne pohlepe.

ODGOVORITE
Name

Ja

20.12.2020 13:09

Da i to pokradete...

ODGOVORITE
Name

Glamoč

20.12.2020 13:10

Kako ih ovi iz MMF ne ucijene, da prvo sebi smanje primanja, pa onda kredit?

ODGOVORITE
Name

Te Glamoc

20.12.2020 14:24

Zato sto je za gradjane neke zemlje MMF podjednako zlo kao i njihovi korumpirani politicari. Ne zanima njih krade li se i koliko, oni zele da nam daju novac da bismo radili tacno ono sto njima odgovara. MMF postoji da bi forsirao svoje politicke interese a i da bi pomalo zaradjivao novac, njih ne interesuje da pomazu bilo kome. Mi se nalazimo izmedju dva podjednaka zla, politicara koji bi nas zaduzili i sve pokrali i medjunarodne organizacije koja forsira neoliberalnu agendu koja ni jednom narodu na svijetu nije donijela napredak i dobrobit. Sta god da se desi vezano za ovo kreditno zaduzenje, jedno je sigurno - nama obicnim ljudima nece donijeti nista dobro.

Name

Glamoč

20.12.2020 13:12

Može se on zaduživati, mi vraćamo.

ODGOVORITE
Name

Nešo

20.12.2020 15:40

Nemogu se više ni zadužiti ,zato što su pred bankrotom. Mogu jedino ako to bude kako kažu ovi iz MMF-a. Inače ode sve u vražiju mater.

Name

056

20.12.2020 13:14

To jos skršite i tu nam je kraj! Ne treba vam dati marke iz rezervi. Strasni ste!!! Fuj! Najnesposobniji bi, kao ti mogao voditi drzavu

ODGOVORITE
Name

Bosanac

20.12.2020 13:15

Hehehe,najlakše je trošiti gotovinu,ima mnogo načina za uštede,koliko vas ima na drzavnim ,,jaslama,,odrecite se svega osim plata,i eto para,zivite na visokoj nozi,trošite kao da sutra ne postoji,nit u CB nit MMF,dajte radite za narode a ne za vas lopove i pljačkaše

ODGOVORITE
Name

NN

20.12.2020 13:18

Otkad je Baja u "samoizolaciji" ovaj se nešto mnogo raspričao. Da nije on novi igrač?

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.12.2020 13:21

Riješenje za grijanje, pare u vatru. :)))

ODGOVORITE
Name

Djomla

20.12.2020 13:26

Samo idi vise dosta si uzeo i obezbedio

ODGOVORITE
Name

borac

20.12.2020 13:26

Sahranio si banke u RS sad si bacio oko na centralnu banku ali nadam se da ce te srijeciti.

ODGOVORITE
Name

XXX

20.12.2020 13:38

U rezervnu banku neces uvuci prste,mozes samo online koliko si ulozio,vama kriminalcima kao sto ste vi u rs malo bi bill I svetska banka.P lj. A. C. K. A R. O S. I.

ODGOVORITE
Name

Rajka

20.12.2020 14:48

Ma sta ti sram te bilo boga i naroda sve si pokrao iz banki sto se moze pokrasti i zetovima otvorio firme i sa svoim jatacima gdje su se morali oni prijaviti da nebude nigdje tvoje ime debilu nepismeni.

Name

XXX

23.12.2020 15:04

Nece,neces nek ti ikonas pomogne,sve su pare kod njega.

Name

Zaga

20.12.2020 13:49

OVAJ LUDAK JE U STANJU OPTUŽITI KORONU I AKO NAS ZADESI KIŠNO VRIJEME!!!JOOOOJ,KAKO BI BILO SUPER DA KORONU OSUDE NA DOŽIVOTNU ROBIJU,UMJESTO KRIMINALACA U VLASTI,GDJE I ON PRIPADA.E,PA,NEĆE DA MOŽE!!!

