Јавна предузећа у канџама политике тону у пропаст

Реформа јавних предузећа у Републици Српској је међу главним циљевима Владе већ годинама, али у пракси је недовољно урађено.

Република Српска 18.12.2020 | 20:47
Јавна предузећа у канџама политике тону у пропаст

Перцепција јавности је да она махом служе за страначку расподјелу.

Тако се у предложеном програму економских реформи за 2021-2023. Владе РС наглашава реформа јавних предузећа. Сами признају неефикасност јавног сектора који се, како наводе, огледа првенствено у неефикасности јавних предузећа.

– Реформу јавних предузећа треба посматрати кроз три сегмента, односно јавна предузећа која захтијевају буџетску подршку, комунална јавна предузећа у власништву јединица локалне самоуправе, те стратешка јавна предузећа од којих се очекује да буду профитабилна и да буду један од извора прихода буџета Републике, чија реформа мора да буде пажљиво спроведена с циљем ефикаснијег пословања – наведено је у програму економских реформи.

Премијер Радован Вишковић изјавио је да је формирано посебно радно тијело задужено за ову реформу, а које ће дјеловати при кабинету премијера.

У програму се посебно наглашавају реформе тржишта енергије и транспорта са посебним аспектом на ЖРС.

Реорганизација ЕРС је започета, у дистрибутивним предузећима смањен је број запослених, а слиједи исти сценарио и у производним предузећима.

У ЖРС је прије неколико година започета реформа уз кредит Свјетске банке. Заједничко за ова два предузећа је то што су имала и имају изузетно велики број вишка запослених.

Марко Ђого, професор Економског факултета Пале, каже за Српскаинфо да је битно истаћи како су реформске агенде посљедица тога да све земље које треба да буду чланице ЕУ имају обавезу да се приближе европским стандардима. 

– У посљедњој реформској агенди се наводи да је приоритет деполитизација јавног сектора с посебним акцентом на јавна предузећа. Док истовремено гледамо како су 95 одсто јавних предузећа жртве политике. Ево, сигурно петнаестак народних посланика су уједно и в.д. директора јавних предузећа. Па, нема већег и експлицитнијег примјера директног уплива политике у јавна предузећа. Из тога се јасно види да нама реформска агенда није озбиљна, него пишемо оно што се од нас тражи да напишемо на папиру а нећемо то да испунимо – истиче он.

Он каже да нису сва јавна предузећа у истом положају и да нека из објективних разлога имају природни монопол, односно због економије обима.

Међутим, како сматра, проблем је што се таква јавна предузећа злоупотребљавају у политичке сврхе.

– Код нас у Палама у Електродистрибуцији су запошљавали учитељице, психологе, социологе и слично, а немају монтера и другог стручног кадра за посао како би били профитабилни. Дакле, с једне стране имате одржавање ниске цијене струје, а с друге стране пуњење предузећа са запосленима због чега се сада вишак мјери на хиљаде њих – наводи Ђого.

Тврди да је тржишна вриједност ЕРС сведена на десетак одсто у односу на књиговодствену вриједност, а да је стандард 160 одсто од књиговодствене вриједности.

– „Шуме“,  да не кажем, само сјеци и продај, праве губитке. Или, ЖРС су имале имале највећу субвенцију из буџета РС, а једно вријеме и по 50 милиона КМ. То им није било довољно и дошли су малтене до стечаја након чега је Влада узела кредит за реорганизацију предузећа – подсјећа Ђого.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Директ

18.12.2020 20:18

Не само да је недовољно урађено, по питању реформе јавне управе и јавних предузећа, већ су иста сада још више у дуговима и преплављена су кадровима. Ако убрзо не дође до смањења броја радника, увођења нових услуга и побољшања постојећих, као и увођења професионалног менаџмента, читав систем ће на крају доживјети крах, јер пара нема за толики број радника, а и кредити се све теже добијају. Вријеме је за реформу, уштеде, рационализацију пословања, смањење бирократије и дигитализацију. Доста је више било грцања у дугове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2020 21:21

За њих је реформа расподјела плијена и пљацка.

Name

Добојлија

19.12.2020 07:59

Локална комунална предузећа Топлана и Водовод су три пута повећала број запослених( не радника ) а имају директора и тзв извршних директора више него што Влада РС има министара и плате веће од министарских а у возном парку луксузне теренце АУДИ Q 7.Зато грађани Добоја морају плаћати најскупље гријање и воду у региону!Народ је најбоља крава музара

Name

НР

19.12.2020 09:16

Не треба се замарати са реформама. Спријецити корупцију и све це доци на своје мјесто. То није посао комисија него органа гоњења.

Name

Душан

18.12.2020 21:00

Да се отвори штампарија новца и она би биила у минусу......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина за Добојлију

19.12.2020 12:10

Добојлија, ста да оцекујете када вам је директор топлане Сладјан Јовиц, љидски и политицки муфљуз. Тип са лазном дипломом, истјеран оз полиције, бивси сумар итд. Тип иде из партије у партију да би био на полозају. Нема ни знанла ни искуства.

Name

Мирко

18.12.2020 21:17

Зато директор електродистрибуције Пале има приватну хидроелектрану на Миљацки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

18.12.2020 21:25

Бићу вјеран као пас само даме Додиг постави за генералног дир, жељезница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја

18.12.2020 21:43

Браво инзињери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

19.12.2020 06:35

Само даме?

Name

Путеви РС

19.12.2020 04:30

Дигли кредит од 100 мил и онако презадузени за ко фол рехабилитације путева.зна се вец да су потросене паре али кад баја нареди онда се мора..Јавна предузеца су праоница пара за изборе и бају..Није цудо да им је на целу малоумни директор !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.12.2020 06:44

Шуме РС у губицима!!! Ко је овдје луд,... готово дрво не могу продати, како би нешто производили ! Сваки Шумар има бренту, штицара, пилану .., а директор се прави мутав . Купи и он сто може а овима пустио да раде шта хоће . Све у затвор треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

19.12.2020 08:27

Не оправдавам уопште то што су Шуме у минусу, то је свакако апсурд. Али свести газдовање шумама на сјеци и продај може само економски аналфабета.

Name

Рајка

19.12.2020 16:32

Морају бити у минусу кад их воде непусмени људи пола покуповало диплоне од тегелтије добили позицију платили сколе 15 хиљада марака од бања луке ,добоја ,брцког ,сремске митовице и ко зна гдје сз све куповалу а тегелтија преко њега су куплхене писто воли лову и додика је пресао са богатством он и његиви зетови супруга и много сто се неводи на нхему.Додик је за њега мала маца