Javna preduzeća u kandžama politike tonu u propast

Reforma javnih preduzeća u Republici Srpskoj je među glavnim ciljevima Vlade već godinama, ali u praksi je nedovoljno urađeno.

Republika Srpska 18.12.2020 | 20:47
Javna preduzeća u kandžama politike tonu u propast

Percepcija javnosti je da ona mahom služe za stranačku raspodjelu.

Tako se u predloženom programu ekonomskih reformi za 2021-2023. Vlade RS naglašava reforma javnih preduzeća. Sami priznaju neefikasnost javnog sektora koji se, kako navode, ogleda prvenstveno u neefikasnosti javnih preduzeća.

– Reformu javnih preduzeća treba posmatrati kroz tri segmenta, odnosno javna preduzeća koja zahtijevaju budžetsku podršku, komunalna javna preduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, te strateška javna preduzeća od kojih se očekuje da budu profitabilna i da budu jedan od izvora prihoda budžeta Republike, čija reforma mora da bude pažljivo sprovedena s ciljem efikasnijeg poslovanja – navedeno je u programu ekonomskih reformi.

Premijer Radovan Višković izjavio je da je formirano posebno radno tijelo zaduženo za ovu reformu, a koje će djelovati pri kabinetu premijera.

U programu se posebno naglašavaju reforme tržišta energije i transporta sa posebnim aspektom na ŽRS.

Reorganizacija ERS je započeta, u distributivnim preduzećima smanjen je broj zaposlenih, a slijedi isti scenario i u proizvodnim preduzećima.

U ŽRS je prije nekoliko godina započeta reforma uz kredit Svjetske banke. Zajedničko za ova dva preduzeća je to što su imala i imaju izuzetno veliki broj viška zaposlenih.

Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakulteta Pale, kaže za Srpskainfo da je bitno istaći kako su reformske agende posljedica toga da sve zemlje koje treba da budu članice EU imaju obavezu da se približe evropskim standardima. 

– U posljednjoj reformskoj agendi se navodi da je prioritet depolitizacija javnog sektora s posebnim akcentom na javna preduzeća. Dok istovremeno gledamo kako su 95 odsto javnih preduzeća žrtve politike. Evo, sigurno petnaestak narodnih poslanika su ujedno i v.d. direktora javnih preduzeća. Pa, nema većeg i eksplicitnijeg primjera direktnog upliva politike u javna preduzeća. Iz toga se jasno vidi da nama reformska agenda nije ozbiljna, nego pišemo ono što se od nas traži da napišemo na papiru a nećemo to da ispunimo – ističe on.

On kaže da nisu sva javna preduzeća u istom položaju i da neka iz objektivnih razloga imaju prirodni monopol, odnosno zbog ekonomije obima.

Međutim, kako smatra, problem je što se takva javna preduzeća zloupotrebljavaju u političke svrhe.

– Kod nas u Palama u Elektrodistribuciji su zapošljavali učiteljice, psihologe, sociologe i slično, a nemaju montera i drugog stručnog kadra za posao kako bi bili profitabilni. Dakle, s jedne strane imate održavanje niske cijene struje, a s druge strane punjenje preduzeća sa zaposlenima zbog čega se sada višak mjeri na hiljade njih – navodi Đogo.

Tvrdi da je tržišna vrijednost ERS svedena na desetak odsto u odnosu na knjigovodstvenu vrijednost, a da je standard 160 odsto od knjigovodstvene vrijednosti.

– „Šume“,  da ne kažem, samo sjeci i prodaj, prave gubitke. Ili, ŽRS su imale imale najveću subvenciju iz budžeta RS, a jedno vrijeme i po 50 miliona KM. To im nije bilo dovoljno i došli su maltene do stečaja nakon čega je Vlada uzela kredit za reorganizaciju preduzeća – podsjeća Đogo.

