Шума краља Александра у Израелу биће препознатљива

На иницијативу Амбасаде Србије у Тел-Авиву предузимају се припремне радње за додатно информативно и вишејезично обиљежавање, путоказно усмјеравање и просторно уређење шуме Краља Александра И Карађорђевића подно кибуца Шаар Ха'Амаким, недалеко од Хаифе на сјеверу Израела.

Свијет 14.12.2020 | 17:17
Шума краља Александра у Израелу биће препознатљива

Послије марселјског атентата 9. октобра 1934, у кибуцу онснованом од југословенских и румунских Јевреја, априла наредне године је одржана свечана церемонија садње шуме Витешког Краља Александра И Карађорђевића Ујединитеља, као израз захвалности његовој подршци напорима ка стварању државе јеврејског народа и добром односу према домаћим Јеврејима. 

О овоме свједочи извјештај о садњи шуме који је објављен у Јеврејском народном календару за 5696. јеврејску годину (1935.). 

Како је земљиште припадало Јеврејском националном фонду (ЈНФ), задуженом за откуп и пошумљавање претежно пустињских и кршевитих површина тадашњег мандата Уједињеног Краљевства над Палестином, тако су чланови кибуца изнашли и извор запослења, а који је иначе био врло оскудан.

Упоредо, кибуц је послао емисара, Хилела Ливнија, са задатком да прикупи намјенске донације од јеврејских општина широм Краљевине Југославије.  

Свечаност освећења шуме својим присуством је увеличао врховни комесар мандатне Палестине, сер Артур Гренфел Вукоп. Делегацију југословенских Јевреја је предводио легендарни др Давид Албала, потпредсједник Савеза јеврејских општина.

Као капетан војске Краљевине Србије од септембра 1917. до новембра 1918. године, био је члан српске војне мисије у САД, чији су циљеви били придобијање јеврејске јавности за војевање Србије и прибављање финансијских средстава.

Успио је да обезбједи ратни зајам од милион УСД, а утицао је и да српска Влада буде прва која је у писаној форми подржала Балфурову декларацију.

Британски министар спољних послова, лорд Балфур, је 2. новембра 1917. упутио писмо Ционистичком савезу Велике Британије и Ирске, путем познатог банкара лорда Ротшилда, вође британске јеврејске заједнице, у коме у име Владе подржава јеврејске тежње за стварањем „националног огњишта" у прапостојбини јеврејског народа, Палестини. 

ЈНФ је био представљен предсједником Менахемом Усишкином. Млади краљ Петар ИИ Карађорђевић је у ратном изгнанству два пута посјећивао кибуц и шуму краља Александра, 1941. и 1943. године.

 Како за БН преноси Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Беер Шеви, намјера је да се у самом Шаар Ха'Амакиму, као и шуми краља Александра од Југославије постави стална и адекватна предметна презентација, на хебрејском, српском ћирилицом и енглеском језику.

Уз ово, да се путоказима локација од интереса браон боје, јавног путарског предузећа Нетивеи Исраел, ходочасници и посјетиоци уопште упуте ка овом локалитету Свете земље.

Треба додати да се 19 км од ове дестинације, покрај кибуца Гиногар, налази и шума посвећена краљу Србије и потом Срба, Хрвата и Словенаца, Петру И Карађорђевићу, Ослободиоцу.   

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

????

14.12.2020 21:13

А гдје је помен Николи Пашићу??? Никола Пашић је исто актер Крфског братства са Јеврејима...

ОДГОВОРИТЕ