Mine u Bašti ruža

Prvog utorka u novembru svake četiri godine, znalo se ko je vlasnik ključeva Bele kuće.

Svijet 12.12.2020 | 07:47
Mine u Bašti ruža

Piše: Nebojša Vujovića, nekadašnji Ambasador/Šef Misije SRJ pri SAD, autor knjige Poslednji let iz Dejtona

Ove godine ni prvog utorka u decembru nije izvesno ko će biti udobni stanar Bele kuće, ukoliko je udobnost reč uopšte i prilagođena ovim okolnostima.

Amerika je izuzetno podeljeno društvo, sa dva politička protivnika od kojih je svaki povukao za sobom preko sedamdeset pet miliona Amerikanaca. Dakle, radi se o ozbiljnijem odmeravanju snaga nego nekada u obračunu kod OK korala.

Oštro se nožem podelila Amerika, ne danas, jer je najoštriju podelu prethodno izazvao Barak Obama sa svojom administracijom, koja je duboko alijenirala konzervativnije američko glasačko telo.

Dodatno sledi ozbiljna bitka na ponovljenim izborima za dva senatska mesta u Džordziji. Republikanci imaju prednost u odnosu na demokrate jer se radi o državi koja je samo izuzetno podržavala demokrate. Nedavno je u toj državi “pobedio”  Džo Bajden.

Pokrenut je lanac pravnih radnji u toj i u drugim “swing states” u kojima su prednost Bajdenu dali poštanski i glasovi odsutnih glasača. Ako izuzmemo od tri do pet više bivših nego sadašnjih nosilaca vlasti među republikancima, ceo republikanski blok nije priznao Bajdenovu pobedu. Tramp ne popušta i čvrsto se drži kvake Bele kuće.

Bajdenovi mediji iz stanja izborne pobedničke euforije prelaze u oprez i zabrinutost. Situacija je eksplozivna. Američke spavaće sobe su podeljene.

Pola noćnih stočića u svojim fijokama ima Bibliju i revolver, a pola mapa sveta i globalni atlas.

Bajden ni mlad nije imao ličnu harizmu za preskakanje ovakvih izazova. Jaka američka duboka država nikada nije imala ovako slabog, gotovo “uvoštenog” predvodnika, a kod kuće, a ne po ćoškovima planete  ima ozbiljnog i protivnika spremnog na sve. 

Neodmeren ili ishitren potez u ovakvoj situaciji, sa ljudima u Americi podeljenim, virusom uplašenim i slobodama ograničenim mogu da izazovu varnicu, ne daj bože "paljenje Rima”.

Teško je odvezati čvorove i uskladiti dve polarizovane Amerike i dva suprotstavljena finansijska lobija, starog republikanskog naftnog, hotelskog, građevinskog, transportno putnog i vojnog sektora s jedne, i novog silikonskog, IT, “Amazon”, “facebook”, i sektora elektronskog svežeg novca.

Ironično  jedan dobar američki prijatelj mi je “šapnuo”  da se duboka država, CNN  i otuđeni politički establišment od svoje konstituence, neumorno trude da Bajdena prikazu kao divnog, prihvatljivog, obožavanog i politički neprocenjivog. To je isto, kaže moj prijatelj "kao i kad Ernest Hemingvej kaže, pijem da bi mi neki drugi ljudi bili interesantniji”.

A Donald Tramp i dalje polaže mine po dvorištu Bele kuće i u Rose garden (Bašta ruža), zna da se igra velika igra, a da demokrate imaju slabog igrača.

Tramp je više novca prikupio u četiri nedelje posle izbora radi osporavanja Bajdenove pobede nego u poslednje četiri nedelje pred izbore. Istovremeno je zaustavio finansiranje Bajdenu za tranziciju administracije. Obzirom da je skupio 210 miliona posle izbora, moji prijatelji u Americi ironično kažu “da je bolji biznis gubiti, nego dobijati izbore”.

Opet o Hemingveju, setite se romana o starcu i moru,  kako Bajden drži sabljarku Crni Marlin i kako će je dovesti do luke, a da je Tramp i njegovi dobrano ne izgrizu.

Da li će biti za večeru?

Nova Bajdenova greška, imenovanja tima takozvane “dosadne”administracije“, sa dva Tonija i" usual suspects”, iz prethodnih svojih kabineta ,uz, gle čuda, zaboravljanja da postavi ikoga iz crne i latino populacije, zbog čega su ga oplela oba kokusa.

Rešio je da se obračuna sa Covidom tako što će tražiti da Amerikanci 100 dana nose maske i što je trazio da Trampov dr Fauči ostane u zdravstvenom štabu za borbu protiv pandemije.

Više smeha je mogao da izazove samo da je trazio da u svoj štab uključi dr Predraga Kona, a da sa dr Nestorovićem ode na Brodvej u Saturday night live.

Ostaje da sačekamo jos jedan Ruby Tuesday, a to je utorak 19. januara, dan pre nego stanar gurne ključ u bravu Bele kuće.

Ko sve ima ključeve od lepe bele vikendice? 

(CEAS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skeptik

12.12.2020 07:54

Napokon jedna interesantna, realna i nepristrasna analiza trenutnog stanja u SAD.

ODGOVORITE
Name

Doboj

13.12.2020 02:36

Svaka cast Skeptik. Procitah i ne mogu da vjerujem.. ovo bi napisano kao u vrijeme pravih, skolovanih i ne bas mnogo podmicenih novinara.

Name

sandokan

12.12.2020 10:10

Ako se indijka docepa vlasti , kari ce im biti nacionalno jelo.

ODGOVORITE