(Srpskainfo)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Direkt

18.12.2020 20:18

Ne samo da je nedovoljno urađeno, po pitanju reforme javne uprave i javnih preduzeća, već su ista sada još više u dugovima i preplavljena su kadrovima. Ako ubrzo ne dođe do smanjenja broja radnika, uvođenja novih usluga i poboljšanja postojećih, kao i uvođenja profesionalnog menadžmenta, čitav sistem će na kraju doživjeti krah, jer para nema za toliki broj radnika, a i krediti se sve teže dobijaju. Vrijeme je za reformu, uštede, racionalizaciju poslovanja, smanjenje birokratije i digitalizaciju. Dosta je više bilo grcanja u dugove!

ODGOVORITE
Name

Re

18.12.2020 21:21

Za njih je reforma raspodjela plijena i pljacka.

Name

Dobojlija

19.12.2020 07:59

Lokalna komunalna preduzeća Toplana i Vodovod su tri puta povećala broj zaposlenih( ne radnika ) a imaju direktora i tzv izvršnih direktora više nego što Vlada RS ima ministara i plate veće od ministarskih a u voznom parku luksuzne terence AUDI Q 7.Zato građani Doboja moraju plaćati najskuplje grijanje i vodu u regionu!Narod je najbolja krava muzara

Name

NR

19.12.2020 09:16

Ne treba se zamarati sa reformama. Sprijeciti korupciju i sve ce doci na svoje mjesto. To nije posao komisija nego organa gonjenja.

Name

Dušan

18.12.2020 21:00

Da se otvori štamparija novca i ona bi biila u minusu......

ODGOVORITE
Name

Istina za Dobojliju

19.12.2020 12:10

Dobojlija, sta da ocekujete kada vam je direktor toplane Sladjan Jovic, ljidski i politicki mufljuz. Tip sa laznom diplomom, istjeran oz policije, bivsi sumar itd. Tip ide iz partije u partiju da bi bio na polozaju. Nema ni znanla ni iskustva.

Name

Mirko

18.12.2020 21:17

Zato direktor elektrodistribucije Pale ima privatnu hidroelektranu na Miljacki.

ODGOVORITE
Name

Машиновођа

18.12.2020 21:25

Бићу вјеран као пас само даме Додиг постави за генералног дир, жељезница.

ODGOVORITE
Name

Struja

18.12.2020 21:43

Bravo inzinjeri.

ODGOVORITE
Name

Ragib

19.12.2020 06:35

Samo dame?

Name

Putevi RS

19.12.2020 04:30

Digli kredit od 100 mil i onako prezaduzeni za ko fol rehabilitacije puteva.zna se vec da su potrosene pare ali kad baja naredi onda se mora..Javna preduzeca su praonica para za izbore i baju..Nije cudo da im je na celu maloumni direktor !!

ODGOVORITE
Name

BL

19.12.2020 06:44

Šume RS u gubicima!!! Ko je ovdje lud,... gotovo drvo ne mogu prodati, kako bi nešto proizvodili ! Svaki Šumar ima brentu, šticara, pilanu .., a direktor se pravi mutav . Kupi i on sto može a ovima pustio da rade šta hoće . Sve u zatvor treba

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

19.12.2020 08:27

Ne opravdavam uopšte to što su Šume u minusu, to je svakako apsurd. Ali svesti gazdovanje šumama na sjeci i prodaj može samo ekonomski analfabeta.

Name

Rajka

19.12.2020 16:32

Moraju biti u minusu kad ih vode nepusmeni ljudi pola pokupovalo diplone od tegeltije dobili poziciju platili skole 15 hiljada maraka od banja luke ,doboja ,brckog ,sremske mitovice i ko zna gdje sz sve kupovalu a tegeltija preko njega su kuplhene pisto voli lovu i dodika je presao sa bogatstvom on i njegivi zetovi supruga i mnogo sto se nevodi na nhemu.Dodik je za njega mala maca