Пфизерова вакцина одобрена за хитну употребу у САД-у

Америчка Агенција за храну и лијекове (ФДА) одобрила је вакцину Пфизера и БиоНТецха против корона вируса за хитну употребу у Сједињеним Америчким Државама.

Свијет 12.12.2020 | 07:54
Пфизерова вакцина одобрена за хитну употребу у САД-у

Милиони доза Пфизерових вакцина против корона вируса ускоро ће бити испоручени широм САД-а, тако да вакцинисање почиње за неколико дана, пише ЦНН.

Одобрење за употребу у хитним случајевима значи управо оно што назив сугерише тј. да ФДА даје одобрење за употребу у хитним случајевима, а Пфизер ће морати поднијети посебну пријаву уколико жели да га ФДА у потпуности лиценцира.

"Ово одобрење представља значајну прекретницу у борби са разорном пандемијом која је погодила толико породица у САД-у, али и остатку свијета", рекао је директор ФДА Степхен Хахн.

Савезне америчке државе ће у старту добити 2,9 милиона вакцина да подијеле, а биће намијењене здравственим радницима и старијим особама које захтјевају посебну његу. Они се сада сматрају приоритетом у вакцинисању.

Одушевљење информацијом да је ФДА дао зелено свјетло није крио ни одлазећи предсједник Доналд Трамп казавши да је ово чудо медицине и велико достигнуће.

Пфизерова вакцина већ је одобрена у Великој Британији, Бахреину, Канади, Мексику и Саудијској Арабији, а захтјева и посебно складиштење на температури од -70 до -80 степени Целзијуса.

Амерички ФДА је одобрио вакцину названу БНТ162б2 за хитне случајеве, а након испитивања у којем је учестовало више од 43.000 људи, а Пфизер и БиоНтецх саопћили да има 95-постотну ефикасност.

Корона вирус је у САД-у однио близу 300 хиљада живота, а 1,5 милион широм свијета.

Након одобрења Пфизерове и БиоНтецхове вакцине, сада је на чекању остало одобрење за Модернину вакцину која има 94-постотну ефикасност.

Фармацеутски гигант Пфизер и његов њемачки партнер БиоНТецх намјеравају произвести укупно 1,3 милијарде доза током 2021. године, но велики дио вакцина су већ унапријед наручиле Велика Британија, Јапан, САД и Европска унија. Те државе, које су купиле стотине милиона доза, представљају само 14 посто глобалне популације. Пфизер је већ продао 82 посто залиха вакцина неким од најбогатијих земаља на свијету

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Q

12.12.2020 07:54

Страсно!!!Истразите мало ста се десило у току "спанске грознице"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

12.12.2020 08:26

Трамп ми је страшно сумњив због тих вакцина....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.12.2020 10:44

цуј сумњив? неки дан је јос био херој и борац протв дубоке дрзаве...

Name

Мато

12.12.2020 09:41

То говно генетско нецу примити доктори јавно опомињу дасе непрома вакцина јер није познато стасе десава са организмом после примања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекс

12.12.2020 20:52

Ја зивим у Њемацкој и примицу ту Њемацку вакцину јер вјерујем Њемацком здравственом систему.Немате ви појма ста је Њемац,они неце сигурно дозволити вакцинисање док вакцина није 100% испитана на свим подруцијма.Смијесни су ови теоретицари завјере:)))воде дискусије о нецему а појма немају, па цак и ти некакви докторцици који су диплому једва добили:))))) Немогу се поредити са великим свјетским(Њемацким) виролозима, епидемиолозима и науцницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЦО БА

13.12.2020 08:41

ОВУ ВАКЦИНУ НИЈЕ РАЗВИЛА АМЕРИЦКА КОМПАНИЈА . НЕГО ЊЕМАЦКА КОМПАНИЈА БИТЕКТ ИЗ МАЈНЦА .ТУ МОЈА ЦЕРКА РАДИ ИДОБРО ЗНАМ ДА АМРИКАНЦИ УОПСТ НИСУ УЦЕСТОВАЛИ УФАКЦИНИ .

ОДГОВОРИТЕ