Нема борбе против корупције, срж проблема правосуђе

Транспаренцy Интернатионал је организовао конференцију "20 година послије, Западни Балкан и БиХ - да ли је корупција побиједила?" на којој је закључено да ситуација код нас никада није била гора.

Босна и Херцеговина 11.12.2020 | 13:00
Нема борбе против корупције, срж проблема правосуђе

"Различите међународне заједнице кажу да се стање корупције у БиХ драматично погоршава из године у годину. Нажалост, не постоји организован напор за борбу против корупције и таква ситуација има утицаја на функционисање институција. Због енормног присуства корупције постоји једна институционална парализа", рекао је Срђан Благовчанин из Транспаренцy Интернатионала.

Кључни начини извлачења новца су процеси јавних набавки, поручује Благовчанин.

"Посебан је проблем стање у правосуђу које је под политичком контролом. Умјесто да се боре против корупције, они су срж проблема", казао је, а са чим је сагласна и Алена Курспахић из Уреда дисциплинског тужиоца.

Она истиче да је корупција присутна у свим стубовима и нивоима власти, међутим каже да постоји нада да би се могло мијењати набоље.

"Охрабрује опредијељеност међународне заједнице на провођењу реформи, нарочито у правосуђу. То ће успоставити нове алате како би се окови политичке заробљености државе и друштва коначно могли покидати", навела је Курспахић.

Новинар и уредник БИРН-а Денис Џидић каже да је у посљедњих неколико дана дошло до помака на основу којих се могу радити конкретније ствари, пише Клиx.

"Помаци у протеклих неколико дана указују на могућност већег инсистирања на интегритету, овај моменат треба искористити за прављење корјенитих промјена, највише на државном нивоу", рекао је Џидић.

Учесници су поручили да корупција побјеђује и да се, уколико ми желимо побиједити њу, рјешење мора пронаћи изнутра, од грађана БиХ, те кроз реформе и системски, преноси Клиx.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Деко

11.12.2020 12:18

Гријешите срж проблема су новостворени тајкуни и милионери који диригују свим и свачим што неваља ништа у земљи за три страдала народа у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наш Језик

11.12.2020 14:16

Увијек се у нашем говору говорило "средства", а не "алати". Ко уведе ту нову накарадну крилатицу. Буквални преводиоци. Зна се шта су алати, бар у нашем језику

Name

Борац Р СРПСКЕ

11.12.2020 12:24

ПРАВОСУДЈЕ РАДИ КАКО КАЗЕ ДОДИК И ЦОВИЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БОРАЦ Р СРПСКЕ

11.12.2020 19:24

Гдје си ти ратовао бас ме живо интересује ботино једна.

Name

ре

11.12.2020 22:19

Вјероватно на Раци,сверцујуц Ронхил?? Док их није нас краљ Јован из Модрице похапсио..!

Name

Устав

11.12.2020 12:46

Да судови и сам суд БиХ је легло корупције ту непостоји владавина закона и правде то је проблем БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

11.12.2020 12:57

"Различите међународне заједнице кажу ..." Па добро Срђане а и остали "транспарентни" , доста је и вас више. Двадесетак година причате на "тастер" те "међународне" и није вас , као ни њих , брига за обичне грађане , на које се позивате. Битни су вам политички циљеви тих "међународних заједница" , како кажеш. А и све ми се чини да и немаш благог појма о чему говориш. Када је већ све "транспарентно" , било би лијепо да објасните народу : Колике су плате вас запослених у тој "транспарентној" и за какав рад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.12.2020 13:04

Прије 15-20 година, странци су и наметнули овакав накарадни правосудни систем, који је додатно оснажио корупцију и у правосуђу о другим сферама живота. Не смијем ни замислити на шта ће личити сљедећа реформа, ако је буду поново креирали окупатори... Само ми сами себи можемо помоћи, само је питање колико то искрено желимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

11.12.2020 13:04

Нема непознаница...све су лијепо скројили и написали Рудоња и они који су "велики срби"...ово што причају је за јавност , а пише овако; ""Послије процедуре избора упражњеног члана, којег бирају све судије из РС тајним гласањем, и мора бити Србин, заказује се нова сједница и бира ново руководство, нови предсједник и потпредсједници. И овдје је процедура јасна. ВСТВ-е нема предсједника, све док се не изабере нови. А када се бира нови предсједник, морају се изабрати и нови потпредсједници, с тим да не смију бити из истих конститутивних народа. Осим тога, сви чланови вијећа се бирају према унапријед одређеном националном кључу. Али, када је у питању избор предсједник,а он се бира тајним гласањем између међу 15 чланова. Али и ту се мора гледати национални кључ и заступљеност народа на челним позицијама у правосуђу. Било како било, ова процедура неће бити окончана ни за мјесец дана. Новог предсједника ВСТВ добит ћемо тек наредне године.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.12.2020 16:00

Код нас је корупција напредовала степеницу више која се зове злочин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мангупи

11.12.2020 19:29

Највећи лопов у ВСТВ ДИСЦ тужилац КУРСПАХИЋ је крила хиљаде притужби на судије и није радила на њима. Није сигнализирала проблеме нестручное и противзаконите самовоље судија. Сад би она да буде на страни победника а требало би је казнити и крив гонити.

ОДГОВОРИТЕ