Мине у Башти ружа

Првог уторка у новембру сваке четири године, знало се ко је власник кључева Беле куће.

Свијет 12.12.2020 | 07:47
Мине у Башти ружа

Пише: Небојша Вујовића, некадашњи Амбасадор/Шеф Мисије СРЈ при САД, аутор књиге Последњи лет из Дејтона

Ове године ни првог уторка у децембру није извесно ко ће бити удобни станар Беле куће, уколико је удобност реч уопште и прилагођена овим околностима.

Америка је изузетно подељено друштво, са два политичка противника од којих је сваки повукао за собом преко седамдесет пет милиона Американаца. Дакле, ради се о озбиљнијем одмеравању снага него некада у обрачуну код ОК корала.

Оштро се ножем поделила Америка, не данас, јер је најоштрију поделу претходно изазвао Барак Обама са својом администрацијом, која је дубоко алијенирала конзервативније америчко гласачко тело.

Додатно следи озбиљна битка на поновљеним изборима за два сенатска места у Џордзији. Републиканци имају предност у односу на демократе јер се ради о држави која је само изузетно подржавала демократе. Недавно је у тој држави “победио”  Џо Бајден.

Покренут је ланац правних радњи у тој и у другим “сwинг статес” у којима су предност Бајдену дали поштански и гласови одсутних гласача. Ако изузмемо од три до пет више бивших него садашњих носилаца власти међу републиканцима, цео републикански блок није признао Бајденову победу. Трамп не попушта и чврсто се држи кваке Беле куће.

Бајденови медији из стања изборне победничке еуфорије прелазе у опрез и забринутост. Ситуација је експлозивна. Америчке спаваће собе су подељене.

Пола ноћних сточића у својим фијокама има Библију и револвер, а пола мапа света и глобални атлас.

Бајден ни млад није имао личну харизму за прескакање оваквих изазова. Јака америчка дубока држава никада није имала овако слабог, готово “увоштеног” предводника, а код куће, а не по ћошковима планете  има озбиљног и противника спремног на све. 

Неодмерен или исхитрен потез у оваквој ситуацији, са људима у Америци подељеним, вирусом уплашеним и слободама ограниченим могу да изазову варницу, не дај боже "паљење Рима”.

Тешко је одвезати чворове и ускладити две поларизоване Америке и два супротстављена финансијска лобија, старог републиканског нафтног, хотелског, грађевинског, транспортно путног и војног сектора с једне, и новог силиконског, ИТ, “Амазон”, “фацебоок”, и сектора електронског свежег новца.

Иронично  један добар амерички пријатељ ми је “шапнуо”  да се дубока држава, ЦНН  и отуђени политички естаблишмент од своје конституенце, неуморно труде да Бајдена приказу као дивног, прихватљивог, обожаваног и политички непроцењивог. То је исто, каже мој пријатељ "као и кад Ернест Хемингвеј каже, пијем да би ми неки други људи били интересантнији”.

А Доналд Трамп и даље полаже мине по дворишту Беле куће и у Росе гарден (Башта ружа), зна да се игра велика игра, а да демократе имају слабог играча.

Трамп је више новца прикупио у четири недеље после избора ради оспоравања Бајденове победе него у последње четири недеље пред изборе. Истовремено је зауставио финансирање Бајдену за транзицију администрације. Обзиром да је скупио 210 милиона после избора, моји пријатељи у Америци иронично кажу “да је бољи бизнис губити, него добијати изборе”.

Опет о Хемингвеју, сетите се романа о старцу и мору,  како Бајден држи сабљарку Црни Марлин и како ће је довести до луке, а да је Трамп и његови добрано не изгризу.

Да ли ће бити за вечеру?

Нова Бајденова грешка, именовања тима такозване “досадне”администрације“, са два Тонија и" усуал суспецтс”, из претходних својих кабинета ,уз, гле чуда, заборављања да постави икога из црне и латино популације, због чега су га оплела оба кокуса.

Решио је да се обрачуна са Цовидом тако што ће тражити да Американци 100 дана носе маске и што је тразио да Трампов др Фаучи остане у здравственом штабу за борбу против пандемије.

Више смеха је могао да изазове само да је тразио да у свој штаб укључи др Предрага Кона, а да са др Несторовићем оде на Бродвеј у Сатурдаy нигхт ливе.

Остаје да сачекамо јос један Рубy Туесдаy, а то је уторак 19. јануара, дан пре него станар гурне кључ у браву Беле куће.

Ко све има кључеве од лепе беле викендице? 

(ЦЕАС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

12.12.2020 07:54

Напокон једна интересантна, реална и непристрасна анализа тренутног стања у САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

13.12.2020 02:36

Свака цаст Скептик. Процитах и не могу да вјерујем.. ово би написано као у вријеме правих, сколованих и не бас много подмицених новинара.

Name

сандокан

12.12.2020 10:10

Ако се индијка доцепа власти , кари це им бити национално јело.

ОДГОВОРИТЕ