Техничка анализа ВОА доказала: Тегелтијин глас

Техничку анализу урадио је инжињер звука Гласа Америке у Wасхингтону. Резултати указују да се телефонски разговор чије постојање Тегелтија негира ипак десио.

Босна и Херцеговина 12.12.2020 | 17:42
Техничка анализа ВОА доказала: Тегелтијин глас

"Тактику ћете ви препустити мени", реченица је коју изговара предсједник Високог судског и тужилачког вијећа Милан Тегелтија у снимку који ће довести до његове оставке.

У разговору из непознатог извора, који је објавио портал Истрага, чује се како Тегелтија наводно са тадашњом чланицом ВСТВ-а Милијаном Бухом развија стратегију за запошљавање њене сестре Сање Чагар на позицију суткиње у Бања Луци.

"Ако Сања конкурише у Бања Луци сви ће знати да је она твоја сестра. А ти чланица савјета. И то ће сасвим сигурно отићи у медије. Тражиће да даш оставку.", предвиђа развој ситуације Тегелтија нудећи и рјешење: "Ако се отвори позиција у Градишци, Приједору, ... шта је кошта да буде тамо годину дана па да је касније пребацимо овамо?"

Изненађење, оправдања, порицање

Након избијања нове афере предсједника ВСТВ-а у првим реакцијама он је и сам потврдио да је разговарао са Милијаном Бухом о запошљавању њене сестре.

Тегелтија је за БИРН БиХ изјавио да је разговор с Миљаном Бухом, којој је мандат у Вијећу истекао у октобру 2020. године, вођен у другачијем контексту од онога како је то објавио портал Истрага и да он у разговору не види ништа спорно.

Основни аргументи Тегелтије и Бухе у то вријеме били су да се запошљавање није десило.

Тек пар дана након тога, након што је афера попримила веће медијске размјере, Тегелтија почиње да негира да се спорни разговор уопште десио те тврди да су га "монтирале обавјештајне и параобавјештајне службе" ради његове дискредитације.

Један од аргумената који се Тегелтија труди да што више пута понови је да "ако је снимак незаконит, тј. није могуће утврдити аутора, онда његову вјеродостојност могу потврдити само учесници у разговору.", те да је разговор "монтиран"

Највиши правосудни функционер БиХ заборавио је још један, најпоузданији начин - техничку анализу.

Глас Америке је одлучио да обезбједи врхунски софтwаре и ангажује врхунске инжињере звука у централи Wасхингтону, како би провјерио техничку страну снимка.

Ток анализе

Анализом објављеног снимка утврђено је седам резова, тј. да је снимак трајања 3 минуте састављен од 8 дијелова трајања од 6 секунди до минут и 30 секунди. Анализа је утврдила и тачна мјеста тзв. реза.

Утврђен је и шум који указује да је објављени снимак снимљен тако што је звук репродукован из компјутера а снимљен на одвојеном уређају.

Глас Америке, након ових налаза, контактирао је Авду Авдића, уредника портала Истрага, који је снимак објавио. Авдић је потврдио да је снимак скраћен "због предугих неразумљивих дијелова" саговорнице са друге стране телефонске линије.

Он је потврдио и снимање са компјутера образлажући то жељом да заштити извор тако што ће, прекидом дигиталног низа, онемогућити даљи пренос тзв. метаподатака у фајлу разговора.

Авдо Авдић пристао је да, у сврху друге анализе, Гласу Америке уступи оргинални снимак трајања 4 минуте и 16 секунди.

У другој анализи, анализиран је амбијентални тон, сви звукови у просторији снимања, удаљеност од уређаја који је снимао разговор те фреквенције звукова на снимку што је открило више детаља о самом снимку и околностима његовог настанка.

Аутор анализе је инжињер звука Тхомас Леахy на препоруку шефа одјела за истраживачко новинарство Гласа Америке Том Детзела.

За анализу су кориштени софтwареи Авид Про Тоолс и иЗотопе РX 8 Адванцед.

