Ако сада не успије, следећа шанса на прољеће за БиХ

Џуел је напоменуо да је остало неријешено неколико питања, а односе се на успостављање регистра рачуна свих физичких лица у Централној банци БиХ, рјешавање обавеза Енергетске заједнице због којих БиХ крши своје европске обавезе и нови, осавремењени закон о електронском потпису.

Босна и Херцеговина 19.12.2020 | 09:22
Ако сада не успије, следећа шанса на прољеће за БиХ

- Резидентни представник Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Ендрју Џуел рекао је да би БиХ, ако у најкраћем року не буде закључен аранжман са ММФ-ом, могла доћи у ситуацију да ће сљедећу прилику имати тек на прољеће наредне године.

Џуел је истакао да ММФ поздравља намјеру домаћих власти да се наставе преговори о аранжману, али да ММФ има обавезе због којих дужи период неће бити могуће закључити нови аранжман.

Он је појаснио да ММФ има обавезу да напише редовни годишњи извјештај о стању економије у БиХ, што је обавеза кроз коју пролазе све земље чланице.

"Када смо у октобру дошли у БиХ, наша мисија је имала два циља. Један је припрема извјештаја по члану четири, а други је закључивање аранжмана са БиХ. Иако смо спремни да у сваком тренутку наставимо преговоре, ако до почетка јануара не будемо могли представити договорени аранжман, мораћемо се фокусирати на писање извјештаја", рекао је Џуел за "Независне новине".

Он је објаснио да је то процес који ће трајати неколико мјесеци, што би значило да би разговори о аранжману можда могли да буду настављени на прољеће.

Џуел је напоменуо да је остало неријешено неколико питања, а односе се на успостављање регистра рачуна свих физичких лица у Централној банци БиХ, рјешавање обавеза Енергетске заједнице због којих БиХ крши своје европске обавезе и нови, осавремењени закон о електронском потпису.

Према његовим ријечима, то су реформе за које међународни партнери БиХ сматрају да су потребне за европски пут БиХ, као и да би донијеле конкретне користи грађанима БиХ.

Преговори о проширеном аранжману у износу од 1,5 милијарди КМ, који су почели у октобру, а интензивирани послије избора, нису завршени након што домаће власти и ММФ нису успјели да постигну сагласност у вези са писмом намјере. 

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Полако

19.12.2020 09:19

Неморамо се ми из РС зурити сад нам долазе празници ево данас је Никољ дан па ваљда падне који поклон ако ништа макар још која “скупоцјена иконица “(неко од наших ратника добровољаца ју је сигурно “освојио”)па ћемо ми уновчити .Онда нам дође низ слава(само ако будемо имали с чим прославити) бозиц Српска (православна нова година) у међувремену дан “државе” РС У БиХ (недозвољен) али шта нас брига да ми то прославимо јер кад почне Бајденова администрација да ради свакако ће нам бити задња слава ОДЕ НАМ РС ПА ЋЕМО СЛАВИТИ КО КОСОВСКИ БОЈ (кога смо изгубили) САМО ЖИВО ЖИВО БРАТЕ МИЛО !Моземо ми прославити и кад нас Мило Додик У ‘АПС ПОЂЕ СТО ДА НЕ САМО СЛАВА ОЈХААА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битно

19.12.2020 10:07

Да Република Српска постане самостална или република у саставу Србије , а гдје це који политицар и којим путем није толико ни битно. И Додик, и Саровиц и Бореновиц , све је то пролазно

Name

Бањалучанин

19.12.2020 10:17

Под хитно успоставити на ниво Босне и Херцеговине регистар рачуна свих грађана да ови наши из Рс више не краду паре од кредита ММФ!

Name

Ре Битно

19.12.2020 11:32

Е мој пријатељу, РС са оваквим руководством и на нацин на који ју води Милорад Додик са својом свитом је крацег рока трајања од њега самог а њему је око 60 година... У памет се дајте људи, прихватимо реалност сто прије и поцнимо градити своје позиције на реалним основама и у оквиру БиХ јер је то несто сто је непромјењиво, сто је уставна категорија. Свака промјена Дејтонског споразума це највисе ици на стету Срба, 95-е смо били у лосој позицији, добар дио територија смо изгубили војно а сад, у овом времену би изгубили рат за пар дана, лако нам је било 92-е, са авионима и тенковима против територијане одбране и армије бих наорузане ловацким пускама...

Name

РЕ

19.12.2020 11:36

БитноРЕ -како то мислиш извести и провести, дај и нас просвијетли, знам има неколико варијанти: унилатерално кршење дејтонског мировног споразума, повлачење потписа Србије из Дејтона, анектирање Брчко дистрикта и припајање Србији, нова међународна конференција-Дејтон 2...или нешто друго. Ако можеш богати реци, имој друг је веома радознао

Name

Глобал зитизен

19.12.2020 09:51

Ниста паре само оставке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

19.12.2020 10:22

Ја невидим ни један разлог да им дате паре.Народе ! Требају нам политичари старости до 40 година који нису оптерећени ратом а ми чак ангажујемо и пензионере од 70-80 година да нам кроје будућност. Оно нам виси над главом нон стоп "ви сте их бирали" . И Вучић доста пута каже "легитимни представници РС и БиХ.Значи до нас је.јбга.видјет ћемо још дваестдруге незнам.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

19.12.2020 11:44

Наше власти се боре да не пренесу надлежност а на прољеће замолити ммф. да промјени редослед ријечи и још нешто да напишу тросмислено сазваће скупштину реће ево побједисмо . еЕто кредита а и надлежности одлепршаше.Са милом за 10.г једва даћемо имати надлежност у рођеној кући.

Name

ре фениx

19.12.2020 20:52

О каквим политицарима ти писес.?? Постави 3 сеоска права ДОМАЦИНА,па цес видјети напретка. Ове скупоцјене паразите послати куцама.Они свакако раде за своје лицне интересе а ми их плацамо.Имамо дрзавни апарат веци него Њемацка. Из које привреде мозес то финансирати??Мозда из БХ привреде??Свака будала зна узет кредит од ММФа и раскосно зивити.Засто Орбан и Ердоган нису дузни ММФу?Немогу да сватим овај нас народ.Требамо повести рацуна о својој дрзави и уредити је људски.Сви имамо довољно мјеста за лијеп зивот.Наравно,уз узајамно постовање и увазавање.Видите и сами,колико је љдски зивот кратак.Унапријед хвала за разумијевању.

Name

Директ

19.12.2020 10:40

А до прољећа, ко жив, ко мртав. Већ 15 година закон о електронском потпису чека парламент тј. парламенте и никако да га уведу. Као да је закон о не знам ти чему! У међувремену, не само да га нису усвојили, већ је дотични приједлог закона застарио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.12.2020 11:31

Ста це им регистар рацуна свих физицких лица? Гесара несара???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не морате ни сада

19.12.2020 15:02

Ни водити ни дабати кредит, када је БАНКРОТ. Лукави лицемјерни запад.

ОДГОВОРИТЕ