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2020 20:17

---Naj bolje bi bilo da korona stalno bude prisutna jer njima nikad bolje nije bilo ,narod zatvore u kuce uzmu kredit i dok ne razdijele nema napolje a poslije narod puste napolje i operu po kaznama i tako se izivljavaju nad narodom ..

Name

Realista

20.12.2020 13:49

Nesposobnima je opravdanje korona. Korona je u njihovim glavama.

ODGOVORITE
Name

Mislim

20.12.2020 14:07

Da bi najbolje rješenje bilo , da ima pravne države pohapsiti tebe i tebi slične , odnosno sve one koji su učestvovali u pljačci i otimanju od naroda , te oduzeti sve oteto i opljačkano , a to uopšte ne bi bilo teško , s obzirom da se zna kolika je čija plata , a sve preko toga , logično da je ukradeno i opljačkano . Milijarde su u pitanju , prema tome nikakvi krediti ne bi bili potrebni .

ODGOVORITE
Name

RANKO

20.12.2020 14:29

NASROMOTU ,NASRAMOTU U NORMALNOJ DRZAVI CISTO SUMNJAM DA BI BIO MAGACINER...

ODGOVORITE
Name

Miki

20.12.2020 15:04

Tako je gospodine Tegeltija.Dugo nismo imali sposobnijeg covjeka u politici.

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2020 20:19

Misko! Zar nisi u skoli?

Name

Stranix

20.12.2020 15:13

Odvratan je ovaj drznik ,samo ispitati porijeklo imovine ,sve ilegalno steceno konfiskovati i nece nam u narednih 10 godina ni 1 km trebati .Narodeeee alooooo,opameti seee,pa  svaki, kvazi politicar, ce se povuci kad vidi da se obruc steze i svi takvi treba da nam se do kraja zivota smjeskaju  uz koktelcic na nekoj plazi? Bez odgovornosti je samo nastavak agonije ove jadne zemlje.

ODGOVORITE
Name

Vujo

20.12.2020 15:45

Gosn. Tegeltija, ako vi ne znate ni tako elementerne stvari kao sto je visina zaduzenosti drzave, zasto se onda ne bavite nekim poslom u koji se razumijete?

ODGOVORITE
Name

Nako

20.12.2020 15:51

Uzmete li i te pare, mislim da bi u BiH izbio rat, Narodi protiv politicara, mislim nakon tog rata, Narod ne bi imao ni Predsjednika mjesne zajednice

ODGOVORITE
Name

I...

20.12.2020 16:00

postojeći Zakon o javnim nabavkama je transparetan, mislim transparentno se krade, a revizija ne vidi jer vama služi. Da je tako dokaz su KORT marketi i Prointer. Nije problem u Zakonu problem je u vama koji ga donosite da vam služi! Konsultuj Majkićku oko izrade novog ona je bila u expertakom timu pri izradi i donošenju prethodnog zakona. Znači ona nije dobro uradila pa ćeš ti popraviti. Jadan je onaj ko vam vjeruje, a u stvari boli vas što vam se ne vjeruje, obraza nemate pa radite po svojoj volji, a narodu prosipate šuplju!

ODGOVORITE
Name

Jelena

20.12.2020 16:04

Malo bi vam bile federalne rezerve,da bi vi mogli zadovoljiti svoje prohtjeve.

ODGOVORITE
Name

SUSTINA

20.12.2020 16:04

TEGELTIJA JE PREKO MG-MINDA IZVUKAO ZA VRIJEME POPLAVA PREKO 100 000 000 , IZ PUTEVA GODISNJE UZIMAJU PREKO 100 000 000 miliona , TESKO BI BILO KO MOGAO IZRACUNATI KOLIKO I IZ CEGA JE SVE OVAJ KLAN POKRAO . BANJA LUKU SU OKUPIRALI ; CISIOCA , TRZNICA , OPTIKA , BOSNA TRGOVINA , GOSPODSKA JE NJIHOVA , SAD UZIMAJU ( OTIMAJU) NOVU BANKU , TO JE SAMO U BANJA LUCI A NEMOZE SE NI POBROJATI U CIJELOJ RS , A SLOVENIJA , SRBIA , CRNA GORA itd.... E ZBOG TOGA NEMA PARA U RS , SVE SU POKUPILI .