Да ли се разговор десио? - Да

Резултати анализа и објашњења инжињера указују на то да се спорни разговор заиста десио:

- Разговор је снимљен у просторији приближне величине 4x4 метра која је спојена са другом просторијом или ходником.

- За вријеме снимања и Тегелтија и уређај/особа која снима су статични, а уређај се налази на удаљености између 1,5 и 3 метра од извора звука (Тегелтије).

- Просторија у којој је разговор снимљен има већу површину, вјероватно стаклену од коју се звук сво вријеме одбија.

- На почетку разговора у просторији се чује емисија вијести, у којој се на једном мјесту спомиње предсједник Србије Александар Вучич.

- Дужи снимак се у односу на објављени разликује у дужини неразумљивих одговора са друге стране телефонске линије.

- Параметри амбијенталног звука и фреквенција показују да су сви дијелови разговора снимљени под истим околностима, на истом мјесту.

Да ли је снимак монтиран? - Постоји могућност
- Почетак и крај снимка показују да је он дио дужег разговора.

- Уочене дигиталне анималије (глитцх) на најмање једном мјесту указују на то да постоји могућност да је снимак састављен од највјероватније два, а могуће је и три дијела, истог али дужег разговора.

- Софтwаре је на једном мјесту детектовао замаскиран рез.

Тегелтија: Крив је "дееп факе"

У циљу разјашњавања детаља анализе Глас Америке контактирао је Милана Тегелтију. Он није одговорио на позив али се јавио вибер поруком, онемогућивши било каква питања.

У дужој поруци Тегелтија тврди да "само он зна истину". Већина поруке посвећена је његовом тумачењу "дееп факе" техника за које тврди да их је "довољно демонстрирао" на свом Тwиттер налогу. Његов главни аргумент за то је "да се само може замислити шта могу [урадити] обавјештајне службе са опремом којом располажу". Он тврди да су "водећи свјетски стручњаци" не наводећи њихова имена, "јасно рекли да је скоро па немогуће" открити дееп факе редове.

Након провјере, Глас Америке утврдио је да ове његове тврдње не одговарају истини. Према тврдњама инжињера звука "дееп факе" је стручњацима и помоћу анализе могуће открити, често и релативно лако. Иако такви радови могу заварати необучене појединце који се ослањају искључиво на слух или вид, софтwаре које користе стручњаци, а који при анализи приказују егзактне графиконе и кривуље звука, није могуће лако преварити.

У случају анализираног снимка, основни аргумент стручњака да није у питању дееп факе темељи се на измјереним параметрима тона саговорнице са друге стране телефонске линије.

"Не видим начин да дееп факе може направити тако нешто", рекао је инжињер звука Гласа Америке Тхомас Леахy.

Додатни аргументи који не иду у прилог Тегелтијиној "дееп факе" теорији завјере су карактеристике његовог начина говора, често неразумљивог и испресјецаног те карактеристике језика у БиХ који подразумијевају акцентовање ријечи и падеже, што дееп факе технологије, за сада, тешко могу разумјети и репродуцирати.

Епилог

Техничка анализа Гласа Америке указује на то да се, спорни, објављени разговор заиста десио, да је краћен, те да састављен од дијелова (два или три) дужег раговора, за сада, непознатих појединости и трајања.

(ВОА)

 

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Марко

12.12.2020 17:03

Све је поштено! Марш багро једна у ПМ и ослободите мјесто младим и поштеним људима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2020 19:08

А ови амери су то 100% провјерили постено ?

Name

Инспектор

12.12.2020 19:55

Да ли у пакету иде и његова десна рука преподобна мадам Жељка.Бога питај какве тајне леже у њеним ладицама

Name

Ре Марко

12.12.2020 20:07

Да није патетично било би смесно, амери и њихове анализе да његов је глас да лопов је, па зашто господо амери не склоните Додика али прије тога ове Бакирове пијуне и њега као луду Бисеру , не ви цутите зашто ? Па неће моћи !

