Истражити случај и казнити одговорне за пријетње

- Непознати мушкарац позвао је јуче редакцијски број "Независних новина" и упутио директну пријетњу ријечима: "Затварајте канцеларије раније, данас ћете бити мртви."

Република Српска 18.12.2020 | 10:33
Истражити случај и казнити одговорне за пријетње

Пријетња је упућена са непознатог броја, који локатор позива није могао идентификовати, већ је на екрану приказано само 12 осмица.

Редакција "Независних" о томе је одмах обавијестила МУП Републике Српске, од којег очекујемо да утврди ко стоји иза ове пријетње.

"Сваку пријетњу схватамо озбиљно и пријављујемо је полицији, а надам се да је и они схватају озбиљно. Медији су изложени оваквим стварима скоро свакодневно и не можемо ово доживљавати као 'вјероватно није мислио озбиљно'. Бојим се да смо као бранша превише изложени пријетњама, а са премало заштите", рекла је Сандра Гојковић Арбутина, главна и одговорна уредница "Независних новина".

Управни одбор Удружења "БХ новинари" и "Линија за помоћ новинарима" најоштрије су осудили пријетње смрћу и угрожавање безбједности новинара и других радника "Независних новина".

"Агресивне пријетње са могућим озбиљним посљедицама по живот и професионални интегритет чланова редакције 'Независних новина' представљају озбиљан атак на слободу изражавања и сигурност новинара, због чега МУП РС мора одмах покренути истрагу и утврдити идентитет нападача те предузети друге правне радње које ће омогућити оштро санкционирање пријетњи", саопштено је из овог удружења.

Како се додаје, Управни одбор "БХ новинара" и "Линија за помоћ новинарима" ће о пријетњама "Независним новинама" обавијестити домаће и међународне организације за заштиту слободе изражавања и безбједности новинара те затражити и њихово реаговање.

Удружење новинара РС (УН РС) најоштрије је осудило пријетње упућене редакцији "Независних новина" те од надлежних органа захтијева да пронађу и казне починиоце.

"Посебно је забрињавајуће то што су пријетње упућене од стране непознате особе, са непознатог телефонског броја. Апелујемо на истражне органе да утврде ко је и зашто пријетио колегама из 'Независних новина', као и да одговорни буду кажњени", рекао је Бранимир Ђуричић, предсједник Скупштине УН РС.

Подршку "Независним новинама" указали су и бројни политички званичници, али и колеге новинари и многи други.

Пријетњу су између осталих осудили и Мисија ОСЦЕ у БиХ и Јохан Затлер, шеф Делегације Европске уније.

"Најстрожије осуђујемо пријетње смрћу упућене редакцији @НезависнеБЛ и позивамо релевантне институције да покрену хитну истрагу. Слобода медија мора бити загарантована", стоји у објави на Тwиттер налогу Мисије ОСЦЕ у БиХ.

И Затлер је позвао надлежне да адекватное истраже случај.

"Осуђујем пријетњу против@НезависнеБЛ и очекујем да надлежна тијела адекватно истраже. Пријетњама против безбједности новинара није мјесто у демократији", написао је Затлер на Тwиттеру.

(Независне) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јинг јанг

18.12.2020 10:07

Свакодневно цитам Ваш портал и имам једну критику!Да се разумијемо...против резима сам,али сте постали монотони са пљувањем истог.Покусајте убацити бар две позитивне вијести у току дана,не мислим о позицији.Једноставно неке ситнице које врацају људима вјеру у људе(мој син нпр.цесто оде у продавницу за комсиницу од 70г.),о природи,о цвијецу...не требате увијек писати само о негативним странама свакодневнице и политицара.Ето...толико :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2020 10:52

Република Српска најмоћниа у свјету, највеће плате, сви грађани иду на љетовање и зимовање, већина вози нова аута, гориво џаба а и струја и нико не жели да иде из РС.

Name

Директ

18.12.2020 12:34

Да, треба да их хвале, кад (готово) ништа не раде. :)))

Name

Добој

18.12.2020 13:18

Медији ако не поцну писати о нормалним стварима из свакодневног зивота тотално це да пропадну. Луди Сорос им рекао народ воли скандале, лази и напухавање и сад висе нико не користи свој мозак из свијета јавних медија. Моја породица 25 година не гледа дневник, а задњих 5 уопсте ТВ не гледамо. Па нека изволе.

Name

Иди бре болан

19.12.2020 08:27

А зашто комшиница од 70 љета не иде сама до продавнице..??!! За здравље и виталност корисније јој је да се креће и физички троши. Статика уништава.

Name

Смедеревац

18.12.2020 12:56

Колико пута сте у новинама прочитали да су негдје људи умрли од зиме и хладноће. Код нас они који јавно пријете овим моћним оружјем остају не кажњени. Зато не тражите тог очајника који је био само бијесан, и ништа више од тога.

ОДГОВОРИТЕ