Ako sada ne uspije, sledeća šansa na proljeće za BiH

Džuel je napomenuo da je ostalo neriješeno nekoliko pitanja, a odnose se na uspostavljanje registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanje obaveza Energetske zajednice zbog kojih BiH krši svoje evropske obaveze i novi, osavremenjeni zakon o elektronskom potpisu.

Bosna i Hercegovina 19.12.2020 | 09:22
Ako sada ne uspije, sledeća šansa na proljeće za BiH

- Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Endrju Džuel rekao je da bi BiH, ako u najkraćem roku ne bude zaključen aranžman sa MMF-om, mogla doći u situaciju da će sljedeću priliku imati tek na proljeće naredne godine.

Džuel je istakao da MMF pozdravlja namjeru domaćih vlasti da se nastave pregovori o aranžmanu, ali da MMF ima obaveze zbog kojih duži period neće biti moguće zaključiti novi aranžman.

On je pojasnio da MMF ima obavezu da napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, što je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

"Кada smo u oktobru došli u BiH, naša misija je imala dva cilja. Jedan je priprema izvještaja po članu četiri, a drugi je zaključivanje aranžmana sa BiH. Iako smo spremni da u svakom trenutku nastavimo pregovore, ako do početka januara ne budemo mogli predstaviti dogovoreni aranžman, moraćemo se fokusirati na pisanje izvještaja", rekao je Džuel za "Nezavisne novine".

On je objasnio da je to proces koji će trajati nekoliko mjeseci, što bi značilo da bi razgovori o aranžmanu možda mogli da budu nastavljeni na proljeće.

Džuel je napomenuo da je ostalo neriješeno nekoliko pitanja, a odnose se na uspostavljanje registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanje obaveza Energetske zajednice zbog kojih BiH krši svoje evropske obaveze i novi, osavremenjeni zakon o elektronskom potpisu.

Prema njegovim riječima, to su reforme za koje međunarodni partneri BiH smatraju da su potrebne za evropski put BiH, kao i da bi donijele konkretne koristi građanima BiH.

Pregovori o proširenom aranžmanu u iznosu od 1,5 milijardi КM, koji su počeli u oktobru, a intenzivirani poslije izbora, nisu završeni nakon što domaće vlasti i MMF nisu uspjeli da postignu saglasnost u vezi sa pismom namjere. 

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Polako

19.12.2020 09:19

Nemoramo se mi iz RS zuriti sad nam dolaze praznici evo danas je Nikolj dan pa valjda padne koji poklon ako ništa makar još koja “skupocjena ikonica “(neko od naših ratnika dobrovoljaca ju je sigurno “osvojio”)pa ćemo mi unovčiti .Onda nam dođe niz slava(samo ako budemo imali s čim proslaviti) bozic Srpska (pravoslavna nova godina) u međuvremenu dan “države” RS U BiH (nedozvoljen) ali šta nas briga da mi to proslavimo jer kad počne Bajdenova administracija da radi svakako će nam biti zadnja slava ODE NAM RS PA ĆEMO SLAVITI KO KOSOVSKI BOJ (koga smo izgubili) SAMO ŽIVO ŽIVO BRATE MILO !Mozemo mi proslaviti i kad nas Milo Dodik U ‘APS POĐE STO DA NE SAMO SLAVA OJHAAA!

ODGOVORITE
Name

Bitno

19.12.2020 10:07

Da Republika Srpska postane samostalna ili republika u sastavu Srbije , a gdje ce koji politicar i kojim putem nije toliko ni bitno. I Dodik, i Sarovic i Borenovic , sve je to prolazno

Name

Бањалучанин

19.12.2020 10:17

Под хитно успоставити на ниво Босне и Херцеговине регистар рачуна свих грађана да ови наши из Рс више не краду паре од кредита ММФ!

Name

Re Bitno

19.12.2020 11:32

E moj prijatelju, RS sa ovakvim rukovodstvom i na nacin na koji ju vodi Milorad Dodik sa svojom svitom je kraceg roka trajanja od njega samog a njemu je oko 60 godina... U pamet se dajte ljudi, prihvatimo realnost sto prije i pocnimo graditi svoje pozicije na realnim osnovama i u okviru BiH jer je to nesto sto je nepromjenjivo, sto je ustavna kategorija. Svaka promjena Dejtonskog sporazuma ce najvise ici na stetu Srba, 95-e smo bili u losoj poziciji, dobar dio teritorija smo izgubili vojno a sad, u ovom vremenu bi izgubili rat za par dana, lako nam je bilo 92-e, sa avionima i tenkovima protiv teritorijane odbrane i armije bih naoruzane lovackim puskama...

Name

RE

19.12.2020 11:36

BitnoRE -kako to misliš izvesti i provesti, daj i nas prosvijetli, znam ima nekoliko varijanti: unilateralno kršenje dejtonskog mirovnog sporazuma, povlačenje potpisa Srbije iz Dejtona, anektiranje Brčko distrikta i pripajanje Srbiji, nova međunarodna konferencija-Dejton 2...ili nešto drugo. Ako možeš bogati reci, imoj drug je veoma radoznao

Name

Global zitizen

19.12.2020 09:51

Nista pare samo ostavke.

ODGOVORITE
Name

Fenix

19.12.2020 10:22

Ja nevidim ni jedan razlog da im date pare.Narode ! Trebaju nam političari starosti do 40 godina koji nisu opterećeni ratom a mi čak angažujemo i penzionere od 70-80 godina da nam kroje budućnost. Ono nam visi nad glavom non stop "vi ste ih birali" . I Vučić dosta puta kaže "legitimni predstavnici RS i BiH.Znači do nas je.jbga.vidjet ćemo još dvaestdruge neznam.?

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

19.12.2020 11:44

Naše vlasti se bore da ne prenesu nadležnost a na proljeće zamoliti mmf. da promjeni redosled riječi i još nešto da napišu trosmisleno sazvaće skupštinu reće evo pobjedismo . eEto kredita a i nadležnosti odlepršaše.Sa milom za 10.g jedva daćemo imati nadležnost u rođenoj kući.

Name

re fenix

19.12.2020 20:52

O kakvim politicarima ti pises.?? Postavi 3 seoska prava DOMACINA,pa ces vidjeti napretka. Ove skupocjene parazite poslati kucama.Oni svakako rade za svoje licne interese a mi ih placamo.Imamo drzavni aparat veci nego Njemacka. Iz koje privrede mozes to finansirati??Mozda iz BH privrede??Svaka budala zna uzet kredit od MMFa i raskosno ziviti.Zasto Orban i Erdogan nisu duzni MMFu?Nemogu da svatim ovaj nas narod.Trebamo povesti racuna o svojoj drzavi i urediti je ljudski.Svi imamo dovoljno mjesta za lijep zivot.Naravno,uz uzajamno postovanje i uvazavanje.Vidite i sami,koliko je ljdski zivot kratak.Unaprijed hvala za razumijevanju.

Name

Direkt

19.12.2020 10:40

A do proljeća, ko živ, ko mrtav. Već 15 godina zakon o elektronskom potpisu čeka parlament tj. parlamente i nikako da ga uvedu. Kao da je zakon o ne znam ti čemu! U međuvremenu, ne samo da ga nisu usvojili, već je dotični prijedlog zakona zastario.

ODGOVORITE
Name

Hm

19.12.2020 11:31

Sta ce im registar racuna svih fizickih lica? Gesara nesara???

ODGOVORITE
Name

Ne morate ni sada

19.12.2020 15:02

Ni voditi ni dabati kredit, kada je BANKROT. Lukavi licemjerni zapad.

ODGOVORITE