Хаос: Центар Тиране обезбјеђује 1.500 полицајаца

Албанска полиција употријебила је сузавац и водене топове како би растерала демонстранте.

Свијет 11.12.2020 | 22:09
Хаос: Центар Тиране обезбјеђује 1.500 полицајаца

Они се трећу ноћ за редом окупљају у центру Тиране протестујући због полицијске бруталности.

Албански медији наводе да је полиција, на почетку протеста, привела неколико младића који су на специјалце бацали каменице и флаше.

Први сукоб полиције и демонстраната догодио се испред зграде у којој се налази кабинет премијера Едија Раме, на чију је адресу и упућен гро критика демонстраната.

Центар Тиране обезбјеђује око 1.500 припадника полиције.

Демонстранти и полиција сукобили су се у центру Тиране у три наврата, пошто је полицајац убио младића Клодиана Рашу након што се није одазвао позивима да стане због кршења полицијског часа.

И поред забране јавних окупљања уведену због пандемије корона вируса, на стотине демонстраната окупило се испред зграде владе у Тирани, бацајући камење, бакље и петарде на припаднике органа реда. Полиција је одговорила употребом сузавца и воденог топа како би растерала учеснике протеста.

Протести, који су данас избили и у другим албанским градовима, услиједили након што је у раним часовима у уторак полицајац Невалдо Хајдарај пуцао и убио 25-годишњег Клодијана Рашу јер се током ноћног полицијског часа није одазвао захтеву полиције да стане.

Суд у Тирани је раније данас саопштио да ће Хајдарај остати у притвору док је под истрагом због убиства усљед прекомерне употребе силе.

Током прва два дана протеста, полиција је ухапсила 62 особе, а отпужница је поднета против укупно 116 лица, због одржавања протеста током пандемије, као и због подметања пожара и кршења јавног реда и мира.

Власти наводе да је на протестима повређен 21 полицијац и четири демонстранта.

Протести су довели до тензија између социјалистичке владе и главне опозиционе странке десног центра Демократске партије, која је затражила оставку премијера Едија Раме.

Рама је опозицију оптужио за подстицање насилних протеста.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

родјо

11.12.2020 21:20

Ово ми лици на Јереван. Полиције довољно има против сопственог народа,за Карабах нема....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И сад због

11.12.2020 22:11

Глупог полицајца се мјере не постују и вирус се сири. Која услуга. А момак 3 мезра под земљом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бец

11.12.2020 22:27

Немогу да вјерујем да због глупог полицијског убију неције дијете у најбољим годинама зивота која је то багра од полиције и требају протестовати и туци полицију ово ми лици на БЛ у децембру просле године

Name

Ајд мало размислимо......

12.12.2020 06:20

Велика је несреца угасен зивот. Вјероватно да је могло проци без тога. Али цему стварати атмосферу медју дјецом да је фазон не слусати наредбу полиције. Хоце ли сутра када полицајац убије зло који вози триста на сат кроз Београд, иде да побије насу дјецу, пролази кроз црвено снима и приказује снимке, бити прекомјерна употреба силе и бахата полиција. Васпитавајте дјецу у духу цивилизованог свјета а не да треба да одрастају као ЗЕСТОКИ момци. Овај термин се у нормално вријеме кад су постојале неке норме понасања није ни помињао. У памет, сад је касно за обојицу......

Name

Горан

12.12.2020 06:35

Момка је убио један полицајац а не комплетна полиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полис ерес

12.12.2020 10:50

Јесу ли протестанти пријавили јавни скуп..??!! И све што иде уз то, обезбјеђење, гаранције и сл. Ако нису, онда молим лијепо. Слиједи оно што слиједи. Удри, дери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

13.12.2020 03:50

Овако су требали градјани Бања луке и Ррпублике Српске поступити када је Полиција муцки убила и затаскала Убиство Давида Драгицевица. Гррска је направљена сто је Отац и Мајка брутално убијеног Давида Водили Мирне протесте. Власт им је дозволила да праве схоw од себе и народа на миран нацин док су вребали први тренутак да све то збрису. Брутално убиство и затаскивање у резији Ратног Професионалног Војно Полициског система на целу Са Драганом Лукацем грдјани су требали устати прорив полициске бруталности и полициског тероризма према цивила и градјанима бања луке. На сваку бруталност треба одговорити брутално . Добро је покојни Зоран Дјиндјиц Рекао Јасно ми је да постоји Мафија али није ки јасно да Мафија има дрзаву .

ОДГОВОРИТЕ