Забрињава број преминулих у Републици Српској

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље је неповољна што, како објашњавају епидемиолози, потврђује висок број позитивних на корона вирус, док је број преминулих на дневном нивоу и даље двоцифрен.

Република Српска 20.12.2020 | 10:15
Забрињава број преминулих у Републици Српској

Наглашавају да не можемо да будемо задовољни ни бројем људи који, због компликација њиховог здравственог стања, морају на болничко лијечење.

На респиратору дневно имамо око 70 људи, што је 6,7 одсто у односу на укупан број хоспитализованих.

Посебно је забрињавајуће то што сваки други пацијент захтијева неки вид респираторне подршке.

Међутим, оно што бар донекле охрабрује, јесте да протеклих дана углавном имамо више опорављених од короне него заражених или је број оних који су се опоравили тек нешто нижи од броја новопотврђених случајева САРС-ЦоВ-2.

Примјера ради, јуче је корона вирус потврђен код 204 особе у Српској, а у односу на дан раније опоравио се 371 обољели.

Према подацима Института за јавно здравство РС, од почетка епидемије до јуче у Српској је регистровано 35.008 позитивних на САРС-ЦоВ-2, а опоравило се 20.755 људи.

Оно што и даље забрињава, јесте што већ више од два и по мјесеца дневно имамо двоцифрен број преминулих дневно.

Јуче је од посљедица ковида у РС преминуло 28 људи, а ова опака болест до сада је однијела 1.546 живота.

"У новијој историји никада нисмо имали неку респираторну инфекцију која је однијела оволико живота. Вирус корона се не може мјерити ни са једном другом респираторном инфекцијом. Зато молимо оне који и даље говоре да ковид није ништа гори од других респираторних инфекција или грипа, да погледају ове цифре. Да схвате да је корона другачији и опаснији вирус и да ће нам требати још доста времена да се изборимо са њим", упозорава епидемиолог у ИЈЗ Јела Аћимовић.

(Српскаинфо)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Ја

20.12.2020 09:33

Много је висе заразени него сто бројеви показују.Немају тестова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 11:24

Моју супругу нису тестирали, а ја био позитиван. Није имала много симптома осим губитка мириса.

Name

Ре ре

20.12.2020 13:25

Мирис се губи и због упале синуса, увијек је тако било, само ми то нисмо примјећивали.

Name

Добој

20.12.2020 20:31

35000 је око 50% становниства у РС. Знаци стекли смо имунитет крда. Радује ме та цињеница, да не буде да смо за дзабе говеда и овце.

Name

2021

20.12.2020 09:41

Јесу ли поједини родитељи дигли дреку да дјеца треба да иду у сколу јер наводно корона не постоји? Ето вам сад се суоцавајте са посљедицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.12.2020 11:37

Ре 2021:не изврци цињенице.Нико није рекао да требају ици зато сто корона не постоји,него смо рекли да требају ици јер је грипе увијек било и бице је,и увијек се десавало да понеко изостане из сколе.Знаци,поента је,короне има па има,али све треба да се одвија нормално,или закљуцај све док корона не продје,али буквално све.С обзиром да не мозес до тад закљуцати све,ниси требао закљуцавати ни два мјесеца на поцетку,само си направио економску катастрофу у РС,јер само је луд могао да помисли да це тиме несто постици.Сад,кад имамо десет пута веци број обољелих,а не закљуцавају нас,види се да је то била греска,али се не види да је неко сносио одговорност за те греске.И све то на једну страну,али не могу да схватим да постоји неко као ти,а има таквих јос колико хоцес,који и даље подрзавају одлуке кризних стабова,то је оно сто мени никако не иде у главу.Ста јос треба да се деси,па да вам те испране мозгове разбистри...

Name

Хм

20.12.2020 16:31

Дјеца не сире пландемију јер немају рецепторе за исту, а лудаци им стављају маске због којих немају довољно кисеоника.

