Одлука о повећању минималца у рукама Владе

- Влада Републике Српске донијеће коначну одлуку о повећању минималне плате, с обзиром на то да није постигнут договор између послодаваца и синдиката, који захтијева да минималац у идућој години умјесто садашњих 520 буде 550 КМ.

Република Српска 16.12.2020 | 08:54
Одлука о повећању минималца у рукама Владе

Копља о најнижој плати у 2021. години у Економско-социјалном савјету ломе се већ данима, јер послодавци, узимајући у обзир тренутну ситуацију, сматрају је свако повећање нереално, док синдикалци не губе наду да ће Владе Српске стати на страну радника, који су, како кажу, највише оштећени у пандемији и којима ће свака марка више много значити.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је за “Глас Српске” да су на посљедњој сједници Економско-социјалног савјета Влади и послодавцима изнијели аргументе због чега је неопходно повећати минималац.

- Радници са најнижим квалификацијама у протеком периоду су највише изгубили и њима је најтеже. Управо најнижа плата се односи на те раднике, јер током цијеле године смо имали тихи раст цијена основних животних намирница, које битно утичу на њихов економско-социјални положај - казала је Мишићева.

Додала је да је потпуно јасно да раст најниже плате, колики год био, има важну улогу у одрживом и праведном опоравку привреде.

- На примјер трговачки ланци, који су радили пуном паром за вријеме “ковида”, јер се највише новца трошило управо на прехрамбене производе, појављају се као неко коме је посао пао за 20 одсто и траже помоћ, а прошле године су остварили чисту добит од пет милиона - тврди Мишићева и додаје да ти исти сматрају да нема мјеста за повећање минималца.

Према директиви Европске уније минималац треба да износи око 60 одсто просјечне плате, што је за 57 марака више у односу на сада, али Мишићева каже да је синдикат био толико флексибилан па је за почетак предложио повећање за 30 КМ.

- Нажалост, по старом добром обичају став послодаваца је био да је то “безобразан” захтјев. Нека њихова размишљања су била да је превише и 520 КМ минималне плате, коју у Српској тренутно прима око 17.000 радника - истакла је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић је поновио да минималац у идућој години не треба бити виши од садашњих 520 КМ, јер, како каже, нема економске оправданости за то.

- Влада РС треба да успостави критеријуме који ће дефинисати разлоге на основу којих ће се повећавати минимална плата. То подразумијева, између осталог, раст цијена и бруто друштвеног производа - казао је Тривић.

Додао је да минималац у Српској износи 55 одсто од просјечне плате те да то говори да нема основа да буде повећана минимална плата.

- Не може се борба против сиве економије водити кроз повећање минималца - категоричан је Тривић.

Циљ 600 КМ

Ранка Мишић је истакла да је минимална плата од 550 КМ само почетак те да је план синдиката да половином 2021. године, када буде завршена прича са “ковидом”, крене у преговоре за даље повећање минималца.

- Наш циљ је да минимална плата у Српској идуће године достигне 600 КМ. То је требало да се деси још у марту ове године, али нас је спријечила пандемија вируса корона - казала је Мишићева.

(Глас Српске)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Xиаин

16.12.2020 08:01

Дрзава треба увести закон све плате на банку а не коверта у руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

16.12.2020 22:08

Кад смање доприносе и порезе са 50 посто на 33 посто као сто је у свим земљама Европе,онда могу оцекивати да не буде коверти.Али да би то дрзава смањила,прво треба да отпусти десетине хиљада виска радника на дрзавним јаслама које плаца из те разлике у доприносима,а знас и сам да се то неце десити док је Додик на власти,јер то је гласацко тијело.Према томе,увијек срз проблема тразити у коријену,а не на поврсини,упамти то...

Name

Децко

16.12.2020 08:06

Крезава стоко ситног зуба, цијели мјесец радите за 200 €! Туга, па ет'...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

16.12.2020 09:16

Срам те било! Одакле ти право да поштени народ називаш крезубом стоком? Сиктер море! Математику носнову не знаш, 520 марака није 200 евра.

Name

РЕ Бањалучанин

16.12.2020 10:18

То за 200 еура је само термин који ми из дијаспоре користимо да опишемо развијеном свијету колика сте ви биједа, јад, заостала крезуба стока од народа. Нисте ви никакв поштен народ јер да јесте ја не би био у Норвешкој већ 4 године већ би фино радио, плаћао порез и живио поштено од свог рада ту ал нисам могао јер ми не дате ви крезуби моралисти и Србенда који читав дан лочете пиву, пушите ко Турци и онда продате свој глас за 50КМ и стално неким лоповима дате власт. А ти пто мислиш да нисте крезуба стока видјећеш кад вам додју сви кредити на наплсту а немој мислити да неће јер није нико из цивилизованог свијета луд да само трпа инвестиције у вас ко у врећу без дна. Са досадашњим инвестицијама од 2000 па до данас могли сте без проблема бити мала Аустрија ал јбг., не ноже се градити инфраструктура, улагати у привреду и имсти неке вјечите тендере а све по систему десна рука лијеви џеп. Ал ниси ти крив што не разумијеш те ствари јбг. сигурно си исти ко и они моји родитељи што су ми пунили главу о љубави према отаажбини, плати од 600КМ и свим тим глупостима само да останем јер не желе они мени добро већ само да они не остану сами хахах. Крезуба стока и властиту дјецу уништава само да не остане сама на том својем вјековном огњишту. Поздрав за тебе из Норвешке од сиромашног гастарбајтера који све што заради даје на стан па једе кифлу и паштету, јбг мала ова плата од 3400€ у поредјењу са твојих 520-600КМ.

