Од 83 посланика у НСРС 22 су у сукобу интереса

У тренутном саставу Народне скупштине РС од 83 посланика њих 22 тренутно су дио управе јавних установа и јавних предузећа, а ова бројка се брзо мијења због честих политичких турбуленција.

Босна и Херцеговина 17.12.2020 | 14:07
Од 83 посланика у НСРС 22 су у сукобу интереса

У Босни и Херцеговини 61 функционер на државном, ентитетском и кантоналном нивоу тренутно обавља додатне функције у институцијама, јавним установама и јавним предузећима, а многи од њих провели су цијели или дио мандата у директном сукобу интереса.

Регистар јавних функционера који је данас представио Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ), а који за сада обухвата податке о 763 носиоца функција, показује да бројни од њих обављају по двије или три функције у јавном сектору гдје се њихови приватни интереси често преплићу са јавним. Ови подаци јасно показују неопходност унапређења закона о сукобу интереса, који је један од 14 приоритета БиХ на европском путу.

Од свих функционера који обављају дупле функције, њих 14 су истовремено посланици и чланови владе на различитим нивоима власти, а то би требало бити забрањено недавно усвојеним измјенама Изборног закона БиХ које су прошле Представнички дом ПС БиХ.

Ако се то потврди и у Дому народа, посланици ће морати замрзнути своје мандате у скупштинама до окончања мандата на извршној функцији, а то би се требало односити и на актуелног предсједника и потпредсједницу Федерације БиХ који су уједно и посланици у Парламенту ФБиХ.

Поред тога се још петоро посланика у Парламенту Федерације БИХ истовремено налазе у управи јавних предузећа и установа као и један посланик и један министар на нивоу БиХ.

Закон о сукобу интереса ФБИХ забрањује изабраним званичницима да истовремено обављају функције у јавним предузећима, али како се тај Закон тренутно не примјењује у ФБИХ неспојивост функција нема ко да утврди.

У тренутном саставу Народне скупштине РС од 83 посланика њих 22 тренутно су дио управе јавних установа и јавних предузећа, а ова бројка се брзо мијења због честих политичких турбуленција.

Од тог броја чак 13 посланика налази се у управљачким структурама јавних предузећа, иако то закон забрањује, али је власт нашла модел по којем то пролази некажњено.

Посланицима се у недоглед продужавају мандати вршиоца дужности директора јавних предузећа, јер надлежна Комисија за утврђивање сукоба интереса упорно тумачи закон на начин да в.д. директора није исто што и директор у смислу овог закона, иако то нигдје није наведено.

Тако је нпр. посланик СНСД-а у НСРС Дражен Врховац тренутно в.д. директора Инвестиционо развојне банке РС која своје извјештаје о раду директно подноси Народној скупштини РС у којој је он посланик. Поред тога што је директор ИРБ-а и посланик, Врховац је, по подацима Бањалучке берзе, и члан надзорног одбора предузећа ХПК а.д. Козарска Дубица које је од недавно у стечају, а чији је већински власник Република Српска.

Такође треба истаћи да је неколико посланика у НСРС дио мандата провело у сукобу интереса а разријешени су директорских функција искључиво због политичких разлога, а никако због досљедног провођења закона.

Постојећи закони дозвољавају посланицима на свим нивоима да буду на челу јавних установа иако у бројним случајевима скупштине чији су посланици усвајају буџете и извјештаје тих истих установа. Многи од посланика руководе јавним предузећима на другим нивоима власти што по мишљењу Комисије за утврђивање сукоба интереса РС не представља кршење закона иако многи јавно користе свој утицај у парламентима за политичку трговину позицијама у јавним предузећима.

ТИ БИХ је кроз мониторинг изборне кампање забиљежио и бројне примјере злопотреба ресурса јавних предузећа и установа за изборну кампању функционера који се налазе у управљачким тијелима, али не постоји законска могућност да се ово санкционише.

Поред државног и ентитетског, још 22 функционера на кантоналном нивоу обављају додатне функције од чега се шест случајева односи на министре у техничком мандату. Остали функционери су уједно чланови управљачких структура у јавним установама и предузећима.

У овом тренутку укупно 25 изабраних званичника тренутно су директори јавних установа и јавних предузећа, њих 20 сједи у управним и надзорним одборима, преноси транспарентно.ба.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

симићград

17.12.2020 14:31

У Дервенти је начелник пети пут, али ове године, по први пут, у скупштини ће се наћи и његов син.Је ли то сукоб интереса, или је концентрација интереса, пошто је начелникова снаха директор вртића, син један у "Електродистрибуцији, други на царини и Дервента постаје "СИМИЋГРАД".Захваљујући Хрватима Симић је на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

17.12.2020 15:02

Овај проблем би требао под хитно да ријеси централни комитет СНСД-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

17.12.2020 15:13

Дразен Врховац је постар са купљеном дипломом, магистеријумом и докторатом! Ако тqкви могу бити директори, сукоб интереса је ниста какву они стету праве својим незнањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису то натодни посланици

17.12.2020 18:28

Него лопови који стите сто пљацјају и своје куповне дипломе. Пљацком мандара су такодје ту, немају они везе са народом.....

Name

Ре Приједор

17.12.2020 21:01

110% тацно,прије неколико година радио на салтеру посте у Приједору,на Сега Мега факсу у Србији купио све сто је на продају било ,увукао се у Снсд секту и данас ту гдје је .Какав је то папак зна цитав Приједор ,јос мало ,доци це ствари на своје мјесто ,а онда це и он и његови компањони да полозе рацуне .