Optužnica protiv Cikotića, Druškića i Mehmedagića

Tužilaštvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osmana Mehmedagića i ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selme Cikotića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

Bosna i Hercegovina 14.12.2020 | 16:38
Optužnica protiv Cikotića, Druškića i Mehmedagića

Optužnicom je obuhvaćen i Muriz Druškić, koji je i član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Oni su optuženi u aferi “Bezbjednosne provjere” koja se odnosi na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka bezbjednosnih provjera za policijske i državne službenika.

Oni se sumnjiče za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva.

Sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Savjet ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

U krivičnoj prijavi, koja je rezultirala optužnicom, navodi se da je Savjetu ministara prvobitno za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju.

NJega je tada predložio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, a ministar inostranih poslova Bisera Turković je u posljednji trenutak odlučila na sjednici Savjeta ministara da predloži Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

Sporno je i imenovanje Muriza Druškića, koji je i savjetnik generalnog direktora OBA.

Mehmedagić je nedavno optužen i za zloupotrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje video-nadzora iz poslovnice “BH pošte” na Alipašinom Polju.

Početak suđenja zakazan mu je u petak, 18. decembra, a osim njega, optužen je i radnik ove agencije Muhamed Pekić.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

14.12.2020 15:45

To ce kao i uvijek da se zavrsi na optuznici.

ODGOVORITE
Name

mislim

14.12.2020 15:56

E sad bi im valjalo da ostane Tegeltija.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

14.12.2020 17:13

Iskreno sam za odlazak ovog Tegeltije,ali ako nema odgovornosti onda je svejedno ostao ili otisao.Drugi problem je sto odlaskom samo Tegeltije se nece nista promijeniti mislim da ih 90% treba otici iz VSTV.Odlaskom samo Tegeltije se stvara mogucnost sto se vec pokazalo politizacija tog slucaja.

Name

Cane

14.12.2020 15:57

Ko je prisluškivao Tegeltiju? Da li se tako prisluškuju svi srpski kadrovi u Sarajevu?

ODGOVORITE
Name

Re

14.12.2020 16:55

Treba se sutjeti na potkivanja i zataskavanja.

Name

Zoki Cane

14.12.2020 16:57

Cane,što se ne sikiraš i nepitaš ko prisluškuje srbe u RSoj,to nije bitno,bitno je da naše go..o miriši,a bošnjaka iz sarajeva i FBiH smrdi,koji smo mi licimjeri.

Name

Re

14.12.2020 17:08

Tegeltija nije srpski kadar. Nije ni hrvatski, ni bošnjački. On je zaštitnik kriminalaca, kao što je i sam kriminalac. Nije vrijedan daljeg komentarisanja. Neka nađu barem inteligentnog, obrazovanog i sposobnog lopova koji zna svoj posao, a sluša.

Name

Nikola Savić

14.12.2020 16:26

Ništa se neće desiti! Sud je u rukama SDA

ODGOVORITE
Name

Re

14.12.2020 16:44

Haha garant su im oni napakovali

Name

Draganmodus

14.12.2020 16:40

Zar nece SDA traziti njihove ostavke. Bas cudno. A za Tegeltiju su trazili a protiv njega nema zvanicnih optuznica. Pa i ambasada SAD-a nije reagovala. Bas cudno.

ODGOVORITE
Name

he,he

14.12.2020 19:35

Voli Ambasada 8-cu, izrucio im "najtrazenijeg", uhvacen u Sarajevu, a prosao 35 drzava prije toga......

Name

KIKI

15.12.2020 01:27

A NAJVECA FORA JE OVO Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva A KAKO SE ZOVU TI "POJEDINI SLUZBENICI" KAD VEC ZNAMO IMENA OPTUZENIH CIKOTICA , OSMICE I SLICNO , DE DA VIDIMO I IMENA TUZITELJA DA MOZDA NECE BIT UGROZENI .

ODGOVORITE