Кршење закона: Дупли аршини за фирме у Шипову

У јавности су се појавиле информације да општина Шипово незаконито наплаћује општинске таксе и екстра намете за истицање имена фирмама које послују ван Шипова и то до 16 пута веће. На све то су, према писању медија, реаговали привредици који послују у Шипову али и ван те општине. 

Република Српска 13.12.2020 | 19:33
Кршење закона: Дупли аршини за фирме у Шипову

Начелник општине Шипово Милан Ковач одлучио је да уведе двоструке аршине за фирме које желе да послују у овој општини. Тако ће на примјер, драгстор који је основан у Шипову плаћати 1 000 марака комуналну таксу, док ће пословница истог објекта са сједиштем, на примјер у Бањалуци, платити пет пута већу таксу, односно 5 000 КМ.

У Одлуци о комуналним таксама општине Шипово јасно се види да су сви пословни субјекти дискриминисани зато што имају сједиште ван ове локалне заједнице.

"Супермаркет од 100 до 500 метара квадратних у износу од 500 КМ, односно 5 000 КМ за супермаркете који послују у ланцу трговина, а који немају сједиште на подручју општине Шипово.
Максимаркет површине преко 500 метара квадратних, у износу од 1 000 КМ, односно 5 000 КМ за максимаркете који послују у ланцу трговина, а који немају сједиште на подручју општине Шипово.
Драгстор у износу од 1 000 КМ, односно 5 000 КМ за драгстор који послују у ланцу трговина, а који немају сједиште на подручју општине Шипово", наведено је у одлуци начелник општине Шипово.

Због наведене дискриминације, апотека из Мркоњић Града је покренула процес пред Уставним судом Српске јер су за истицање пословног имена на својој пословници у Шипову морали да плате годишњу таксу од 8 000 марака, док је за све друге апотеке, са сједиштем на територији општине, та такса 16 пута мања, и износи 500 марака.

Из општине Шипово раније су се навели да тарифа није супротна закону и да локална заједница има право да својим актима уређује комуналне таксе, врсту, висину и начин плаћања, тражећи да Уставни суд одбије апелацију.

Међутим, право да наплаћују таксу суд им није оспорио али јесте критеријуме наплате. То значи да је општина прекршила закон јер за одређивање висине накнаде не постоји критеријум - сједиште обвезника.

 Синиша Вукелић, уредник портала Цапитал.ба каже да није необично да, нажалост, многи начелници злоупотребљавају своје функције али је жалосно , каже он, што многи такви случајеви пролазе некажњено чиме другима дају за право да се понашају на исти начин.

- Они се понашају као губернатори гдје им је дозвољено да раде оно што је противзаконито, а према овом посљедњем примјеру и противуставно не обазиру се на критике јавности и медија опозиције и мисле ако су добили повјерење грађана да могу управљати општином и градом по својој вољи не обазирујући се на било шта - каже Вукелић. 

Иако смо прије 5 дана послали питања о овој теми начелнику општине Шипово Милану Ковачу, одговор нисмо добили.

(БН ТВ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ерор 405

13.12.2020 19:03

Бас цудно за Коваца. Дуса од цовјека. Додусе, воли мало туци радникр у слободно вријеме, изивљавати се над слабијим, красти, уцјењивати, пријетити, мало и дезертирати за вријеме рата итд, али инаце прави цовјек. Гласало 3 'иљаде мудрих Сиповљана за њега, паметних сљедбеника Змаја од Сипова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипово

13.12.2020 19:05

Гледајте Ви господо своја посла,а насег нацелника оставите на миру!Коме се не свидјају таксе тај неце ни доци пословати сто знаци висе могуцнсти за пословање локалних предузеца која могу понудити исту робу или уалуге!Имамо и ми замјерке за насег нацелника а то је сто су превисе благи са таксама за ,рецимо, кладионице које послују на сваком цоску и односе велики новац на мјесецном нивоу из Сипова!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саинт Лоуис

14.12.2020 04:34

СВАКА ТИ ЈЕ ЗЛАТНА...

Name

Вељко

14.12.2020 06:54

"Улизице - то су за мене најгори људи на свету, најштетнији, најпокваренији. Они подржавају сваку власт, они и јесу власт, они сеју страх без милости, без икаквог обзира, хладни као лед, оштри као нож, као пси верни свакој држави, као курве неверни сваком појединцу, најмање људи од свих људи. Док њих буде нема среће на свету, јер ће уништити све што је истинска људска вредност". Погледај се на огледало и размисли о себи..........

Name

Милам

14.12.2020 09:33

Не чуди ме решење, већ образложење. Шпигла изгледа не постоји.

Name

Митар

13.12.2020 19:05

Ништа ново додикова бахатост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

13.12.2020 19:37

Тешки кркан. На шуми се обогатио, пола радника му није пријављено. Бас је добар начелник али за Вас који сте се ухљебили на дрзавним јаслама и дозволио Вам да лапате слободно!

Name

Рррр

13.12.2020 19:35

Е овај што нам је уништио Шипово , нико није. Око себе окружен људима који имају фирме регистроване на својим ближњим као што има и он и само пљачкај,запосљавај, општина, шумарија .... зато се општина готово испразнила после начелника Ћирка који је коректно водио општину поред свих саботажа са државног нивоа. Морамо се побунити против ових злотвора ако нам је стало до наше општине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добровољни роб

14.12.2020 06:46

Не да у Шипову постоји дискриминација код живих људи, већ она постоји и код мртвих људи нпр гробља у граду се одржавају (косидба, ограђивање.....) из буџета дотацијом ЈКП Шипово, а остала личним ангажовањем чланова њихове породице. Срамота и мртви немају исти статус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.12.2020 06:56

Стид је нестао као карактеристика и вредност човека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

14.12.2020 07:05

Достојанство професије се не можесачувати када не постоје прфесионални услови за њено обављање. У тим случајевима иза "елите" стоји ароганција и моћ, а иза насправо и истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

14.12.2020 07:09

Када човјека више одређују илузије него реална перцепција свијета, он тешко може схватити и себе и друге. Ми ипак живимоу времену помрачења морала, у постмодертнистичко доби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

14.12.2020 07:19

У наслеђе од родитеља ми је остала, блага гадљивост према моћним људима и онима који се моћнима додворавају. Моја породица и ја гајимо исправност и у складу са њом живимо. Због тога већина људи сматрају да смо друштвено неприлагођени и неприлагодљиви упоште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

14.12.2020 07:24

Кад не можеш да покажеш истину, труди се да покажеш величину. То је комплекс. То је патња таквог човека да буде "нешто". То је човек који почива на неистинам и лажима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јефто

14.12.2020 07:41

Римска изрека "Тако сам пресудио јер ми се тако прохтјело" , у овом случају иза ње не стоји правда и правичност већ бахатост, страх, незнање, несигурност и недостатак врлине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.12.2020 07:54

И поред свих порука да заборавимо прошлост и историју и да се бавимо будућноћу и просперитетом, и колиок год те поруке биле конструктивне и плодотворне, не смемо да заборавимо како, зашто, због чега и од кога смо доведени ту где јесмо. За наук да не понављамо исте грешке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

14.12.2020 14:25

Он је најбољи предузетник у сипову,његови радници имају 300 марака плате. И јос морају милораду пјевати пјесмице кад им долази у сипово иначе отказ ако не обучес додину мајицу иако не пјевас пред њима. 300 марака плата?????.

ОДГОВОРИТЕ