Мјештани против одлуке Комисије за концесију

Комисија за концесије Републике Српске дала је сагласност на анекс концесионог уговора за градњу мале хидроелектране Бјелава на ријеци Бјелави на територији Мјесне заједнице Трбушће у општини Фоча. Активисти су против те сагласности поднијели тужбу. 

Република Српска 13.12.2020 | 21:17
Мјештани против одлуке Комисије за концесију

Сагласност сада треба да потврди Министарство енергетике и рударства у Влади Републике Српске чиме би дало одобрење на измјене концесионог уговора. Сазнајемо да је та тема требало да буде на дневном реду сједнице Владе али нема званичних информација.

Из ресорног министарства су недавно потврдили да ће разматрати о измјенама концесионог уговора. Измјенама уговора противе се мјештани и активисти јер тврде да је инвеститор,  фирма "Србињепутеви", до сада направио неколико неправилности и није поштовао уговор.

- Поступајући по захтјеву концесионара, министарство проводи консултације и прибавља
мишљења, након чега ће се донијети коначна одлука о могућности прихватања анексирања уговора, одговорили су недавно из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Мјештани Трбушће код Фоче неколико пута су протестовали због најављене градње мале хидроелектране на ријеци Бијелави и припремних радова. Комисија за концесије Републике Српске сагласност на измјене концесионог уговора је дала у тренутку када полиција Републике Српске против Предрага Павловића из Фоче, који је директор "Србињепутева", подноси извјештај Тужилаштву у Требињу због сумњи у лажирање рјешења за геолошке радове неопходне за изградњу малих хидроелектрана, прије свега на ријеци Бјелави.

Из фирме "Србињепутеви" нису одговорили на питања која смо им послали а тичу се концесије на ријеци Бјелави. Мјештани очекују да Влада не прихвати измјене уговора.

У Центру за животну средину напомињу да је јасно да је МУП поднио извјештај у коме се наводи да се ради о кривичном дјелу којим је инвеститор довео у заблуду Министарство енергетике и рударства као и да је инвеститор без сагласности Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике започео са крчењем шуме и радовима у кориту ријека на сливу ријеке Бјелава у Фочи.

Навели су и да је Коалиција за заштиту ријека БиХ још у марту ове године упозорила на кршење закона и самовољу инвеститора.

У Центру за животну средину тражили су састанак са премијером и три ресорна министра. Одговор нису добили.