Оптужница против Цикотића, Друшкића и Мехмедагића

Тужилаштво БиХ подигло је данас нову оптужницу против директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА) Османа Мехмедагића и министра безбједности у Савјету министара БиХ Селме Цикотића због злоупотребе положаја или овлаштења, потврђено је у Тужилаштву БиХ.

Босна и Херцеговина 14.12.2020 | 16:38
Оптужница против Цикотића, Друшкића и Мехмедагића

Оптужницом је обухваћен и Муриз Друшкић, који је и члан Комисије Савјета министара за одлучивање по жалбама у предметима безбједносних провјера.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Они су оптужени у афери “Безбједносне провјере” која се односи на малверзације у вези са именовањем чланова Комисије за другостепено рјешавање поступка безбједносних провјера за полицијске и државне службеника.

Они се сумњиче за кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења у вези са незаконитим именовањем и учествовањем у раду Другостепене комисије, што је изазвало за посљедицу стварање опште правне несигурности за поступање у предметима безбједносних провјера.

Истрага је покренута на основу кривичне пријаве коју су поднијели поједини полицијски и државни службеници Агенције за истраге и заштиту и Тужилаштва.

Сумња се да су чланови ове комисије, које формално именује Савјет министара, именовани мимо закона и да нису испоштоване процедуре и ранији приједлози.

У кривичној пријави, која је резултирала оптужницом, наводи се да је Савјету министара првобитно за члана Комисије био предложен Сањин Прашовић, који је испуњавао услове за ову позицију.

Њега је тада предложио министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић, али након што је поднио оставку, а министар иностраних послова Бисера Турковић је у посљедњи тренутак одлучила на сједници Савјета министара да предложи Исмаила Сарића, који је затим именован.

Спорно је и именовање Муриза Друшкића, који је и савјетник генералног директора ОБА.

Мехмедагић је недавно оптужен и за злоупотребу положаја због афере која се односи на незаконито изузимање видео-надзора из пословнице “БХ поште” на Алипашином Пољу.

Почетак суђења заказан му је у петак, 18. децембра, а осим њега, оптужен је и радник ове агенције Мухамед Пекић.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Нострадамус

14.12.2020 15:45

То це као и увијек да се заврси на оптузници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

14.12.2020 15:56

Е сад би им ваљало да остане Тегелтија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

14.12.2020 17:13

Искрено сам за одлазак овог Тегелтије,али ако нема одговорности онда је свеједно остао или отисао.Други проблем је сто одласком само Тегелтије се неце ниста промијенити мислим да их 90% треба отици из ВСТВ.Одласком само Тегелтије се ствара могуцност сто се вец показало политизација тог слуцаја.

Name

Цане

14.12.2020 15:57

Ко је прислушкивао Тегелтију? Да ли се тако прислушкују сви српски кадрови у Сарајеву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2020 16:55

Треба се сутјети на поткивања и затаскавања.

Name

Зоки Цане

14.12.2020 16:57

Цане,што се не сикираш и непиташ ко прислушкује србе у РСој,то није битно,битно је да наше го..о мириши,а бошњака из сарајева и ФБиХ смрди,који смо ми лицимјери.

Name

Ре

14.12.2020 17:08

Тегелтија није српски кадар. Није ни хрватски, ни бошњачки. Он је заштитник криминалаца, као што је и сам криминалац. Није вриједан даљег коментарисања. Нека нађу барем интелигентног, образованог и способног лопова који зна свој посао, а слуша.

Name

Никола Савић

14.12.2020 16:26

Ништа се неће десити! Суд је у рукама СДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2020 16:44

Хаха гарант су им они напаковали

Name

Драганмодус

14.12.2020 16:40

Зар неце СДА тразити њихове оставке. Бас цудно. А за Тегелтију су тразили а против њега нема званицних оптузница. Па и амбасада САД-а није реаговала. Бас цудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе,хе

14.12.2020 19:35

Воли Амбасада 8-цу, изруцио им "најтразенијег", ухвацен у Сарајеву, а просао 35 дрзава прије тога......

Name

КИКИ

15.12.2020 01:27

А НАЈВЕЦА ФОРА ЈЕ ОВО Истрага је покренута на основу кривичне пријаве коју су поднијели поједини полицијски и државни службеници Агенције за истраге и заштиту и Тужилаштва А КАКО СЕ ЗОВУ ТИ "ПОЈЕДИНИ СЛУЗБЕНИЦИ" КАД ВЕЦ ЗНАМО ИМЕНА ОПТУЗЕНИХ ЦИКОТИЦА , ОСМИЦЕ И СЛИЦНО , ДЕ ДА ВИДИМО И ИМЕНА ТУЗИТЕЉА ДА МОЗДА НЕЦЕ БИТ УГРОЗЕНИ .

ОДГОВОРИТЕ