BiH prihvata od EU 250 miliona evra pod ovim uslovima

Riječ je o makrofinansijskoj pomoći za našu zemlju u iznosu do 250 miliona evra, kao pomoć u borbi protiv korona virusa.

Bosna i Hercegovina 16.12.2020 | 09:42
BiH prihvata od EU 250 miliona evra pod ovim uslovima

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara jedna od tačaka dnevnog reda je i nacrt memoranduma o razumijevanju između Evropske unije kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o makrofinansijskoj pomoći za našu zemlju u iznosu do 250 miliona evra, kao pomoć u borbi protiv korona virusa. 

Paket oporavka

Pretpostavlja se da će nacrt memoranduma biti usvojen, s obzirom na to da je već naredna tačka dnevnog reda nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između Evropske unije kao zajmodavca i BiH kao korisnika kredita te Centralne banke BiH kao agenta države.

O ovome se govorilo mjesecima i isticalo da je to korak koji kasni, dok, istovremeno, zbog pandemije korona virusa bh. privreda grca i jedva se održava na površini. Međutim, Evropska unija je budžet usvojila tek prošle sedmice, kao i paket oporavka.

Kao što je “Avaz” ranije pisao, iznos do 250 miliona evra za BiH bit će isplaćen u dvije tranše. Prva će iznositi 125 miliona eura, odnosno pola iznosa, a druga tranša bit će uslovljena kriterijima strukturalnih reformi.

Kako saznajemo od dobro obaviještenog izvora u Savjetu ministara, tu su mjere koje podrazumijevaju jačanje institucionalnog okvira za makroekonomsku analizu i planiranja, finansijski sektor, ali i dobro upravljanje i borbu protiv korupcije te podršku ekonomskom oporavku i zapošljavanju.

. Takođe, neophodno je održavati nezavisnot Centralne banke i integriteta aranžmana valutnog odbora i detaljno praćenje finansijske stabilnosti kroz redovne, barem tromjesečne, sastanke Stalnog odbora za finansijsku stabilnost.

Imovinski kartoni

Biće potrebno i na tromjesečnoj osnovi objavljivati detaljne informacije o usvajanju i primjeni hitnih mjera podrške tokom COVID-19, uključujući iznose pomoći po kategoriji korisnika, identitet i iznos alociran za 50 najvećih korisnika pomoći, kao i uslov i kriterije alokacije podrške, u skladu s državnim propisima o tajnosti.

- Tu su i priprema, u skladu s relevantnim preporukama Evropske komisije, i predočavanje Parlamentarnoj skupštini BiH amandmana na trenutni Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTV), u smislu uspostavljanja sistema provjere sadržaja imovinskih kartona sudija i tužilaca te članova VSTV-a - kazao nam je naš izvor.

Povećanje plaća

Kada je riječ o podršci ekonomskom oporavku i zapošljavanju, bit će neophodno smanjiti porezni klin u oporezivanju rada za radnike koji primaju male plate. Takođe, neophodno je početi s povećanjem kapaciteta službi za zapošljavanje, u smislu osiguranja aktivnije podrške nezaposlenima.

BROJKE

61,5  % dobiće Federacija BiH

37,5 % dobiće Republika Srpska

1% ide za Distrikt Brčko.

(Avaz) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gdje sad

16.12.2020 09:02

Gdje sad Zora Vidović da kaže kako je ovo prenosi nadležnosti?

ODGOVORITE
Name

BN

16.12.2020 09:07

Ovo je ceko burle ovih prvih 125miliona evra da ga izvade da prespava zimski san i kupi mir zato nije htio da potpise sa MMF kredit pod onakvim uslovima!SAD JE PONOVO STRUKA NA REDU EKONOMISTI NA CELU SA CENICKOM NEKA UPUTE PISMO EU DA SAMO OBRNU PROGRAM POODRSKE PRVO PLANOVI I OSTALO PA ONDA PARE A NE PARE PA PLANOVI EKONOMISTI NARIKED OSTALI S T O J!!

ODGOVORITE
Name

borac

16.12.2020 10:06

Mogu si podijeliti plate i to je to.

ODGOVORITE