Tehnička analiza VOA dokazala: Tegeltijin glas

Tehničku analizu uradio je inžinjer zvuka Glasa Amerike u Washingtonu. Rezultati ukazuju da se telefonski razgovor čije postojanje Tegeltija negira ipak desio.

Bosna i Hercegovina 12.12.2020 | 17:42
Tehnička analiza VOA dokazala: Tegeltijin glas

"Taktiku ćete vi prepustiti meni", rečenica je koju izgovara predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija u snimku koji će dovesti do njegove ostavke.

U razgovoru iz nepoznatog izvora, koji je objavio portal Istraga, čuje se kako Tegeltija navodno sa tadašnjom članicom VSTV-a Milijanom Buhom razvija strategiju za zapošljavanje njene sestre Sanje Čagar na poziciju sutkinje u Banja Luci.

"Ako Sanja konkuriše u Banja Luci svi će znati da je ona tvoja sestra. A ti članica savjeta. I to će sasvim sigurno otići u medije. Tražiće da daš ostavku.", predviđa razvoj situacije Tegeltija nudeći i rješenje: "Ako se otvori pozicija u Gradišci, Prijedoru, ... šta je košta da bude tamo godinu dana pa da je kasnije prebacimo ovamo?"

Iznenađenje, opravdanja, poricanje

Nakon izbijanja nove afere predsjednika VSTV-a u prvim reakcijama on je i sam potvrdio da je razgovarao sa Milijanom Buhom o zapošljavanju njene sestre.

Tegeltija je za BIRN BiH izjavio da je razgovor s Miljanom Buhom, kojoj je mandat u Vijeću istekao u oktobru 2020. godine, vođen u drugačijem kontekstu od onoga kako je to objavio portal Istraga i da on u razgovoru ne vidi ništa sporno.

Osnovni argumenti Tegeltije i Buhe u to vrijeme bili su da se zapošljavanje nije desilo.

Tek par dana nakon toga, nakon što je afera poprimila veće medijske razmjere, Tegeltija počinje da negira da se sporni razgovor uopšte desio te tvrdi da su ga "montirale obavještajne i paraobavještajne službe" radi njegove diskreditacije.

Jedan od argumenata koji se Tegeltija trudi da što više puta ponovi je da "ako je snimak nezakonit, tj. nije moguće utvrditi autora, onda njegovu vjerodostojnost mogu potvrditi samo učesnici u razgovoru.", te da je razgovor "montiran"

Najviši pravosudni funkcioner BiH zaboravio je još jedan, najpouzdaniji način - tehničku analizu.

Glas Amerike je odlučio da obezbjedi vrhunski software i angažuje vrhunske inžinjere zvuka u centrali Washingtonu, kako bi provjerio tehničku stranu snimka.

Tok analize

Analizom objavljenog snimka utvrđeno je sedam rezova, tj. da je snimak trajanja 3 minute sastavljen od 8 dijelova trajanja od 6 sekundi do minut i 30 sekundi. Analiza je utvrdila i tačna mjesta tzv. reza.

Utvrđen je i šum koji ukazuje da je objavljeni snimak snimljen tako što je zvuk reprodukovan iz kompjutera a snimljen na odvojenom uređaju.

Glas Amerike, nakon ovih nalaza, kontaktirao je Avdu Avdića, urednika portala Istraga, koji je snimak objavio. Avdić je potvrdio da je snimak skraćen "zbog predugih nerazumljivih dijelova" sagovornice sa druge strane telefonske linije.

On je potvrdio i snimanje sa kompjutera obrazlažući to željom da zaštiti izvor tako što će, prekidom digitalnog niza, onemogućiti dalji prenos tzv. metapodataka u fajlu razgovora.

Avdo Avdić pristao je da, u svrhu druge analize, Glasu Amerike ustupi orginalni snimak trajanja 4 minute i 16 sekundi.

U drugoj analizi, analiziran je ambijentalni ton, svi zvukovi u prostoriji snimanja, udaljenost od uređaja koji je snimao razgovor te frekvencije zvukova na snimku što je otkrilo više detalja o samom snimku i okolnostima njegovog nastanka.

