Interes građana treba biti ispred interesa pojedinaca

Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru ove godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’.

Republika Srpska 16.12.2020 | 09:55
Interes građana treba biti ispred interesa pojedinaca

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” već nekoliko mjeseci vodi borbu za zaustavljanje izgradnje tri mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci.

Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru ove godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’.

Građani ističu da je propust u radu nadležnih organa vidljiv kroz odnos stanja na terenu i stanja u upravnim aktima.

Naime, iako Pravilnik o postupku revizije i obnavljanja ekoloških dozvola Republike Srpske jasno navodi da je za obnavljanje ekološke dozvole potreban zapisnik ekološkog inspektora kojim se dokazuje da su izvršene mjere i obaveze naložene rješenjem o dozvoli, sporno je kako je zapisnik mogao biti zadovoljavajući pored činjenice da je u pojedinim trenucima rada MHE ‘’Podivič’’ u potpunosti zaustavljen protok rijeke, te da je usljed izgradnje pristupnog puta došlo do formiranja niza klizišta, na šta ukazuju zabrinuti građani.

‘’Neprihvatljivo je da je u Ekološkoj dozvoli za MHE ,,Samar’’izvršena promjena trase cjevovoda, promjene tipa vodozahvata, promjene trase pristupnog puta i promjene hidromašinske opreme, a da nije sproveden novi postupak izdavanja ekološke dozvole. Sve pobrojano predstavlja ključne komponente projekta i nedopustivo je da promjene ovog značaja vrše samostalno investitor i ministarstvo bez učešća zainteresovane javnosti. To nije transparentan rad javne uprave, a samim tim ni zaštita javnog interesa i odgovorno upravljanje prirodnim bogatstvima”, navodi Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji male HE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, navedene tri male HE uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštineTrnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.

Građani napominju da je načelnik Istočnog Novog Sarajeva ipak potpisao, a Skupština Grada Istočnog Sarajeva usvojila Deklaraciju ‘’Opštine bez brana’’ čime su prikazali da su promijenili stav i da imaju jasnu namjeru da u budućnosti ne dozvoleizgradnju malih hidrocentrala na području grada Istočno Sarajevo. 

(BN) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

rimtutituki

16.12.2020 09:10

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

ODGOVORITE
Name

BN

16.12.2020 09:17

Mora da je to potpisano pred izbore ali ako je Burle na celu sa sličnim šljamom dobio izbore onda se to o čas posla promjeni! Sve je to demokratski kako on to reče u Banjaluci a vi narode sto vam puca kičma od demokratskih postupaka ili se učlanite u SNSD ili čekajte da prođe korona pa put pod noge AKO I KO OSTANE ŽIV !

ODGOVORITE
Name

Zizi

16.12.2020 09:35

Ako neces struju bit ces u mraku. Dolaze elektricna vozila i sve je vise elektricni kucni aparata. Ako se ne obezbijedi dovoljno struje onda se vracamo u proslost. Slijede lampe na ulje.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

16.12.2020 10:16

Moto Rudonjine sekte: Interes pojedinaca treba biti ispred interesa građana.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

16.12.2020 11:15

Ovo ministarstvo mi se gadi sa svojim dozvolama. Samo se nadam da će doći dan kada će odgovarati za zlodjela.

ODGOVORITE
Name

Странац

16.12.2020 18:36

Шта каже Никола Лазаревић,јел га режим купио?

ODGOVORITE
Name

benito

17.12.2020 09:08

Pa građani ne mogu uticati na bilo šta, jer oni se biraju kao pripadnici konstituvnih naroda. Eh sad o interesu naroda računa vode "nacionalne elite" koje će zarad višeg narodnog interesa uvjek raditi na štetu građana. dakle, tražili ste eto vam ga ( da izvinete ) ali šta nas briga ako se dovoljno dugo budemo molili bogu i uz to napravimo još kojih 10-tak bogomolja možda bog pomogne? Možda?

ODGOVORITE