Slobodna za sve: 75. rođendan Pipi Duge Čarape

Pre 75 godina objavljena je knjiga „Pipi Duga Čarapa“ švedske književnice Astrid Lindgren. Serijalom o Pipi, proslavi rođendana riđokose književne junakinje onlajn se pridružila i Srbija. Na predlog Ambasade Švedske sa timom kreativaca iz zemlje, regiona i Švedske osmislila ga je Jasminka Petrović.

Svijet 13.12.2020 | 11:33
Slobodna za sve: 75. rođendan Pipi Duge Čarape

Pripovest o Pipi koja krši pravila prvi put se kod nas pojavila 1963. godine i to zahvaljujući smehu jedne devojčice kojoj je mama čitala knjigu na plaži u Portorožu i tako privukla pažnju prevodioca Čedomira Cvetkovića i njegovog sina.

„Ja sam tad izjavio da on mora tu knjigu da prevede da i druga deca uživaju u njoj i da se smeju tako slatko kao ja“, priseća se Miroslav Cvetković.

Prevedena je na 92 jezika. Na srpskom je čitamo i u prevodu Slavice Milosavljević sa ilustracijama Tihomira Čelanovića. Vole je sva deca. Studenti je rado proučavaju.

„Ona se njima dopada zato što je ona slobodna za sve nas, zato što ona ruši barijere koje mi možda i sami priželjkujemo da rušimo, ali ih suštinski ne rušimo“,kaže prof. dr Jelena Panić Mareš.

„Pipi nije vlast. Pipi je narod i njen odnos prema vlastima. Njen odnos prema vlastima je prirodno kritičan na neki način. Ona ima prava da bude kritična prema vlasti jer mi nismo uvek najpametniji, ne radimo uvek ono što je najbolje“, smatra Jan Lundin, ambasador Švedske.

U ovom serijalu, bolje upoznajemo Astrid Lindgren na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu. Saznajemo koliko je ohrabrivala naše stvaraoce za decu. Otkrivamo koliko je Pipi inspirativna deci zahvaljujući kreativnim zadacima vizuelne umetnice Bojane Lukić. Stiglo je mnogo radova ali i pisama.

„Možda bih izdvojila jedno. Mama nam je javila da je njena Kristina za prvu knjigu kao samostalno čitanje upravo izabrala Pipi, zahvaljujući ovom serijalu. Mislim da je to u duhu Astrid Lindgren koja je govorila 'ako pomogneš jednom detetu, pomogao si celom svetu'“, naglašava književnica Jasminka Petrović.

(RTS)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nada

13.12.2020 11:42

Žao mi je ali nisam voljela gledati Pipi Dugu Čarapu dok sam djete bila. Zašto? Nije mi se sviđala, ne znam, možda sad da je gledam bilo bi drugačije, no ne bi je željela ni sad gledati. A voljela sam Hajdi.

ODGOVORITE
Name

Goran

13.12.2020 12:57

Možda si trebala čitati

ODGOVORITE
Name

❤️ za Pipi

13.12.2020 16:23

Pipi je kraljica dječije mašte, divotica dječija neprevaziđena ❤️

ODGOVORITE
Name

Šveđani su nacija

13.12.2020 19:18

...koja je iznjedrila naučnike, muzičare, bendove, glumce, brendove,pisce koji su zadužili svijet! Celzius, Karl fon Line, Nobel, Greta Garbo, Max fon Sidof, Astrid Lindgren (Pipi, Braća lavljeg srca), Josta Knuton (bezrepi Pele), Evrope, DR Alban, Rokset, Ase of Base, Volvo, Saab, Gripen, Electrolux, Huskvarna, IKEA, švedski stol...I sijaset drugih... Bravo! Bravo! Bravo! Hvala vam Šveđani na svemu! Tak so mike!

ODGOVORITE
Name

Znaj

13.12.2020 22:34

Odličan komentar, hvala i bravo!

Name

luter

14.12.2020 09:14

Nekad su to bili protestani bogobojazni a posle raznih pipi carapa postali su od dece , nevjernici vecina, vrlo lukavo kao zaba kada se polako kuva, svedi imaju sa izbeglicama puno glavobolje kao i ostali narodi , po zasluzi.

ODGOVORITE