Name

Реално

20.12.2020 09:57

Министар треба да поднесе оставку јер није у могуцности да организује рад на прегледу позитивних људи који бораве код куце док се плуца потпуно не упале, а касније вец буде касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 11:03

Тацно тако. Ја сам био позитиван и једва преживио. Поцело је са благом температуром и кад сам отишао на УКЦ установили су упалу плућа и урадили тест који је показао да имам вирус али су ме вратили куци и рекли да наставим пити терапију коју сам пио на своју руку по препоруци колеге доктора. Након 7 дана мени је температура била преко 39 и нисам спавао ноцима. Опет сам отишао на УкЦ и установили су на ЦТ да имам тезу упалу плућа и опет ме вратили куци под изговором да има тезих случајева. Након два дана сам завршио у болници на терапији кисиком и инфузијама. Након 7 дана сам изашао захваљујући докторима и особљу инфективне клинике који су сампиони. Умјесто да се на поцетку одмах реагује цека се до краја кад мораш имати срецу да презивис.

Name

Ре ре

20.12.2020 12:09

Зар ово није доказ,да секта леци само одабране.

Name

борац

20.12.2020 09:58

Ма пусти бројке него баја нам у карантину недај бозе да се ста њему деси оде РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљка Петгемрежић

20.12.2020 10:02

Оптерећен здравствени систем. Власт није давала грађанима добар примјер. Било је превише дезинформација. Неки људи буквално не знају како да носе маску. Ако није чиста, боље је и не носити (дира се рукама изнутра, носи по џеповима, скине се и стави 5 пута у сат времена.....). Неки људи се заразе на послу (љекари, трговци,занатлије),јер неки од њихових клијената неће да их заштите носећи маску, а они неће да их опомену, јер чувају клијенте.... Затварање би било једино могуће рјешење, само када би то било рјешење, али није, јер број обољелих скочи чим се мјере ублаже, то је најобичнији губитак времена. За стање у болницама, тешко да неко може да се криви. Ако су кревети пуни, пуни су. Свачији живот је једнако важан, свако има право на лијечење. Кад је зараза, испада оно, ко је први дошао, или код кога је теже. Нормално да ће смртност бити велика кад се и хоспутализују тек они што не могу сами да дишу, јер је пуно заражених. Док неко са температуром лежи кући и стање му се погоршава, у болници је онај што дисати не може, наравно да има "предност". Зато су мјере борбе против епидемије државно питање. Јесте рак опаснији, али се превенира на друге начине, а ово овако (маска, контакти, дистанца). Па не могу то бити мјере против рака, кад се против њега другачије бори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 10:52

А како је онса укупан број умрлих мањи него раниних година.???????

Name

Посматрач

20.12.2020 11:24

Слажем се. Све је тачно. Власт је требала бити строжија у провођењу мјера и више информисати становништво како се понашати. Има пуно више позитивних него што је званичан број, јер се многи не тестирају који имају лакше симптоме.

Name

Дуле

20.12.2020 10:04

То је због тога сто тестирате само теске слуцајеве, средњи,лакси, се и не региструју! А онда наравно да је број за болницу велики. Да се тестирају сви са симптомима и контакти тај број би био процентуално знатно мањи. Али нисмо сви ВИП да се тестирамо на први симптом или сто смо контакт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 10:53

Тестирање је бесмислено и лажно.

Name

Дијагноза

20.12.2020 10:06

Никакво чудо с обзиром како се поштују епидемиолошке мјере, чудо је да није заражено комплетно становнуштво а није ускључено да ће убрзо и бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.12.2020 11:00

Мјере се поштују као никада, народ носи ове глупе маске, стари сједе кући, кафане раде до 22х...И шта хоћеш више???? Народ је слуђен и упропаштен од медијске хајке али и од оваквих морона као што си ти који протурају тезу да је народ крив што је нагребусио. Народ би по теби још требао да се извини властима и струци. Као у Балканском шпијуну кад Илија Чворовиц каже пребијеном подстанару: ИЗВИНИ СЕ МОМ БРАТУ ЂУРИ ШТО ТЕ ТУКАО.

Name

Андриц

20.12.2020 11:39

Ре дијагноза:мислис не постују се политицке мјере???Епидемиолоске су несто друго,немају везе са тренутним мјерама...

