Преговори са ММФ-ом и пренос надлежности: Форма замагљује суштину

Нови аранжман са Међународним монетарним фондом, о којем бх. власти воде преговоре, вратио је у фокус нека стара питања, али, чини се, отворио простор за већ виђена политичка поткусуривања у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 11.12.2020 | 08:20
Преговори са ММФ-ом и пренос надлежности: Форма замагљује суштину

Услови које је ММФ поставио за склапање новог кредитног програма тешког чак 750 милиона еура, запели су на противљењу из Републике Српке, и то како су образложили представници на три питања: функционалности регистра рачуна физичких лица при Централној банци, једном тијелу за електронски потпис и фонду финансијске стабилности при Агенцији за осигурање депозита.

Сва ова три питања већ су била тачкама препирања, а у Републици Српској се поменута рјешења резултно одбијају наводима о преносу надлежности на који не желе пристати.

Но, о чему се заиста ради?

Заправо питање неког новог преноса надлежности углавном суштински и не постоји, јер је ријеч о институтима које одраније постоје или надлежностима које произилазе из већ постојећих закона, а инсистирањем на томе замагљује се суштина која је у цијелој ствари много битнија.

Но, да кренемо редом.

Централна банака већ има јединствени регистар за пословне субјекте и питање његове функционалности и за физичка лица само је надоградња цијелог система. Постојање регистра у Централној банци не потире регистар физичких лица који постоји у Републици Српској и регистар који је према наводима у фази установљења у Федерацији БиХ, али за који још није било службене најаве када би могао профункционисати.

Но, у економском простору у којем и пословни субјекти и физичка лица оперишу и имају пословне активности на цијелој територији државе, функционалност ентитетских регистара постаје упитна. Парцелација само ствара проблеме, примјер у случајевима принудне наплате.

Банке, које су први корисници услуга таквог регистра, као што је познато дјелују на цијелој територији државе и јединствена база података им знатно олакшава посао, а то је истовремено интерес државе и самих ентитета јер су тиме могућности за откривање незаконитих трансакција и случајева прања новца много веће. На тај начин потпомаже се и стабилност финансијског система Босне и Херцеговине.

Ово питање постаје много важније ако се зна да су токови за прање новца преко правних лица сужени, а да је зправо највећи фокус на физичким лицама преко којих се нелегално стечени новац најчешће убацује у регуларне новчане токове.

Такође, треба поменути да регистар као услов ММФ-а није ништо ново, јер је, истине ради, постојао и у Писму намјере из 2016. године.

Када питате банкаре о овој теми они су врло јасни, њима је превасходно битно да могу имати приступ "једним кликом", а да ли ће у земљи бити један или више регистара који ће бити увезани мање је битно.

Друго питање, фонда финансијске стабилности такође није ствар стварања неких нових надлежности из простог разлога што БиХ већ има установљену Агенцију за осигурање депозита која дјелује на нивоу државе и појављује се као гарант исплате депозита у случају пропасти банака.

Нови фонд за финансијску стабилност је само проширење улоге државног тијела. Колико је важна функција овог тијела видјели смо на примјеру исплате депозита у случају стечаја банака, првенствено у Републици Српској (Бобар банка, Банка Српске), када су сви власници штедних рачуна исплаћени, а повјерење у банкарски сектор сачувано.

Установљење фонда финансијске стабилности нешто је што произилази из потребе да се догради регулаторна архитектура из времена претходне финансијске кризе механизамима спашавања и рестуктурирања банака, за што су ентитетски регулатори већ сачинили прописе.

Нешто такво урађено је у склопу банкарске уније Европске уније и јавља се потреба да и у БиХ постоји фонд који би омогућио реструктурање и спашавање банака, јер и наша земља има своје "тоо-биг-то фаил" (превелике за пропасти) банке и тешко је и помислити какви би проблеми могли настати у случају западања у тешкоће или банкрота неке велике банке.

Евентуална пропаст веће банке не би била само питање ентитета и његових институција него цијеле државе. Страх је велики а Међународни монетарни фонд појављује се као неко ко је ваљда једини који може још гурати цијелу ствар, јер свијест о важности овог питања није јасно изражена код домаћих ауторитета.

У случају електронског потписа познато је да Босна и Херцеговина има Закон о електронском потпису, а при Министарству промета комуникација издато је компанији Халцом одобрење да буде цертификацијско тијело.

У БиХ је већ почела примјена електронског потписа, нпр. ПроЦредит банка је издала квалифициране потврде за неке своје клијенте. Упркос свему дилема око имплементације електронског потписа још има.

Познато је од раније да у Републици Српској постоји тенденција да има потпуну аутономију уређивања ове области па из Републике Српске још у фебруару прошле године нису дали сагласност на Нацрт закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције.