Autor analize je inžinjer zvuka Thomas Leahy na preporuku šefa odjela za istraživačko novinarstvo Glasa Amerike Tom Detzela.

Za analizu su korišteni softwarei Avid Pro Tools i iZotope RX 8 Advanced.

Da li se razgovor desio? - Da

Rezultati analiza i objašnjenja inžinjera ukazuju na to da se sporni razgovor zaista desio:

- Razgovor je snimljen u prostoriji približne veličine 4x4 metra koja je spojena sa drugom prostorijom ili hodnikom.

- Za vrijeme snimanja i Tegeltija i uređaj/osoba koja snima su statični, a uređaj se nalazi na udaljenosti između 1,5 i 3 metra od izvora zvuka (Tegeltije).

- Prostorija u kojoj je razgovor snimljen ima veću površinu, vjerovatno staklenu od koju se zvuk svo vrijeme odbija.

- Na početku razgovora u prostoriji se čuje emisija vijesti, u kojoj se na jednom mjestu spominje predsjednik Srbije Aleksandar Vučič.

- Duži snimak se u odnosu na objavljeni razlikuje u dužini nerazumljivih odgovora sa druge strane telefonske linije.

- Parametri ambijentalnog zvuka i frekvencija pokazuju da su svi dijelovi razgovora snimljeni pod istim okolnostima, na istom mjestu.

Da li je snimak montiran? - Postoji mogućnost
- Početak i kraj snimka pokazuju da je on dio dužeg razgovora.

- Uočene digitalne animalije (glitch) na najmanje jednom mjestu ukazuju na to da postoji mogućnost da je snimak sastavljen od najvjerovatnije dva, a moguće je i tri dijela, istog ali dužeg razgovora.

- Software je na jednom mjestu detektovao zamaskiran rez.

Tegeltija: Kriv je "deep fake"

U cilju razjašnjavanja detalja analize Glas Amerike kontaktirao je Milana Tegeltiju. On nije odgovorio na poziv ali se javio viber porukom, onemogućivši bilo kakva pitanja.

U dužoj poruci Tegeltija tvrdi da "samo on zna istinu". Većina poruke posvećena je njegovom tumačenju "deep fake" tehnika za koje tvrdi da ih je "dovoljno demonstrirao" na svom Twitter nalogu. Njegov glavni argument za to je "da se samo može zamisliti šta mogu [uraditi] obavještajne službe sa opremom kojom raspolažu". On tvrdi da su "vodeći svjetski stručnjaci" ne navodeći njihova imena, "jasno rekli da je skoro pa nemoguće" otkriti deep fake redove.

Nakon provjere, Glas Amerike utvrdio je da ove njegove tvrdnje ne odgovaraju istini. Prema tvrdnjama inžinjera zvuka "deep fake" je stručnjacima i pomoću analize moguće otkriti, često i relativno lako. Iako takvi radovi mogu zavarati neobučene pojedince koji se oslanjaju isključivo na sluh ili vid, software koje koriste stručnjaci, a koji pri analizi prikazuju egzaktne grafikone i krivulje zvuka, nije moguće lako prevariti.

U slučaju analiziranog snimka, osnovni argument stručnjaka da nije u pitanju deep fake temelji se na izmjerenim parametrima tona sagovornice sa druge strane telefonske linije.

"Ne vidim način da deep fake može napraviti tako nešto", rekao je inžinjer zvuka Glasa Amerike Thomas Leahy.

Dodatni argumenti koji ne idu u prilog Tegeltijinoj "deep fake" teoriji zavjere su karakteristike njegovog načina govora, često nerazumljivog i ispresjecanog te karakteristike jezika u BiH koji podrazumijevaju akcentovanje riječi i padeže, što deep fake tehnologije, za sada, teško mogu razumjeti i reproducirati.

Epilog

Tehnička analiza Glasa Amerike ukazuje na to da se, sporni, objavljeni razgovor zaista desio, da je kraćen, te da sastavljen od dijelova (dva ili tri) dužeg ragovora, za sada, nepoznatih pojedinosti i trajanja.

