Слободна за све: 75. рођендан Пипи Дуге Чарапе

Пре 75 година објављена је књига „Пипи Дуга Чарапа“ шведске књижевнице Астрид Линдгрен. Серијалом о Пипи, прослави рођендана риђокосе књижевне јунакиње онлајн се придружила и Србија. На предлог Амбасаде Шведске са тимом креативаца из земље, региона и Шведске осмислила га је Јасминка Петровић.

Свијет 13.12.2020 | 11:33
Слободна за све: 75. рођендан Пипи Дуге Чарапе

Приповест о Пипи која крши правила први пут се код нас појавила 1963. године и то захваљујући смеху једне девојчице којој је мама читала књигу на плажи у Порторожу и тако привукла пажњу преводиоца Чедомира Цветковића и његовог сина.

„Ја сам тад изјавио да он мора ту књигу да преведе да и друга деца уживају у њој и да се смеју тако слатко као ја“, присећа се Мирослав Цветковић.

Преведена је на 92 језика. На српском је читамо и у преводу Славице Милосављевић са илустрацијама Тихомира Челановића. Воле је сва деца. Студенти је радо проучавају.

„Она се њима допада зато што је она слободна за све нас, зато што она руши баријере које ми можда и сами прижељкујемо да рушимо, али их суштински не рушимо“,каже проф. др Јелена Панић Мареш.

„Пипи није власт. Пипи је народ и њен однос према властима. Њен однос према властима је природно критичан на неки начин. Она има права да буде критична према власти јер ми нисмо увек најпаметнији, не радимо увек оно што је најбоље“, сматра Јан Лундин, амбасадор Шведске.

У овом серијалу, боље упознајемо Астрид Линдгрен на Змајевим дечјим играма у Новом Саду. Сазнајемо колико је охрабривала наше ствараоце за децу. Откривамо колико је Пипи инспиративна деци захваљујући креативним задацима визуелне уметнице Бојане Лукић. Стигло је много радова али и писама.

„Можда бих издвојила једно. Мама нам је јавила да је њена Кристина за прву књигу као самостално читање управо изабрала Пипи, захваљујући овом серијалу. Мислим да је то у духу Астрид Линдгрен која је говорила 'ако помогнеш једном детету, помогао си целом свету'“, наглашава књижевница Јасминка Петровић.

(РТС)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нада

13.12.2020 11:42

Жао ми је али нисам вољела гледати Пипи Дугу Чарапу док сам дјете била. Зашто? Није ми се свиђала, не знам, можда сад да је гледам било би другачије, но не би је жељела ни сад гледати. А вољела сам Хајди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

13.12.2020 12:57

Можда си требала читати

ОДГОВОРИТЕ
Name

❤️ за Пипи

13.12.2020 16:23

Пипи је краљица дјечије маште, дивотица дјечија непревазиђена ❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Швеђани су нација

13.12.2020 19:18

...која је изњедрила научнике, музичаре, бендове, глумце, брендове,писце који су задужили свијет! Целзиус, Карл фон Лине, Нобел, Грета Гарбо, Маx фон Сидоф, Астрид Линдгрен (Пипи, Браћа лављег срца), Јоста Кнутон (безрепи Пеле), Европе, ДР Албан, Роксет, Асе оф Басе, Волво, Сааб, Грипен, Елецтролуx, Хускварна, ИКЕА, шведски стол...И сијасет других... Браво! Браво! Браво! Хвала вам Швеђани на свему! Так со мике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

13.12.2020 22:34

Одличан коментар, хвала и браво!

Name

лутер

14.12.2020 09:14

Некад су то били протестани богобојазни а после разних пипи царапа постали су од деце , невјерници вецина, врло лукаво као заба када се полако кува, сведи имају са избеглицама пуно главобоље као и остали народи , по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