Треба рећи да питање постојања више контролних тијела, није спорно, па и Република Српска с тим може имати своје ( а познато је да већ ради на томе и недавно је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво истакло цјеновник за електронске потврде), али се поставља питање домета енитетских потврда.

Регулатива у БиХ омогућава примјену електронског потписа у цијелој Босни и Херцеговини и Еуропској унији, а што је од велике важности јер је битно да се омогући да, примјерице, фирме из Европске уније учествују у јавним набавкама у БиХ, али и фирме из Босне и Херцеговине учествују на тендерима у ЕУ будући да им то рад са "папирима" практично онемогућава.

Питање регулације електронског потписа стога је суштински много важније од питања наводног пријеноса надлежности јер су ентитетском регулацијом и могућности примјене електронског потписа, а које су многоструке и доносе бројне бенефите, сужене.

(Индикатор.ба)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Харе

11.12.2020 07:35

Зна се зашто власти неће,прање пара и тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ХАРЕ

11.12.2020 09:55

АМА ТАЦНО. ДА НИЈЕ БИЛО КРИМИНАЛА У ПОДЈЕЛИ ПАРА НЕ БИ БИЛО НИ ПРЕНОСА НАДЛЕЗНОСТИ. ДАКЛЕ НЕКА ВЛАСТИ ОДУСТАНУ. ОД КРМИНАЛА.

Name

Деко

11.12.2020 07:55

Бурлина банда ће извући те кредитне паре од ММФа, јер су њима те паре најпотребније које ће разграбити исти дан када дођу у катастофалну ситуацију свега у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Деко

11.12.2020 09:06

Не неће узети а паре су потребније федерацији и то ће се накрају и видјети!

Name

Андриц

11.12.2020 07:57

ММФ врло мудро,у претходном договору с муслиманима у БиХ,корак по корак пребацује надлезности на ниво БиХ.Као да је њима до пара,пих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Андриц

11.12.2020 09:50

Потпуно си у праву. Али није само ММФ. И многобројне друге институције у ЕУ и свијету раде исто. Зато ако имаш мало мозга закључиш. То твоје РС нема будућноси.

Name

Ре

11.12.2020 09:59

Људи хоце функционалну државу којој дају новац.Морају постојати нека правила и системи.Ти би узимао кредит и постављао услове.Какве везе имају муслимани,мислис да су толико моцни да се договарају са ММФ??

Name

"Они" хоце

11.12.2020 12:13

А ми је никада нецемо умати, немамо ми мудрих глава за то. Тацка.

Name

Пропаст

11.12.2020 07:58

Зна ли неко докле је дошла продаја старог гвождја у Банци Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2020 08:53

Дали је остало бакра, месинга и алуминија? Е нашта је спала Српска банка. Ја нигдје не прочита да је иједна банка у Федерацији БиХ пропала. Ако неко зна нека ми каже. Пошто смо ми ( РС-ка ) бољи дио Државе БиХ.

Name

Ре

11.12.2020 09:38

Ако си БЛ отиди на семафор у Будзаку код сколе И'ма кафиц И књизара па иза те куце видјецес гдје је заврсила И Балкан И Српска банка И стари зелезо, сто казу НАСА браца Роми.

Name

Федерација

11.12.2020 10:19

У рс све сто је додик покрао и унистио су криви муслимани..јесу ли муслимани продали сва предузеца у Рс..јесу ли вас задузили итд итд..ртрс вам испира мозак.као сто је Гебелс испрао Њемцима..

Name

борац

11.12.2020 08:04

Али тезе је красти.Немој ми то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

11.12.2020 08:18

ЕУ ни у једној држави нема само једно јединствено тијело за издавање електронских цертификата. Зашто би то код нас био случај? Ах да само да оде у сарајево да то све тамо стоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2020 10:00

Лаксе је контролисати једно говедо него стадо.

Name

Директ

11.12.2020 17:57

У ЕУ стадо од 20 и нешто оваца и не смета, а код нас 2-3 овце и смета. :)))

Name

Петар

11.12.2020 08:25

Додиков режим је наиван и ради сигурности они прихватају пренос свих надлежности Републике Српске на ниво БиХ осим контроле новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.12.2020 08:58

Прочита ли ти текст? Па нико није више луд да даје толика новчана средства, а да нема контролу трошења и поврата истих.

Name

Не треба ни да дају

11.12.2020 19:32

Засто дају, за пљацку ада би оми зарадили а народ пропадао. Они нама не мисле добро, гори су од криминалне секте.