(VOA)

 

Komentari / 62

Ostavite komentar
Name

Marko

12.12.2020 17:03

Sve je pošteno! Marš bagro jedna u PM i oslobodite mjesto mladim i poštenim ljudima!

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2020 19:08

A ovi ameri su to 100% provjerili posteno ?

Name

Inspektor

12.12.2020 19:55

Da li u paketu ide i njegova desna ruka prepodobna madam Željka.Boga pitaj kakve tajne leže u njenim ladicama

Name

Re Marko

12.12.2020 20:07

Da nije patetično bilo bi smesno, ameri i njihove analize da njegov je glas da lopov je, pa zašto gospodo ameri ne sklonite Dodika ali prije toga ove Bakirove pijune i njega kao ludu Biseru , ne vi cutite zašto ? Pa neće moći !

Name

Nostradamus

12.12.2020 21:52

Sta mene briga za Bakirom Biserkom i Sarajevom.Mi moramo u Republici Srpskoj da uvedemo red,a ne da ova bagra nas bruka pred cijelim svijetom posebno Dodik.Za vrijeme rata vise je bio uz Aliju nego uz Radovana i svi znamo kako je dosao na vlast.Dodik kao i Milan zajedno sa Bakirom i Biserkom prave predstavu za naivne.Koliko treba biti naivan pa da nasjedes na lazni patriotizam Dodika i Tegeltije.Vec 20 godina oni nas napadaju,a mi se branimo cista laz.Ako i dodje do pravog napada iz Sarajeva bolje ce mo se odbraniti bez Dodika i Milana kao i devedesetih.

Name

Bosanac

13.12.2020 09:59

Hahaha, pa zar je neko sumnjao da nije???

Name

075

13.12.2020 11:39

Tegeltija Pinokio, naraste nos od silnih laži, ko zna možda i kosa mu naraste!

Name

Mihajlo

12.12.2020 17:07

Brslu je bitanga.

ODGOVORITE
Name

Suština

12.12.2020 17:50

Ta dva razgovora zbog kojih ga terete je nešto najbezazlenije što je uradio u životu.Postavljen je na to mjesto od strane organizovane političko kriminalne mafije da prikriva najgore oblike kriminala koji oni rade.Sve će uraditi da ponovo na to mjesto dođe njihov čovjek jer u pitanju je ogromna lova,kao i amnestiranje njih kao i članova njihovih porodica od bilo kakvih krivičnih dijela čak i ubistava

Name

Major R3...

12.12.2020 18:15

Sad kada se sve zna i sve je istina zasto medjunarodni sudovi ne osude ovako djelo jednog visokog sudskog presjednika i odrede veliku kaznu i unazad ispitaju sva njegova nedjela..po cijem nalogu je sve to radio..Kazniti sve podrzavaoce ovakog djeka..

Name

Milko

12.12.2020 17:07

Čovjek je već jednom snimljen kako ugovara potkivanje i nikom nista. Odgovarace taj sto je snimao. Ovo nije ni banana drzava, ovo je obicna rupa.

ODGOVORITE
Name

Svetac

12.12.2020 18:20

Sve to je radjeno po nalogu Dodika samo sada kad se sve zna Telegeltiju treba da osudi medjunarodni sud jer ipak to je sve veliko nedjelo za narod jedne drzave..Telegeltija je kao glavni krivac unistio sudska prava jednevm drzave..to je povreda naroda..

