БиХ прихвата од ЕУ 250 милиона евра под овим условима

Ријеч је о макрофинансијској помоћи за нашу земљу у износу до 250 милиона евра, као помоћ у борби против корона вируса.

Босна и Херцеговина 16.12.2020 | 09:42
БиХ прихвата од ЕУ 250 милиона евра под овим условима

На данашњој сједници Савјета министара једна од тачака дневног реда је и нацрт меморандума о разумијевању између Европске уније као зајмодавца и Босне и Херцеговине. 

Ријеч је о макрофинансијској помоћи за нашу земљу у износу до 250 милиона евра, као помоћ у борби против корона вируса. 

Пакет опоравка

Претпоставља се да ће нацрт меморандума бити усвојен, с обзиром на то да је већ наредна тачка дневног реда нацрт споразума о кредитној линији између Европске уније као зајмодавца и БиХ као корисника кредита те Централне банке БиХ као агента државе.

О овоме се говорило мјесецима и истицало да је то корак који касни, док, истовремено, због пандемије корона вируса бх. привреда грца и једва се одржава на површини. Међутим, Европска унија је буџет усвојила тек прошле седмице, као и пакет опоравка.

Као што је “Аваз” раније писао, износ до 250 милиона евра за БиХ бит ће исплаћен у двије транше. Прва ће износити 125 милиона еура, односно пола износа, а друга транша бит ће условљена критеријима структуралних реформи.

Како сазнајемо од добро обавијештеног извора у Савјету министара, ту су мјере које подразумијевају јачање институционалног оквира за макроекономску анализу и планирања, финансијски сектор, али и добро управљање и борбу против корупције те подршку економском опоравку и запошљавању.

. Такође, неопходно је одржавати независнот Централне банке и интегритета аранжмана валутног одбора и детаљно праћење финансијске стабилности кроз редовне, барем тромјесечне, састанке Сталног одбора за финансијску стабилност.

Имовински картони

Биће потребно и на тромјесечној основи објављивати детаљне информације о усвајању и примјени хитних мјера подршке током ЦОВИД-19, укључујући износе помоћи по категорији корисника, идентитет и износ алоциран за 50 највећих корисника помоћи, као и услов и критерије алокације подршке, у складу с државним прописима о тајности.

- Ту су и припрема, у складу с релевантним препорукама Европске комисије, и предочавање Парламентарној скупштини БиХ амандмана на тренутни Закон о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТВ), у смислу успостављања система провјере садржаја имовинских картона судија и тужилаца те чланова ВСТВ-а - казао нам је наш извор.

Повећање плаћа

Када је ријеч о подршци економском опоравку и запошљавању, бит ће неопходно смањити порезни клин у опорезивању рада за раднике који примају мале плате. Такође, неопходно је почети с повећањем капацитета служби за запошљавање, у смислу осигурања активније подршке незапосленима.

БРОЈКЕ

61,5  % добиће Федерација БиХ

37,5 % добиће Република Српска

1% иде за Дистрикт Брчко.

(Аваз) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гдје сад

16.12.2020 09:02

Гдје сад Зора Видовић да каже како је ово преноси надлежности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

16.12.2020 09:07

Ово је цеко бурле ових првих 125милиона евра да га изваде да преспава зимски сан и купи мир зато није хтио да потписе са ММФ кредит под онаквим условима!САД ЈЕ ПОНОВО СТРУКА НА РЕДУ ЕКОНОМИСТИ НА ЦЕЛУ СА ЦЕНИЦКОМ НЕКА УПУТЕ ПИСМО ЕУ ДА САМО ОБРНУ ПРОГРАМ ПООДРСКЕ ПРВО ПЛАНОВИ И ОСТАЛО ПА ОНДА ПАРЕ А НЕ ПАРЕ ПА ПЛАНОВИ ЕКОНОМИСТИ НАРИКЕД ОСТАЛИ С Т О Ј!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.12.2020 10:06

Могу си подијелити плате и то је то.

ОДГОВОРИТЕ