ODGOVORITE
Name

Ich

20.12.2020 16:17

E,neće moći ove noći glupani,kako ne gledate da natrpate novca u centralnu banku već bi da i to opušete

ODGOVORITE
Name

Bosanko

20.12.2020 16:33

Cuj da uzmete rezerve hahahah sipak mali drzava je iznad entiteta i nema uzimanja nista za onog ko ne voli drzavu.

ODGOVORITE
Name

XXX

20.12.2020 16:39

Ja sam iz Mrkonjica da vidite sta ovaj sve ima Milokrad je nula za njega.

ODGOVORITE
Name

Miki

21.12.2020 08:39

I treba da ima kad je sposoban politicar.

Name

Drazen

20.12.2020 17:02

Najtačniji smo mi sa ovakvim ministrom

ODGOVORITE
Name

Igipop

20.12.2020 17:07

I ne treba vam dati kredit..prodavacete ovveznice i onda je gotovo, pocinje smanjivanje plata u nerealnom sektoru pa polako

ODGOVORITE
Name

Mirkan

20.12.2020 17:27

Možemo se na zapadu zaduživati onoliko koliko imamo u Centralnoj banci. To je jedan vid garancije da će pare biti vraćene i mi sa njima ne raspolažemo bez stranaca. I bolje da je tako,inače zna se gdje bi završile.

ODGOVORITE
Name

Bosna

20.12.2020 17:30

Samo ako smijete dirnite 1 marku

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

20.12.2020 17:31

UNIŠTILI STE REPUBLIKU SRPSKU SAD TREBATE UNIŠTITI I CIJELU BOSNU I HERCEGOVINU. TREBA VAS NA GOLI OTOK NA DOŽIVOTNU ROBIJU.

ODGOVORITE
Name

M

20.12.2020 17:39

Sve tvoje predloge zna i moja msti sa 90 godina i 2 razreda osnovne.

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC

20.12.2020 17:54

Samo dalje od centralne banke.Da li ti mislis da je neko toliko glup kao tvoji krezavi?Imate taj vas tariguz zvani" vrijednosni papiri"samo ih stampajte i prodajte.Isto tako zasto ne kazes krezavim ko kupuje te papire.

ODGOVORITE
Name

Čedomir

20.12.2020 19:23

Centralna Banka je pod EU kontrolom tako da nema ništa do togaKredite više niko ne daje na lijepe oči Prvo reforme pa pare, dosta ste lagali svijet........Svaki kredit mora ići preko države tako da če te ili propasti ili pristati na usloveTreče nema....

ODGOVORITE
Name

Dno dna

20.12.2020 21:06

Jedino rjesenje zakon o porijeklu imovine I bicemo Svajcarska kada se vrati pokradeno

ODGOVORITE
Name

dare

21.12.2020 09:12

treba izvuci novac iz centralne banke pa onda kroz namještene tendere i javne nabavke ubaciti u džep Kamarili.

ODGOVORITE
Name

Boro

21.12.2020 13:52

Ovaj blagi teleći pogled je varljiv UKRAO BI MAJCI LIJEK alavac! Vrati volu glavu Tegel! tija

ODGOVORITE
Name

KIKI

23.12.2020 01:15

ONAKO SELJACKI : RS CE SE ZADUZIVAT DO GUSE , A VRACAT CE FEDERACIJA ILI DRZAVA BIH E PA NEMA OD TE PRICE NISTA . A MOZDA I IMA , JEDINO STO CE RS MORAT PLATIT-STA MISLITE CIME ? JEST , JEST -BAS TIME STO MISLITE .

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

23.12.2020 19:32

Pozajmis lovu od svog drugara i zeme Kaje....

ODGOVORITE