Kršenje zakona: Dupli aršini za firme u Šipovu

U javnosti su se pojavile informacije da opština Šipovo nezakonito naplaćuje opštinske takse i ekstra namete za isticanje imena firmama koje posluju van Šipova i to do 16 puta veće. Na sve to su, prema pisanju medija, reagovali privredici koji posluju u Šipovu ali i van te opštine. 

Republika Srpska 13.12.2020 | 19:33
Kršenje zakona: Dupli aršini za firme u Šipovu

Načelnik opštine Šipovo Milan Кovač odlučio je da uvede dvostruke aršine za firme koje žele da posluju u ovoj opštini. Tako će na primjer, dragstor koji je osnovan u Šipovu plaćati 1 000 maraka komunalnu taksu, dok će poslovnica istog objekta sa sjedištem, na primjer u Banjaluci, platiti pet puta veću taksu, odnosno 5 000 КM.

U Odluci o komunalnim taksama opštine Šipovo jasno se vidi da su svi poslovni subjekti diskriminisani zato što imaju sjedište van ove lokalne zajednice.

"Supermarket od 100 do 500 metara kvadratnih u iznosu od 500 КM, odnosno 5 000 КM za supermarkete koji posluju u lancu trgovina, a koji nemaju sjedište na području opštine Šipovo.
Maksimarket površine preko 500 metara kvadratnih, u iznosu od 1 000 КM, odnosno 5 000 КM za maksimarkete koji posluju u lancu trgovina, a koji nemaju sjedište na području opštine Šipovo.
Dragstor u iznosu od 1 000 КM, odnosno 5 000 КM za dragstor koji posluju u lancu trgovina, a koji nemaju sjedište na području opštine Šipovo", navedeno je u odluci načelnik opštine Šipovo.

Zbog navedene diskriminacije, apoteka iz Mrkonjić Grada je pokrenula proces pred Ustavnim sudom Srpske jer su za isticanje poslovnog imena na svojoj poslovnici u Šipovu morali da plate godišnju taksu od 8 000 maraka, dok je za sve druge apoteke, sa sjedištem na teritoriji opštine, ta taksa 16 puta manja, i iznosi 500 maraka.

Iz opštine Šipovo ranije su se naveli da tarifa nije suprotna zakonu i da lokalna zajednica ima pravo da svojim aktima uređuje komunalne takse, vrstu, visinu i način plaćanja, tražeći da Ustavni sud odbije apelaciju.

Međutim, pravo da naplaćuju taksu sud im nije osporio ali jeste kriterijume naplate. To znači da je opština prekršila zakon jer za određivanje visine naknade ne postoji kriterijum - sjedište obveznika.

 Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba kaže da nije neobično da, nažalost, mnogi načelnici zloupotrebljavaju svoje funkcije ali je žalosno , kaže on, što mnogi takvi slučajevi prolaze nekažnjeno čime drugima daju za pravo da se ponašaju na isti način.

- Oni se ponašaju kao gubernatori gdje im je dozvoljeno da rade ono što je protivzakonito, a prema ovom posljednjem primjeru i protivustavno ne obaziru se na kritike javnosti i medija opozicije i misle ako su dobili povjerenje građana da mogu upravljati opštinom i gradom po svojoj volji ne obazirujući se na bilo šta - kaže Vukelić. 

Iako smo prije 5 dana poslali pitanja o ovoj temi načelniku opštine Šipovo Milanu Кovaču, odgovor nismo dobili.

(BN TV)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Eror 405

13.12.2020 19:03

Bas cudno za Kovaca. Dusa od covjeka. Doduse, voli malo tuci radnikr u slobodno vrijeme, izivljavati se nad slabijim, krasti, ucjenjivati, prijetiti, malo i dezertirati za vrijeme rata itd, ali inace pravi covjek. Glasalo 3 'iljade mudrih Sipovljana za njega, pametnih sljedbenika Zmaja od Sipova.

ODGOVORITE
Name

Sipovo

13.12.2020 19:05

Gledajte Vi gospodo svoja posla,a naseg nacelnika ostavite na miru!Kome se ne svidjaju takse taj nece ni doci poslovati sto znaci vise mogucnsti za poslovanje lokalnih preduzeca koja mogu ponuditi istu robu ili ualuge!Imamo i mi zamjerke za naseg nacelnika a to je sto su previse blagi sa taksama za ,recimo, kladionice koje posluju na svakom cosku i odnose veliki novac na mjesecnom nivou iz Sipova!!