Name

Андриц

16.12.2020 22:17

За ре бањалуцанин:ти си тако одабрао,то је твој зивот,не мозес другог кривити сто није отисао.Ако ти је тако лијепо горе,сто онда долазис сваке године овамо,засто не путујес по свијету,јер како сам казес,добро зарадис.Ок је да додјес једном у 10 год,али да долазис сваке године,а некад и два пута,засто???Због родитеља...па и сам казес да ти нису битни,јер си ипак отисао иако они нису били за,па им посаљи мало пара,и то је то,не морас долазити.Због пријатеља...па ти сад имас нове пријатеље,с којима идес на пиво,каву,фудбал,с којима славис нову годину,вјерске празнике.Цему онда долазис оваму,и ста цес на насим порталима,ако ти је горе лијепо.Одговор знас и сам,вуце те несто...е па то несто неко не да за ту разлику од 3.000 еур,знас,нисмо сви исти.

Name

Роб

16.12.2020 08:07

Треба вама дати минималац да видите колика је васа борба за радника а не да привате празне прице јер се вас ниста не пита стоко незасита вас није брига за бједу коју ви стварате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

16.12.2020 08:20

ИДЕЛ ИСПЕКЦИЈА КОД ОВОГ САСЕ ЊЕГОВИ РАДНИЦИ РАДЕ А КОЛКА ИМ ЈЕ ПЛАТА ЈЕЛ СВЕ ПРЕКО РАЦУНА БОЉЕМУ ЈЕ ДА СЕ БАВИ ПЕКАРСТВОМ НЕГО ДА ЗАСТУПА ВЛАСТ ТРЕБА НАЦИ ЉУДЕ КОЈИ ЦЕ СЕ БОРИТИ ЗА РАДНИКЕ У ПЕКАРАМА ТРГОВАЦКИМ ЛАНЦИМА КО РУДАРИ РАДНИЦИ ЗА 500 КМ ИМАЛ КО ПАМЕТАН ДА СПУСТИ НАМЕТЕ ДОПРИНОСЕ КО ИХ ТОЛИКЕ НАГОМИЛА ПО КОМ ОСНОВУ НИЈЕ ЛАКО НИ ПОСЛОДАВЦИМА АЛ РАДНИКУ ЈЕ НАЈТЕЗЕ ДРЗАВА МОРА СМАЊИТИ НАМЕЗЕ МАЛИ ПРИВРЕДНИЦИ ЗАТВАРАЈУ СВИ ЛОКАЛИ ПРАЗНИ ФРИЗЕРИ КОЗМЕТИЦАРИ КАФИЦИ СВЕ СЕ ЗАТВАРА НЕМОЗЕ СЕ СА ОВИМ НАМЕТИМА ДОЦЕКАТИ ПРОЉЕЦЕ ВЛАДА ХИТНО МОРА НЕСТО ПОМОЦИ УРАДИТИ СМАЊИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

16.12.2020 08:22

Сва примања платити доприносе зато су пензије на издисају тако је нормално.Ста они раде Министар енергетике Дјокиц нема дана радног стаза а ради у дрзавним институцинама.Да има правне дрзаве давно би био на Туњицама гдје му је мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

16.12.2020 09:00

Кроз свој радни вијек сам увидео да Синдикат у нашем друштву је малтене не сврха самом себи,у социјализам смо дијелити новогодишњи пакетиће за дјецу радника,зимницу,уџбенике и сл и барем на тај начин оправдали постојање такве организације.Сада нема ни тога,само ухљебљење функционери који су уз власт и послодавце.Од завршетка рата до сада имамо само двојица на челу синдиката РС,покојни Волаш и Мисиц ка, мноштво некаквих предсједника по гранама који да би опстали не замерају се никоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

16.12.2020 09:18

Ја то и сад имам плус 13 плату која је у Марту

Name

Ре Харе

16.12.2020 14:26

У 23% мед и млијеко, благо вама

Name

Борис

16.12.2020 10:45

Нека влада укине све парафискалне намете и на тај начин покаже добру вољу за повећањем минималне плате. Док год власт на 100 км плате узима себи 72 км. Дакле 172 км плаћа послодавац укупно, нема повећања плате. Са друге стране се може наћи начин за повећање минималне плате тако што ће се преполовити примања политичара од по 7000 км и више, или код Ранке Мишић 5000 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

16.12.2020 11:04

Смјесно је кад објаве да је пројецна плата 900км.Гдје су обецања о повецају плате премијера, сад се извлаце на корону.Срамота минималац повецавају 520 на 550, и то мољакање.Синдикат ниста неради, нека се угледају на синдикат електропривреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

16.12.2020 11:20

Три иц све исплаћује преко БАНКЕ а питајте како је у осталим ВЕЦИМ фирмама! Који ресторан у Б Луци плаца све на банку ТАXА ВОЗАЧИ код Малбашића сви пријављени на минималац! А то је све до ВЛАСТИ да се само једна фирма затвори због тога ВИДЈЕТИ БИ КАКО БИ СЕ ПОНАШАЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАШО

16.12.2020 19:05

Ја сам послодавац и мислим да би минималац требао бити 800 КМ а доприноси 30% на тај начин би сигурно добили задовољнијег радника који мора да живи нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

16.12.2020 22:21

Тако је расо.Нека спусте доприносе на европски ниво од 33 посто,и нема проблема,мозе минималац бити 800км.Али,јбг,то би било довољно за пензије,али како обезбиједити паре за висак радника на будзету,а који морају ту остати јер су гласацко тијело.Врзино коло,гдје је власт сама себи везала цвор,а због цега млади одлазе из дрзаве...