Odluka o povećanju minimalca u rukama Vlade

- Vlada Republike Srpske donijeće konačnu odluku o povećanju minimalne plate, s obzirom na to da nije postignut dogovor između poslodavaca i sindikata, koji zahtijeva da minimalac u idućoj godini umjesto sadašnjih 520 bude 550 KM.

Republika Srpska 16.12.2020 | 08:54
Odluka o povećanju minimalca u rukama Vlade

Koplja o najnižoj plati u 2021. godini u Ekonomsko-socijalnom savjetu lome se već danima, jer poslodavci, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, smatraju je svako povećanje nerealno, dok sindikalci ne gube nadu da će Vlade Srpske stati na stranu radnika, koji su, kako kažu, najviše oštećeni u pandemiji i kojima će svaka marka više mnogo značiti.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je za “Glas Srpske” da su na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Vladi i poslodavcima iznijeli argumente zbog čega je neophodno povećati minimalac.

- Radnici sa najnižim kvalifikacijama u protekom periodu su najviše izgubili i njima je najteže. Upravo najniža plata se odnosi na te radnike, jer tokom cijele godine smo imali tihi rast cijena osnovnih životnih namirnica, koje bitno utiču na njihov ekonomsko-socijalni položaj - kazala je Mišićeva.

Dodala je da je potpuno jasno da rast najniže plate, koliki god bio, ima važnu ulogu u održivom i pravednom oporavku privrede.

- Na primjer trgovački lanci, koji su radili punom parom za vrijeme “kovida”, jer se najviše novca trošilo upravo na prehrambene proizvode, pojavljaju se kao neko kome je posao pao za 20 odsto i traže pomoć, a prošle godine su ostvarili čistu dobit od pet miliona - tvrdi Mišićeva i dodaje da ti isti smatraju da nema mjesta za povećanje minimalca.

Prema direktivi Evropske unije minimalac treba da iznosi oko 60 odsto prosječne plate, što je za 57 maraka više u odnosu na sada, ali Mišićeva kaže da je sindikat bio toliko fleksibilan pa je za početak predložio povećanje za 30 KM.

- Nažalost, po starom dobrom običaju stav poslodavaca je bio da je to “bezobrazan” zahtjev. Neka njihova razmišljanja su bila da je previše i 520 KM minimalne plate, koju u Srpskoj trenutno prima oko 17.000 radnika - istakla je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić je ponovio da minimalac u idućoj godini ne treba biti viši od sadašnjih 520 KM, jer, kako kaže, nema ekonomske opravdanosti za to.

- Vlada RS treba da uspostavi kriterijume koji će definisati razloge na osnovu kojih će se povećavati minimalna plata. To podrazumijeva, između ostalog, rast cijena i bruto društvenog proizvoda - kazao je Trivić.

Dodao je da minimalac u Srpskoj iznosi 55 odsto od prosječne plate te da to govori da nema osnova da bude povećana minimalna plata.

- Ne može se borba protiv sive ekonomije voditi kroz povećanje minimalca - kategoričan je Trivić.

Cilj 600 KM

Ranka Mišić je istakla da je minimalna plata od 550 KM samo početak te da je plan sindikata da polovinom 2021. godine, kada bude završena priča sa “kovidom”, krene u pregovore za dalje povećanje minimalca.

- Naš cilj je da minimalna plata u Srpskoj iduće godine dostigne 600 KM. To je trebalo da se desi još u martu ove godine, ali nas je spriječila pandemija virusa korona - kazala je Mišićeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Xiain

16.12.2020 08:01

Drzava treba uvesti zakon sve plate na banku a ne koverta u ruke

ODGOVORITE
Name

Andric

16.12.2020 22:08

Kad smanje doprinose i poreze sa 50 posto na 33 posto kao sto je u svim zemljama Evrope,onda mogu ocekivati da ne bude koverti.Ali da bi to drzava smanjila,prvo treba da otpusti desetine hiljada viska radnika na drzavnim jaslama koje placa iz te razlike u doprinosima,a znas i sam da se to nece desiti dok je Dodik na vlasti,jer to je glasacko tijelo.Prema tome,uvijek srz problema traziti u korijenu,a ne na povrsini,upamti to...

