Po 130. put na Oplencu proslavili Svetog Andriju

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Andriju Prvozvanog. Ovaj svetitelj zaštitnik je srpske kraljevske porodice koja ga ove godine po 130. put proslavlja kao svoju krsnu slavu.

Srbija 13.12.2020 | 18:22
Po 130. put na Oplencu proslavili Svetog Andriju

Do 1890. godine krsna slava Karađorđevića bila je Sveti Kliment. Prestolonaslednik Petar je promenio slavu nakon smrti supruge Zorke, jer je verovao da mu donosi nesreću. Izabrao je novu slavu Svetog Andriju, u spomen dana kada je njegov otac knez Aleksandar 1858. godine bio svrgnut sa prestola.

Naslednici Kraljevske porodice princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom, princ Mihailo sa suprugom princezom Ljubicom i kćerkom Natalijom okupili su se jutros u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu gde su obeležili svoju krsnu slavu.

Liturgiji i seči kolača prisustvovali su i princeza Linda i upravnik Zadužbine Kralja Petra I, Dragan Reljić.

Princ Filip je prelomio slavski kolač sa sveštenikom, i tom prilikom čestitao slavu svim svečarima i svim Karađorđevićima.

Sveti Andrej je apostol Carigrada i Rusije, a bio je i patron Ruskog carstva i doma Romanovih.

Prema predanju, sveti Andrej je bio stariji brat apostola Petra i učenik svetog Jovana Krstitelja, a Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je stradao.

(RINA)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mitovi i legende...

13.12.2020 21:11

Svi znaju o apostolima i kojekakvim svecima iako se baziraju mitovima i legendama (antičkih grčkim i rimskim) koje je crkva nametnula kako bi primorala ljude da prihvate hrišćanstvo... Veliko je pitanje da li je Hrist uopšte postojao, a ovi sveci... da Bog...pardon...sveci pomognu...

ODGOVORITE
Name

Карађорђевићи

13.12.2020 21:43

Срећна вам слава и да вам бог подари срећу здравље и дуг живот.

ODGOVORITE
Name

Doboj

15.12.2020 00:07

Tesko Bog da pomogne nekome ko promijeni slavu jer misli da mu donosi nesrecu, a onda slavi dan kad mu je otac svrgnut. Boze, smiluj nam se, oprosti nam grijehe nase! Amin!