Интерес грађана треба бити испред интереса појединаца

Упркос евидентном лошем стању животне средине на терену, у септембру ове године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ипак је издало Рјешења којима се обнављају еколошке дозволе за мале хидроелектране ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’’.

Република Српска 16.12.2020 | 09:55
Интерес грађана треба бити испред интереса појединаца

Неформална група грађана “Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци” већ неколико мјесеци води борбу за заустављање изградње три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци.

Упркос евидентном лошем стању животне средине на терену, у септембру ове године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ипак је издало Рјешења којима се обнављају еколошке дозволе за мале хидроелектране ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’’.

Грађани истичу да је пропуст у раду надлежних органа видљив кроз однос стања на терену и стања у управним актима.

Наиме, иако Правилник о поступку ревизије и обнављања еколошких дозвола Републике Српске јасно наводи да је за обнављање еколошке дозволе потребан записник еколошког инспектора којим се доказује да су извршене мјере и обавезе наложене рјешењем о дозволи, спорно је како је записник могао бити задовољавајући поред чињенице да је у појединим тренуцима рада МХЕ ‘’Подивич’’ у потпуности заустављен проток ријеке, те да је усљед изградње приступног пута дошло до формирања низа клизишта, на шта указују забринути грађани.

‘’Неприхватљиво је да је у Еколошкој дозволи за МХЕ ,,Самар’’извршена промјена трасе цјевовода, промјене типа водозахвата, промјене трасе приступног пута и промјене хидромашинске опреме, а да није спроведен нови поступак издавања еколошке дозволе. Све побројано представља кључне компоненте пројекта и недопустиво је да промјене овог значаја врше самостално инвеститор и министарство без учешћа заинтересоване јавности. То није транспарентан рад јавне управе, а самим тим ни заштита јавног интереса и одговорно управљање природним богатствима”, наводи Сара Тушевљак, представница неформалне групе грађана Стоп изградњи мале ХЕ на Касиндолској ријеци.

Подсјећамо, наведене три мале ХЕ уопште нису предвиђене Просторним планом града Источно Сарајево односно оне су у Просторном плану за Републику Српску предвиђене само на територији општинеТрново, али не и на територији општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, на којима је такође планирана њихова градња, што је и довело до реакције и побуне грађана.

Грађани напомињу да је начелник Источног Новог Сарајева ипак потписао, а Скупштина Града Источног Сарајева усвојила Декларацију ‘’Општине без брана’’ чиме су приказали да су промијенили став и да имају јасну намјеру да у будућности не дозволеизградњу малих хидроцентрала на подручју града Источно Сарајево. 

(БН) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

римтутитуки

16.12.2020 09:10

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

16.12.2020 09:17

Мора да је то потписано пред изборе али ако је Бурле на целу са сличним шљамом добио изборе онда се то о час посла промјени! Све је то демократски како он то рече у Бањалуци а ви народе сто вам пуца кичма од демократских поступака или се учланите у СНСД или чекајте да прође корона па пут под ноге АКО И КО ОСТАНЕ ЖИВ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

16.12.2020 09:35

Ако нецес струју бит цес у мраку. Долазе електрицна возила и све је висе електрицни куцни апарата. Ако се не обезбиједи довољно струје онда се врацамо у прослост. Слиједе лампе на уље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

16.12.2020 10:16

Мото Рудоњине секте: Интерес појединаца треба бити испред интереса грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

16.12.2020 11:15

Ово министарство ми се гади са својим дозволама. Само се надам да ће доћи дан када ће одговарати за злодјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

16.12.2020 18:36

Шта каже Никола Лазаревић,јел га режим купио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

17.12.2020 09:08

Па грађани не могу утицати на било шта, јер они се бирају као припадници конститувних народа. Ех сад о интересу народа рачуна воде "националне елите" које ће зарад вишег народног интереса увјек радити на штету грађана. дакле, тражили сте ето вам га ( да извинете ) али шта нас брига ако се довољно дуго будемо молили богу и уз то направимо још којих 10-так богомоља можда бог помогне? Можда?

ОДГОВОРИТЕ