СПЦ задовољна измјенама спорног закона у Црној Гори

- Митрополија црногорско-приморска и остале епархије Српске православне цркве у Црној Гори задовољне су изменама Закона о слободи вероисповести.

Регион 18.12.2020 | 08:58
СПЦ задовољна измјенама спорног закона у Црној Гори

Администратор митрополије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истиче да је реч о акту који није дискриминаторски и не атакује ни на једну верску заједницу у државу.

Епископ Јоаникије је у изјави за Дан, након што је Влада Црне Горе утврдила предлог измена спорног Закона о слободи вероисповести, оценио да су новим актом све верске заједнице коначно једнаке, преноси ЦДМ.

"У овом закону се не помиње ниједна верска заједница и он важи за све подједнако и без дискриминације", рекао је Јоаникије.

Он је истакао да је упознат с текстом акта и поручио да је сагласан с оним што је предложено, уколико нема неких додатака.

"Ово је сигурно напреднији и савременији закон од оног који је раније усвојен и у њему се нису нашле одредбе које су третиране другим актима, као што су чланови о имовини. Ако су имовинска права свих регулисана Законом о својинско-правним односима, онда нема разлога да се то питање уредјује законом о верама”, рекао је Јоаникије.

Канцелар Которске бискупије Роберт Тонсати за Дан је рекао да та бискупија није изнела никакав конкретан став на измене закона, јер им, како је навео, није остављено довољно времена за то.

Тонсати је сагласан да су потребне измене постојећег Закона о слободи вероисповијести. "Оне су биле потребне и када се он усвајао. Ми нисмо никада били сагласни са свим решењима из тог закона", поручио је канцелар Которске бискупије.

Директор Медресе у Тузима Фуад Чекић је рекао да Исламска заједница сматра да су измене закона биле потребне, али каже да им није остављено довољно времена да дају неке веће сугестије.

Представници Барске надбискупије, Которске бискупије, Исламске заједнице у Црној Гори и Јеврејске заједнице Црне Горе оценили су, разговарајући о Предлогу измена и допуна Закона о слободи вероисповијести, да је рок за евентуалне сугестије са њихове стране кратак да би могли послати званични став.

Поручили су да цене напор нове Владе и ресорног министарства да се побољшају законска решења.

Министар правде Црне Горе Владимир Лепосавић изнеће данас на конференцији за новинаре у Подгорици детаље измена спорног Закона о слободи вероисповести, које је јуче усвојила влада те земље и проследила Скупштини на усвајање.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ас

18.12.2020 08:13

Све се мјења па сто не би и Влада грађанске Црне Горе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивбих

18.12.2020 08:32

Није ни објављен званицно закон,а СПЦ.дискутује,ниста од тога закона,неце се усвојити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2020 10:08

У рупу, мишу један!

Name

Гублета

18.12.2020 10:50

Црквењаци су задовољни, како неш бити задовољан, поново им је дозвољено продавати маглу без плаћања пореза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле коњ

18.12.2020 12:19

Е нек је црква задовољна. Ваљда це сада бити мирно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хух

18.12.2020 12:35

Па бојис ли се бога идиоте један,ако не због себе онда због своје фамилије,пази ста радис и ста писес јер бог све види ботино једна соросева

Name

Деда

18.12.2020 15:00

Гублета и миле коњ са одговарајуцим именима.

ОДГОВОРИТЕ