Name

Đorđa

12.12.2020 17:12

Čezare Lombrozo italijanski kriminolog, osnivač teorije o posebnoj telesnoj konstituciji kriminalaca, podjela ličnosti po izgledu. Odustalo se od ove teorije, zbog posebnih razloga, ali gledajući ovog lika Tegeltiju, ova teorija ovdje ima uporište. Po njemu se, pogledu, licu, govoru, vidi da dolazi iz kriminogene sredine. Sinoć je to, slično, u emisiji "Izazovi" rekeo i onaj sudija Blagojević, iz Banjaluke. Ovo je kriminalac zreo za robiju, pozdrav dobrim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2020 18:45

Za to ne treba biti poseban strucnjak dovoljno je poloziti Kriminologiju s penologijom na pravnom fakultetu. Lombrozo predvidja sklonost ka kriminalu na osnovu antropoloskih osobina ali ne mora nuzno da znači da je neko ko ima navedene osobine kriminalac zato je njegova teorija i odbačena. U svakom slucaju je dobro je da komentarisu obrazovani ljudi na ovom portalu bili ili ne u pravu.

Name

Dodo

12.12.2020 17:12

Znaci taktika zec

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.12.2020 17:16

Samo lud covjek moze povjerovati ovom krimosu

ODGOVORITE
Name

B.C

12.12.2020 17:17

Baš relevantan faktor!

ODGOVORITE
Name

BL

12.12.2020 17:22

I sta sad kaze politička Banjaluka.Kad vi nazivate politicko Sarajevo moze i politicka Banjaluka.

ODGOVORITE
Name

Miro

12.12.2020 17:23

Drugim rjecima razgovor koji je prezentovan sastoji se od djelova koji su naknadno sastavljeni u jednu cjelinu.Danas postoje softveri koji mogu na osnovu tri rijeci recimo sa telefona memorisu sve karakteristike i boju Tegeltijinog glasa i vi onda mozete u mikrofon ubaciti rijeci koje vam trebaju a koje na izlazu podrzavaju boju 98% identicnu orginalu. I sami ljudi koji su uradili kontrolu rekli su da je snimak montiran.Narocito je sumnjivo to da je glas zenske osobe nerazumljiv sve do trenutka kada izgovara rijeci neophodne za osudu. Realno ovo je tako primitivna podvala a Tegeltija ne daje ostavku zbog toga vec zato sto mu je muslimanski vrh spremio likvidaciju.Jozo Leotar nije vjerovao i danas ga nema ali nema ni ubice.

ODGOVORITE
Name

Romi

12.12.2020 22:24

Prosetaj po krcmaricama pa vidi kolika mu je hacijenda za razonodu... pa onda ponovo napisi svoj komentar

Name

Draganmodus

12.12.2020 22:24

Slazem se sa Mirom. Znam taj softver i radio sam sa njim.

Name

Bane

13.12.2020 08:24

Evo ode Tegeltija, pa hajde da se sada utvrdi ko je montirao snimak i ko je nezakonito prisluškivao.

Name

Re

13.12.2020 08:35

Ti si lud sto posto...

Name

Nenad

13.12.2020 10:16

@Miro.Recimo da ste u pravu da je sve to montirano.Postavljam pitanje"Kako ocjenjujes nase sudstvo ili bolje reci nas sistem"?

Name

Đuro

12.12.2020 17:33

Eto mi bili ubijeđeni da to nije razgovor naseg čestitog Milana. Sad smo stvarno razočarani...

ODGOVORITE
Name

tranfver

12.12.2020 21:08

Jel moguće da vjeruješ ljudima koji su pokrali sve, jos uvijek vjerujes u zavjere muslimanskog Sarajeva dok ti i zadnji komad hljeba iz usta uzimaju, čovječe, nepotizmu nema kraja sve dok je ljudi poput tebe i ovog lopova...

Name

Ll

12.12.2020 17:35

Ostavka da a hoce li odgovarati za to sta da ostavku i opet u bl radi

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

12.12.2020 17:36

Nemože pravda biti zadovoljena samo ostavkom,mora biti kažnjen i ko je snimao jer je i to prekršaj ili krivicno djelo.

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2020 20:23

Tako je ali i Tegeltija mora biti krivično gonjen!

Name

Xxx

12.12.2020 20:45

Ima pravo snimiti ako ce dokazati da je to tacno.

Name

ТДИ

12.12.2020 18:32

Шта ће народ у Републици Српској рећи ако лик стварно постане Министар Правде?