Name

Ре Андриц и Скептик

20.12.2020 15:37

До када планирате вас двојица да силујете коментаторе са својом само вама видљивом памецу и знањем? Бесрамници људи умиру, нецији цланови породица, блиске особе, а ви користите те вијести да се надмецете у паметовању, зар вас није стид. Психологија говори да је одсуство емпатије и саосјецања главна одлика психопата. Ста и коме ви доказујете? Мјере се не постују довољно и нису адекватне слазем се, неке су и контрадикторне слазем се, дрзава је економски на кољенима јер је лосим водјењем упропастена и нема припремљене планове и стратефије за овакве ситуације, а јос мање средства и кадар да их проводи и када би их имали, здравство је било смијесно и прије пандемије, а сада је на добром путу да се потпуно уруси ако вец и није. Народ је препустен сам себи, вецина схвата да му је једини спас максималан опрез и избјегавање контаката јер и сам види какав третман мозе добити од овог комицног здравственог система, мањина је неодговорна и заслијепљена теоријама завјере, бас због те мањине је опасно сирити непровјерене теорије завјере и уносити збрку у и онако слудјени народ јер такви тиме не угрозавају само себе него могу угрозити и оне који се понасају у складу са ситуацијом. Прекините висе баљезгати о обдукцијама и доводити људе у заблуду, боце прилике када ова посаст продје да се размотре и спорне ствари, сада је битно сацувати народ, суздрзите се од коментара који томе не доприносе, многи су изгубили цланове породица и најмилије треба имати слуха и за појас затакнути како казе нас народ!

Name

Хахаха

20.12.2020 16:34

Овај дијагноза је зрео за лудару. Такви као ти су праве овце сто блеје и мекецу у прилог новом свјетском поретку и пландемији коју праве исти који праве вакцине.

Name

Андриц

20.12.2020 17:20

За ре андриц и скептик:па и сам казес да мјере нису адекватне,да су контрадикторне,да је здравство на кољенима,да смо лосе водјени од стране дрзавних власти,итд...па ста нас двојица трубимо овде свих ових мјесеци,него бас то исто.Али и трубимо да због свега тога неко треба да одговара,неко треба,тј.требао је на поцетку да разради стратегију за новонасталу ситуацију,а ти упорно тразис кривце,исто као и они,у народу.Рјесавање проблема увијек треба да иде каузално(узроцно),па тек онда посљедицно.Ја сам такав по природи,увијек тразим проблем тамо гдје је у коријену настао,а не тамо гдје се рефлектовао.Зив ти нама био...

Name

Скептик

20.12.2020 18:01

Андрицу, немој се свађати са будалама. Има она народна, када народ види да се свађају паметан и будала, људи не знају ко је паметан а ко будала.

Name

Дени

20.12.2020 10:08

Ситуација је поразна. Свака супротна тврдња је лазна и злонамјерна. Све док Бурле, Сераниц, Стевандиц и Дјајиц руководе, нема ниста од рјесења. Невјероватно је ста све могу урадити овом народу без одговорности и посљедица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

20.12.2020 16:04

Сјетимо се да је у поцетку пандемије републицки стаб за борбу против овог планетарног проблема био састевљен од 5 особа. 1 др и 4 незналице. Нека ми неко објасни какве везе са овом проблематиком имају Пејина унука струцњак за Енглески језик, Милорад месар и политицар, Синиса Каран правник и Радован струцњак за теретни саобрацај? Да је среце требало је то тијело од 5 цланова поред министра да цине јос 2 љекара, 1 официр АБХО деконтаминатор и премијер као придрузени цлан тиму. Овако све је се питало Милорада, сад гдјесмо ту смо.

Name

Ас

20.12.2020 10:10

Дали су статистичари сигурни да људи у РС умиру од короне вируса тј.да је корона главни разлог НА ЖАЛОСТ људи умиру од глади бједе и неимаштине која проузрокује између осталог и заразу и пренос вируса короне брже се шири ако становништво живи у тешким социјалним условима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молер

20.12.2020 10:56

Лично сам познавао људе који су добро ситуирани,а умрли су како је саопстено од посљедица короне вируса,малтене свакодневно се објави да је умро неко ко није у категорији социјалних случајева,људи умиру из свих слојева друства

Name

Ре Ас

20.12.2020 13:52

Ја насим статистицарима вјерујем колико и политицарима, ни мало. Али у Италији рецимо, подаци показују да од другог свјетског рата никада није умрло толико људи као ове године. Тада је био рат кљуцни узрок, сад се мозе закљуцити да је кривац ковид 19... Ситуација јесте теска и озбиљна, ста год ми хтјели да мислимо.

