Mještani protiv odluke Komisije za koncesiju

Кomisija za koncesije Republike Srpske dala je saglasnost na aneks koncesionog ugovora za gradnju male hidroelektrane Bjelava na rijeci Bjelavi na teritoriji Mjesne zajednice Trbušće u opštini Foča. Aktivisti su protiv te saglasnosti podnijeli tužbu. 

Republika Srpska 13.12.2020 | 21:17
Mještani protiv odluke Komisije za koncesiju

Saglasnost sada treba da potvrdi Ministarstvo energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske čime bi dalo odobrenje na izmjene koncesionog ugovora. Saznajemo da je ta tema trebalo da bude na dnevnom redu sjednice Vlade ali nema zvaničnih informacija.

Iz resornog ministarstva su nedavno potvrdili da će razmatrati o izmjenama koncesionog ugovora. Izmjenama ugovora protive se mještani i aktivisti jer tvrde da je investitor,  firma "Srbinjeputevi", do sada napravio nekoliko nepravilnosti i nije poštovao ugovor.

- Postupajući po zahtjevu koncesionara, ministarstvo provodi konsultacije i pribavlja
mišljenja, nakon čega će se donijeti konačna odluka o mogućnosti prihvatanja aneksiranja ugovora, odgovorili su nedavno iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Mještani Trbušće kod Foče nekoliko puta su protestovali zbog najavljene gradnje male hidroelektrane na rijeci Bijelavi i pripremnih radova. Кomisija za koncesije Republike Srpske saglasnost na izmjene koncesionog ugovora je dala u trenutku kada policija Republike Srpske protiv Predraga Pavlovića iz Foče, koji je direktor "Srbinjeputeva", podnosi izvještaj Tužilaštvu u Trebinju zbog sumnji u lažiranje rješenja za geološke radove neophodne za izgradnju malih hidroelektrana, prije svega na rijeci Bjelavi.

Iz firme "Srbinjeputevi" nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali a tiču se koncesije na rijeci Bjelavi. Mještani očekuju da Vlada ne prihvati izmjene ugovora.

U Centru za životnu sredinu napominju da je jasno da je MUP podnio izvještaj u kome se navodi da se radi o krivičnom djelu kojim je investitor doveo u zabludu Ministarstvo energetike i rudarstva kao i da je investitor bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike započeo sa krčenjem šume i radovima u koritu rijeka na slivu rijeke Bjelava u Foči.

Naveli su i da je Кoalicija za zaštitu rijeka BiH još u martu ove godine upozorila na kršenje zakona i samovolju investitora.

U Centru za životnu sredinu tražili su sastanak sa premijerom i tri resorna ministra. Odgovor nisu dobili.

(BN TV)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Hana BL

13.12.2020 21:13

Treba zaustaviti unistavanje prirode, rijeka i rijecnih tokova nekakvim malim nerentabilnim strujnim generatorima..

ODGOVORITE
Name

Klasika

14.12.2020 06:57

Ovo će trajati kratko. Sve dok ne identifikuju vođu i potkuju ga. Klasika

Name

Doboj

15.12.2020 00:01

Stop urusavanju naseg blaga! Sta ce ostati nasoj djeci? Istorija koja ce pisati o nama kao kukavicama i brnjicarima?

Name

Догодине у Призрену

13.12.2020 21:52

Недамо ријеке мафијашима! Стоп екоциду!

ODGOVORITE
Name

Fenix

14.12.2020 04:58

Sve ti je ovo nesposobnost i lopovluk vladajućih.Koliko je stanovnika Republike Srpdke na kvadratni kilometar ? Baš nas se namnožilo pa sve živo prodaj . Pa i bilje i pužebe nam neda vlast.I to hoće da unovči. Pa ubrzo ćemo plaćati da u šumi uberemo ljubičica i nadišemo planinskog zraka. OKUPACIJA NARODE!!! ISTJERAJMO OKUPATORE !!! I Alibaba je mala maca za ove naše.

ODGOVORITE
Name

Zoki

14.12.2020 05:55

Gledajmo na te mini centrale ovako. Tu samo investitor ima koristi, znači jedan čovjek,sve je digitalizovano, nema tu zaposlenih, a usput od drzave uzme kredit napravi je i ona sama sebe otplaćuje. Da sad od nje korist ima više porodica moglo bih se zažmiriti na jedno oko, ali ovako to je samo rusenje prirode.

ODGOVORITE
Name

Mozda grasim

14.12.2020 07:59

Kod opsteg otudjivanja svega i svacega, ne bi me cudilo da je i to vec odavno prodato.Sad nema nazad.

ODGOVORITE
Name

dana

14.12.2020 08:58

Sve je prodato jos nasi bubrezi ostali.

Name

Bolivija

14.12.2020 09:36

Ne dajte vodu gramezljivim pohlepnicima.

ODGOVORITE