ODGOVORITE
Name

Ooo

12.12.2020 21:40

Samo nam jos i to fali.

Name

MAKARONA

12.12.2020 18:34

Celo davno procitan. Vrh kriminala i korupcije. NOGA .

ODGOVORITE
Name

Dušan

12.12.2020 19:33

Pa bezbeli da je autentičan snimakOn se radi na viokosoftificiranim uređajima koji prate pozadinske šumove koje ljusko uho i ne čujeSvi šumovi su isti od početka do kraja to govori o autentičnosti snimka.Samo neobrazovani i zasljepljeni ne mogu prihvatit istinu.

ODGOVORITE
Name

Da da

13.12.2020 07:52

A sebe predstavljas kao obrazovanog i pametnog!!! A dokle ce vise ovi muslimanski botovi bombardovati ovaj portal???!!

Name

Re bezbeli

13.12.2020 08:25

Pa sada su ti rekli da je montiran od tri različita razgovora.

Name

Misljenje

12.12.2020 20:04

Mene nesto briga sto su svi navalili na Tegeltiju, a on je samo vrh te "ledene sante". Nego sta dalje? - mislim glavna Tuziteljka i ostali brisaci i pokrivaci visokog kriminala. Imam utisak da se trazi zrtveni jarac, a ostali jarcevi i koze izgleda nikoga ne interesuju.....

ODGOVORITE
Name

naravno

12.12.2020 23:19

treba ih sve metlom pomest....

Name

Poslovica

13.12.2020 08:42

Zarekao se nabusiti jarac da ce sve koze biti njegove, i nikoga drugog. Tako ti se on od jedne do druge ponosno crpio a koze zadovoljne. Kada ga je proslo to vrijeme, jarac je sav iznemogao zaostajao za stadom a koze dignutog repa ne osvrcuvi se na njega nastavile dalje.Gazda se rijesio jarca.

Name

Dragan Lalović

12.12.2020 20:06

Zar ste sumnjali u vjerodostojnost snimka,jer taj sa snimka hoće u svaku pređu.

ODGOVORITE
Name

Pa

12.12.2020 20:24

Dosta mu facu vidjeti..zar neko sumnja da je ovo obični odrpanac..

ODGOVORITE
Name

Re dripac

13.12.2020 08:26

Pogledaj se u ogledalo

Name

Tegeltija je stara priča

12.12.2020 21:28

Nije više Tegeltija ni bitan, otišao je, a sada treba vidjeti ko ga je snimao.

ODGOVORITE
Name

Marlone

12.12.2020 21:32

Ako je moguce napraviti softver koji provjerava odredjene karakteristike zvuka, moguce je napraviti i softver koji ce napraviti te karakteristike zvuka. Uvijek postoji neko ko pravi nesto bolje, a da drugi ne mogu otkriti. Da li obavjestajci u BiH to imaju, pitanje je, a da li veliki igraci imaju, najvjerovatnije da imaju.

ODGOVORITE
Name

Ovako

12.12.2020 21:56

Jedna od ljigavijih ličnosti, ali to na stranu. Koliko vidim niko nije ni tvrdio da ovo nije njegov glas, ali da li se ovaj razgovor mogao složiti iz više razgovora? I otkud to neko da izbaci taj snimak, a nije korišten na sudu? Kad se zna da onda kao dokaz nije vjerodostojan, što to onda zločinac Osmica izbacuje i muslimani? Šta žele??? To je pravo pitanje.

ODGOVORITE
Name

Miralem

12.12.2020 22:04

Potkovani je potpuno lud. Pokušava da laže o onome što je očigledno. Još jedan razlog da bude naglavačke oteran iz pravosuđa.Mora se pod hitno lečiti. Bolje da se skloni čim pre jer postoje još neki eksplicitni snimci iz kriminalnog i ljubavnog života Potkovanog i u Hotelu Evropa u Sarajevu...

ODGOVORITE
Name

Radovan

12.12.2020 22:10

Ma kome treba ova poštenjačina i frfljo Država uništena i niko nije kriv.Nek ga nosi crni djavo da mi je rodjeni otac.