Name

Нострадамус

12.12.2020 21:52

Ста мене брига за Бакиром Бисерком и Сарајевом.Ми морамо у Републици Српској да уведемо ред,а не да ова багра нас брука пред цијелим свијетом посебно Додик.За вријеме рата висе је био уз Алију него уз Радована и сви знамо како је досао на власт.Додик као и Милан заједно са Бакиром и Бисерком праве представу за наивне.Колико треба бити наиван па да насједес на лазни патриотизам Додика и Тегелтије.Вец 20 година они нас нападају,а ми се бранимо циста лаз.Ако и додје до правог напада из Сарајева боље це мо се одбранити без Додика и Милана као и деведесетих.

Name

Босанац

13.12.2020 09:59

Хахаха, па зар је неко сумњао да није???

Name

075

13.12.2020 11:39

Тегелтија Пинокио, нарасте нос од силних лажи, ко зна можда и коса му нарасте!

Name

Михајло

12.12.2020 17:07

Брслу је битанга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суштина

12.12.2020 17:50

Та два разговора због којих га терете је нешто најбезазленије што је урадио у животу.Постављен је на то мјесто од стране организоване политичко криминалне мафије да прикрива најгоре облике криминала који они раде.Све ће урадити да поново на то мјесто дође њихов човјек јер у питању је огромна лова,као и амнестирање њих као и чланова њихових породица од било каквих кривичних дијела чак и убистава

Name

Мајор Р3...

12.12.2020 18:15

Сад када се све зна и све је истина засто медјународни судови не осуде овако дјело једног високог судског пресједника и одреде велику казну и уназад испитају сва његова недјела..по цијем налогу је све то радио..Казнити све подрзаваоце оваког дјека..

Name

Милко

12.12.2020 17:07

Човјек је већ једном снимљен како уговара поткивање и ником ниста. Одговараце тај сто је снимао. Ово није ни банана дрзава, ово је обицна рупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светац

12.12.2020 18:20

Све то је радјено по налогу Додика само сада кад се све зна Телегелтију треба да осуди медјународни суд јер ипак то је све велико недјело за народ једне дрзаве..Телегелтија је као главни кривац унистио судска права једневм дрзаве..то је повреда народа..

Name

Ђорђа

12.12.2020 17:12

Чезаре Ломброзо италијански криминолог, оснивач теорије о посебној телесној конституцији криминалаца, подјела личности по изгледу. Одустало се од ове теорије, због посебних разлога, али гледајући овог лика Тегелтију, ова теорија овдје има упориште. По њему се, погледу, лицу, говору, види да долази из криминогене средине. Синоћ је то, слично, у емисији "Изазови" рекео и онај судија Благојевић, из Бањалуке. Ово је криминалац зрео за робију, поздрав добрим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2020 18:45

За то не треба бити посебан струцњак довољно је полозити Криминологију с пенологијом на правном факултету. Ломброзо предвидја склоност ка криминалу на основу антрополоских особина али не мора нузно да значи да је неко ко има наведене особине криминалац зато је његова теорија и одбачена. У сваком слуцају је добро је да коментарису образовани људи на овом порталу били или не у праву.

Name

Додо

12.12.2020 17:12

Знаци тактика зец

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.12.2020 17:16

Само луд цовјек мозе повјеровати овом кримосу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Ц

12.12.2020 17:17

Баш релевантан фактор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.12.2020 17:22

И ста сад казе политичка Бањалука.Кад ви називате политицко Сарајево мозе и политицка Бањалука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

12.12.2020 17:23

Другим рјецима разговор који је презентован састоји се од дјелова који су накнадно састављени у једну цјелину.Данас постоје софтвери који могу на основу три ријеци рецимо са телефона меморису све карактеристике и боју Тегелтијиног гласа и ви онда мозете у микрофон убацити ријеци које вам требају а које на излазу подрзавају боју 98% идентицну оргиналу. И сами људи који су урадили контролу рекли су да је снимак монтиран.Нароцито је сумњиво то да је глас зенске особе неразумљив све до тренутка када изговара ријеци неопходне за осуду. Реално ово је тако примитивна подвала а Тегелтија не даје оставку због тога вец зато сто му је муслимански врх спремио ликвидацију.Јозо Леотар није вјеровао и данас га нема али нема ни убице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роми

12.12.2020 22:24

Просетај по крцмарицама па види колика му је хацијенда за разоноду... па онда поново написи свој коментар

Name

Драганмодус

12.12.2020 22:24

Слазем се са Миром. Знам тај софтвер и радио сам са њим.