Name

хвала

11.12.2020 08:30

хвала на овој анализи која само доказује да глупи инат оваца иде на руку криминалаца који не зеље бољи зивот на овим просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

11.12.2020 08:39

Не видим каква је предност централизације. Све земље у европи су углавном децентрализоване. Примјер је Њемацка. А функцјоналност на један клик се мозе направити таман да има 100 регистара. Тако да је ово само потурање да се откине било ста од ентитета и да се за то да сица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

11.12.2020 09:50

Тачно. Чињеница је да наш режим штити финансијски криминал али то су им омогућили управо сви ови "међународни" рачунајући на то да ће помоћу тога остварити своје интересе. Проблем је што они планирају и делају дугорочно а наш менталитет то не може препознати. Све ово води гомилању администрације на свим нивоима а онда ће једног дана рећи да је то проблем ,као да ми то нисмо знали. Изворни "Дејтон" је прописао заједничке надлежности које су довољне за функционисање децентрализоване државе и све би се , посебно са данашњом технологијом , могло одрадити на један "клик".

Name

Бананаман

11.12.2020 11:56

Да ал у Њемацкој свако плаца своје рацуне. РС немозе да плаца рацуне. Хајде узми кредит ти од три миљарде сам??? ПО цему цес га врацат? Људи ми сте луди поредити Босну с Њемацком!! То је као злато и блато у вриједност. Ја волим Босну ал сто јест јест

Name

Спајдермен

11.12.2020 08:43

О томе се дакле ради. Неће наша министрица да се зна ко коме плаћа разноразне талове...неће се моћи узети парче од ових 750 милион Евра у приватне џепове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

11.12.2020 09:47

Само из заврнути финанцијску славину,бахате лоповчине су то и протјерати багру из политике а неке и у затвор и вратити покрадено народу,доста је више.

Name

БОГАМИ ГРАДЈАНСКА

11.12.2020 08:59

ВИДИМ ОВИ БЈЕЛОСВЈЕТСКИ ЛОПОВИ ПОМАЗУ ГРАДЗАНСКОЈ БЕЈХА. ЛУДНИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2020 11:44

Па засто твоји представници нису довели рс до тога да им ММФ не треба?Увијек је неко други крив.

Name

Генерал

11.12.2020 09:09

Зато сто РС трази много висе новца од Федерације. Не мозе све и треба компромис а они су мислили узети колико хоцу без одговорности сутра да се заледе рацуни приватних лица које у исто вријеме не врацају кредите као правна лица. Знаци исти газда има дуг као правно лице а пун ко брод као физицко лице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

11.12.2020 09:32

Ниста преносити а те паре су свеједно стампане и немају покрице.Тако "они" купују свијет и цитаву планету.Треба сацувати достојанство и територију од овдасњих "пријатеља и комсија".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2020 11:46

Нема плата,пензија, инвалиднина, социјала.... Шта мислис гдје то води? Касно је сад глумити јунака.

Name

Води

11.12.2020 12:09

Ропству. Тацка.

Name

Милан

11.12.2020 09:55

Кад Боривоје Симић испише чланак мора да је "истина". Наравно, за његове газде у Сарајеву је у 100% а за нас...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

11.12.2020 10:02

Овде се нерад о прјеносу надлезности вец о Криминалу и прању новца који Владајуца секта проводи Десетљецима у РСу ,а Свјет је и те како са тим упознат и овај пут реко доста ,Америка и Еу неце висе да трпе ове Мафијасе и њихов Криминал и то је ствар засто се Власт крије иза преноса надлезности која нема никакве везе са тим то је само бацање прасине народу у оци и ниста висе ,јер ако буде то спрјецено од цега це онда сва та банда да зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

11.12.2020 12:11

Не мозе њих ниста допасти. Народу је сасвум свеједно,лопов је лопов био онај или овај....

Name

Војник ЈНА

11.12.2020 10:08

Они нам као одузимају надлежности а ми им као не дамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

11.12.2020 11:34

Дати ће они надлежности,као што су и скинули таблу То је само мало глуме за наиван народ. Воле они паре и фотељу,то нема нације а сиротиња нека се лози на национализам Људи до када ће вас фарбати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

11.12.2020 14:53

Рекао је Баја још и пре да ће тискару пребацити у р.србску,ако зафали пара само настампа пара и мирна Босна.

Name

Директ

11.12.2020 14:20

Питање електронског потписа може да се ријеши и без пријеноса надлежности, само нека сви нивои власти уведу закон о електронском потпису са истим садржајем и у складу са ЕУ регулативом и ето ријешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

11.12.2020 14:41

Каква застита српске , системски и добро увезан криминал се бори да оцување безакоња . Мафијаска власт, пре све паре од Москве до јузне Америке.

ОДГОВОРИТЕ