ODGOVORITE
Name

Sa

12.12.2020 22:43

I kakve sad veze ima "politicko" Sarajevo i Bosnjaci s ovim ?

ODGOVORITE
Name

Navigator

12.12.2020 22:59

Heheh ima da dođu Ameri svim lopovima i šovinistima glave hehe

ODGOVORITE
Name

Uvejz

12.12.2020 23:00

Samo treba vise vjerovati drzavi onda nema problema.Rs nije drzava vidite da je Krim. Organizacija nemojmo se varati.Naravno da je on kriminalac na celu ozbiljne organizacije.

ODGOVORITE
Name

mafija

12.12.2020 23:09

dovoljno da ga vidite u crnim rejbankama, i onim provodima po tanzanijama, tajlandu, karibima da se vidi da lik nije čist, vec da mu je uzor neko poput Pabla Eskobara...

ODGOVORITE
Name

Yugosloven

13.12.2020 06:46

Posto je glas Milancetov,ako bi se pokrenula mala istragica mogao bi konjozubi malo i na robijicu

ODGOVORITE
Name

Rajka

13.12.2020 07:30

E tegeltija vidis kad dosadis crvenima kako te se lako rhese al dbro si opet prisao.Znaci vi smrtnici s koim dodo upravlja jos se lako rhesi vas. Zato samo nemoj vise pricatii lazi svoe prosipati nisra beznas dok neprocitas sta ti se naredi ,al se toliko zbunis da ti svaku trecu razumiju ljudi .E to je vasa pismenist strasni ste sa kuphenim diplomama.Fuj

ODGOVORITE
Name

Sud

13.12.2020 07:35

TAJM TU SEJ GUDBEYYYYYY BAY BAY TAGELTIJAAAA

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

13.12.2020 07:51

Predsednik VSTV-a a psuje ko kočijaš,ovaj je kupio diplomu ovaj dana fakulteta nema,pod hitno smjena,ako na ovakav način razgovara sa svima nije ni čudo što nam takvi vode sudstvo,jadno,da ne može jadnije...Bože čuješ li ovo?! seljakluk teški,čovjek ne bira riječi kad priča a na takvoj funkciji,treba ga smjenit i poslati ga ovce da čuva u Lijevče polju,ovaj nije ni za jedne institucije više,ako njega Dodik brani onda je veći kriminalac i hoštapler od njegaaaaa.....

ODGOVORITE
Name

Бојан

13.12.2020 08:20

Ово је дебели Рајчевић спремио одговор за Тегелтију, то су ти СНСД АЈ-ТИ домети.

ODGOVORITE
Name

Znači ipak je montiran

13.12.2020 08:23

"Tehnička analiza Glasa Amerike ukazuje na to da se, sporni, objavljeni razgovor zaista desio, da je kraćen, te da sastavljen od dijelova (dva ili tri) dužeg ragovora, za sada, nepoznatih pojedinosti i trajanja."

ODGOVORITE
Name

Masala

13.12.2020 08:29

Kakva analiza pa moja baba je prepoznala glas narkomana,potkovanog konja tj Milana

ODGOVORITE
Name

Pajo

13.12.2020 09:42

Ko je ovlastio jednu medijsku kuću i dao joj sredstva da vrši istragu protiv vrha pravosuđa i to u drugoj državi? Vrhunski softver i stručnjak koštaju vrhunski! Svi mi znamo da je tužilaštvo i sudstvo pod političkim pritiskom i korumpirano, ali to sami možemo riješiti, mozgom i olovkom! Nema napretka, ako smjene vrši VOA ili RT!

ODGOVORITE
Name

Bivši

13.12.2020 10:30

Ma lik je bivši i nebitan je.

ODGOVORITE
Name

roki

13.12.2020 10:39

Smijesno..Samo naivni vjeruju u to.Kadija te tuzi-kadija ti sudi..

ODGOVORITE
Name

MT

13.12.2020 10:42

Lopove zar si malo nakrao ? Oslobodi ovaj adni narod

ODGOVORITE