Name

Бане

13.12.2020 08:24

Ево оде Тегелтија, па хајде да се сада утврди ко је монтирао снимак и ко је незаконито прислушкивао.

Name

Ре

13.12.2020 08:35

Ти си луд сто посто...

Name

Ненад

13.12.2020 10:16

@Миро.Рецимо да сте у праву да је све то монтирано.Постављам питање"Како оцјењујес насе судство или боље реци нас систем"?

Name

Ђуро

12.12.2020 17:33

Ето ми били убијеђени да то није разговор насег честитог Милана. Сад смо стварно разочарани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

транфвер

12.12.2020 21:08

Јел могуће да вјерујеш људима који су покрали све, јос увијек вјерујес у завјере муслиманског Сарајева док ти и задњи комад хљеба из уста узимају, човјече, непотизму нема краја све док је људи попут тебе и овог лопова...

Name

Лл

12.12.2020 17:35

Оставка да а хоце ли одговарати за то ста да оставку и опет у бл ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

12.12.2020 17:36

Неможе правда бити задовољена само оставком,мора бити кажњен и ко је снимао јер је и то прекршај или кривицно дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2020 20:23

Тако је али и Тегелтија мора бити кривично гоњен!

Name

Xxx

12.12.2020 20:45

Има право снимити ако це доказати да је то тацно.

Name

ТДИ

12.12.2020 18:32

Шта ће народ у Републици Српској рећи ако лик стварно постане Министар Правде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо

12.12.2020 21:40

Само нам јос и то фали.

Name

МАКАРОНА

12.12.2020 18:34

Цело давно процитан. Врх криминала и корупције. НОГА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

12.12.2020 19:33

Па безбели да је аутентичан снимакОн се ради на виокософтифицираним уређајима који прате позадинске шумове које љуско ухо и не чујеСви шумови су исти од почетка до краја то говори о аутентичности снимка.Само необразовани и засљепљени не могу прихватит истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

13.12.2020 07:52

А себе представљас као образованог и паметног!!! А докле це висе ови муслимански ботови бомбардовати овај портал???!!

Name

Ре безбели

13.12.2020 08:25

Па сада су ти рекли да је монтиран од три различита разговора.

Name

Мисљење

12.12.2020 20:04

Мене несто брига сто су сви навалили на Тегелтију, а он је само врх те "ледене санте". Него ста даље? - мислим главна Тузитељка и остали брисаци и покриваци високог криминала. Имам утисак да се трази зртвени јарац, а остали јарцеви и козе изгледа никога не интересују.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

наравно

12.12.2020 23:19

треба их све метлом помест....

Name

Пословица

13.12.2020 08:42

Зарекао се набусити јарац да це све козе бити његове, и никога другог. Тако ти се он од једне до друге поносно црпио а козе задовољне. Када га је просло то вријеме, јарац је сав изнемогао заостајао за стадом а козе дигнутог репа не осврцуви се на њега наставиле даље.Газда се ријесио јарца.

Name

Драган Лаловић

12.12.2020 20:06

Зар сте сумњали у вјеродостојност снимка,јер тај са снимка хоће у сваку пређу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.12.2020 20:24

Доста му фацу видјети..зар неко сумња да је ово обични одрпанац..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дрипац

13.12.2020 08:26

Погледај се у огледало

Name

Тегелтија је стара прича

12.12.2020 21:28

Није више Тегелтија ни битан, отишао је, а сада треба видјети ко га је снимао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марлоне

12.12.2020 21:32

Ако је могуце направити софтвер који провјерава одредјене карактеристике звука, могуце је направити и софтвер који це направити те карактеристике звука. Увијек постоји неко ко прави несто боље, а да други не могу открити. Да ли обавјестајци у БиХ то имају, питање је, а да ли велики играци имају, највјероватније да имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

