Поплаве какве се не памте у дијеловима Далмације

Стање на вргорачком подручју, у Сплитско-далматинској жупанији, јутрос је и даље драматично због поплава до којих је дошло услед обилних падавина.

Регион 10.12.2020 | 10:47
Поплаве какве се не памте у дијеловима Далмације

Под водом су путеви, угрожене су и куће у селима уз рубне делове поља Бунине и Језера, у која се због великих количина кише слива и вода из извора Жиљина, а из најугроженијег села Кокорића може се изаћи само чамцима, багерима Водопривреде и теренским возилима Хрватске горске службе спашавања.

Најгора ситуација је у селу Кокорићи где је одсјечено 26 домаћинстава.

Како је изјавила Ива Кузманић из Хрватских вода најгоре се очекује данас, када ниво воде порасте још за метар.

Из Хрватских вода објашњавају да је узрок поплава екстремна количина падавина која је пала у протеклих седам дана на подручју Далматинске загоре.

У просјеку се ради о више од 200 мм, а локално и пуно више. На мерној станици Рашћане код Вргорца јуче је измјерено чак 485 мм кише по метру квадратном.

Према писању хрватског портала Индеx, у Вргорцу је само у посљедња 24 сата пало нових 38 литара кише по квадратном метру, чиме се укупна количина оборина од почетка мјесеца попела на екстремних 463 литара.

Јутрошње стање описао је челни човек ХГШ-а Станице Макарске, Фодор Кукавица, који каже да у правцу Вишице има до метар и до села се може само чамцима.

Једна кућа је, казао је, под водом око шест метара.

"Панике међу становништвом нема, али бит ће огромна штета на кућама", казао је Кукавица за локални портал Далмација Данас.

Због обилних киша угрожене су куће и у Плочама. У више насеља вода опасно прети. Градоначелник Мишо Крстичевић навео је како поље Језеро трпи немале штете услед поплава узрокованих великом количином падалина протеклих дана.

Готово 30 породица је одсјечено, а у десет кућа је ушла вода.

(Тањуг Фото: Пиxселл) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Василије

10.12.2020 11:22

До поплава је дошло лошим пројектовањем и изградњом аутопута кроз Имотску крајину. Градитељи су затрпавали крашке јаме куда је отицала вода. Природа се свети насиљу над њом. Значи за ове поплаве у Имотском пољу криви су само људи. Пројектант аутопута би морао одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлог поплава

10.12.2020 13:35

Нико не говори о нелегалном грађењу хидроелектрана као узроку поплава. Кад наступе јаке падавине, хидроелектране почну испуштати вишак воде да се не сруши брана. Ако има неколико хидроелектрана у низу, све почну пропуштати вишак воде, те настану не само поплаве у смислу повећаних водостаја него апокалиптичне поплаве какве би требале да се дешавају једном у 1,000 година.

ОДГОВОРИТЕ