Name

д

20.12.2020 10:16

Ово је питање за смртност не докторима који љече него Министру здравства и Хигијенском заводу РС да упореде са комшијама, све, начин љечења, тестирања, пријема у болнице итд и да предупреде стање. Само не треба политичити или још горе да не смију јавно рећи. Боље је да ћуте ако износе лажне податке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2020 11:07

Највећи проблем су породицни доктори јер кад цују да имас температуру нема теорије да додјес до њих и до упутнице. Ко успије тај презиви.

Name

Скептик

20.12.2020 10:18

Треба објавитиУКУПАН број умрлих за ову годину и упоредити са прошлим годинама. У Хрватској, закључно са октобром, укупан број умрлих је најмањи за последњих 5 година. Истовремено, број умрлих од других болести је драстично смањен, и тај број одговара броју умрлих од тзв короне. Погледати интервју од пре пар дана са хрватском докторицом... хттпс://yоуту.бе/q0вХФуифЕго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

20.12.2020 10:29

Параноик, досадан си постао. Један доктор каже нешто и одмах је у праву, док других стотину кажу скроз супротно, и они су у некој завјери. Свака твоја теза нема елементарне логике.

Name

Андриц

20.12.2020 11:45

За ре скептик:па једини који овде износи документоване ствари је скептик.Нико од вас не мозе да га демантује црно на бијело,вец само несто околисате.То сто један доктор казе овако,а стотину казе онако,па размисли засто је то тако.Засто је Несторовиц напустио кризни стаб.Па има несто вриједније од пара,неко не да свој образ ни за ста на свијету,тако га је одгојило.Тих стотину иде низ длаку,неце да се супротставе,а обави разговор појединацно са сваким од њих,па цес цути њихово мисљење,па цес,гле цуда,видјети да се поклапа са оним једним доктором.Невјероватно колико си плитак...

Name

Ре Андрић

20.12.2020 12:10

Аргументи, докази и чињенице код Скептика? Слатко се насмијах. То ти је виц дана. Човјек има озбиљних проблема, а и ти очито чим га подржаваш. Теби је аргумент што један каже и то је истина, а стотину су неки плаћеници, иду низ длаку итд. И наравно, огромна већина стручњака лаже. Чујеш ли ти самог себе? И ето, видиш, знам неколико доктора и мед. радника са УКЦ-а, и сви они ми кажу да је ово озбиљна ствар. Али, по твојој изопаченој логици, треба вјеровати теби и Скептику, а не огромној већини струке, бар њима 99%.

Name

Ре ре андрић

20.12.2020 13:30

Скептик је изнео званичну хрватску статистику према којој је број умрлих у ХР за првих 10 мјесеци најмањи у последњих 5 година. А које ти аргументе нудиш, мајке ти?????

Name

Андриц

20.12.2020 13:41

За ре андриц:знам и ја неколико доктора са УКЦ и казу исто да је опасна ствар,а знам то и сам.Јесам ли икад рекао да није,ево узми све моје коментаре па цес видјети да никад нисам спорио постојање короне.Али...опет избјегавате одговоре,као свих тих 99 посто доктора које спомињес.Скептик јасно пита:објавите број умрлих у претходним годинама и упоредите га са овом годином?Ста је проблем,сто не објаве,ево ти први одговори на то питање,искљуциво то,скептик то пита.И ја те то питам,само црно на бијело,ниста около...

Name

Тадивоје

20.12.2020 16:00

Скептик је у праву,а ови супљоглаци сто по своје мисљење иду на ТВ,новине и портале добију га готовог запакованог. Наравно да је све глобална лаз ПланДемиско Гебелсових размјера је Маин Кампф Адолфа Хитлера зивимо.

