Nema borbe protiv korupcije, srž problema pravosuđe

Transparency International je organizovao konferenciju "20 godina poslije, Zapadni Balkan i BiH - da li je korupcija pobijedila?" na kojoj je zaključeno da situacija kod nas nikada nije bila gora.

Bosna i Hercegovina 11.12.2020 | 13:00
Nema borbe protiv korupcije, srž problema pravosuđe

"Različite međunarodne zajednice kažu da se stanje korupcije u BiH dramatično pogoršava iz godine u godinu. Nažalost, ne postoji organizovan napor za borbu protiv korupcije i takva situacija ima uticaja na funkcionisanje institucija. Zbog enormnog prisustva korupcije postoji jedna institucionalna paraliza", rekao je Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala.

Ključni načini izvlačenja novca su procesi javnih nabavki, poručuje Blagovčanin.

"Poseban je problem stanje u pravosuđu koje je pod političkom kontrolom. Umjesto da se bore protiv korupcije, oni su srž problema", kazao je, a sa čim je saglasna i Alena Kurspahić iz Ureda disciplinskog tužioca.

Ona ističe da je korupcija prisutna u svim stubovima i nivoima vlasti, međutim kaže da postoji nada da bi se moglo mijenjati nabolje.

"Ohrabruje opredijeljenost međunarodne zajednice na provođenju reformi, naročito u pravosuđu. To će uspostaviti nove alate kako bi se okovi političke zarobljenosti države i društva konačno mogli pokidati", navela je Kurspahić.

Novinar i urednik BIRN-a Denis Džidić kaže da je u posljednjih nekoliko dana došlo do pomaka na osnovu kojih se mogu raditi konkretnije stvari, piše Klix.

"Pomaci u proteklih nekoliko dana ukazuju na mogućnost većeg insistiranja na integritetu, ovaj momenat treba iskoristiti za pravljenje korjenitih promjena, najviše na državnom nivou", rekao je Džidić.

Učesnici su poručili da korupcija pobjeđuje i da se, ukoliko mi želimo pobijediti nju, rješenje mora pronaći iznutra, od građana BiH, te kroz reforme i sistemski, prenosi Klix.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Deko

11.12.2020 12:18

Griješite srž problema su novostvoreni tajkuni i milioneri koji diriguju svim i svačim što nevalja ništa u zemlji za tri stradala naroda u BiH.

ODGOVORITE
Name

Naš Jezik

11.12.2020 14:16

Uvijek se u našem govoru govorilo "sredstva", a ne "alati". Ko uvede tu novu nakaradnu krilaticu. Bukvalni prevodioci. Zna se šta su alati, bar u našem jeziku

Name

Borac R SRPSKE

11.12.2020 12:24

PRAVOSUDJE RADI KAKO KAZE DODIK I COVIC.

ODGOVORITE
Name

Re BORAC R SRPSKE

11.12.2020 19:24

Gdje si ti ratovao bas me živo interesuje botino jedna.

Name

re

11.12.2020 22:19

Vjerovatno na Raci,svercujuc Ronhil?? Dok ih nije nas kralj Jovan iz Modrice pohapsio..!

Name

Ustav

11.12.2020 12:46

Da sudovi i sam sud BiH je leglo korupcije tu nepostoji vladavina zakona i pravde to je problem BiH!

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

11.12.2020 12:57

"Različite međunarodne zajednice kažu ..." Па добро Срђане а и остали "транспарентни" , доста је и вас више. Двадесетак година причате на "тастер" те "међународне" и није вас , као ни њих , брига за обичне грађане , на које се позивате. Битни су вам политички циљеви тих "међународних заједница" , како кажеш. А и све ми се чини да и немаш благог појма о чему говориш. Када је већ све "транспарентно" , било би лијепо да објасните народу : Колике су плате вас запослених у тој "транспарентној" и за какав рад?

ODGOVORITE
Name

Realno

11.12.2020 13:04

Prije 15-20 godina, stranci su i nametnuli ovakav nakaradni pravosudni sistem, koji je dodatno osnažio korupciju i u pravosuđu o drugim sferama života. Ne smijem ni zamisliti na šta će ličiti sljedeća reforma, ako je budu ponovo kreirali okupatori... Samo mi sami sebi možemo pomoći, samo je pitanje koliko to iskreno želimo

ODGOVORITE
Name

Drekavac

11.12.2020 13:04

Nema nepoznanica...sve su lijepo skrojili i napisali Rudonja i oni koji su "veliki srbi"...ovo što pričaju je za javnost , a piše ovako; ""Poslije procedure izbora upražnjenog člana, kojeg biraju sve sudije iz RS tajnim glasanjem, i mora biti Srbin, zakazuje se nova sjednica i bira novo rukovodstvo, novi predsjednik i potpredsjednici. I ovdje je procedura jasna. VSTV-e nema predsjednika, sve dok se ne izabere novi. A kada se bira novi predsjednik, moraju se izabrati i novi potpredsjednici, s tim da ne smiju biti iz istih konstitutivnih naroda. Osim toga, svi članovi vijeća se biraju prema unaprijed određenom nacionalnom ključu. Ali, kada je u pitanju izbor predsjednik,a on se bira tajnim glasanjem između među 15 članova. Ali i tu se mora gledati nacionalni ključ i zastupljenost naroda na čelnim pozicijama u pravosuđu. Bilo kako bilo, ova procedura neće biti okončana ni za mjesec dana. Novog predsjednika VSTV dobit ćemo tek naredne godine.....

ODGOVORITE
Name

Petar

11.12.2020 16:00

Kod nas je korupcija napredovala stepenicu više koja se zove zločin.

ODGOVORITE
Name

Mangupi

11.12.2020 19:29

Najveći lopov u VSTV DISC tužilac KURSPAHIĆ je krila hiljade pritužbi na sudije i nije radila na njima. Nije signalizirala probleme nestručnoe i protivzakonite samovolje sudija. Sad bi ona da bude na strani pobednika a trebalo bi je kazniti i kriv goniti.

ODGOVORITE