ODGOVORITE
Name

Saint Louis

14.12.2020 04:34

SVAKA TI JE ZLATNA...

Name

Вељко

14.12.2020 06:54

"Улизице - то су за мене најгори људи на свету, најштетнији, најпокваренији. Они подржавају сваку власт, они и јесу власт, они сеју страх без милости, без икаквог обзира, хладни као лед, оштри као нож, као пси верни свакој држави, као курве неверни сваком појединцу, најмање људи од свих људи. Док њих буде нема среће на свету, јер ће уништити све што је истинска људска вредност". Погледај се на огледало и размисли о себи..........

Name

Милам

14.12.2020 09:33

Не чуди ме решење, већ образложење. Шпигла изгледа не постоји.

Name

Mitar

13.12.2020 19:05

Ništa novo dodikova bahatost

ODGOVORITE
Name

Kralj

13.12.2020 19:37

Teški krkan. Na šumi se obogatio, pola radnika mu nije prijavljeno. Bas je dobar načelnik ali za Vas koji ste se uhljebili na drzavnim jaslama i dozvolio Vam da lapate slobodno!

Name

Rrrr

13.12.2020 19:35

E ovaj što nam je uništio Šipovo , niko nije. Oko sebe okružen ljudima koji imaju firme registrovane na svojim bližnjim kao što ima i on i samo pljačkaj,zaposljavaj, opština, šumarija .... zato se opština gotovo ispraznila posle načelnika Ćirka koji je korektno vodio opštinu pored svih sabotaža sa državnog nivoa. Moramo se pobuniti protiv ovih zlotvora ako nam je stalo do naše opštine.

ODGOVORITE
Name

Добровољни роб

14.12.2020 06:46

Не да у Шипову постоји дискриминација код живих људи, већ она постоји и код мртвих људи нпр гробља у граду се одржавају (косидба, ограђивање.....) из буџета дотацијом ЈКП Шипово, а остала личним ангажовањем чланова њихове породице. Срамота и мртви немају исти статус.

ODGOVORITE
Name

Драган

14.12.2020 06:56

Стид је нестао као карактеристика и вредност човека.

ODGOVORITE
Name

Слободан

14.12.2020 07:05

Достојанство професије се не можесачувати када не постоје прфесионални услови за њено обављање. У тим случајевима иза "елите" стоји ароганција и моћ, а иза насправо и истина.

ODGOVORITE
Name

Петар

14.12.2020 07:09

Када човјека више одређују илузије него реална перцепција свијета, он тешко може схватити и себе и друге. Ми ипак живимоу времену помрачења морала, у постмодертнистичко доби.

ODGOVORITE
Name

Гојко

14.12.2020 07:19

У наслеђе од родитеља ми је остала, блага гадљивост према моћним људима и онима који се моћнима додворавају. Моја породица и ја гајимо исправност и у складу са њом живимо. Због тога већина људи сматрају да смо друштвено неприлагођени и неприлагодљиви упоште.

ODGOVORITE
Name

Илија

14.12.2020 07:24

Кад не можеш да покажеш истину, труди се да покажеш величину. То је комплекс. То је патња таквог човека да буде "нешто". То је човек који почива на неистинам и лажима.

ODGOVORITE
Name

Јефто

14.12.2020 07:41

Римска изрека "Тако сам пресудио јер ми се тако прохтјело" , у овом случају иза ње не стоји правда и правичност већ бахатост, страх, незнање, несигурност и недостатак врлине.

ODGOVORITE
Name

Драган

14.12.2020 07:54

И поред свих порука да заборавимо прошлост и историју и да се бавимо будућноћу и просперитетом, и колиок год те поруке биле конструктивне и плодотворне, не смемо да заборавимо како, зашто, због чега и од кога смо доведени ту где јесмо. За наук да не понављамо исте грешке.

ODGOVORITE
Name

Jovo

14.12.2020 14:25

On je najbolji preduzetnik u sipovu,njegovi radnici imaju 300 maraka plate. I jos moraju miloradu pjevati pjesmice kad im dolazi u sipovo inače otkaz ako ne obučes dodinu majicu iako ne pjevas pred njima. 300 maraka plata?????.

ODGOVORITE