Name

Хм

20.12.2020 16:38

Људи уопсте нема сагласности да ли је ово вирус или тровање бојним отровима везано за слуцајеве који имају теске слике везано за упале плуца и тромбозе....тако да се зна...

Name

ПЛАНдемија

20.12.2020 10:20

Поновићу, изненада је у саопштењима избачен дио БИО ЈЕ БОЛЕСТАН ОД ВИШЕ УДРУЖЕНИХ БОЛЕСТИ. Паметном доста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опуштено

20.12.2020 10:50

А ти си тај паметни

Name

Ре ПЛАНдемија

20.12.2020 10:53

Сваки твој коментар је исти или готово исти, сличе један другом као јаје јајету. И сваки је толико плитак, бесмислен, недоречен, површан, ирационалан, изван здраворазумског размишљања, без аргумената... Једноставно, бујица бесмисла и ничега. Вртиш неколико шупљих фраза и реченица укруг, и тако до изнемоглости. Једино ти скидам капу на упорности. Ту си баш добар.

Name

ПЛАНдемија

20.12.2020 11:01

Опуштено, ти очигледно ниси...

Name

Ре

20.12.2020 13:51

По реакцији,постигао сам циљ

Name

А ко су они

20.12.2020 16:29

За Ре Ама брате гдје надје тих 99 постооо.Ух требамо се сви тестират како ови предлазу .Никад нисам рекао да је Корона лаз али засто да се тестирам?Е онда молим тестове за све болести.Па да ми ти тестови казу коју болест имам.Мозда сам неку болест и прелезао а нисам знао да је имам.Не зелим никоме зло и болест.Нити наговарам некога на било ста.Али погледајте добри моји ста је све Струка изјавила од поцетка Короне па све до сад а и Предсједници.Острије мјере?А за ста?Какве мјере кад се они сами не придрзавају.А ови сто казу да се народ не зна понасат ајјај знате ли ви?Па тако брате Ре де мало висе информација ,постоји осим дрзавне тв и други извори......само около около ајјјјај

Name

304

20.12.2020 10:31

Зашто спорт кафе каракај,ради свако вече до зоре,по 150,200 људи буде у локалу,за њега нема ограницења,Синиса мијатовиц сувласник проинтера,мало му милионе сто узима,па хице и све кафице да затвори унзворнику,он једини ради докад хоце,а залосно је сто и полиција ту сједи после 22х,е моја бједо коме дајете гласове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.12.2020 11:48

35.000 регистрованих кији су имали корону,20.000 се опоравило,1.500 умрло.То знаци да тренутно има око 13.000 заразених вирусом корона.Да се неко није заебао у рацуници.Лаз,лаз и само лаз...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

20.12.2020 12:12

Па наравно да је лаж... осим за оне испраних мозгова...

Name

Ре Андрић

20.12.2020 12:26

Ајде реци ко је натрпао инфективне клинике са пацијентима? Ко су ти људи, постоје ли они или су измишљени? Због чега су они ту? Из ког разлога су ту? Свуда се отварају нове цовид болнице, праве импровизоване и пуне се чиме, непостојећим пацијентима? Ево у БЛ, стара хирургија, отворена и пуни се због чега? Ко су ти људи на респираторима, кисеонику? У Београду, све болнице пуне, сајам, Арена... морају пацијенте слати у друге градове. Кога то премијештају? Имагинарне пацијенте, зар не? Да ти не спомињем хиљаде и хиљаде примјера широм свијета. Али, џаба је теби говорити, ти си и глув и слијеп. А имаш и уши и очи. Упао си у опсесивно, параноично стање и повратка ти нема.

Name

Андриц

20.12.2020 13:03

За ре андриц:опет ти около.Ако зелис неку полемику,прво процитај мој коментар па одговори на моје питање.Да ти отворим оци,ја сам само изнио оно сто је рекла Јела,а ти одговори је ли тренутно имамо око 13.000 заразених?