Name

Decko

16.12.2020 08:06

Krezava stoko sitnog zuba, cijeli mjesec radite za 200 €! Tuga, pa et'...

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

16.12.2020 09:16

Срам те било! Одакле ти право да поштени народ називаш крезубом стоком? Сиктер море! Математику носнову не знаш, 520 марака није 200 евра.

Name

RE Banjalučanin

16.12.2020 10:18

To za 200 eura je samo termin koji mi iz dijaspore koristimo da opišemo razvijenom svijetu kolika ste vi bijeda, jad, zaostala krezuba stoka od naroda. Niste vi nikakv pošten narod jer da jeste ja ne bi bio u Norveškoj već 4 godine već bi fino radio, plaćao porez i živio pošteno od svog rada tu al nisam mogao jer mi ne date vi krezubi moralisti i Srbenda koji čitav dan ločete pivu, pušite ko Turci i onda prodate svoj glas za 50KM i stalno nekim lopovima date vlast. A ti pto misliš da niste krezuba stoka vidjećeš kad vam dodju svi krediti na naplstu a nemoj misliti da neće jer nije niko iz civilizovanog svijeta lud da samo trpa investicije u vas ko u vreću bez dna. Sa dosadašnjim investicijama od 2000 pa do danas mogli ste bez problema biti mala Austrija al jbg., ne nože se graditi infrastruktura, ulagati u privredu i imsti neke vječite tendere a sve po sistemu desna ruka lijevi džep. Al nisi ti kriv što ne razumiješ te stvari jbg. sigurno si isti ko i oni moji roditelji što su mi punili glavu o ljubavi prema otaažbini, plati od 600KM i svim tim glupostima samo da ostanem jer ne žele oni meni dobro već samo da oni ne ostanu sami hahah. Krezuba stoka i vlastitu djecu uništava samo da ne ostane sama na tom svojem vjekovnom ognjištu. Pozdrav za tebe iz Norveške od siromašnog gastarbajtera koji sve što zaradi daje na stan pa jede kiflu i paštetu, jbg mala ova plata od 3400€ u poredjenju sa tvojih 520-600KM.

Name

Andric

16.12.2020 22:17

Za re banjalucanin:ti si tako odabrao,to je tvoj zivot,ne mozes drugog kriviti sto nije otisao.Ako ti je tako lijepo gore,sto onda dolazis svake godine ovamo,zasto ne putujes po svijetu,jer kako sam kazes,dobro zaradis.Ok je da dodjes jednom u 10 god,ali da dolazis svake godine,a nekad i dva puta,zasto???Zbog roditelja...pa i sam kazes da ti nisu bitni,jer si ipak otisao iako oni nisu bili za,pa im posalji malo para,i to je to,ne moras dolaziti.Zbog prijatelja...pa ti sad imas nove prijatelje,s kojima ides na pivo,kavu,fudbal,s kojima slavis novu godinu,vjerske praznike.Cemu onda dolazis ovamu,i sta ces na nasim portalima,ako ti je gore lijepo.Odgovor znas i sam,vuce te nesto...e pa to nesto neko ne da za tu razliku od 3.000 eur,znas,nismo svi isti.

Name

Rob

16.12.2020 08:07

Treba vama dati minimalac da vidite kolika je vasa borba za radnika a ne da private prazne price jer se vas nista ne pita stoko nezasita vas nije briga za bjedu koju vi stvarate

