Haos: Centar Tirane obezbjeđuje 1.500 policajaca

Albanska policija upotrijebila je suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante.

Svijet 11.12.2020 | 22:09
Haos: Centar Tirane obezbjeđuje 1.500 policajaca

Oni se treću noć za redom okupljaju u centru Tirane protestujući zbog policijske brutalnosti.

Albanski mediji navode da je policija, na početku protesta, privela nekoliko mladića koji su na specijalce bacali kamenice i flaše.

Prvi sukob policije i demonstranata dogodio se ispred zgrade u kojoj se nalazi kabinet premijera Edija Rame, na čiju je adresu i upućen gro kritika demonstranata.

Centar Tirane obezbjeđuje oko 1.500 pripadnika policije.

Demonstranti i policija sukobili su se u centru Tirane u tri navrata, pošto je policajac ubio mladića Klodiana Rašu nakon što se nije odazvao pozivima da stane zbog kršenja policijskog časa.

I pored zabrane javnih okupljanja uvedenu zbog pandemije korona virusa, na stotine demonstranata okupilo se ispred zgrade vlade u Tirani, bacajući kamenje, baklje i petarde na pripadnike organa reda. Policija je odgovorila upotrebom suzavca i vodenog topa kako bi rasterala učesnike protesta.

Protesti, koji su danas izbili i u drugim albanskim gradovima, uslijedili nakon što je u ranim časovima u utorak policajac Nevaldo Hajdaraj pucao i ubio 25-godišnjeg Klodijana Rašu jer se tokom noćnog policijskog časa nije odazvao zahtevu policije da stane.

Sud u Tirani je ranije danas saopštio da će Hajdaraj ostati u pritvoru dok je pod istragom zbog ubistva usljed prekomerne upotrebe sile.

Tokom prva dva dana protesta, policija je uhapsila 62 osobe, a otpužnica je podneta protiv ukupno 116 lica, zbog održavanja protesta tokom pandemije, kao i zbog podmetanja požara i kršenja javnog reda i mira.

Vlasti navode da je na protestima povređen 21 policijac i četiri demonstranta.

Protesti su doveli do tenzija između socijalističke vlade i glavne opozicione stranke desnog centra Demokratske partije, koja je zatražila ostavku premijera Edija Rame.

Rama je opoziciju optužio za podsticanje nasilnih protesta.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

rodjo

11.12.2020 21:20

Ovo mi lici na Jerevan. Policije dovoljno ima protiv sopstvenog naroda,za Karabah nema....?

ODGOVORITE
Name

I sad zbog

11.12.2020 22:11

Glupog policajca se mjere ne postuju i virus se siri. Koja usluga. A momak 3 mezra pod zemljom.

ODGOVORITE
Name

Bec

11.12.2020 22:27

Nemogu da vjerujem da zbog glupog policijskog ubiju necije dijete u najboljim godinama zivota koja je to bagra od policije i trebaju protestovati i tuci policiju ovo mi lici na BL u decembru prosle godine

Name

Ajd malo razmislimo......

12.12.2020 06:20

Velika je nesreca ugasen zivot. Vjerovatno da je moglo proci bez toga. Ali cemu stvarati atmosferu medju djecom da je fazon ne slusati naredbu policije. Hoce li sutra kada policajac ubije zlo koji vozi trista na sat kroz Beograd, ide da pobije nasu djecu, prolazi kroz crveno snima i prikazuje snimke, biti prekomjerna upotreba sile i bahata policija. Vaspitavajte djecu u duhu civilizovanog svjeta a ne da treba da odrastaju kao ZESTOKI momci. Ovaj termin se u normalno vrijeme kad su postojale neke norme ponasanja nije ni pominjao. U pamet, sad je kasno za obojicu......

Name

Goran

12.12.2020 06:35

Momka je ubio jedan policajac a ne kompletna policija

ODGOVORITE
Name

Polis eres

12.12.2020 10:50

Jesu li protestanti prijavili javni skup..??!! I sve što ide uz to, obezbjeđenje, garancije i sl. Ako nisu, onda molim lijepo. Slijedi ono što slijedi. Udri, deri.

ODGOVORITE
Name

Milorad

13.12.2020 03:50

Ovako su trebali gradjani Banja luke i Rrpublike Srpske postupiti kada je Policija mucki ubila i zataskala Ubistvo Davida Dragicevica. Grrska je napravljena sto je Otac i Majka brutalno ubijenog Davida Vodili Mirne proteste. Vlast im je dozvolila da prave show od sebe i naroda na miran nacin dok su vrebali prvi trenutak da sve to zbrisu. Brutalno ubistvo i zataskivanje u reziji Ratnog Profesionalnog Vojno Policiskog sistema na celu Sa Draganom Lukacem grdjani su trebali ustati proriv policiske brutalnosti i policiskog terorizma prema civila i gradjanima banja luke. Na svaku brutalnost treba odgovoriti brutalno . Dobro je pokojni Zoran Djindjic Rekao Jasno mi je da postoji Mafija ali nije ki jasno da Mafija ima drzavu .

ODGOVORITE