Pfizerova vakcina odobrena za hitnu upotrebu u SAD-u

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je vakcinu Pfizera i BioNTecha protiv korona virusa za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svijet 12.12.2020 | 07:54
Pfizerova vakcina odobrena za hitnu upotrebu u SAD-u

Milioni doza Pfizerovih vakcina protiv korona virusa uskoro će biti isporučeni širom SAD-a, tako da vakcinisanje počinje za nekoliko dana, piše CNN.

Odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima znači upravo ono što naziv sugeriše tj. da FDA daje odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima, a Pfizer će morati podnijeti posebnu prijavu ukoliko želi da ga FDA u potpunosti licencira.

"Ovo odobrenje predstavlja značajnu prekretnicu u borbi sa razornom pandemijom koja je pogodila toliko porodica u SAD-u, ali i ostatku svijeta", rekao je direktor FDA Stephen Hahn.

Savezne američke države će u startu dobiti 2,9 miliona vakcina da podijele, a biće namijenjene zdravstvenim radnicima i starijim osobama koje zahtjevaju posebnu njegu. Oni se sada smatraju prioritetom u vakcinisanju.

Oduševljenje informacijom da je FDA dao zeleno svjetlo nije krio ni odlazeći predsjednik Donald Tramp kazavši da je ovo čudo medicine i veliko dostignuće.

Pfizerova vakcina već je odobrena u Velikoj Britaniji, Bahreinu, Kanadi, Meksiku i Saudijskoj Arabiji, a zahtjeva i posebno skladištenje na temperaturi od -70 do -80 stepeni Celzijusa.

Američki FDA je odobrio vakcinu nazvanu BNT162b2 za hitne slučajeve, a nakon ispitivanja u kojem je učestovalo više od 43.000 ljudi, a Pfizer i BioNtech saopćili da ima 95-postotnu efikasnost.

Korona virus je u SAD-u odnio blizu 300 hiljada života, a 1,5 milion širom svijeta.

Nakon odobrenja Pfizerove i BioNtechove vakcine, sada je na čekanju ostalo odobrenje za Moderninu vakcinu koja ima 94-postotnu efikasnost.

Farmaceutski gigant Pfizer i njegov njemački partner BioNTech namjeravaju proizvesti ukupno 1,3 milijarde doza tokom 2021. godine, no veliki dio vakcina su već unaprijed naručile Velika Britanija, Japan, SAD i Evropska unija. Te države, koje su kupile stotine miliona doza, predstavljaju samo 14 posto globalne populacije. Pfizer je već prodao 82 posto zaliha vakcina nekim od najbogatijih zemalja na svijetu

(Klix)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Q

12.12.2020 07:54

Strasno!!!Istrazite malo sta se desilo u toku "spanske groznice"!!!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

12.12.2020 08:26

Tramp mi je strašno sumnjiv zbog tih vakcina....

ODGOVORITE
Name

re

12.12.2020 10:44

cuj sumnjiv? neki dan je jos bio heroj i borac protv duboke drzave...

Name

Mato

12.12.2020 09:41

To govno genetsko necu primiti doktori javno opominju dase neproma vakcina jer nije poznato stase desava sa organizmom posle primanja

ODGOVORITE
Name

Aleks

12.12.2020 20:52

Ja zivim u Njemackoj i primicu tu Njemacku vakcinu jer vjerujem Njemackom zdravstvenom sistemu.Nemate vi pojma sta je Njemac,oni nece sigurno dozvoliti vakcinisanje dok vakcina nije 100% ispitana na svim podrucijma.Smijesni su ovi teoreticari zavjere:)))vode diskusije o necemu a pojma nemaju, pa cak i ti nekakvi doktorcici koji su diplomu jedva dobili:))))) Nemogu se porediti sa velikim svjetskim(Njemackim) virolozima, epidemiolozima i naucnicima.

ODGOVORITE
Name

MICO BA

13.12.2020 08:41

OVU VAKCINU NIJE RAZVILA AMERICKA KOMPANIJA . NEGO NJEMACKA KOMPANIJA BITEKT IZ MAJNCA .TU MOJA CERKA RADI IDOBRO ZNAM DA AMRIKANCI UOPST NISU UCESTOVALI UFAKCINI .

ODGOVORITE