Istražiti slučaj i kazniti odgovorne za prijetnje

- Nepoznati muškarac pozvao je juče redakcijski broj "Nezavisnih novina" i uputio direktnu prijetnju riječima: "Zatvarajte kancelarije ranije, danas ćete biti mrtvi."

Republika Srpska 18.12.2020 | 10:33
Istražiti slučaj i kazniti odgovorne za prijetnje

Prijetnja je upućena sa nepoznatog broja, koji lokator poziva nije mogao identifikovati, već je na ekranu prikazano samo 12 osmica.

Redakcija "Nezavisnih" o tome je odmah obavijestila MUP Republike Srpske, od kojeg očekujemo da utvrdi ko stoji iza ove prijetnje.

"Svaku prijetnju shvatamo ozbiljno i prijavljujemo je policiji, a nadam se da je i oni shvataju ozbiljno. Mediji su izloženi ovakvim stvarima skoro svakodnevno i ne možemo ovo doživljavati kao 'vjerovatno nije mislio ozbiljno'. Bojim se da smo kao branša previše izloženi prijetnjama, a sa premalo zaštite", rekla je Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina".

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" i "Linija za pomoć novinarima" najoštrije su osudili prijetnje smrću i ugrožavanje bezbjednosti novinara i drugih radnika "Nezavisnih novina".

"Agresivne prijetnje sa mogućim ozbiljnim posljedicama po život i profesionalni integritet članova redakcije 'Nezavisnih novina' predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i utvrditi identitet napadača te preduzeti druge pravne radnje koje će omogućiti oštro sankcioniranje prijetnji", saopšteno je iz ovog udruženja.

Kako se dodaje, Upravni odbor "BH novinara" i "Linija za pomoć novinarima" će o prijetnjama "Nezavisnim novinama" obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i bezbjednosti novinara te zatražiti i njihovo reagovanje.

Udruženje novinara RS (UN RS) najoštrije je osudilo prijetnje upućene redakciji "Nezavisnih novina" te od nadležnih organa zahtijeva da pronađu i kazne počinioce.

"Posebno je zabrinjavajuće to što su prijetnje upućene od strane nepoznate osobe, sa nepoznatog telefonskog broja. Apelujemo na istražne organe da utvrde ko je i zašto prijetio kolegama iz 'Nezavisnih novina', kao i da odgovorni budu kažnjeni", rekao je Branimir Đuričić, predsjednik Skupštine UN RS.

Podršku "Nezavisnim novinama" ukazali su i brojni politički zvaničnici, ali i kolege novinari i mnogi drugi.

Prijetnju su između ostalih osudili i Misija OSCE u BiH i Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije.

"Najstrožije osuđujemo prijetnje smrću upućene redakciji @NezavisneBL i pozivamo relevantne institucije da pokrenu hitnu istragu. Sloboda medija mora biti zagarantovana", stoji u objavi na Twitter nalogu Misije OSCE u BiH.

I Zatler je pozvao nadležne da adekvatnoe istraže slučaj.

"Osuđujem prijetnju protiv@NezavisneBL i očekujem da nadležna tijela adekvatno istraže. Prijetnjama protiv bezbjednosti novinara nije mjesto u demokratiji", napisao je Zatler na Twitteru.

(Nezavisne) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jing jang

18.12.2020 10:07

Svakodnevno citam Vaš portal i imam jednu kritiku!Da se razumijemo...protiv rezima sam,ali ste postali monotoni sa pljuvanjem istog.Pokusajte ubaciti bar dve pozitivne vijesti u toku dana,ne mislim o poziciji.Jednostavno neke sitnice koje vracaju ljudima vjeru u ljude(moj sin npr.cesto ode u prodavnicu za komsinicu od 70g.),o prirodi,o cvijecu...ne trebate uvijek pisati samo o negativnim stranama svakodnevnice i politicara.Eto...toliko :)

ODGOVORITE
Name

Ре

18.12.2020 10:52

Република Српска најмоћниа у свјету, највеће плате, сви грађани иду на љетовање и зимовање, већина вози нова аута, гориво џаба а и струја и нико не жели да иде из РС.

Name

Direkt

18.12.2020 12:34

Da, treba da ih hvale, kad (gotovo) ništa ne rade. :)))

Name

Doboj

18.12.2020 13:18

Mediji ako ne pocnu pisati o normalnim stvarima iz svakodnevnog zivota totalno ce da propadnu. Ludi Soros im rekao narod voli skandale, lazi i napuhavanje i sad vise niko ne koristi svoj mozak iz svijeta javnih medija. Moja porodica 25 godina ne gleda dnevnik, a zadnjih 5 uopste TV ne gledamo. Pa neka izvole.

Name

Idi bre bolan

19.12.2020 08:27

A zašto komšinica od 70 ljeta ne ide sama do prodavnice..??!! Za zdravlje i vitalnost korisnije joj je da se kreće i fizički troši. Statika uništava.

Name

Smederevac

18.12.2020 12:56

Koliko puta ste u novinama pročitali da su negdje ljudi umrli od zime i hladnoće. Kod nas oni koji javno prijete ovim moćnim oružjem ostaju ne kažnjeni. Zato ne tražite tog očajnika koji je bio samo bijesan, i ništa više od toga.

ODGOVORITE