12.12.2020 21:56

Једна од љигавијих личности, али то на страну. Колико видим нико није ни тврдио да ово није његов глас, али да ли се овај разговор могао сложити из више разговора? И откуд то неко да избаци тај снимак, а није кориштен на суду? Кад се зна да онда као доказ није вјеродостојан, што то онда злочинац Осмица избацује и муслимани? Шта желе??? То је право питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миралем

12.12.2020 22:04

Потковани је потпуно луд. Покушава да лаже о ономе што је очигледно. Још један разлог да буде наглавачке отеран из правосуђа.Мора се под хитно лечити. Боље да се склони чим пре јер постоје још неки експлицитни снимци из криминалног и љубавног живота Поткованог и у Хотелу Европа у Сарајеву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

12.12.2020 22:10

Ма коме треба ова поштењачина и фрфљо Држава уништена и нико није крив.Нек га носи црни дјаво да ми је родјени отац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

12.12.2020 22:43

И какве сад везе има "политицко" Сарајево и Босњаци с овим ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навигатор

12.12.2020 22:59

Хехех има да дођу Амери свим лоповима и шовинистима главе хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увејз

12.12.2020 23:00

Само треба висе вјеровати дрзави онда нема проблема.Рс није дрзава видите да је Крим. Организација немојмо се варати.Наравно да је он криминалац на целу озбиљне организације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мафија

12.12.2020 23:09

довољно да га видите у црним рејбанкама, и оним проводима по танзанијама, тајланду, карибима да се види да лик није чист, вец да му је узор неко попут Пабла Ескобара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yугословен

13.12.2020 06:46

Посто је глас Миланцетов,ако би се покренула мала истрагица могао би коњозуби мало и на робијицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

13.12.2020 07:30

Е тегелтија видис кад досадис црвенима како те се лако рхесе ал дбро си опет присао.Знаци ви смртници с коим додо управља јос се лако рхеси вас. Зато само немој висе прицатии лази свое просипати нисра безнас док непроцитас ста ти се нареди ,ал се толико збунис да ти сваку трецу разумију људи .Е то је васа писменист страсни сте са купхеним дипломама.Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

13.12.2020 07:35

ТАЈМ ТУ СЕЈ ГУДБЕYYYYYY БАY БАY ТАГЕЛТИЈАААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

13.12.2020 07:51

Председник ВСТВ-а а псује ко кочијаш,овај је купио диплому овај дана факултета нема,под хитно смјена,ако на овакав начин разговара са свима није ни чудо што нам такви воде судство,јадно,да не може јадније...Боже чујеш ли ово?! сељаклук тешки,човјек не бира ријечи кад прича а на таквој функцији,треба га смјенит и послати га овце да чува у Лијевче пољу,овај није ни за једне институције више,ако њега Додик брани онда је већи криминалац и хоштаплер од његааааа.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

13.12.2020 08:20

Ово је дебели Рајчевић спремио одговор за Тегелтију, то су ти СНСД АЈ-ТИ домети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи ипак је монтиран

13.12.2020 08:23

"Техничка анализа Гласа Америке указује на то да се, спорни, објављени разговор заиста десио, да је краћен, те да састављен од дијелова (два или три) дужег раговора, за сада, непознатих појединости и трајања."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масала

13.12.2020 08:29

Каква анализа па моја баба је препознала глас наркомана,поткованог коња тј Милана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

13.12.2020 09:42

Ко је овластио једну медијску кућу и дао јој средства да врши истрагу против врха правосуђа и то у другој држави? Врхунски софтвер и стручњак коштају врхунски! Сви ми знамо да је тужилаштво и судство под политичким притиском и корумпирано, али то сами можемо ријешити, мозгом и оловком! Нема напретка, ако смјене врши ВОА или РТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши

13.12.2020 10:30

Ма лик је бивши и небитан је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

13.12.2020 10:39

Смијесно..Само наивни вјерују у то.Кадија те тузи-кадија ти суди..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МТ

13.12.2020 10:42

Лопове зар си мало накрао ? Ослободи овај адни народ

ОДГОВОРИТЕ