По 130. пут на Опленцу прославили Светог Андрију

Српска православна црква данас прославља Светог Андрију Првозваног. Овај светитељ заштитник је српске краљевске породице која га ове године по 130. пут прославља као своју крсну славу.

Србија 13.12.2020 | 18:22
По 130. пут на Опленцу прославили Светог Андрију

До 1890. године крсна слава Карађорђевића била је Свети Климент. Престолонаследник Петар је променио славу након смрти супруге Зорке, јер је веровао да му доноси несрећу. Изабрао је нову славу Светог Андрију, у спомен дана када је његов отац кнез Александар 1858. године био свргнут са престола.

Наследници Краљевске породице принц Филип Карађорђевић са супругом Даницом и сином Стефаном, принц Михаило са супругом принцезом Љубицом и кћерком Наталијом окупили су се јутрос у цркви Светог Ђорђа на Опленцу где су обележили своју крсну славу.

Литургији и сечи колача присуствовали су и принцеза Линда и управник Задужбине Краља Петра И, Драган Рељић.

Принц Филип је преломио славски колач са свештеником, и том приликом честитао славу свим свечарима и свим Карађорђевићима.

Свети Андреј је апостол Цариграда и Русије, а био је и патрон Руског царства и дома Романових.

Према предању, свети Андреј је био старији брат апостола Петра и ученик светог Јована Крститеља, а Јеванђеље је проповедао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, где је страдао.

(РИНА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Митови и легенде...

13.12.2020 21:11

Сви знају о апостолима и којекаквим свецима иако се базирају митовима и легендама (античких грчким и римским) које је црква наметнула како би приморала људе да прихвате хришћанство... Велико је питање да ли је Христ уопште постојао, а ови свеци... да Бог...пардон...свеци помогну...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карађорђевићи

13.12.2020 21:43

Срећна вам слава и да вам бог подари срећу здравље и дуг живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

15.12.2020 00:07

Теско Бог да помогне некоме ко промијени славу јер мисли да му доноси несрецу, а онда слави дан кад му је отац свргнут. Бозе, смилуј нам се, опрости нам гријехе насе! Амин!