Name

За Андрица

20.12.2020 13:35

Пусти Јелу и њене бројке. Ту свако може направити грешку. Ја ти говорим о фактима који за тебе не постоје, измишљени су. Дакле, људи од овога умиру. Ја их знам бар 10 (између 35-50 год.), и који од обичне грипе сигурно не би умрли. Старије и болесније, да и не помињем. Кад се дешавало да због обичног грипа болнички капацитети буду на ивици пуцања? Никада. Говорим ти о пренатрпаним болницама, новим болницама које су због овога прављене, импровизоване болнице итд. Говорим ти о људима на кисеонику, респираторима. Ако не постоји вирус, онда су то лажне болнице и лажни пацијенти. Је ли то твој став? Овдје се једино може полемисати о томе је ли ово превише медијски напумпано, и ту се могу једино сложити да јесте. Али имати размишљање да нешто не постоји, а очито постоји, није вриједно коментара.

Name

Андриц

20.12.2020 15:04

Ра за андрица:врати се на све моје коментаре и надји бар један гдје сам рекао да корона не постоји.Мјесас лонце и поклопце,ја само говорим о цињеницама,црно на бијело,никакве теорије завјере,којекакве глупости,само цињенице...

Name

Ре Андриц

20.12.2020 17:17

Које цињенице? То да су нам у министаству здравства и у Институту за јавно здравље постављени полтрони који појма ни о цему немају и да све сто раде сфусере, па ни најобицнију статистику не знају да воде, да не знају сабрати и одузети пар бројева, да мозда и фризирају податке јер у овој писурији од дрзаве не лостоје ни образовани и постени новинари да преиспитају све те њихове објаве и податке и поставе им питања, него се баве политиканством и ненормалним прпуцавањима око власти док нам људи умиру по куцама непрегледани и сто до тремтмана у здравственим истановама могу доци само кад им је потребан кисеоник, сто не постоји ни у опозицији нико да постави питање, ста раде ти људи у власти да сацувају овај напацени народ, какву стратегију имају за излазак из теске ситуације, да предлозе неки план, погледају позитивне праксе из свијета, кад и како мисле обезбиједити вакцине бар за најугрозеније старе и раднике у здравству, умјесто да се баве иконама и ступидним изјавама и поступцима ових сатрапа на власти и надају се да це им теско стање допринијети да им власт падне у крило као зрела круска, па да и они наставе по старом са својим неструцним кадровима. Јел' на те цињенице мислис? Па то види свако ко има несто у глави. Питање је како ти са својим коментарима доприносис да се ситуација поправи? Па никакако, уносис овдје неке споредне ствари постављас питања о обдукцијама, о броју умрлих, статистикама, компарацијама са прослим годинама, представљас неке једностране приказе и тумацења података зелеци доказати несто сто не постоји у стварности да ситуација није лосе, док у стварности вец сада свако, али ама бас свако од нас зна некога ко је преминуо од ове посасти, а да реално није био болестан прије нити претеране старости, а да се ниста не ради да се ситуација поправи, спријеци сирење вируса, побољса третман заразених, набави вакцина, а не да се цека да све продје само од себе. Ста ти у ствари хоцес и доказујес?

Name

Андриц

20.12.2020 18:46

За ре андриц у 18:17:ниста ја тебе не капирам.Прво казес да ово сто ја говорим зна свако ко има мало мозга у глави,а колико овде по коментарима видис и сам,мало их је који дијеле моје мисљење.А онда питас ста ја хоцу и ста доказујем-па управо ово сто сам навео у претходној реценици...

Name

Црква Босанска

20.12.2020 12:45

Јело не купају молим те толико. Него шта би са обичним грипом и оболи ли ико од њега?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

20.12.2020 12:55

Лоша храна, лоша вода, загађен ваздух, константан стрес који траје 30 година, сиромаштво, медицинска заштита никаква, Не треба никаква корона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

20.12.2020 13:41

Какви смо и бог це нас казнити.Где је Иконас нема га нигде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

20.12.2020 16:29

Не морате је цитирати....цули смо је....нек и она погледа прослогодисње цифре и нек утврди има ли разлике. Осим тога и не знају са цим нас Нато запрасује, разблазени сарин и рицин нису вируси....

ОДГОВОРИТЕ