ODGOVORITE
Name

Ko

16.12.2020 08:20

IDEL ISPEKCIJA KOD OVOG SASE NJEGOVI RADNICI RADE A KOLKA IM JE PLATA JEL SVE PREKO RACUNA BOLJEMU JE DA SE BAVI PEKARSTVOM NEGO DA ZASTUPA VLAST TREBA NACI LJUDE KOJI CE SE BORITI ZA RADNIKE U PEKARAMA TRGOVACKIM LANCIMA KO RUDARI RADNICI ZA 500 KM IMAL KO PAMETAN DA SPUSTI NAMETE DOPRINOSE KO IH TOLIKE NAGOMILA PO KOM OSNOVU NIJE LAKO NI POSLODAVCIMA AL RADNIKU JE NAJTEZE DRZAVA MORA SMANJITI NAMEZE MALI PRIVREDNICI ZATVARAJU SVI LOKALI PRAZNI FRIZERI KOZMETICARI KAFICI SVE SE ZATVARA NEMOZE SE SA OVIM NAMETIMA DOCEKATI PROLJECE VLADA HITNO MORA NESTO POMOCI URADITI SMANJITI

ODGOVORITE
Name

Da

16.12.2020 08:22

Sva primanja platiti doprinose zato su penzije na izdisaju tako je normalno.Sta oni rade Ministar energetike Djokic nema dana radnog staza a radi u drzavnim institucinama.Da ima pravne drzave davno bi bio na Tunjicama gdje mu je mjesto.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

16.12.2020 09:00

Kroz svoj radni vijek sam uvideo da Sindikat u našem društvu je maltene ne svrha samom sebi,u socijalizam smo dijeliti novogodišnji paketiće za djecu radnika,zimnicu,udžbenike i sl i barem na taj način opravdali postojanje takve organizacije.Sada nema ni toga,samo uhljebljenje funkcioneri koji su uz vlast i poslodavce.Od završetka rata do sada imamo samo dvojica na čelu sindikata RS,pokojni Volaš i Misic ka, mnoštvo nekakvih predsjednika po granama koji da bi opstali ne zameraju se nikome.

ODGOVORITE
Name

Hare

16.12.2020 09:18

Ja to i sad imam plus 13 platu koja je u Martu

Name

Re Hare

16.12.2020 14:26

U 23% med i mlijeko, blago vama

Name

Boris

16.12.2020 10:45

Neka vlada ukine sve parafiskalne namete i na taj način pokaže dobru volju za povećanjem minimalne plate. Dok god vlast na 100 km plate uzima sebi 72 km. Dakle 172 km plaća poslodavac ukupno, nema povećanja plate. Sa druge strane se može naći način za povećanje minimalne plate tako što će se prepoloviti primanja političara od po 7000 km i više, ili kod Ranke Mišić 5000 km.

ODGOVORITE
Name

Radnik

16.12.2020 11:04

Smjesno je kad objave da je projecna plata 900km.Gdje su obecanja o povecaju plate premijera, sad se izvlace na koronu.Sramota minimalac povecavaju 520 na 550, i to moljakanje.Sindikat nista neradi, neka se ugledaju na sindikat elektroprivrede.

ODGOVORITE
Name

Pera

16.12.2020 11:20

Tri ic sve isplaćuje preko BANKE a pitajte kako je u ostalim VECIM firmama! Koji restoran u B Luci placa sve na banku TAXA VOZAČI kod Malbašića svi prijavljeni na minimalac! A to je sve do VLASTI da se samo jedna firma zatvori zbog toga VIDJETI BI KAKO BI SE PONAŠALI!

ODGOVORITE
Name

RAŠO

16.12.2020 19:05

Ja sam poslodavac i mislim da bi minimalac trebao biti 800 KM a doprinosi 30% na taj način bi sigurno dobili zadovoljnijeg radnika koji mora da živi normalno.

ODGOVORITE
Name

Andric

16.12.2020 22:21

Tako je raso.Neka spuste doprinose na evropski nivo od 33 posto,i nema problema,moze minimalac biti 800km.Ali,jbg,to bi bilo dovoljno za penzije,ali kako obezbijediti pare za visak radnika na budzetu,a koji moraju tu ostati jer su glasacko tijelo.Vrzino kolo,gdje je vlast sama sebi vezala cvor,a zbog cega mladi odlaze iz drzave...