Šuma kralja Aleksandra u Izraelu biće prepoznatljiva

Na inicijativu Ambasade Srbije u Tel-Avivu preduzimaju se pripremne radnje za dodatno informativno i višejezično obilježavanje, putokazno usmjeravanje i prostorno uređenje šume Kralja Aleksandra I Karađorđevića podno kibuca Šaar Ha'Amakim, nedaleko od Haife na sjeveru Izraela.

Svijet 14.12.2020 | 17:17
Šuma kralja Aleksandra u Izraelu biće prepoznatljiva

Poslije marseljskog atentata 9. oktobra 1934, u kibucu onsnovanom od jugoslovenskih i rumunskih Jevreja, aprila naredne godine je održana svečana ceremonija sadnje šume Viteškog Kralja Aleksandra I Karađorđevića Ujedinitelja, kao izraz zahvalnosti njegovoj podršci naporima ka stvaranju države jevrejskog naroda dobrom odnosu prema domaćim Jevrejima. 

O ovome svjedoči izvještaj o sadnji šume koji je objavljen u Jevrejskom narodnom kalendaru za 5696. jevrejsku godinu (1935.). 

Kako je zemljište pripadalo Jevrejskom nacionalnom fondu (JNF), zaduženom za otkup i pošumljavanje pretežno pustinjskih i krševitih površina tadašnjeg mandata Ujedinjenog Kraljevstva nad Palestinom, tako su članovi kibuca iznašli i izvor zaposlenja, a koji je inače bio vrlo oskudan.

Uporedo, kibuc je poslao emisara, Hilela Livnija, sa zadatkom da prikupi namjenske donacije od jevrejskih opština širom Kraljevine Jugoslavije.  

Svečanost osvećenja šume svojim prisustvom je uveličao vrhovni komesar mandatne Palestine, ser Artur Grenfel Vukop. Delegaciju jugoslovenskih Jevreja je predvodio legendarni dr David Albala, potpredsjednik Saveza jevrejskih opština.

Kao kapetan vojske Kraljevine Srbije od septembra 1917. do novembra 1918. godine, bio je član srpske vojne misije u SAD, čiji su ciljevi bili pridobijanje jevrejske javnosti za vojevanje Srbije i pribavljanje finansijskih sredstava.

Uspio je da obezbjedi ratni zajam od milion USD, a uticao je i da srpska Vlada bude prva koja je u pisanoj formi podržala Balfurovu deklaraciju.

Britanski ministar spoljnih poslova, lord Balfur, je 2. novembra 1917. uputio pismo Cionističkom savezu Velike Britanije i Irske, putem poznatog bankara lorda Rotšilda, vođe britanske jevrejske zajednice, u kome u ime Vlade podržava jevrejske težnje za stvaranjem „nacionalnog ognjišta" u prapostojbini jevrejskog naroda, Palestini. 

JNF je bio predstavljen predsjednikom Menahemom Usiškinom. Mladi kralj Petar II Karađorđević je u ratnom izgnanstvu dva puta posjećivao kibuc i šumu kralja Aleksandra, 1941. i 1943. godine.

 Kako za BN prenosi Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Beer Ševi, namjera je da se u samom Šaar Ha'Amakimu, kao i šumi kralja Aleksandra od Jugoslavije postavi stalna i adekvatna predmetna prezentacija, na hebrejskom, srpskom ćirilicom i engleskom jeziku.

Uz ovo, da se putokazima lokacija od interesa braon boje, javnog putarskog preduzeća Netivei Israel, hodočasnici i posjetioci uopšte upute ka ovom lokalitetu Svete zemlje.

Treba dodati da se 19 km od ove destinacije, pokraj kibuca Ginogar, nalazi i šuma posvećena kralju Srbije i potom Srba, Hrvata i Slovenaca, Petru I Karađorđeviću, Оslobodiocu.   

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

????

14.12.2020 21:13

A gdje je pomen Nikoli Pašiću??? Nikola Pašić je isto akter Krfskog bratstva sa Jevrejima...

ODGOVORITE